Grigore Rotaru
Nume | Rotaru |
Prenume | Grigore |
Locatie | - |
<confidential> | |
Website | - |
Yahoo! | - |
MSN | - |
ICQ | - |
Jabber | - |
AIM | - |
Activitate forum | Nici un mesaj |
Comentarii scrise de Grigore Rotaru
Afisare: 1 - 34 din 34 comentarii
43. Dualitate26.12.2008, 20:06
1) La Broscari , Crucea cu brate egale ÅŸi perpendiculare apare inscrisa : a) intr-un patrat ( axe de simetrie - doua din patru) - photo 31 of 255 si photo 29 ( degradare avansata) ; totusi la bratul orizontal , stanga, la acelasi capat doua romburi;
b) intr-un cerc - photo 28; c) libera ( neinscrisa) - mai multe locuri.
Adresele : http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/RupesteAlunisNucu
http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/CeleOptRomburi# au legatura cu subiectul.
2) Pe o faÅ£ÄÆ’ a minimasivului Dionisie-Nucu gÄÆ’sim o variantÄÆ’ interesantÄÆ’ ( puÅ£in obiÅŸnuitÄÆ’) : cruce cu braÅ£e egale înscrisÄÆ’ in cerc - incizie ( roata solara !?) , iar în prelungirea axului vertical un cerc mai mic. Gândul meu de nespecialist mÄÆ’ îndeamnÄÆ’ sÄÆ’ fac trimitere la medalionul de la Tartaria , sau la reprezentarea stilizatÄÆ’ a unui trovant; alÄÆ’turi , tot in acest minimasiv , operÄÆ’ a naturii: Sfera ÅŸi Cele Trei Babe; in capÄÆ’tul minimasivului: Cei Trei ElefanÅ£i ÅŸi Puiul.
Crucea -vechi simbol cosmic - rezultat prin producerea dualitatii;participa doua segmente de lungimi egale - nasterea unghiului, D2 se desface in : doua parti daca cele doua segmente au cate doua capete comune ( V - unghiul) , in trei parti daca un punct al unui segment este extremitatea celuilalt segment ( T - tau) si,in sfarsit , in patru parti daca cele doua segmente se intersecteaza (punctul de intersectie fiind interior fiecarui segment). Simbol cosmic;cele doua segmente , in diferite cazuri reprezinta marimi infinite: laturile unghiului sunt reprezentanti. O cruce cu brate fara sfarsit imparte D2 (sau alte spatii) in parti infinite si instaleaza o ordine , prin orientare se poate stabilii pozitia oricarui element dintr-un asemenmea spatiu. De aici prima putere a acestui simbol: ordoneaza. Prin ordonare se creaza si mesajul despre unele valori contrare care prin legea acestei ordini mentin orizontala balantei; prin aceasta fiecare parte devine complementara prin egalitate la pereche: inainte - inapoi, stanga - dreapta, cer-pamant, inima - spirit. Alunecarea de la simbolul realizat cu ajutorul unui singur element la cele realizate cu ajutorul a doua elemente este abia perceptibila; daca asezi oricum niste puncte in plan - nu sugerezi mare lucru, daca folosind aceste elemente realizezi un contur la care mintea poate face trimitere, atunci ai obtinut o forma subtila a energiei totale cu protectie asupra eliberarii pana la decriptare ( decriptarea ingaduie transformarea energiei in alta forma).
Punctul, cercul si sfera sunt elemente ce se transforma in ele insele prin rotatie de orice grad fata de centrul fiecaruia; un punct rotit in el insusi nu produce altceva si nu modifica ce-i in jur ( spatiul) - autodualitate ( idempotenta) .
Nominalizarea mijlocului unui segment produce dualitate: la o rotatie fata de acest punct se modifica spatiul prin aparitia unei noi pozitii ( cea initiala devine virtuala-reper); la rotatia de un unghi plin - partile isi schimba locurile in cadrul perechii, iar la o rotatie completa spatiul se modifica insa partile isi pastreaza locurile initiale.
Intersectia a doua segmente ( directii) pare la indemana , ortogonalitatea tine de pretentie,de simtul masurii, de simtul orientarii , dar odata realizata am ordonat suportul si ne raportam cu exactitate fata de anumite valori ; usurinta de comunicare obtinuta prin acceptarea unui vehicul care nu deplaseaza , nu transforma ,ci produce impresie . Legatura element-numar (printr-o astfel de raportare) devine fireasca.
Crucea nu a fost inventata , ci a fost data ca unitate de masura a orientarii.
La Dionisie, La Agatoane, La Piatra-Broscari, La Basarabi , cu preponderenta , crucile sunt dintre cele cu bratele egale: greceasca, a sfantului Andrei, de Malta, Cele opt romburi, Crucea cu sageti , Crucea cu mere, Crucea copta, etc.
Fata de complementaritate crucea are pozitie duala: formarea unei perchi si prin polarizarea dualitatii apare ternarul ( crucea Tau) sau cuaternarul .
Dintre patrulatere - in ordinea importantei: rombul si patratul; pentagrama si hexagrama s-ar zice ca tin de momentele mai apropiate noua si nu tocmai: Solidele lui Platon , de exemplu , erau cioplite in piatra cu 1000 de ani inainte ca filozoful , prin cuvant greu , sa le reevalueze.Este posibil ca scrierea Broscari sa aiba o vechime cu multe zerouri:de la segment la icosaedru si la autodualitatea tetraedrului - drum lung.
Includerea combinatiei de segmente in diferite forme geometrice mareste campul posibilitatii de incifrare dar si volumul de informatie ce ar putea fi transmis.
Omul vechimilor prefera aceste segmente si daltuia mesajul facand trimitere la numere: repetitia elementului (in real) producea numarul ( in virtual). Felul si pozitiile elementelor , diferitele rapoarte ale masurilor lor - sunt asa-numitii alti parametrii: prin raportare la dimensiuni, pe baza de transformari poate fi gasit numitorul , insa unind termeni complementari ( doi, fireste !) se formeaza al treilea.
3) Cu silabele au voie a se juca matematicienii , poetii ( lectia despre sonet ) ÅŸi comentatorii. De exemplu : AGATON = A GATON (aminteste de goti); AGA TON ( aminteste de turci ) ; AGAT ON ( te poti gandi la orice ) ; AG ATON.
Trebuie sa recunoastem ca oricare idee (chiar cat de traznita !) daca nu este invectiva,
intr-o revista-divertisment este simpatica . Cine considera ca a fost incalcat dreptul la acces catre bunul-simt , da buna-ziua sau se face ca nu a citit si trece mai incolo !
4) S-a starnit vifornita ! inseamna ca articolul este valoros .
Nu cred ca a spulberat cineva o mana de faina ca sa zicem noi ... ce frumos ninge !
Nu ! Sufla la Bosoveiu� !
5) Este rau si asa : unul sa zica si celalat sa dea din cap ca a inteles si ca o sa aplice totul intocmai ... Daca autorul a gresit ( Doamne, fereste !) , atunci trebuie dezvoltat algoritmul care pune in evidenta eventuala greseala. Atat ! Atacul la persoana deranjeaza un pic puterea de curgere a comentariilor . Buzoienii vor si comentarii molcome ( prin contrast : au sangele aprig !).
6) Formula A.S. si-a propus a sterge ridurile cititorilor : de foarte multe ori a reusit , deci este bine ca exista si ( slava, Domnului !) avem unde comenta .
7) Pana la proba contrarie trebuie sa consideram ca LUANA coboara din onomatopeic ,deci a aparut in perioada cand cuvintele galgaiau articulate fiind.Deci:aua ,Luana, holalo,ogaga,feregaleasa,etc.vin de dincolo de limbile pamantului-sunt intangibile.
8) Pentru mine articolul ramane un model de expunere lirica a unor situatii si notiuni delicate ( necercetate - unele , aproape inexprimabile - altele).
Sa fie numai bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
25.12.2008, 11:27
Alaturi de sabii akinakes , diferite forme de cruci, compozitii cu segmente , la Nucu - Fundu Pesterii intalnim rombul: diagonala mare si latura prin raport produc numarul de aur. Crucea malteza se constituie din opt triunghiuri – parti ale pentagonului regulat ( !?); cercul circumscris la o cruce malteza este impartit in opt parti congruente. Crucile malteze de la Nucu ÅŸi Basarabi sunt desenate fara stiinta impartirii cercului ( operatie simpla in acest caz: axele de simetrie ale pÄÆ’tratului ...)
-totusi este un pas important catre folosirea simbolurilor complicate.
Daca folosirea punctului ca suport pentru transmiterea mesajului este considerat primul pas ( nr. 1 in protoscriere ) , scrierea ce rezulta folosind numai punctul suporta incifrari ametitoare : trimiterea catre Inceput, manifestarea Absolutului prin aceasta forma a nimicului , necuprindere in finitudine , lumina in intuneric , etc. dar si legatura cu numarul sunt ingradiri care ... protejeaza prin strajnicie un mesaj.
Sunt foarte putine locurile unde s-a folosit numai acest mod de scriere ... punctiforma ( punctiforma ...cuneiforma !): harti ale cerului , harti terestre ( incizate; un punct in altorelief este usor de spulberat). Sirul de puncte - ca ornament - cere interpretare; de exemplu o spirala simpla este fixata cu mult mai usor folosind puncte - daca suportul este piatra.
Adresa: http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/CeleOptRomburi# inlesneste dezvoltarea acestui comentariu. Inciziile de felul celor de la piatra Broscari ar reprezenta pasul nr. 2 intr-un clasament universal al folosirii semnelor: este folosit segmentul ca unic element , dar posibilitatile de combinare sunt in numar mai mare.
Ca sa obtinem un cui folosim deja doua segmente; cuneiforma este o scriere - semnele incizate la Buzau,Neamt , Basarabi - nu stim ce reprezinta ( unele !).
Sa construiesti un alfabet ( local) folosind un singur element - este o idee ( geniala) ; unele semne de la Broscari sunt si pe tablitele de la Tartaria ÅŸi daca cele din urma au vechime , atunci pentru cele dintai cate zerouri sa folosim ? Sunt semne la Broscari ( chiar si piatra nr. 2) care au o frumusete speciala - cu toata raceala geometrica.
Rombul de la Fundu - Pesterii ( Serafimul) emana caldura! De vina o fi apropierea de roiul de sabii akinakes - toate indreptate spre in sus - si in acest iures de roire - El - Serafimul - asista calm si (oarecum) distant. Prin alegerea dimensiunilor ( si felul executiei lucrarii) ni se transmite ca faptuitorul era senin si impacat cu vremurile.
Daca stramosii nostrii reprezentau rombul pe placi de teracota ...
