Dragă Anastasia, înainte de a-ţi face nişte recomandări medicale, voi încerca să-ţi explic mecanismul de apariţie a acestei afecţiuni, care sunt simptomele după care o poţi recunoaşte, şi-n final îţi voi sugera şi câteva îndrumări pentru o alimentaţie cât mai corectă, dar şi un tratament potrivit.
Ulcerul este o discontinuitate sau o ruptură într-o membrană a organismului, care împiedică organul a cărui membrană este afectată să-şi continue funcţia în mod normal - în cazul nostru, este o discontinuitate sau o ruptură a mucoasei gastrointestinale (căptuşeala interioară a stomacului şi a duodenului, duodenul fiind prima porţiune a intestinului subţire) provocată de contactul cu acidul din stomac (acidul este produs de celulele stomacului, cu rol în digestia alimentelor şi în distrugerea bacteriilor ajunse odată cu bolul alimentar în stomac). