Orice remediu natural obținut din plante sau din produse de origine animală este redus la nimic, prin simpla încălzire la 60-70 de grade Celsius (în multe cazuri, chiar mai puțin). Voi dezvălui câteva alte "secrete” (pe lângă încălzirea de mai sus) despre remediile naturale pe care (afirm fără nici o exagerare și asigurându-vă de autenticitatea modestiei mele) foarte puțini oameni le știu, motiv pentru care trebuie să îi ajutăm să le afle!
Plantele și animalele ale căror produse le considerăm și le utilizăm ca remedii (nu avem voie să spunem "medicamente”), trebuie să trăiască, să se dezvolte și să se înmulțească în condiții absolut naturale, originale, "sălbatice”!
În situația în care noi folosim, în creșterea lor, îngrășăminte de sinteză, insecticide, fungicide, pesticide, ierbicide și alte "cide”, care înseamnă "a ucide”, în aceste condiții, plantele și animalele respective nu mai sunt stimulate în producerea principiilor active care să combată dăunătorii lor naturali, principii care sunt, în fapt, remediile ce ne interesează pe noi. Lucrurile sunt încă și mai tragice în cazul organismelor modificate genetic, mai ales din lumea plantelor, care nu mai au nici un "interes” în producerea acelor adevărate medicamente naturale la care apelăm.
Dintre animale, mă refer în special la albine, căci produsele lor (nu mierea, care produce aciditate) sunt cel mai adesea utilizate ca "remedii”. Dar sunt și alte animale la care apelăm din aceleași motive, cum sunt peștii, cu uleiul de pește, și altele. În condiții de flori (hrana albinelor) și alimente modificate (hrana peștilor), și ele se află în aceeași situație descrisă mai sus: produsele lor sunt sărace sau chiar lipsite de acele principii active care ne interesează pe noi.
Astăzi, totul este artificializat, sintetizat, falsificat, în numele eficienței economice! Peștii sunt crescuți în ferme intensive, hrăniți cu produse vegetale și/sau animale care, la rândul lor, sunt modificate genetic, sunt "îngrășate” artificial, li se distrug dăunătorii cu "cide” și, astfel, cercul vicios se închide. Majoritatea plantelor folosite pentru ceaiuri medicinale sunt crescute în ferme! Uitați-vă la fructele pe care le cumpărăm: afine mari cât o corcodușă (sălbatică), murele, zmeura, căpșunele, îți umplu gura dintr-un fruct numai! Caisele, piersicile, merele, toate sunt exagerat de mari, umflate artificial, fără nici un principiu activ, care le recomandau, înainte vreme, ca adevărate medicamente.
Încă îmi amintesc cum, mergând în copilărie prin păduri, găseam și mâncam mere pădurețe (adică din pădure, "sălbatice”), pere pădurețe, cireșe sălbatice, usturoi sălbatic, toate mici și prăpădite, fără să știu pe atunci că mâncam medicamente, literalmente!
Acestea sunt motivele pentru care leacurile milenare, procurate prin consumul produselor respective sau prin extracția principiilor active, foarte bune și eficiente altădată, nu mai "lucrează” astăzi și ne fac să îi înjurăm pe cei care ni le recomandă sau vând!
Nu fac pledoarie pentru întoarcerea în sălbăticie, ci pentru revenirea la valorile tradiționale, în tot și în toate, inclusiv în modul de hrănire și în tratarea afecțiunilor. Sigur, revenirea aceasta este problematică astăzi, cu aproape șapte miliarde de suflete trăitoare pe pământ, dar asta nu-i problema mea! Din nefericire, cei a căror problemă este caută (și se pare că găsesc) "soluții finale”, pe care nu se sfiesc să le aplice, după cum se întâmplă și acum "când vorbim”!
VASILE PARASCAN - Los Angeles, California