Legatura dintre crucea malteza si Figura celor opt romburi este evidenta: am gasit acesta figura ca element de ornament central pe platca de la o gluga ( nu neaparat dacica ); figura a fost preluata ca element decorativ ( prin repetitie ) la scoartele tesute in zona ( poate si in alte zone ) si mai nou la goblenuri.
Scrierea automata a geometriei – mi se parea o propozitie absurda!
Simetrie, coliniaritate,repetitie, numerologie, perpendicularitate, continuitate prin intredupere,paralelism,limitat - nelimitat,proportionalitate,numarul phi, numarul pi, in sfarsit : mai toate poligoanele interesante ale geometriei plane se regÄÆ’sesc , participa , se intrepatrund intr-o simfonie a perfectiunii greu de egalat.
Mult timp am considerat ca opera este un moft a celei ce a navadit, dar intalnindu-l in atatea locuri si pe diferite suporturi ( pana si incizat ) am incercat sa-l reproduc prin mijloacele geometriei: stupoare ! nu a fost usor ! Prin inversunare am ajuns a ma lamuri ca aceasta rozeta acopera un procent mare din opera lui Euclid.
Daca nu este posibil sa apara adresa notata aici - comentariul nu are nici un rost.
La Zacatoarea strasihastrilor acest semn era expus pe peretele fatada.
La Masa Cinei de Taina din curtea bisericii din satul Muscelul Caramanesti semnul era incizat in teica, in interior , nu stia nimeni de el pana cand , prin accident, au spart aceasta opera de arta ( piatra cioplita – metoda folosita la grote).
Daca cineva isi facea car nou , aplica pe fundatori , prin ardere aceasta figura.
Un prieten priceput in animatie s-a jucat cu cele opt romburi si a sugerat ca plimband romburile in diferite combinatii ne putem imagina totusi spatiul guvernat de mai multe ( decat trei ) dimensiuni. Serafimul , Broscari , teracota , Zamolxis , Egipt, Numarul de Aur ( in fig. K5 – l-am descoperit de cel putin noua ori ) ... am comentat despre acestea cu gandul ( curat!) ca idei chiar indepartate de subiect ( si nu tocmai ) pot ajuta cat de cat pe un eventual norocos ce ne-ar oferi cheia dezlegarii acestor inscriptii.A fost dezlegata Tablita de la Policiori !? Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
15.12.2008, 22:29
1) Internet; cautare cu un singur cuvant : GOTII si mi s-au oferit 42 de compartimente ( scrise de specialisti) . Am facut comanda cu celalat cuvant : GETII si mi s-au oferit 46 de compartimente. Deci , scorul : 46- 42 ( in favoarea getilor).
2) Fiecare din cele 42 de studii cuprinde si propozitia : gotii au venit din zona Gotland de la Marea Baltica la inceputul secolului al III-lea si se stabilesc in spatiul de la nord de Marea Neagra.
Alta: getii erau popor de neam tracic , care pe la 339 i.e.n. locuiau pe ambele maluri ale Dunarii de Jos. Nedumerire : pe la inceputul secolului al III-lea e.n. de ce a mai fost necesar ca gotii = getii sa vina dinspre Marea Baltica ?
3) Am copiat si urmatoarele : ,, Sfantul Sava de la Buzau este cunoscut si sub numele de Sava Gotul, deoarece, in actul sau martiric se arata ca el era socotit got de neam, in vremea cand Dacia era stapanita de gotii migratori.
Sava a fost sanctificat in urma cu cativa ani, Sf.Sava Gotul fiind astazi patronul spiritual al Buzaului. Scrisoarea se gaseste la biblioteca Vaticanului.,, Am zis si eu ca trebuie sa stiu pe cine am patron spiritual; santificarea nu se face fara temei.
4) Procedura dusului scotian : ,, fumos vorbiti,, si ,,nu mai aberati,, nu ma clinteste . Intreb si eu de ce zice lumea ca a existat Sf. Sava , il facem patron spiritual si-i zicem Gotul ! Unde-i aberatia ?! Si de ce aberatie - este o discutie; daca getii = gotii , atunci ii consideram sedentari sau migratori ? Am vrut sa pun in cumpana o chestiune de logica : probabil ca nu am reusit .
Articolul vorbeste despre frumusetile si parfumul de mister din zona; acolo natura are frumuseti ca din alte lumi si articolul surprinde aceste subtilitati care tin de inefabil. Eu am scris ca de-o bucurie : uite , cineva a vorbit asa de frumos despre locul natal.
5) Alecu Russo cat a stat la Soveja a cules floarea poeziei populare romanesti : Miorita. Soveja este peste deal de Nucu ! Cei doi ciobani , dupa ce au faptuit napraznicul omor , ca un fel de autopedeapsa , au cioplit cu ghionoaia marind grota ( geto-dacica a strasihastrilor) de la Alunis: Bisericuta dintr-o piatra , transhumanta si Miorita. Atat! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
12.12.2008, 22:23
1) Daca intr-o anumita discutie , cu oameni care nu-s de-ai locului , amintesc despre iarba inalta si buna pentru albine , asa de inalta ca daca merg 200 metri mai incolo cei din familie nu prea mai stiu unde sa ma gaseasca , ei bine , se declanseaza zambet: panganele poeticesti ! Nici mie nu-mi pare rau : stiu ca nu am mintit si invit acele persoane la Gosa ( langa Muscelul Caramanesti) , la Zapodie ( langa Bozioru ), la Ulmet ( inspre Balanesti) , la Martire ( intre Alunis si Nucu ) , la Valea Larga ( daca este nefumator ). Deci , iarba inalta ( cat omul !) , chihlimbar , energii subtile
( si abur albastru si ceata albastra ) , noaptea cade pe cetini cea mai fantastica luna , ziua se desfasoara pe cer un asa albastru ca numai ingerii cu bataia de aripi poate sa-l clinteasca putin , in amurg sau in zori - fie prin paduri de mesteceni , fie strecurandu-se printre megalitii uriesesti - umbrele albe ale strasihastrilor; - Ai vazut si tu ce am vazut eu ? - intrebi pe cel de langa tine. - Am vazut , dar imi este frica sa zic- ti se raspunde . Ca sa scrii despre acestea - nici vorba.
Copil fiind asistam cum se ciondaneu oamenii vreunui sat cand infiintau o stana : de unde sa aduca cioban ... De la Nucu ! Din neamul lui Zaican ! Al batran avea trei fluiere si sapte cavale : nu canta orice cu oricare dintre ele; anumite plangeri trebuie cantate cu un anume caval . Le zicea plangeri pentru ca ascultandu-le ( oricine ai fi fost ! ) te facea sa plangi; noi - acum - le zicem doine . Foarte rar canta la fluier ceva saltaret = usturat: se sperie oile; la o plangere si oaia se inmoaie: filozofie simpla - de cand stancile ! -De ce tropai ? - zicea Eminescu , cand vroia sa fie incordat in ascultare . Intepeneam locului de la primul sunet , numai fiorii ne forfaiau trupul a necuprindere . Nea Zaican purta cioareci , camasa alba incretita prin cingatoare , iar caciula avea cerc dublu - ca a lui Decebal ( pe Columna ). De la mosii lui stia de strasihastrii dar ocolea subiectul : zicea pe ocolite celor mari ca el este pacatos , ca a iubit multe femei , ca nu-i de nasul lui subiectul. Sucea cuvintele ca sa nu intelegem noi - copii, dar noi intelegeam - cum altfel! Stia de balada Miorita , o zicea plangand tinand cavalul cu mainile , nu departe de gura , ca pe un microfon . Va rog , sa filmati : un cioban plangand Miorita pe-un picior de plai , in Muntii Carpati - ce ar zice Holiudul ?! Din cand in cand se oprea din cuvinte si completa plangerea cu leganarea dureroasa a cavalului ; pentru noi - copii de atunci era asa de sfasietor momentul , cu o asa mare putere de convingere , ca , acum , dupa atatea decenii, cand ajungem in zona Ã…�i ne loveste cate un fosnet subtil , ne intrebam din ochi ce este , dar nu indrazneste nimeni a scoate o vorba , ne raspund paltinii si mestecenii : -canta al batran- . Nu vreau sa aduc suparare : Miorita suporta numai cavalul ; nici un alt instrument nu poate exprima asa de bine durerea fara sfarsit !
Miorita s-a nascut in Tara Luanei:Alecsandri a facut mici retusuri , dar nu a avut curajul , in varianta pe care a publicat-o, sa introduca vreun moldovenism ( i-ar fi facut placere dar ...).-Pe-un picior de plai- adica unul dintre ele; am zis : in zona sunt atatea zapodii ! Steaua care a cazut la nunta ciobanasului s-a metamorfozat in semn si a intrat ( prin incizie ) in fata pietrei-Broscari. Eu asa cread: de aici trebuie sa inceapa oricare dintre interpretari.
2) In fata Bisericutei lui Iosif se afla un molid rosu : cei cu forografiile se rasfata si-i zic Uriasul . Traieste in zona un fost miner ( a lucrat si la chihlimbar si la baraj) si a ramas ( de la cantecul chihlimbarului ) cu defectul ascultatului : la doua - trei luni se duce la molid si-l asculta; - Unde ai fost ? - La Molid ! - Ce urmeaza ? -Va fi liniste.
Pretinde ca sevele , in urcarea lor , trimit o melodie spre in afara Ã…�i , cine e in stare o interpreteaza sa fie de folos oamenilor. Un alt prieten ( patimas drumet fotograf ) a surprins momentul cand aburul albastru dansa - pe la jumatatea molidului - se vedea prin copac dincolo; fenomenul apare fara vreo regula ( cauza) si putini sunt cei care au vazut si ( pretinde fotograful ) unul singur este cel care a filmat. - Da- l in eter !
-Nu ma lasa. Este imposibil sa afli mai mult : se zice ca molidul a fost plantat de Sfintia - Sa Calugarul Iosif. Altii spun ca are o vechime mai mare. Oricum ar fi : trebuie ocrotit ; nici nu vreau sa pronunt numele utilajului de taie copacii !
3) Se mai intampla : Lacrima zeului / ascunsa in munte / sub forma de cantec / pe tine te-asteapta / sa o duci in vitrina ./ Priveste: valuri imense / de cand inceputul / ce durere ascunsa / si-a ingropat zeul (in munte )/ si luna aluneca peste Lumea Luanei.
4) Intalnesti afirmatii de felul : acest semn incizat in piatra cutare este vechi de 27000 ani ; te uiti la piatra , intr-o zona neutra a ei incerci un semn mic si ai surpriza ca si dalta si ciocanul ( unelte contemporane ) sar in sus , nu au eficienta . Ce unelte a folosit strmosul acela al nostu - primitivul , ca doar a taiat cu nadejde in piatra , nu s-a jucat; jucarii (distructive !) sunt scrijeliturile de acum : Alina Nelutzu = love !
