Fierberea înăbuşită uşurează dezintegrarea şi valorificarea fiecărei substanţe minerale, a fiecărui microelement şi a fiecărei substanţe vegetale secundare în parte. Un aspect extrem de important în cazul persoanelor cu probleme digestive (dispepsie), pentru că mucoasa intestinală nu este iritată, ba e chiar ajutată să se regenereze.
Legumele (mai ales morcovii) conţin pectine preţioase, care prin fierberea uşoară se "eliberează” de celuloză, astfel că organismul le poate asimila mult mai bine. Aceste substanţe protectoare deosebite au efecte vindecătoare excelente, atât la nivelul stomacului şi al intestinului gros şi subţire, cât şi în întreg procesul de metabolism.
* Procedura cea mai recomandată este fierberea înăbuşită. Legumele se pun într-o oală cu puţină apă şi se lasă să dea în fiert, după care se lasă să mai clocotească puţin, la foc foarte mic sau cu focul stins.
* Durata de fierbere variază în funcţie de consistenţa lor (rădăcinoasele se fierb mai mult). Tratamentul termic permite legumelor să-şi dezvolte pe deplin aromele, în cel mai "blând” mod cu putinţă.
* Vasele cele mai potrivite pentru fiert sunt cele emailate, cu capac de sticlă, sau cele de porţelan, respectiv de sticlă, pentru că în ele legumele fierb abia simţit, economisind 60% din energie. În plus, capacul accelerează procesul de fierbere, deoarece aburii produşi de sucul propriu al legumelor joacă şi ei un rol important.
* Legumele tăiate mărunt necesită o durată de fierbere mai redusă. În schimb, leguminoasele - de pildă, lintea sau fasolea - trebuie fierte mai mult, la foc mic, pentru ca organismul să le poată valorifica şi pentru a nu produce tulburări digestive (de ex. balonări). Lintea se fierbe între 40-60 de minute, fasolea uscată 1-2 ore. Persoanelor cu probleme digestive li se recomandă pasarea legumelor, după fierbere: sunt mult mai uşor de digerat, iar substanţele vitale importante sunt mult mai bine puse în valoare.
* Un alt factor primordial îl reprezintă combinarea optimă a diferitelor sosuri de legume, deoarece în armonie şi simplitate se află cheia sănătăţii vitale. Potrivite armonios, digestia lor va fi optimizată şi puterea lor vindecătoare va fi eficientizată. Ceea ce va preveni, în mod automat, balonările şi celelalte tulburări.
Sistemul digestiv joacă un rol extrem de important pentru funcţionarea precisă a întregului organism. Doar cu un sistem digestiv sănătos vor putea să-şi aducă contribuţia optimă la vitalitate şi sănătate şi celelalte organe şi celule ale organismului. De aceea, preocuparea pentru un mod de alimentaţie şi un mod de viaţă sănătoase trebuie să devină permanentă, reducând şi împiedicând, astfel, producerea dereglărilor funcţionale ale aparatului digestiv, în totalitatea lui.
Legumele fierte înăbuşit stimulează regenerarea sistemelor celular şi digestiv
Următoarele recomandări pentru o alimentaţie conştientă, bazată pe cele mai recente studii efectuate de nutriţionişti, oferă o privire de ansamblu asupra celor mai valoroase soiuri de legume, asupra folosirii lor (singure, sau în combinaţii de cel mult 3-4, la o masă) şi asupra efectului lor vindecător.
Conopida
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, cartofii (în cantităţi mici, dar se consumă şi singură).
Efect vindecător:
* Conţine amidon, uşor de valorificat. Mâncată seara, la cină, stimulează regenerarea nocturnă a celulelor somatice şi a celulelor cerebrale.
* Datorită conţinutului de vitamina K (vitamina anti-tromboze), menţine echilibrul factorilor de coagulare a sângelui.
* Ajută la regenerarea mucoasei intestinale şi susţine procesul de vindecare în cazul gastritei şi al ulcerului stomacal şi intestinal.
