Arheologii spun ca bordeiul din chirpici, atelierul de olarit si fieraria, casa cu doua camere si sanctuarul vor reda cu mare exactitate viata dacilor de acum doua milenii. Amplasarea satului dacic in zona rurala a Romaniei vrea sa fie simbolica. Insa ironia sortii face ca reconstituirea arheologica sa semene cu satul contemporan, fiind poate doar ceva mai curatica si mai organizata, din necesitati turistice. De altfel, acesta e si efectul pervers al amplasarii parcului arheologic in intravilanul comunei Bragadiru: poti face nestanjenit comparatie cu realitatea si poti constata ca prea multe nu s-au inovat in doua milenii. E drept ca, peste doua mii de ani, cand satul romanesc actual va fi, la randu-i, reconstituit, de pe harta sa ar putea lipsi sanctuarul dacic. Nu si birtul, care vertebreaza viata oricarei comunitati locale care se respecta. Dupa cum nu pot lipsi nici vilele cu turnulete, supercastelele construite de bogatasii care s-au oplosit in zona, antenele pentru satelit si garajele cu telecomanda. De asemenea, caminul cultural, absent din satul dacic, ar trebui adaugat in ipoteticul parc arheologic construit peste doua mii de ani. La fel si sectia de politie, cu sediul in conacul pe jumatate ruinat al boierilor aruncati de comunisti in puscarie pentru culpe simbolice.
Constructia satului dacic corespunde, insa, in mod ironic stirii ca, pentru a face figura europeana la summit-ul NATO, Romania ar trebui sa investeasca vreo sase milioane de dolari pentru imbunatatirea toaletelor din Casa Poporului. Acestea nu s-ar potrivi pretentiilor noastre europene si ar pune in pericol sanatatea beneficiarilor. Chiar daca articolul cu pricina este, mai degraba, o rautate gratuita, venita din partea unor frati de ginta latina, Romania are probleme istorice cu igiena, iar toaleta este cel mai bine ascuns secret al fiecarei gospodarii. Nu e de mirare ca arheologii de la Bragadiru s-au ferit sa construiasca si closetul micii rezervatii dacice pentru ca e de banuit ca dacii, fiind frati cu codrul, il preferau si la acest capitol.
De doua mii de ani igiena este un capitol tabu. Drept care nu s-au descoperit toaletele si nici locurile de evacuare a dejectiilor din cetatile dacice. Abia romanii ce ne-au mai putut preda un curs scurt, ca scurta a fost si perioada romana, de igiena, fara a avea prea multi absolventi. Dupa atata vreme in care a fost ignorata, igiena este o problema pe care, din jena si ipocrizie, n-o mai aduce nimeni in discutie. Mai bine de jumatate din scolile rurale nu au closete cu apa curenta, si nu exista criteriu european de igiena pe care sa nu-l incalce. Dar satele romanesti stau mult mai rau, conform studiilor intreprinse de sociologi anul trecut. Mai bine de trei sferturi din casele de la sat nu au canalizare, iar closetele sunt niste improvizatii in fundul curtii, insalubre si fara apa curenta. Cele mai multe fose evacueaza surplusul in apele curgatoare sau statatoare din vecinatate. A spune ca un parau are apa rece si proaspata suna ironic. E, mai degraba, una dintre cele mai virulente surse de boli din mediul natural al romanilor. Trebuie sa adaugam ca, intr-o proportie infricosatoare, apele oraselor sunt evacuate neepurate, deci murdare, in albia raurilor si, apoi, a Dunarii. Romania nu trebuie sa investeasca doar sase milioane de dolari in salubrizarea toaletelor, si, daca ar fi sa fim drepti, probabil ca nici bugetele apararii si ale internelor nu ar fi suficiente, pentru ca, iata, problema salubritatii closetelor a devenit, pentru unii, o chestiune de securitate nationala. Si de ce nu? La urma urmei nu le poti avea chiar pe toate ca sa fii in rand cu lumea. Un sat de pe vremea dacilor era tot ce ne mai lipsea. Il avem! Cine mai este ca noi?
15.04.2008, 02:49Marta Danciu
Chiar ca nu s-au schimbat prea multe in doua mii de ani! Nici nu trebuie! Credeti ca altii chiar stau cu mult mai bine la acest capitol?
Oricum, nu prea inteleg de ce va asimilati doar cu dacii cind spuneti ca romanii a venit si ne-au predat lectia de igiena...Or fi fost ei mai 'civilizati', dar in unele privinte dacii le-au fost chiar superiori.Opinia mea referitor la igiena n-are nimic comun cu geneza unui popor.Ideea e ca aceeasi guvernanti care duc tara la prapad de ani de zile nu sint nteresati sa puna pe ordinea de zi chestia cu igiena. Asta si nimic mai mult. Istoria e o alta idee, sau poate ar trebui sa lasam totul balta si sa ne interesam mai inti de igiena? Nu inteleg sugestia....