5) La Gura Santului ( sunb Varful Gosei ) - primavara ies brebeneii , fara de numar.
-De ce ,or fi crescand aici asa de mari , nea Ioane? - Asa li-i sadina ! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
10.12.2008, 22:22
1) Obiceiul ca pietrele sa fie scrise - dupa cum spun specialistii - se cufunda in imemorial ; semnele de la Broscari - Buzau si Farcasa - Neamt au vechimi ametitoare. Deci , dincolo de memorie : primele semne ( care in diferite constructii devin simboluri ) sunt : punctul şi segmentul. Am fotografiat Piatra nr 1 - Broscari si la adresa nr. 2 notata mai sus sunt desenele ce am putut realiza , cat mi-a permis puterea de intelegere. Suprafata respectiva ( insa in viitor ) trebuie impartita ( nedistructiv !) in regiuni ( prin niste benzi albe ) ca sa fie evitata repetitia prin suprapunere , un specialist ar dori sa priveasca si ansamblul , daca inlantuirea de semne o sa produca propozitii !? (este posibil sa apara - virtual - mai multe semne) : ce contine sfarsitul de fotografie nr. 167 (exemplu) sa contina si inceputul de fotografie nr . 168. Semne comune: Broscari,Basarabi-Murfatlar, Sinca -veche , Policiori, Nucu …
Piatra Broscari nu contine si alte semne ( onduleuri , litere ale vreunui alfabet cunoscut ): numai segmente si puncte . Asa arata semnele: privite numai , fara sa se tina cont de intreg; pentru mai bine ar fi nevoie de aparatura photo de mai inalta performanta. Semne comune : placuta de os de la Mitoc - Botosani ( 27.000 B.C.) , picturile de la Mezin - Ucraina , 18000 ani B.C. , la Cuina Turcului
( 11000 ani B.C.) cu un singur semn : unghiul geometric ( V ) , bradutul incizat pe o piatra la Danceni , R. Moldova - 5000 ani B.C. , etc. ; deci intr-un interval format din atatea milenii gasim semne comune in formarea carora segmentul este atotputernic: prin diferitele-i pozitii ordoneaza , partea unor simboluri complexe ( triunghiul , rombul , crucea , bradutul , ...)
Fata de anul 1964 ne aflam intr-o situatie mai buna , s-a acumulat informatie , s-au dezvoltat teorii , analalogii , se compara , Daca aceste semne de la Broscari si celelalte sunt semne - surori cu cele de la Tartaria ( sau sunt numai rune secuiesti dupa cum zice o persoana) se va afla. Despre piatra aceasta , si nu numai , se stie demult , prezentul a introdus-o in circulatie prin nevoia de senzatie . Daca - i lucru serios, trebuie date-n vileag toate pietrele . Din ce in ce la numar mai putini sunt cei ce mintea vor sa-si oboseasca ... La Tartaria s-au gasit maxim 50 cm2 de semne ; piatra Broscari are 3 m2 semne.
Mai sunt lucrarile artificiale - varfurile retezate - sub pamantul lor , la diferite adancimi , sunt pavaje si lespezile din -mozaic- au pe dorsala semne ; in fata Bisericutei lui Iosif ar trebui facute sondaje nedistructive ; anexa Bisericii dintr-o piatra de la Alunis are pavajul la vedere , dar ...Zapodiile si rascrucile buzoiene de munte sunt insemnate: daca nu ici , atunci ,colo mai vezi o cruce . Cel putin crucile au semne ( tot nedescifrate !) ale vreunui alfabet - sute de cruci - nu este vorba de cele din cimitire. Despre semnele si literele din grote o sa vorbesc mai incolo - consider ca nu sunt atinse de vremuire , desi timpul a avut rabdare si cu ele.
2) Interpretarea poeticeasca a semnelor gasite la piatra ce este numita Omul care priveste Steaua Polara: Vezi ( priveÅŸte ) linia - de ce dai ocol! Inauntru, e gol - nu distruge ( acoperisul) carcasa ! Sub rÄÆ’dÄÆ’cinÄÆ’ ( la capÄÆ’tul …) plânge ( prin cântec ) cel mutat ( strÄÆ’mutat) in lumina. Jocul zeilor ( stÄÆ’pânilor ) - fÄÆ’rÄÆ’ puncte ( zarul) ridica lacrima de sub munte. UrmeazÄÆ’ linia-(altfel ) zeul (tau) te-o pÄÆ’rÄÆ’si ! Nestatornicia alungÄÆ’ - pe apÄÆ’ ( du - te ! ) cu grabÄÆ’. Cele patru din nouÄÆ’ tÄÆ’rii Å£inute - verticala , cealalta pluteste ( orizontala , cumpÄÆ’na ) o panza (gingasa). ( o figura la adresa notatÄÆ’ mai sus ).
3) Am inmanat aceasta interpretare unei persoane cunoscatoare ( in semne ), (fata de mine -nestiutorul) ,citea , privea piatra si zambea si mai citea un cuvant si tot asa ... Aua , eu sunt buzoian ! am tipat eu. Nu este rau - a zis , insa tot a zambit ! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
08.12.2008, 13:10
Daca un articol produce vifornite ( mai este necesar sa adaug ?!) , inseamna ca este foarte valoros . Sunt nevoit sa fac mai multe precizari :
1) Subsemnatul nu-i specialist nici in istorie , nici in arheologie , nici in probleme de lingvistica ; aua , eu sunt buzoian , m-am nascut intr-un sat din zona respectiva . Deci interventiile mele au o doza de subiectivism : pentru cauze ce tin de locul nasterii sale , un om este capabil sa intre in dispute mai aprige decat cele dintre fanii unor echipe de fotabal ( asta ne-ar mai lipsi: sa nu fie asa ! ).Totusi , sunt hotarat sa afirm numai despre ceea ce am vazut cu ochii , sa nu fiu prea sigur de ceea ce imi spune al treilea ochi , sa cer parerea altor persoane , eventual sa le ascult.
2) Va rog , sa dati pe NET: Sava Gotul si Scrisoarea Bisericii din Gothia catre Biserica din Capadochia . Sa aliniem niste propozitii pentru un eventual algoritm :
- aceasta scrisoare exista ( nu este ceva despre care sa se spuna ca a fost - exista );
- la fel: scrisorile 164 si 165 scrise de Sfantul Vasile cel Mare;
- cat timp gotii au fost federati , aceasta parte s-a numit Gotia. Daca getii = gotii si au ajuns federati dupa Retragere , mie nu-mi convine ( dar daca o fi fost asa-ce sa fac !).
- numele Gotia apare in atatea scrieri ; intamplarile au loc in secolele III-IV d. Ch.
- ca Sfantul Sava a fost martirizat - este indubitabil . Daca Sfantul Sava a fost get si nu got si l-au martirizat getii – atunci rau au facut ! La Martire ( loc despre care se vorbeste si in articol ) au fost martirizate 12 persoane ( femei si copii)-getii sau gotii (?) si care au fost motivele ( ? ) . Getii aveau religia straveche ( in mai toate punctele compatibila crestinismului ( noua religie) - mai putin felul sacrificiului;de ce ar fi alergat getii dupa crestini prin paduri ( ? ) . Sunt nevoit sa observ ca daca eliminam gotii ramanem cu martirii si aruncam aceasta greutate in spatele getilor . In comunele din zona : se vorbeste despre satul in care au slujit Sfantul Sava si Sansala , despre locul unde a fost inecat Sfantul Sava ( in Musaios ); in prezent sunt atatea familii Sava. Reamintesc toponime : Lacul Gotes , Varful Gosei , Varful Gotilor , inscriptia de pe Tezaur ( cu scriere dute - vino) , cetatea de la Pietroasa ... Sa evit repetitia , va rog , dati pe NET : Strasihastrii si economisesc o parte din vorbe.
3) Al treilea ochi imi spune ca sunt geto-dac ; dovezile din zona sunt mai numeroase decat in cazul gotilor , dar nu sunt cercetate . De exemplu , pe acolo nimeni nu mai poarta gluga: trei familii din zece au aceasta piesa ( in lada !) , chiar in doua variante : gluga de toate zilele ( canepa in canepa ) si gluga de zile mari ( lana in lana). Copil fiind am vazut oameni in costumul imortalizat pe Columna. Posed (descoperite in zona) un ciocan , o zabala ( dacica !) si un brazdar al plugului de lemn ; cineva avea o arma akinakes. Adica daca vorbim despre goti nu eliminam pe geto-daci: -Gedi , piatra scumpa a getilor- este vorba despre rumanitul de Colti . Deci ?!
4) Alexandu Odobescu a vizitat zona , a sapat la Pietroasele , a fost la grote , la schituri , la Calugarite , La Maici , La Tainite , etc. Prima interpretare a scrisului dute-vino si acuarele despre grote si locuri in general ...era un geto-dac convins , dar nu a eliminat gotii. Simt ( nu afirm !) : este greu sa demonstram ca gotii nu au fost pe la noi !
5) Daca getii = gotii si au venit dinspre Nistru spre Prut , nici asa nu-i bine , pentru ca asta inseamna ca in secolele I si II nu am avut in zona decat triburi de daci.
6) Sunt adeptul unei teorii unice : sa ne luminam ! O noua mistificare nu ar ajuta pe nimeni . Daca in zona rupestrelor – Wulfilla a lasat o inscriptie ( credibila !) , atunci trebuie cercetat locul La Tocitori, trebuie gasit cel de-al doilea tezaur !
7) Cineva , nume greu , studiaza aceste inscriptii : Broscri ( 1, 2, 3, . . .) , Policiori, Ulmet, Alunis , Nucu, Basarabi - Murfatlar, si altele.
Daca timpul a avut rabdare ! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
05.12.2008, 18:32
Daliana fiica dalba , avea fata dalba , ochii negrii , trupul cu elongatii de nuia de alun , cand mergea se legana , cand vorbea te fermeca ( in alte variante), este sora mioriticului – cel cu fetisoara – spuma de lapte. In zona de Curbura ( munteneasca): Aua ,aua , aluan ! Unele cuvinte noteaza momentul trecerii de la faza onomatopeica ( cu nuante metaforice abisale, puteri pe care numai poreclele - ca simple cuvinte - le mai au) . Daliana era blonda prin dat ( prin gene ) , iar floarea ei preferata era dalia; cu siguranta era constienta de propria frumusete pentru ca , la nevoie, a nevinovatie era in stare sa dezvolte meleancolisme ( talente !). Daca unui om dinamic , de initiativa ii atibui apelativul : zbarnog – faci economie de-o caruta de vorbe ! Va rog,. sa observati : zbar ceea ce urmeaza nici nu mai analizam ; prima parte ne-a pus in tema totalmente : unul care tasneste … ca pasarea , care se zbate …
Despre Luana : formatiunea deluroasa Vatraiu contine in strafunduri celebrul chihlimbar de Colti - romanitul. Localnicii spun ca daca ajungi spre varfuri si de poposesti a hodina - sa te ti treaz, ca daca atipesti - pentru timpul ce vine ramai infiorat si ti-i drag sa canti : < of, ce dor, ce chin, ce jale / pe la poarta dumitale >. oricum nu-i de gluma : Luana stia sa fure culorile chihlimbarului, le amesteca in apele unui lac in care apoi se scalda ; cine zareste parul ei fluturand in zare primeste un semn bun - undeva intr-un cuibar chihlimbarul o sa cante si norocosul stie unde sa caute. si noi avem comori !