* Stimulează funcţiile cardiacă, vasculară şi renală.
* Întăreşte organismul în timpul bolii şi după.
* Conţine cantităţi mici de sulforafan, o substanţă moleculară care protejează celulele.
Recomandare: Persoanele predispuse la balonări, ar fi bine să consume conopida separat, sau pasată, sub formă de supă-cremă.
Fasolea albă şi roşie
Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, dovleacul, cartofii (în cantităţi mici) sau roşiile.
Efect vindecător:
* Fasolea uscată conţine mai multe proteine şi mai mulţi hidraţi de carbon decât cea verde.
* Regenerează ficatul, fierea, pancreasul, creierul şi sistemul celular.
* Datorită glucochininelor, are un uşor efect antidiabetic (ceaiul din teci de fasole reduce nivelul glicemiei).
* Acţionează ca un calmant asupra sistemului nervos.
Fiind mai greu de digerat, bolnavilor cu tulburări intestinale li se recomandă să consume - cel puţin până la vindecare - leguminoasele fierte şi pasate.
Folosire: Se fierbe fasolea la foc mic, circa 1-2 ore, şi se mixează, pentru a fi digerată mai uşor. Adaosul de ierburi aromate (de ex. de Provence) poate stimula digestia.
Un sfat util: Persoanele predispuse la dereglări de metabolism şi la crize de gută ar trebui să mănânce fasole în cantităţi mai mici.
Broccoli
Se armonizează cu: dovleceii, morcovii, cartofii, feniculul, ţelina, dovleacul, roşiile (puţine), orezul natural sau meiul.
Efect vindecător:
* Susţine factorii fiziologiei de coagulare a sângelui (vitamina K), ajutând, eventual, la prevenirea trombozei.
* Stimulează funcţionarea normală a glandei tiroide.
* Întăreşte imunitatea.
* Stimulează auto-dezintoxicarea organismului, mai ales a ficatului.
* Ajută la regenerarea pielii şi a ochilor (vitamina A şi clorofilă).
* Stimulează regenerarea creierului şi a celulelor.
* Conţine sulforafan, care activează moleculele de proteine din celule, putând stopa - eventual - dezvoltarea tumorilor canceroase.
Mazărea verde (proaspătă)
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, dovleceii, sparanghelul, roşiile, rădăcina de pătrunjel, cartofii (puţini), orezul natural şi meiul.
Efect vindecător:
* Stimulează procesele precise de funcţionare ale celulelor somatice şi cerebrale.
* Este un revigorant uşor în perioada de convalescenţă.
Mazărea verde este consumată, de obicei, împreună cu unele din legumele menţionate mai sus.
Varza albă
Se armonizează cu: morcovii, cartofii, orezul natural şi meiul.
Efect vindecător:
* Datorită conţinutului ridicat de potasiu, ajută la eliminarea apei, uşurând inima şi rinichii, şi întăreşte vezica urinară.
* Stimulează digestia.
* Este anticancerigen (în plin sezon, bolnavii de cancer ar trebui să bea, o dată la două zile, suc proaspăt de varză).
* Stimulează metabolismul celular, curăţă organismul, ajutând la eliminarea reziduurilor.
* Regenerează vederea şi pielea.
* Stimulează procesele biochimice de funcţionare din celulele somatice şi cerebrale.
Cartofii
Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, fasolea verde, roşiile, spanacul, sfecla roşie, ţelina, sparanghelul sau mazărea verde şi cu cantităţi mici de conopidă sau varză de Bruxelles.
Efect vindecător:
* Protejează intestinele şi stomacul.
* Stimulează procesul de vindecare în cazul inflamaţiilor mucoase în zona stomacului şi a intestinelor gros şi subţire şi "leagă”, de asemenea, aciditatea stomacală.
* Au efect diuretic, datorită potasiului pe care-l conţin, "uşurând” astfel inima şi rinichii.
* Echilibrează raportul acizi-baze, având, deci, un efect regenerant în afecţiunile reumatice şi în gută.
* Calmează spasmele stomacale şi intestinale.