15.04.2008, 13:33Claudia Ionescu
Domnule Munteanu,
Se pare ca nu putini dintre noi se mai considera si acum, dupa atata timp, daci, nu români. Imi pare rau pentru ei, e sigur ca vor fi agasati (daca nu scosi din sarite) de articolul dvs.
Ar fi trebuit sa mentionati si cazurile de lipsa a canalizarii (deci cu wc-ul si putul in curte) in plin Bucuresti (spre exemplu in sectorul 4). Lucru de neconceput, mai ales intr-o capitala, pentru europeenii care ne viziteaza (si care la ei acasa au apa curenta si canalizare pana si intr-un sat de 200 de locuitori).
17.04.2008, 12:47Livia Pavel
..nu vad legatura facuta intre stramosii daci si wc-urile din ziua de azi...nesimtirea guvernantilor ( de ei depinde igiena noastra, ca degeaba vreau eu sa am baie si wc in casa, daca nu exista canalizarea necesara pentru asa ceva.) Total de acord cu ce spunea si dna. Marta Danciu. Si apropo de spusele dnei. Claudia Ionescu....eu consider ca stramosii mei au fost dacii si pentru asta nu trebuie dumneaei sa ii para rau pt mine fiindca nu sint nici bolnava psihic si nici nebuna, si mai ales nu sunt agasata. Daca stramosul dansei a fost Traian, sa-i fie de bine...mie nu-mi pare rau pt ea.
21.04.2008, 23:16Ana G
Domnule Munteanu,
Articolul dvs mi se pare lipsit de coerenta. Inteleg aproape orice fel de critica, legata de initiative luate in Romania de diversi, gen memoty stick-uri pt elevi care nu au calculatoare, vopsirea bancilor tricolor sau cea a domnului care pretindea ca Moldova, mostenirea lui Stefan cel Mare este a lui. Dar de la asta pana la a critica orice tip de idee, care chiar ar putea sa fie buna este cale lunga.Poate sunt subiectiva, sunt studenta la Facultatea de Istorie a Universitatii, care printr-o asociatie studenteasca, non-profit se va implica in construirea acelui sat.(apropo, arheologii sunt din Bucuresti, nu din Bragadiru, cum ati afirmat) Ideea este una dintre cele mai bune, si a doua ca anvergura dupa experimentul Cucuteni, din domeniul arheologiei experimentale. Bazata pe analiza sapaturilor de la Popesti sau Catelul Nou, chiar este un demers stiintific, care (si de ce trebuie sa fie blamat) este poate si de interes turistic. Legatura cu toaletele si cu igiena este cvasiinexistenta, sau nu o vad eu.
05.05.2008, 00:35Grigore Rotaru
1) Daca un articol starneste vifornite , este nemaipomenit! Cum o fi aratat un sat dacic de munte ?
2) Dacii au marele merit ca au determinat pe romani sa vina pe la noi.
3) In seccolul al III-lea ( dupa Hristos) existau la Roma 46000 …insule… Daca descrierile facute acestor locuinte nu sunt exagerari , atunci prefer bordeiul dacic (nu oricum , ci inconjurat de 120 buduroaie ) amplasat in zona Carpatilor de curbura.
4) Satul romanesc actual moare : si la campie , si la munte . Nu sunt exceptii satele unde cel mai …tanar … locuitor are 58 ani. Daca si viitorul va derula evenimentele cu viteza prezentului … peste cateva zeci de ani ( nu peste 2000 ani) satul romanesc actual o sa fie obiectiv de muzeu . Unii ziceau ( se mai zice si azi !) sa punem orase in loc . Sa punem … Am o lista cu 10 sate si catune disparute intr-o singura comuna , iar in locul lor a inceput a se intinde falnic padurea Carpatilor .
5) Ar trebui stabilita o cronologie : coliba , bordeiul , stana , ascunzatoarea , ( firida ; chilia ) , chilerul , casa ( cu si fara beci ) , putul si cosul pentru alimente … Numai despre ascunzatoare s-ar putea scrie multe pagini . Ascunzatoarea pentru bucate sau alte lucruri de pret ( din centrul bordeiului sau de langa ) – groapa arsa sau zidita si acoperita incat apa sa nu patrunda, olul .
6) Romanii alergau dupa agoniseala altora … Nici dacii nu erau asa cuminti … Dacii au fost in stare sa extraga atata aur … Romanii au pus la treaba acest aur … Pendulul ( relativ !) al lui Einstein .
7) Ar trebui sa respectam adevarul … dar ce este adevarul ? Si tot asa . de Grigore Rotaru