Cu usurinta deducem ca Luana - nici vorba - nu era blonda ! Cel mai valoros chihlimbar are culoarea negru - verde , cel mai putin valoros : cel galben ca mierea . Luna are un A.
Omul care pleaca dupa chihlimbar face strigare : aua , vecine , esti gata ?! Aua = ma auzi , o atentionare de distanta : vezi ca vreau sa-ti spun ceva , fii atent ! Auaaaa = viiiin ( strigare incifrata : pericol , plecati din cale !). Auaaaa = imi place de tine ( sa-mi vorbesti , sa ne intalnim , etc) are valoare timbrul vocii din momentul respectiv. Luana a fermecat pentru totdeauna chihlimbarul : cine il poarta – atrage ! Numai de cantecul chihlimbarului trebuie sa te feresti ; mai ales barbatii. Cum auzi primul sunet trebuie sa-ti astupi urechile . Cuibarul de chihlimbar canta o singura data : cand este descoperit in strafunduri , cand te afli aproape . Esti atentionat sa actionezi cu delicatete : sub zece grade este casant ! De cum a fost gasit firul care duce la cuibar se face lucru de ceasornicar.
Ori te-a lovit cantecul = nu se indeamna ! Luana i-a invatat pe strasihastrii cum sa pastreze chihlimbarul ( la soare se coace !) . Dati pe Net Strasihastrii si aflati mai multe. De aici atatea ascunzatori – unele pline ochi ! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
04.12.2008, 00:23
Stilul galagios este profitabil si tulbura adancimile cu puteri exponentiale ridicate prin escatologic - condens de abur albastru - pana cand duce propunatorul in nemasurat intunericul ridicolului: <de la noi pan- la savanti / mai mancam cinci elefanti> - bombanea un ilustru profesor in timp ce ne prezenta < un model de vibratie la hiperboloidul de rotatie in momentul in care energiile contingentului , prin suatinere si complementaritate de nuanta multiplicativa - se substituie principiului absolut> Sa fe bine !
Un mister istoric: Dacii Din Roma
03.12.2008, 21:29
1) Formula A.S. este revista care si-a propus ( in primul rand) deconectarea; un astfel de aer se respira in cele mai multe articole. Nu este o revista de specialitate: sunt lansate opinii , insa nu sunt rezolvate probleme … grele – propune rezolvarea lor.
2) Prin comentarii ( unele galagioase –asa sunt comentariile !) punem umarul la caruta sau tulburam apele – si e normal ; demonstratia: ne-am apuca de scris articole …
3) Scrierea cuneiforma a folosit un singur element: cuiul. Majoritatea semnelor de la Broscari , Alunis, Policiori, Neamt , Basarabi M. ( semne comune ) au un singur element: segmentul.In lume ( accentuez: in lume ) exista doar cativa cercetatori care pot descifra cuneiforme. Noua ne-ar trebui un specialist in …segmente.
O interpretare poeticeasca nu rezolva problema. Specialistii in asemenea probleme au retineri – si este firesc ! Autoarea articolului ar spune multe despre …aceste semne; se mai gandeste ! Cu sinceritate: cred ca este corect !
4) In zona de Curbura dinspre Muntenia nu se vorbeste cu accent moldovenesc; nume de felul (A lu’ …Ana, A lu’ Sava) nu exista si nici un document ( vechi –stravechi) nu pomeneste un astfel de nume. Nu se foloseste ( in vorbirea prezentului) vreun cuvant care sa ne faca sa adoptam ipoteza. Cuvintele Luana, aua si Luan sunt de trei ori milenare ; A lu’ Ana – expresie ( cuvant ) de dupa formare …
5) Dovezile trecerii gotilor ( prin exagerare) se vor a fi sterse imediat si se ajunge la afirmatia: la Pietroasa ( cetate tezaur) au fost getii; aurul din Tezaur este al geto-dacilor, gotii = getii, etc. Incerc sÄÆ’ pronunt: „Lacul Getes“, în loc de „Lacul Gotes“ … poate ma obisnuiesc. Atunci Athanaric era get ? Alerga prin paduri dupa crestini ? Getii au venit din nordul Balticei si i-a gÄÆ’sit Ovidiu asezati aici? Sa zicem ca Jordanes a greÅŸit, ( e-adevÄÆ’rat: getii erau cam navalnici ( navalitori !!??)), dar aceste chestiuni contradictorii nu sunt tulburatoare , ci numai tulbura… ÅŸi se razboiesc cu astfel de afirmatii oamenii domeniului si razboiul produce confuzie, afirmatia bazata numai pe „autoritate“, fara obiect ( arheologic), fara izvor ( viu !) , fara semn, fara nimic – macina emitentul.
Una: gotii devin federati dupÄÆ’ Retragere.
Doua: cat au stat romanii in provincie, logic, era mai uÅŸor si profitabil sa-i facÄÆ’ federati pe cei din apropiere. Ovidiu a reusit sa invete limba getilor ( aici nu sunt dubii), a scris cateva poezii in limba getilor care … s-au pierdut (!!??) Doamne, ar fi valorat acele randuri cat aurul care a fost luat dacilor ! Trebuie sa mai cautam!
Ma simt geto-dac pana in maduva oaselor ( apropiatii spun ca – din profil - am un aer decebalic!) , insa urmele gotilor in zona sunt evidente: toponime, martirii, unele cuvinte , Scrisoarea Bisericii din Capadochia catre biserica din Gotia, Sava Gotul, Sansala ,Nichita Gotul, Lacul Gotes, Gosa , Varful Gotilor, Ghereta Gotilor , Tezaurul , Cetatea de la Pietroasa, Athanaric si unele inscriptii de la grote, etc
Gotii au stat in ograda geto-dacilor peste o suta de ani ! Nu deranjam pe nimeni daca afirmam aceasta ( nici chiar pe geto-daci !) . Mai mult: gotii au trecut pe aici in timp ce poporul roman si limba romana se formau si crestinismul prindea radacini – toleranta prin apropiere fata de credinta veche. O idee: gotii nu aveau rabdarea de a sta locului si sa dea cu ghionoaia in burta muntelui; unele gaoace au legatura cu transhumanta, altele au folosit strasihastrilor si au fost refolosite de sfintii calugari misionari , numai Pestera Tartarului este de pe vremea pelasgilor si cate cele …!
Totusi o adresa : http://picasaweb.google.com/rot.grigore/BrazdarulDeFierDeLaCamboru#
Subiectele: brazdar si ascunzatoare au legetura cu zona . Nu mai vorbesc de chihlimbar si de Scorpionul de Camboru ! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
02.12.2008, 06:15
La Nucu,la Alunis,la Broscari, la Chilii, la Begu, la Ulmet, la Pestera Tartarului, Omul care priveste Steaua Polara , la Policiori, la Mlajet, unele cruci de piatra din curtile bisericilor, cruci risipite pe zapodii sau asezate la raspantii, la Zboiu, la Tainite, etc - gasim semne , desene , litere , inscriptii ale diferitelor persoane si ale diferitelor momente. Propun un procent: 1 la suta sunt descifrate. Fara reclama,dati pe Net: scrierea daca sau strasihastrii si gasiti completare la cele ce spun. Noi nu am fost nici buricul pamantului , nici neica nimeni si admir efervescenta ce o poate produce un capat de raza.
Sa fie bine !
Un mister istoric: Dacii Din Roma
01.12.2008, 18:42
RecitiÅ£i ultima propoziÅ£ie: „ îmi dau seama cÄÆ’ e lumină“. Autoarea ieÅŸea dintr-o zonÄÆ’ unde lumina vine de pretutindeni; acest fenomen se mai întâmplÄÆ’ numai în Rai. Decenii în sir am urmÄÆ’rit sa surprind misterul acestui fenomen: nu am reusit; articolul parca descrie aceste – nelinisti – care nu sunt numai ale mele: nu se intampla ceva rau , te simti putin claustrat – la modul subtil , pe fondul ca nu poti explica mirajul , la care participa si emotia ca esti subiect . Nici autoarea , nici articolul nu au nevoie de laudele mele ( ar trebui sÄÆ’ fiu inspirat si sÄÆ’ scriu multe rânduri ); pentru cine vrea sa ajunga in zona , aici este cuprins esentialul : ceea ce trebuie sa mai aflati
( nu mai pun adrese – problema cu reclamele !) , dati pe NET : rupestre Alunis Nucu , chihlimbar Coti Buzau , piatra insemnata Broscari , scrierea daca , Balca Neagra , abur albastru , ceata albastra , strasihastrii si veti afla tot ce trebuie in legatura cu partea tehnica a intentiei. Cand scriu aceste randuri sunt trist : daca un specialist – precum autoarea articolului – are indoieli in legatura cu autenticitatea semnelor – este de bun simt sa nu mai am nici o speranta ca vor fi descifrate o parte din ele. Este adevarat ca un nespecialist ca mine , care comenteaza , nu are ce pierde si poate afirma mai multe decat isi poate permite un specialist; iata ce zic : semnele de la Broscari , Policiori , Ulmet , Nucu ( unele !) , Begu - se gasesc in diferite alte combinatii si pe tablitele Tartaria si pe placutele - Sinaia. Platoul de sacrificiu cu stalpii de suatinere in X se afla peste tot. Linia dubla ( cel mai …lung…dintre semne) usor ondulata , doua paralele – perenitate , curgere neantrerupta , ..perechea.., simbol pelasgic (!?!?)
Pe unde am ocazia povestesc despre toate acestea , si ideile poeticesti sunt bune pentru a fi construite variante , dar prin comentarii sa nu exageram : imi este frica sa afirm ca in aceasta zona misterul este uriesesc, desi nu imi mai aduc aminte de cate ori am disparut ; daca la trei saptamani nu ajung in zona sa iau energie – nu sunt bun de nimic : acolo m-am nascut ! Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
29.11.2008, 18:53
Daca citesti acest articol - mai intai , apoi mergi in zona - mai apoi - te descurci mai usor: cu talent este <fotografiatÄ> realitatea. Acest subiect ar trebui dezvoltat intr-o carte cu mai multe volume; inceputul si-a lasat raza a tasnire! Sa fie bine!