* Au un efect calmant şi echilibrant şi de aceea pot fi consumaţi inclusiv la cină.
Atenţie! Părţile verzi ale cartofilor conţin un alcaloid otrăvitor, numit solanină. De aceea, acestea trebuie înlăturate atunci când sunt puşi la fiert. Şi încă ceva: cartofii încolţiţi nu mai trebuie consumaţi.
Năutul
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, dovleceii, roşiile şi cu puţin orez nedecorticat (un adevărat aliment de forţă!).
Efect vindecător:
* Ajută la dezvoltarea şi menţinerea masei musculare.
* Este - graţie aminoacizilor vegetali esenţiali - o componentă valoroasă a celulelor somatice şi cerebrale şi poate fi recomandat cu încredere, o dată pe săptămână, pentru a face parte din alimentaţia vegetariană, benefică sănătăţii.
Folosire: Se fierbe încet, între 90 şi 120 de minute. Pentru o digestie mai bună, poate fi pasat, în mixer.
Dovleacul
Se armonizează cu: morcovii, mazărea verde, dovleceii, feniculul, fasolea albă, broccoli, cartofii (în cantităţi reduse) şi orezul natural.
Efect vindecător:
* Stimulează rinichii şi activitatea vezicii urinare, întăreşte musculatura vezicală.
* Ajută la reducerea edemelor, în cazul afecţiunilor cardiace, renale şi hepatice.
* Poate "lega” germenii negativi din sistemul digestiv şi poate sprijini eliminarea reziduurilor din intestinul gros şi din cel subţire.
Seminţele de dovleac:
* Sunt o sursă excelentă de zinc.
* Au o acţiune benefică asupra prostatei şi a urinării problematice.
* Întăresc musculatura vezicii urinare.
* Pot echilibra disfuncţiile hormonale, atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Prazul
Se armonizează cu: cartofii, morcovii, roşiile, dovleacul, orezul natural.
Efect vindecător:
* Conţine substanţe mucilaginoase vegetale, care protejează şi regenerează mucoasa intestinului gros şi subţire şi stimulează fixarea în intestin a microorganismelor pozitive.
* Poate împiedica procesele de putrefacţie din intestin.
* Susţine funcţionarea ficatului, a splinei şi a rinichilor şi stimulează - la modul general - metabolismul.
* Cu ajutorul sulfului şi al uleiurilor de muştar, stimulează glandele digestive.
* În cadrul unui regim sănătos, poate reduce nivelul glicemiei.
* Ar trebui consumat fiert înăbuşit.
Lintea
Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, cartofii, roşiile, ceapa.
Efect vindecător:
* Conţine proteine.
* Ajută la regenerarea celulelor, a creierului şi a sistemului nervos.
* Susţine sistemul hormonal în perioada menopauzei.
* Conferă forţă şi energie.
Folosire: Se fierbe încet, între 40 şi 60 de minute. Pentru o mai bună valorificare a fierului pe care-l conţine, se adaugă la lintea fiartă o jumătate de lingură de oţet de mere.
Recomandare: Există mai multe feluri de linte, ce pot fi consumate alternativ. Fiind extrem de sănătoasă, lintea ar trebui să fie inclusă în meniu de câteva ori pe săptămână, ca fel principal sau ca garnitură.
Rădăcina de pătrunjel
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, ardeii graşi, dovleceii, mazărea, prazul şi broccoli.
Efect vindecător:
* Stimulează eliminarea apei.
* Susţine metabolismul.
* Regenerează mucoasele din organism.
* Datorită apiolului pe care-l conţine, are un efect echilibrant asupra întregului sistem hormonal.
* Stimulează procesele de digestie.
Şi pătrunjelul verde are efecte tămăduitoare deosebite şi n-ar trebui să lipsească din alimentaţia sănătoasă.
Varza de Bruxelles
Se armonizează cu: cartofii, morcovii, dovleceii, feniculul.
Efect vindecător:
* Stimulează sistemul enzimal propriu organismului.
* Susţine procesele funcţionale biochimice din creier şi din sistemul celular.