Adrese: 1. http://picasaweb.google.com/rot.grigore
2. http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/STRASIHASTRII?authkey=npNWNmxWvsY#
3. http://www.capella.ro/enciclopedia/category/spiritualitate/
Cercul cu doua diametre perpendiculare (pamantul in D2) are corespondenta in D3 zarul ( de chihlimbar) cu puncte.
Cercul fara centru ( inel magic - cuprinderea ) in reprezentare D2 are ca echivaleta zarul fara puncte in D3 ( norocul perpetuu al zeilor, necuprinderea).
Pasiv-activ, stabilitate - febrilitate. Orizontala ( orizontul ) imparte; cele doua raze, prin opozitie isi anuleaza tariile ( pasivitate).
Cercul ( feminitate ) cu centru ( punctul de inceput - superactivitate - element masculin). Haosul - feminin , Universul ( nascut ) - masculin ?
Cercul cu opt raze( roata) -DHARMA viata si reancarnare, roata medicinii, a miscarii, sustine polul notat cu plus; prin suprapunerea acestui cerc peste un patrat, cele opt raze se contopesc cu axele de simetrie ale patratului.
Crucea lui Nero imparte si ea cercul in patru , insa - doua din aceste parti au suprafata dubla fata de a celorlalte doua.
<Piatra ÃĨnsemnata> de la Colti are ca semn si cele opt raze ( neinconjurate, fara cerc) si Crucea lui Nero ( tot fara contur).
Piatra ar trebui impartita ( nedistructiv !) in regiuni, fotografiile pot repeta
( artificial !) acelasi semn; repetitie reala pentru acelasi semn exista. Repetitia aceluiasi semn ne indeamna sa banuim cuvinte sau harta...
Pe baza acestor fotografii - regiuni ar trebui facuta o harta cu proiectie in D2, tinand cont ca si sub palarie si sub capul de sustinere sunt semne. ( distincte - 29).
Ar mai trebui facuta o comparaÃ…£ie: cate semne - Tartaria si cate semne placte - Sinaia se afla incizate si pe aceasta piatra. Sa fie bine !
Pietrele scrise din Muntii Buzaului
22.11.2008, 20:29
Cu plecaciune pentru domnita Maria Maria: problema prezenta este cea a descifrarii acestor semne ( litere desene) Cititi in nr 845 un articol scris tot de autoarea prezentului articol: o frumusete !
Am - decupat - o mare parte din aceste semne: le gasti la adresa: http://picasaweb.google.ro/rot.grigore/STRASIHASTRII?
authkey=npNWNmxWvsY#
Foarte putini specialisti mai sunt in tara care se pricep la o asa treaba ! Despre cele stiute ( si multe nestiute ) cunosc aproape tot: m-am nascut in zona.
Un mister istoric: Dacii Din Roma
31.05.2008, 19:37
Articolul te tine incordat pana aproape de sfarsit : <regii purtand in picioare opinci, iar pe cap o caciula de lana in loc de coroana fastuoasa din aur, batuta cu pietre pretioase> . Multa lume crede ca Burebista a ascuns mai mult aur decat Decebal , ascunzatorile nefiind date in vileag , nici de oameni , nici de timp. Propozitia dumneavoastra ( scoasa in evidenta mai sus) a taiat din elan multor cautatori : coroana lui Burebista este imaginata ca fiind facuta din aurul cel mai bun si batuta cu pietre. Este adevarat ca o purta numai la ceas de taina , cand tinea sfat in Slala fara ferestre; se zice ca acolo nu era nevoie de multe faclii, era lumina indestul prin ce retrimitea coroana; cand se misca regele ape de lumina talazuiau invaluindu-i pe cei prezenti cu unele puteri misterioase. In restul ocaziilor nu prea purta aurul si mai ales se ferea de efectul de coif , ii placea sa-l priveasca si atat - dovada ca l-a pierdut pe la Cotofenesti. De la distanta cuvenita va companiez si eu in zicere : bun venit acasa , Europa - in patria lui Burebista ! Sa fie bine !
31.05.2008, 19:09
Cine a exagerat cu unele avanturi in prima parte a vietii - sufera cate putin pana mai incolo. Fiinta este urmarita de zestrea genetica : ceva , ceva nu prea poti schimba pe acolo. Atunci sa dam sfaturi celor tineri de felul cum sa procedeze, astfel incat ---
Zadarnic ! Ar fi si absurd : sa mergi pe drumul facut de nu stiu cine !? Eu nu-s in stare sa fac unul nou ? Asa este normal. Chiar daca --- Totusi, cand se opreste omul pentru respiratie, ar fi bine sa citeasca si din semnele scrise de altul.
Bunica a trait 108 ani si dupa cum avea mintea si cum ii arata obrazul in ultimul an de viata – te indemna sa gandesti : cum a procedat ( pe langa zestrea genetica ) ?
Notez niste propozitii ( care , evident – nu sunt sfaturi):
1) pentru cat o stiu eu, nu s-a certat cu nimeni; nici vorba ca a facut cuiva rau;
2) cunostea foarte multe plante medicinale si a vindecat pe multi ( fara arginti);
3) regula nr. 1 a filozofiei dumneaei : < daca eu nu ma leg de tine , tu ce ai ? >;
( nu cunosc pe cineva care sa-i fi zis o vorba impotriva).
4) regula nr. 2: < sa nu parasesti maica , locul unde te-ai nascut !>;
5) regula nr. 3: < daca azi ai stat aici - intre munti si nu i-ai privit - nu inseamna ca esti muntean > ; 6) prefera laptele de capra; 7) zilnic ( pana in ultima zi : nu a zacut o secunda !) urca pe munte cale de 1 km; motivul ( de fatada): aducea cateva vreascuri. 8) a crescut 9 copii.
La 50 de ani ( pragul sugerat de articol ) , pentru bunica , un drum de 30km era un fleac ( pe vremea dumneaei , in munti , lumea nu umbla cu autoturismul !).
Daca talent scriitoricesc inseamna sa poti descrie orice , eu nu am destule cuvinte sa spun cat se cuvine despre dumneaei . Sa fie bine !
16.05.2008, 08:23
1) Comentariul meu este scris la ora 24 :26 - 16 mai 2008 . Citesc pe monitor : 19 note , media : 4,79. Deci: 4,79 = ( 18 x 5 1 ) : 19 . Concluzie : 18 persoane au acordat nota 5 si o persoana a acordat nota 1 ( daca punem oricare alte variante nu iese media 4,79).
2) Un articol est valoros daca starneste vifornite .
3) Dacii au marele merit ca au determinat pe romani sa vina pe la noi.
4) Eu m-am nascut intr-un sat al Carpatilor de curbura si am trimis veste undeva ca am gasit urme ale dacilor pe acolo ; mare greseala :< daciiii - in afara perimetrului ce tine de Sarmisegetuza !? ) Nebunie !>. Nefiind specialist in aceste probleme am zis : hai - sa le zic geti. Mai rau : < se poate asa ceva ? Getii nu au trecut mai la deal de Parscov !>. Si am zis din nou : stramosii mei au lasat niste urme intr-o zona a Carpatilor de curbura , urme numite < Locuinte rupestre> - obiective care exista in spatiul real , foarte putin cercetate , aflate mai peste mana ca sa fie mai des vizitate , valoroase prin a transmite informatie de la stramosi catre noi --- si s-a zis : <frumos !> , < fantastic ! > , < facem comisii>,< ducem asfalt ! > ---
In acele grote au nevoit sfintii calugari , trimisi dinspre Bizant prin Dobrogea sa raspandeasca noua religie . Cel mai vechi atestat pentru un sihastru se refera la Sf. Sava de la Buzau - anul 370. Una din grotele de la Nucu - Fundul Pesterii - a fost taiata in piatra in secolul V inainte de Hristos. Ideea : sfintii calugari au locuit in grotele respective ( este indubitabil !) insa le-au gasit cioplite ( cel putin pe unele din ele ) - crestinarea fara convulsii , altoi ( pe fond asemanator).
4a) Grotele Buzaului amintesc de cele din Capadochia , insa aici , la noi sunt taiate in stanca , dincolo - tuf vulcanic.
4b) La grota lui Dionisie Torcatorul intalnim lucruri care te uimesc :
b1) locul unde se afla grota; b2) faptul ca este < suspendata> ; b3) paralela cu stanca ce include grota ( distanta pentru paralelisam - 1 metru ) se afla o lespede grosa de 1,2 m , inalta de 25 m , lungime - 40 m , care creeaza alaturi de stanca un spatiu , in care daca te afli , te simti precum fantanarul la 25 m adancime cand vezi stelele , chiar daca afara straluceste soarele.
5) Razboiul : eu sunt cu romanii ( traiasca Europa !) - tu esti cu dacii ( nationalistule !) seamana cu cearta dintre suporteri : Steaua - Dinamo.
Daca un obiectiv ( sabie , bordei , brazdar , gheunoaie ,zgura metalurgica , cuvinte , monezi , obicei ,problemele memoriei colective , etc ) ne trimite semnal despre cei din Roma , este foarte bine , daca trimite semnal despre daci-este exceptional ( avem mai putine !) .
6) Pana la Locuintele rupestre-Buzau trebuie facut drum de platina-nu de asfalt-asa sunt de valoroase : trimit semnale dintr-un trecut asa de indepartat catre oricare fel de viitor; ele exista : nu trebuie reconstituite ( stiintific !).
7) Am spus aici ca nu sunt arheolog , nici lingvist , nici nationalist , eu sunt buzoian; am ca pasiune si faptul ca notez cuvinte deosebite , care nu se gasesc prin dictionare . A curiozitate : strudaneala , liscuta ( sedila la s) , majicenanca , aua , farafatunci ( sedila la t) , spoiedera , feregaleasa , a face goiduri , a se linciuri , carciegi , galman , ogaga , storiste , gheunoaie, etc
8) Formula AS trebuie sa ramana oaza , unde , daca ajugi , fruntea se intinde . Numai divinitatea si geometria sunt perfecte. Cine sare la harta are genele dacilor in sange. Cateodata si mie imi sare tandara ! Sa fie bine !
13.05.2008, 23:13
In asemenea cazuri sfaturile nu prea folosesc si , vorba parintelui Arsenie Papacioc : < niciodata nu te sufera unul care crede ca are o viata mai slaba decat a ta !> Nu sunt adeptul citatelor ; acesta face trezire .
Intamplare : intr-o localitate a Carpatilor de curbura pastrez intacte : gradina , casa si acareturi ( ca mostenire ) . Mai am ceva ani pana la pensie si ajung acolo ( de la oras ) in fiecare sambata. Domeniul se imparte in doua : in jurul casei pomii fructiferi , cealalta jumatate , spre nord : faneata , arbusti , halaciuga , gherghini , macesi , mesteceni , ulmi , brazi ( prin devalmasie cu natura ) . Dincolo de gardul de nord - muntii. Pentru cei din familie , acea parte se numeste < Acolo este Raiul !>. In acel loc exista un furnicar ( furnici mari , negre , de padure ). Are vechime : am prins in viata pe soacra bunicii dinspre mama ( stra -mamaie Dobra , nascuta in 1882) care povestea ca asa l-a pomenit.
Cand eram copil – odata pe an – obligatoriu – prin martie - duceam in apropierea musuroiului - pleava si doua galeti cu <pamant bun> ( agreat de sobari ) . ( Pe furis , ii duceam si zahar .) Imaginati-va ca acel musuroi ajunsese la o jumatate de tona si era unul din semnele de prosperitate pentru gospodarie ; dupa felul cum amenajeaza gurguiul – furnicile dau un semnal despre ce va fi cu vremea. Acum patru ani , un urs furnicar a stricat aceasta minune seculara . Este incredibil : din ce se poate necaji omul !
Socrate : < sunt atatea lucruri pe lume de care eu nu am nevoie ! > In doi ani am reusit sa refac musuroiul .Am folosit reteta : pleava , pamant si zahar. Acum are si un nume : „spoiedera“ - nu este un cuvant inventat , mai greu de gasit : multime in miscare ( puhoi ) . Cand ajung acolo nu deschid locuinta pana nu vizitez musuroiul; ursul nu mai poate da iama !
11.05.2008, 16:53
Daca vorbesti despre aromoterapie , oricat de alambicata ar fi constructia frazei , mai citesti printre randuri,mai deschizi o carte ,mai intrebi un prieten si tot intelegi cate ceva ; este la mijloc si unul dintre simturi . Despre terapia cu esente florale a vorbit doamna doctor atat de simplu , fara complicatiile limbajului din domeniu , expunere dezarmanta prin claritate; poti cauta cu acul o mica incongruenta si nu o gasesti . In final , dupa lectura constati ca ceea ce are loc in organism , in urma tratamentului este mai greu de perceput decat universul cu patru dimensiuni ; iti zici : mai citeste o data articolul ! Dupa a treia lectura afirmi : un subiect ales si un interlocotor al autorului pe masura subiectului . Cine nu a tras aer in piept in amestec cu mirosul de halaciuga inflorita , ori maces , ori gherghin ( si alte efluvii !) constatand videcarea unei anume afectiuni ! A functionat din plin aromoterapia ( amirosirea aerului imbalsamat prin doza infinitezimala ) . < Terapia Bach se adreseaza individului > , cati indivizi atatea tratasmente ( exista banuiala de incluziune in compartimente cu putere de generalitate ) .
Herodot spunea ca Zamolxis ii atentiona pe geto-daci ca : < nu poti vindeca trupul fara a tine seama de suflet >. De foarte putine ori m-am gandit ca floarea pusa in apa isi lasa esentele - - - Sarut mana doamna doctor : ati prezentat asa de rapid si de simplu , probabil sa nu prindem sperietura , pentru ca fenomenul ce se produce este complicat prin delicatetea lui . Ati demonstrat ca este posibil sa fie pus intr-o lejera stanjeneala ( cititorul ) daca cele expuse au limpezimea tariilor . Pentru autor am oprit - pentru final - felicitarile : a stiut sa asculte . Sa fie bine !
Sanatate din petale de flori: terapia BACH
05.05.2008, 00:35
1) Daca un articol starneste vifornite , este nemaipomenit! Cum o fi aratat un sat dacic de munte ?
2) Dacii au marele merit ca au determinat pe romani sa vina pe la noi.
3) In seccolul al III-lea ( dupa Hristos) existau la Roma 46000 …insule… Daca descrierile facute acestor locuinte nu sunt exagerari , atunci prefer bordeiul dacic (nu oricum , ci inconjurat de 120 buduroaie ) amplasat in zona Carpatilor de curbura.
4) Satul romanesc actual moare : si la campie , si la munte . Nu sunt exceptii satele unde cel mai …tanar … locuitor are 58 ani. Daca si viitorul va derula evenimentele cu viteza prezentului … peste cateva zeci de ani ( nu peste 2000 ani) satul romanesc actual o sa fie obiectiv de muzeu . Unii ziceau ( se mai zice si azi !) sa punem orase in loc . Sa punem … Am o lista cu 10 sate si catune disparute intr-o singura comuna , iar in locul lor a inceput a se intinde falnic padurea Carpatilor .
5) Ar trebui stabilita o cronologie : coliba , bordeiul , stana , ascunzatoarea , ( firida ; chilia ) , chilerul , casa ( cu si fara beci ) , putul si cosul pentru alimente … Numai despre ascunzatoare s-ar putea scrie multe pagini . Ascunzatoarea pentru bucate sau alte lucruri de pret ( din centrul bordeiului sau de langa ) – groapa arsa sau zidita si acoperita incat apa sa nu patrunda, olul .
6) Romanii alergau dupa agoniseala altora … Nici dacii nu erau asa cuminti … Dacii au fost in stare sa extraga atata aur … Romanii au pus la treaba acest aur … Pendulul ( relativ !) al lui Einstein .
7) Ar trebui sa respectam adevarul … dar ce este adevarul ? Si tot asa . de Grigore Rotaru
03.05.2008, 18:34
Senioru Aua
Multe persoane se vaita ca nu sunt iubite si comparativ cu altele , mai asa si mai pe dincolo - si dai , si dai cu vorba , aduceti citatul , sa privim totul de la distanta , sa fim indiferenti , lasati cadrul general ( teoretic) , aratati-mi un filozof , ei si copii , nepotii-buah ! - Putine persoane vor declara ca nu pot iubi - mai cu varf nenorocire este.
13.04.2008, 06:12
Muntele Sacru … ca centru … nu are sateliti ? Aceasta idee tine de speculatie , insa daca asociem cele trei notiuni : muntele sacru , platoul si pestera ( un triptic !) – pentru centrul de comanda al acestei religii ( oricare fel de religie s-a dezvoltat pe baza de sistem centralizat) , atunci aceasta forma de comunicare in sens comun trebuie sa fi avut ramificatii : cum ajungeau dacii Carpatilor de Curbura la Pestera Ialomitei ? In multe zone ale Daciei trebuie cautate Punctele sacre ( pestera , platou , munte) . In afara zonei numita a ideilor de speculatie , incerc sa fac o descriere a unui astfel de centru satelit : se afla in zona Carpatilor de Curbura , pe raza comunelor Colti si Bozioru – jud. Buzau.
10 Locuintele rupestre de acolo ( Alunis – Nucu ) au fost desavarsite de catre calugarii misionari sec III … secIV ; am folosit cuvantul desavarsite pentru ca se spune ( pentru una dintre ele s-a stabilit ) ca sunt vechi pesteri folosite si de catre daci .
O echipa de specialisti a decis ca grota numita Fundul Pesterii a fost cioplita in sec IV inainte de Hristos ; la intrare are taiat in piatra un semn paleocrestin : pestele. Biserica intr-o singura piatra are o legenda frumoasa ce te face sa localizezi Miorita; impresioneaza volumul de munca necesar si cate unelte ar trebui sa realizezi o asa cavitate . Acolo , langa biserica si langa chilii se afla un platou despre a carui utilitate ( dupa vorba localnicilor ) este greu sa faci scriere …
20 Marele platou al zonei se afla la nord de satul Scaieni – Varful Gotilor ( sau Al Getilor dar gresit spus al Hotilor ); varful este retezat , este posibil ca materialul a fost impins spre marginile platoului . Pozitia locului poate fi considerata strategica : de acolo se vede orasul Buzau ( la 70n Km) ca-n palma . Tot in zona un alt varf retezat : In muchie la arie – Ivoiu.
30 Muntele : Crucea Spatarului sau Culmea Ivanetului.
Despre incarcatura energetico…informationala a locului au vorbit alte persoane .. mult mai frumos decat o pot eu face.
Este indubitabil ca acolo au nevoit sfintii calugari misionari ; se pare ca ceea ce au gasit ( constructii si traditii ) nu a fost distrus , ci modelat … asa numita transformare blanda. Daca se va stabili , pe baza de dovezi solide ca inainte de sfintii calugari acele grote au fost locuite sau folosite pentru ritualuri de catre daci … nu cred ca dauneaza cuiva. Ar trebui ca adevarul sa nu dauneze nimanui . Nu putem nega ceea ce exista !
Alte realitati ale acelor locuri : rumanitul de Colti, scorpionul de Camboru , depozit stravechi de zgura al unui fost cuptor metalurgic, uriasii din Scaieni , brazdarul plugului de lemn descoperit in catunul Camboru , stancile lui Leonardo – pe versantul nord …vestic al varfului Getilor , olane ( tuburi … conducte) pentru apa ( dacice !) … satul ( disparut) Seciu .
Aproape legende : Tara Luanei , Tara Colchida, teleportari , ostas din primul razboi mondial care parcurge zilnic un traseu,
Pestera fara sfarsit … Dealul Martire , Pestera Tatarului .
Cate carti … frumoase … mai sunt de scris ! de Grigore Rotaru
06.04.2008, 22:10
Acolo unde au vietuit – gasim urmele dacilor. Ofer o lista cu informatii sigure
( nu legende ! ) despre astfel de posibile urme:
- in zona Carpatilor de curbura – locuintele rupestre au fost locuite de sfintii calugari misionari – insa acele grote ( chilii ) au fost cioplite in piatra cu mult inainte ( una dintre ele a fost datata stiintific : sec VI inante de Hristos ) ;
- la Alunis – Colti , langa biserica dintr-o piatra , langa cele trei chilii descoperite se afla un platou – sanctuar (este greu de scris la ce a folosit …);
- la nordul satului Muscelul Caramanesc se afla un depozit in aer liber cu material rezultat in urma reducerii fierului – l-a vazut un inginer metalurg si s-a exprimat – aproximativ astfel ; localnicii numesc produsul pamancior – in trecutul nu foarte indepartat era dislocat , uscat , cernut si dizolvat in apa de var sau in apa de mortar pentu a da culoare varului sau pamantului folosit la tencuit sau lipit … omologul oxidului galben de zinc de azi ;
- fantana din preajma depozitului are apa feruginoasa – greu de consumat ;
- pe fata de est a dealului Vatraiu , la poale , in spatele catunului Camboru – fantana are apa cam cu acelasi gust – consuma si oamenii …
- isvorul Ruginoasa , ce inconjura dealul Vatraiul prin partea de nord are apa feruginoasa ( gust specific , oricum rau – nici animalele chiar la neagra nevoie nu consuma) ; in Anini , la Bordei , la Coada Storistei , langa Lacul Verde – ochiuri de apa cu aceeasi compozitie ( in strafunduri este fier ) .