* Are efect anticancerigen.
Sparanghelul
Se armonizează cu: cartofii, morcovii.
Efect vindecător:
* Stimulează regenerarea rinichilor şi a vezicii urinare.
* Poate curăţa de depunerile de acid uric canalele renale sensibile.
* Sprijină curăţarea vaselor sanguine, a sângelui şi a limfei.
* Are efect diuretic şi uşurează sistemul cardiovascular.
* Stimulează funcţionarea ficatului şi a splinei.
Atenţie! În cazul unor afecţiuni renale grave şi al unei predispoziţii la gută, sparanghelul trebuie consumat doar ocazional şi în cantităţi mici!
Spanacul
Se armonizează cu: morcovii, cartofii, feniculul, ţelina şi orezul natural.
Efect vindecător:
* Stimulează metabolismul şi numeroase procese enzimatice din organism.
* Stimulează - datorită secretinei - producerea sucului pancreatic şi a altor sucuri din stomac, fiere, ficat şi din celulele intestinale.
* Ajută la formarea sângelui (hematopoieză).
* Influenţează pozitiv factorii fiziologici de coagulare a sângelui.
* În cadrul unei alimentaţii lacto-vegetariene sănătoase, poate avea efect anticancerigen.
* Susţine sistemul cardiovascular, întăreşte imunitatea.
Recomandare: Consumul trebuie limitat la cel mult 2-3 ori pe lună.
Dovleceii
Se armonizează cu: aproape toate soiurile de legume, cu cartofii şi orezul natural.
Efect vindecător:
* Sunt sănătoşi şi uşor de digerat.
* Regenerează mucoasele din intestinul gros şi subţire.
* Susţin fixarea microorganismelor prielnice sănătăţii.
* Pot întări sistemul imunitar.
* În combinaţie cu un regim alimentar lactovegetarian, pot stimula regenerarea celulelor, a creierului, a glandei tiroide şi a timusului.
* Ajută la eliminarea reziduurilor din întregul sistem digestiv.
*
Recomandare generală: Pentru un gust mai bun al tuturor soiurilor de legume menţionate aici, aveţi la dispoziţie uleiuri presate la rece, sosul de soia, plante aromate uscate, dar mai ales proaspete, şi mirodenii picante.
Recomandări favorabile digestiei: Orice dereglare survenită în sistemul digestiv poate să fie un semnal serios că nu aţi respectat armonia şi ordinea în întocmirea programului dvs. alimentar şi nici regulile unui comportament alimentar corect. Pentru a nu vă "încărca” sistemul digestiv cu balonări şi cu toxine de fermentaţie şi de putrefacţie, ar fi bine ca, în combinarea alimentelor, să ţineţi seama de următoarele indicaţii:
1. Două feluri de crucifere la o masă pot produce dereglări ale sistemului digestiv (de ex. conopidă + varză de Bruxelles).
2. Două tipuri de hidraţi de carbon într-o combinaţie de alimente îşi pot împiedica, reciproc, valorificarea (de ex. cartofi + cereale).
3. Proteinele şi hidraţii de carbon nu ar trebui consumate împreună, în cantităţi mari, pentru că altfel enzimele din salivă şi pepsina din stomac nu pot acţiona aşa cum ar trebui. Acest principiu este o regulă imperativă în alcătuirea combinaţiilor de alimente.
4. Nu trebuie combinate la aceeaşi masă cerealele, pâinea, meiul, orezul natural, leguminoasele şi cartofii.
Persoanele predispuse la tulburări digestive - balonări şi gaze - ar trebui să disocieze proteinele concentrate de hidraţii de carbon, respectiv să le consume împreună doar în cantităţi foarte mici.
19.10.2012, 09:31Cornel Paunescu
Daca recomandarea de a clocoti apa se numeste fierbere prin inabusire, ce sa mai spun, dar probabil ca se stie ca de la 40-45 grd. Celsius se distrug vitaminele si nutrientii..... promovati alimentatia sanatoasa sau borhodul?
succes!