- in acest catun Camboru a fost descoperit un brazdar de fier al plugului de lemn ( dacic ? roman ? feudalism timpuriu ? ) – are cutitul lipit de corp prin sleire , nu prin nituri si nu are cormana ( pentru a intoarce brazda ), are jgheab fier – masiv pentru a fi intodusa pana de lemn ca sa se faca bloc – comun cu scheltul de lemn al pluglui; as fi bucuros daca l-ar vedea un specialist !
- numele dat unui deal – Vatraiu – te duce cu gandul ca undeva prin zona a duduit cuptorul cel pantecos pentru topit minereu ( cu memoria colectiva nu-i de glumit : ce sa insemne denumirea asta pentru o forma de relief ?! ).
- dealuri cu varful retezat ( Varful Gotilor ( Getilor !?) la nord de satul Scaieni ,
si In Muchie la Arie – dealul Ivoiu , langa Varful Gosa ; in locul varfurilor gasim cate un platou inconjurat fie de prapastii – Stancile lui Leonardo , fie pe toate partile de pante foarte abrupte – greu de escaladat ; nu a facut nimeni vreo incizie in acele locuri ( poate ca … mai bine ! ) ;
- la locul numit Pe Balta ( in Seciu – un fost sat ) au fost descoperite tuburi – conducte pentru apa – tip olane si au fost – ridicate – oficial ; ce o fi cu ele ?
- nu ma pricep , dar intreb despre originile cuvintelor: storiste, camboru , majiceanca , marne , bosovei , spoiedera , curmatura , carciegi .
- zona este a comunelor Colti si Bozioru – judetul Buzau : nu zic nimic despre de mult celebrul rumanit de Colti , nu am gasit nicaieri vreo stire ca dacii exploatau , foloseau (comercializau) chihlimbarul ! ar fi o dovada forte ca locuitorii din zona au in sange – cu majoritate – genele dacilor .
Am scris despre acestea pentru ca le cunosc bine si nu sunt fantasme cu naluci si nici produse ale imaginatiei poeticesti . Cele mai puternice urme ale dacilor sunt in zonele descrise de articol , insa niste vestigii precum rupestrele – daca se stabileste ca au vechimea ametitoare despre care se spune , atunci valoreaza cat greutatea lor in aur – sunt ambasadorii unui trecut fara memorie catre oricare fel de viitor ( daca Nelutu si Alina trecand pe acolo vor fi opriti – si prin lege – sa mai scrijeleasca piatra – love !).
- alte subiecte ce ar putea avea legatura cu subiectul : Pestera Tatarului din Magadani , Pietrele Pelsagilor – contin inscriptii vazute de mari specialisti – nedescifrate , ca altele de la Nucu sau de la Alunis , pestera fara sfarsit de la Martire , ascunzatoarea – singura casa din Europa ce mai are asa ceva !
- am citit articol in care se spunea ca pietre cioplite de mesterii daci sunt folosite ca temelie pentru … domnule , acei faptuitori vor avea o moarte naprasnica , cum sa se intample asemenea salbaticii !?
- urmele ramase de la daci trebuie urgent cercetate , monitorizate si declarate sfinte si intangibile ( sub blestem - daca nu se poate altfel !)
- cautam aur , dar comorile sunt langa noi – la verdere ; trebuie sa nu ne mai facem ca nu le vedem.
de Grigore Rotaru
04.04.2008, 22:08
Taietura cu toporul trebuie inlocuita � copil fiind consumam asa ceva nu pentru ca ma obliga cineva , ci pentru ca mustareata era dulce ; cuvantul este folosit in zona Carpatilor de Curbura ( Siriu , Colti ) numai pentru seva mesteacanului . Mustareata este buna ( valabila ) numai pana se desfac frunzele ; de fapt dupa acest moment nu mai curge , copacul trimite substante fabricate in frunze pentru a cicatriza rana . Acele substante nu fac bine omului. Deci se pune problema pastrarii acestui produs : in vase de sticla , inchise ermetic, la o anumita temperatura si ceva aspirina drept conservant. Avand atatea zaharuri � mustareata da in stricat cu usurinta . In zona de care am amintit nu este considerata leac minune � mai mult o distractie a copiilor, insa nu punem la indoiala cele scrise in articol . In sfarsit : incizia in caopac o faceam cu un sfredel ( burghiu ) si introduceam o teava de cucuta uscata , chituiam cu ceva clisa si gata agregatu� !
Instalam o sticla de curgea mustareata direct in ea si dimineata nu beam nici ceai , nici lapte, ci alergam la mesteacan � era ceva extraordinar , ne laudam cine are mai mult lichid in sticla � evident acela a fost cu inspiratia . Cand se termina sezonul � noi cam uitam ce durere am facut copacului : parintii ne obligau sa punem dop orificiului ; il confectionam tot din lemn de mesteacan verde. Nu am avut nici un caz grav !
Anul urmator solicitam alti copaci ! Ce sampanie , ce vin batut de vechime � eu am vazut Raiul !
02.04.2008, 05:35
Slova pusa bine dupa cantarul intelesului in curgerea cuvintelor – produce un dulce efect celui ce citeste . Nici o vorba de impotrivire pentru cele scrise , lauda noastra este directa si mai putin mestesugita , insa dorim sa aveti cale neangradita ce duce spre locul de trimite lumina pe care apoi , cu migala o puneti in cuvinte . De ce sa ne suparam : realitatea intece puterea noastra de a o descrie ; faptul ca ne dati voie ca , printe randuri sa mai visam , inseamna talent . M-am nascut la tara , am trait acolo , am suflet si obiceiuri de taran veritabil , chiar daca am strabatut lumea in lung si in lat , chiard daca , sa zicem - sunt scolit .
Probabil ca teoria < locul unde te-ai nascut pune pecete pe destinul tu > este valabila . Am scris toate acestea ca sa-mi exprim o bucurie : < uite , mai exista locuri ce seamna cu cel al copilariei mele ! > , dar si o tristete : SATUL ROMANESC MOARE !
Vorbesc de media pe tara , fericite cazurile de prosperitate , ma intreb continuu : oare nu sunt exceptii . Copil fiind , cand se desprimavara , aveam un loc de joaca unde ne intalneam 80 de copii . Acum se mai gasesc in acel sat 2 copii . As vrea sa nu plang , da asta nu se poate ! Si eu am vazut Raiul , m-am nascut si am petrecut o parte din viata acolo . Atat.
29.03.2008, 16:32
Muzeul chihlimbarului este un reper; acolo de fapt este un integ complex : chiliile si biserica dint-o stanca la Alunis, rupestrele de la Nucu, varful retezat ( al Gotilor si la Ivoiu), padurea Samaru – stancile lui Leonard, la Martire, etc.
Spatiul apartine legendei. Izolarea geografica din vechime i-a fost benefica pana acum; in prezent populatia scade - numeric, unele sate au disparut: Paltin,Comarnici ,Lupoaia, Calugarite, altele sunt pe cale de disparitie:Camburu (corect: Camboru ), Matara si, in curand: Muscelul Caramanesti. Un drum asfaltat: Patarlagele - Intre Sibicii - Muscelul Caramanesc - Buduiile - Scaieni -Vavalugi- Fisici - Nucu ar trezi la o noua viata una din putinele zone unde locuitorii au transmisie genetica dacica totala. Chihlimbarul, biserica dintr-o piatra de la Alunis, locuintele rupestre de la Nucu, Pestera Tatarului din Magadani, urmele meteoritului cazut pe tarina numita Marne, dealul Ivoiu cu varful retezat - In muchie la arie, dealul Gotilor ( incorect Hotilor)cu varful retezat, Scorpionul de Camboru ( creste pe versantul estic al dealului Vatraiu ) , plugul de lemn cu brazdar de fier descoperit la Camboru ( aceasta piesa exista - piesa care taie pamantul este legata de corpul brazdarului prin < sleire>), ruinele unui lacas de cult din Prunii lui Caristian - la poalele Vatraiului - spre padurea Samaru, biserica din lemn de tei ( tot interiorul pictat pe acest fel de lemn) din Muscelul Caramanesc, masa din piatra sustinuta de un singur pilon ( are teica in centrul de greutate) - acestea reprezinta o parte dintre cele care am putea spune ca acele locuri nu merita sa fie inghitite de padurile Carpatilor. Cine are ocazia sa vada Pestera lui Dionisie Torcatorul sau Stancile lui Leonardo nu o sa mai poata vorbi doua zile - mut de uimire ! Muzeul Chihlimbarului trebuia reparat de mult si extins, locuintele rupestre protejate administrativ - prin lege; sfintii calugari ce au infiintat primele comunitati nu aveau utilaje si atata forta de munca pentru realizarea acestor locuinte:ca au locuit in ele este indubitabil,dar nu a cercetat nimeni - nu cumva unele sunt trimise din vechime ?! Se stie ca una dintre ele este opera dacica. Poate fi comparat modul cum dalta a taiat piatra la Alunis sau Nucu cu taietura de dalta la pietrele de la Sarmisegetuza. Daca accesul catre aceasta zona s-ar inscrie in limitele normalului ar fi salvate obiective unice in lume , nu in Europa, ci in lume. • Grigore Rotaru
23.03.2008, 09:15
Un posibil titlu : Comorile dacilor . Aurul lui Burebista nu este descoperit . Decebal a ingropat sub acelasi rau toata comoara Daciei ? Era prea istet . Daca dacii exploatau chihlimbarul , atunci in Carpatii de Curbura banuitele chilii (nedescoperite) sunt pline cu chihlimbar dacic – posibil ca despre asa ceva sa fi stiut calugarii sihastrii care au ajuns in zona. Putina lume stie ce este aceea o asunzatoare . In zona mai exista o singura casa ( 106 ani) ce are in componenta o ascunzatoare . Chilia este o ascunzatoare artificiala, iar pestera este o ascunzatoare naturala. La locul numit La Martire – Colti se zice ca este intrarea in pestera fara sfarsit si ca mai traieste un singur om care cunoaste locul unde ese mascata intrarea . Pestera Tatarului este ceva care te zapaceste ! Coroana lui Burebista ne-ar scoate din necazul bajbaielilor. Olanele de ceramica drept < conducta > pentru apa – descoperite in zona … ce este cu ele ? Grigore Rotaru
23.03.2008, 07:47
< Noi suntem cei ce vrem sa-i dam afara pe daci din tara lor, prin nepasarea noastra. > Eu o sa comunic probleme concrete – nu sunt specialist – deci evit speculatiile :
In judetul Buzau – localitatile ( sate ) Alunis , Camboru , Nucu , Scaieni detin vestigii ( dacice ! ) :
1) La Alunis exista biserica dintr-o piatra , insa in apropiere sunt celebrele chilii si tot in apropiere , sapat in piatra de acelasi fel – un fel de platou ( sanctuar au zis anumite persoane ) unde , se crede ca se practicau sacrificii .
Legendele spun ca biserica a fost taiata in piatra de doi ciobani – motivatie religioasa , chiliile au fost locuite de calugarii misionari , insa platoul … sacrificiile si crestinismul …
Chiliile sunt daltuite – nu sunt pesteri naturale . O expetriza de genul : cum arata la Sarmisegetuza taietura de dalta si cum arata la aceste chilii . Ca sfintii calugari au locuit in ele – este indubitabil , dar sunt atat de multe chilii si asa de mare volum de munca incat apare banuiala : nu vin din vechime . La Nucu , una dintre locuinte este datata sec IV i.e.n. si atat. O metoda prin care sa fie stabilit timpul cand a fost cioplita piatra …
2 ) La Camboru a fost gasit in pamant un brazdar de fier ( dacic , adus de romani , din evul mediu … ? )
3) L a nord de Scaieni exista varful Gotilor ( altii zic Getilor , altii Hotilor ) : este un munte cu varful retezat – trunchi de piuramida cu baza de sus platou ; la fel : In Muchie la Arie , dealul Ivoiu , langa varful Gosa.
Se stie sigur din ce motive modificau dacii muntii . Acestea nu sunt speculatii –despre tot ce am scris aici este verificabil si am facut-o pentru ca cine a vazut s-a minunat , fabulos , fantasti , o sa facem asfalt , dezvoltam turismul , suntem urmasii dacilor – bravo noua … si atat . ...
4) Enumerare : Pestera Tatarului, La Martire , Crucea Spatarului , uriasii de la Scaieni , despre chihlimbar nu mai zic nimic ( nu stiu daca dacii cunosteau chihlimbarul , ascunzatorile eru pentu aur la daci – in zona de care zic nu este aur , dar este chihlimbar .. ) mteoritul ce a cazut pe Marne , tuburile tip – olane pentru apa de la locul numit Pe Balta , Stancile lui Leonardo … etc
Este adevarat : neglijam urmele dacilor aici; nu am zis ca cele din Italia nu au valoare . Locuitorii acelei zone cand simt ca un fel de adiere spun : < dacii se zvarcolesc in vazduh ! > . Grigore Rotaru
Un mister istoric: Dacii Din Roma
23.03.2008, 07:04
Bunica zicea : 1) Daca ai trimis o vorba in afara ( in Cosmos ) nu o mai poti intoarce . 2 ) Daca eu nu ma leg de tine - tu ce ai ? 3 ) Tine minte copile – cand vorbesti se cutremura brazii ( nu stia despre vibratii ). 4) Cine arunca blesteme pate ceva rau si atunci cand are dreptate … 5) Lasa-l sa rada ca i se aeriseste carnea ! 6) Daca tot vorbesti nu privi crucis . 7) Nici la pietre sa nu tipi : le tulburi somnul .
Am zis cate ceva despre cuvantul spus ; grija fata de cuvantul scris creste exponential . Sa fie bine !
22.03.2008, 23:27
Dacii cunosteau si foloseau spanzul . Medicul lui Alexandru Macedon isi procura plantele ( 70%) din Dacia. Ca s-a facut o greseala cu spanzul � e o alta istorie ! Dacii trimiteau la export si cai ; caii dacilor erau laudati pentru voiciune. Primavara devreme - dacii < spanzuiau > caii ! Este foarte adevarat ca pe timpul iernii le stropeau nutretul cu tinctura de matraguna � pentru pofta de mancare . Aceste randuri nu reprezinta o observatie , ci o completare.
Plantele vindecatoare ale dacilor
20.03.2008, 17:07
... utilitatea unor astfel de articole. Usturoiul este un adjuvant cand organismul lupt cu anume infectii. Probabil si actiunea antimitotica nu este de neglijat: bunica inmuia
negii cu o zeama de lulpa de nuca verde, laptele cucului , usturoi si hrean in parti egale , dupa aceea indemna ca locul astfel pregatit sa fie manjit cu suc de rostopasa - o data si tinctura de propolis a doua oara , de doua , trei ori pe zi , de-a lungul a doua , trei saptamani. Din negul respectiv ramanea un ciot - o amintire si , important - nu se mai refacea niciodata. Aceasta era terapia blanda .
20.03.2008, 16:47
… trebuie sa stii. O adevarata arta este sa-ti menti sanatatea. Bunica mea consuma grau incoltit o data pe saptamana. Respecta si alte reguli – atunci – copil fiind nu le intelegeam. Stia sa isi atraga respectul : < daca eu nu ma leg de tine , tu ce ai ? > Am avut-o in fata ochilor 40 de ani ; in tot acest timp a consumat - saptamanal – grau incoltit . Sa mai spun ceva : cunostea peste 500 plante medicinale ; aveam 4-5 ani si mi le arata prin poienile Carptilor de Curbura ( Muntii Siriului ), iar eu o intrebam ce minune are in cioc privighetorea de canta ca se-apleaca brazii… Ratacite prin memorie … cunosc si eu vreo 50 de plante , insa regretul meu este fara sfarsit : pe langa ce comoara mi-a harazit destinul sa trec ! Bunica nu a fost la medic niciodata, a vindecat sute de oameni fara arginti. Discutie : - Cate plante i-ai pus cetateanului ? - Douasprezece ! - Toate sunt de leac ? - Numai doua ! – Celelalte ? – Nu fac nici bine , nici rau ! – De ce atatea ? – Sa prinda incredere.
Bunica nu a facut paradontoza. A murit la 108 ani cu toti dintii in gura : cu o matura de nuiele de mesteacan facea curatenie in curte. Dumnezeu sa-i dea odihna ca multe lucruri de bine stia sa faca !
20.03.2008, 07:58
Despre toxicitatea spanzului fac o descriere a urmatorului fenomen: un copac anume umbrea un pom fructifer ; stapanul gradinii in varsta 90 de ani nu mai avea taria sa mai doboare copacul. A batut un cui in copac, in orificiul creeat a introdus radacina de spanz ( 4 cm) si a facut dop de argila moale. In doua saptamani frunzele copacului erau galbene. Aceasta este ceva ce am vazut, nu din auzite, am ramas mut de uimire si m-am cutemurat : un pai de radacina sa biruie 800 kg masa verde ! …
Gustul ceaiului de spanz nu este atat de gretos incat sa te determine sa nu-l bei. Optez pentru doza homeopatica. In zona unde m-am nascut se asociaza spanzul cu marul lupului : in vasul in care se face fiertura se pune si o bucata de tulpina de zmeura de un an – sectionata incat maduva porosa sa aiba contact imediat cu lichidul ( cel putin asa proceda bunica !). Planta era considerata foarte toxica : despre cum arata , unde creste si la ce foloseste – nu trebuia sa afle decat acele persoane care au trecut de 30 de ani.
Numai gandul ca ai putea face rau cu aceasta planta era considerat crima. Decat rostopasca , spanzul este mai toxic de 100 de ori.
Daca un animal ierbivor ajungea in arealul unde crestea spanzul – mirosea la iuteala locul si se indeparta fugind; am observat acestea inainte de a stii ca acolo creste spanz , ma intrebam de ce un bou de 1 tona o ia la fuga ; intrebam de ce insa cei in varsta imi raspundeau cu un fel de zambet care in traducere ar insemna : nu trebuie sa afli acum.
La data la care este scris articolul, am fost si am vazut locul nasterii mele, si , printre altele – am gasit spanzul inflorit; deci infloreste odata cu brebeneii si toporasii .
Floarea de spanz are o maretie greu de vazut altundeva, insa o maretie rece , de marmura .
27.02.2008, 21:22
Eu am vazut Raiul
de Grigore Rotaru in data de 2008-02-21 21:56:30
Spatiul apartine legendei. Izolarea geografica din vechime i-a fost benefica pana acum; in prezent populatia scade - numeric, unele sate au disparut: Paltin,Comarnici ,Lupoaia, Calugarite, altele sunt pe cale de disparitie:Camburu (corect: Camboru ), Matara si, in curand: Muscelul Caramanesti. Un drum asfaltat: Patarlagele - Intre Sibicii - Muscelul Caramanesc - Buduiile - Scaieni -Vavalugi- Fisici - Nucu ar trezi la o noua viata una din putinele zone unde locuitorii au transmisie genetica dacica totala. Chihlimbarul, biserica dintr-o piatra de la Alunis, locuintele rupestre de la Nucu, Pestera Tatarului din Magadani, urmele meteoritului cazut pe tarina numita Marne, dealul Ivoiu cu varful retezat - In muchie la arie, dealul Gotilor ( incorect Hotilor)cu varful retezat, Scorpionul de Camboru ( creste pe versantul estic al dealului Vatraiu ) , plugul de lemn cu brazdar de fier descoperit la Camboru ( aceasta piesa exista - piesa care taie pamantul este legata de corpul brazdarului prin < sleire>), ruinele unui lacas de cult din Prunii lui Caristian - la poalele Vatraiului - spre padurea Samaru, biserica din lemn de tei ( tot interiorul pictat pe acest fel de lemn) din Muscelul Caramanesc, masa din piatra sustinuta de un singur pilon ( are teica in centrul de greutate) - acestea reprezinta o parte dintre cele care am putea spune ca acele locuri nu merita sa fie inghitite de padurile Carpatilor. Cine are ocazia sa vada Pestera lui Dionisie Torcatorul sau Stancile lui Leonardo nu o sa mai poata vorbi doua zile - mut de uimire ! Muzeul Chihlimbarului trebia reparat de mult si extins, locuintele rupestre protejate administrativ - prin lege; sfintii calugari ce au infiintat primele comunitati nu aveau utilaje si atata forta de munca pentru realizarea acestor locuinte:ca au locuit in ele este indubitabil,dar nu a cercetat nimeni - nu cumva unele sunt trimise din vechime ?! Se stie ca una din este opera dacica. Poate fi comparat modul cum dalta a taiat piatra la Alunis sau Nucu cu taietura de dalta la pietrele de la Sarmisegetuza. Daca accesul catre aceasta zona s-ar inscrie in limitele normalului ar fi salvate obiective unice in lume , nu in Europa, ci in lume. • Grigore Rotaru
17.01.2008, 22:29
Pestera fara sfarsit are intrare secreta, mai greu de gasit, asa de simplu mascata ...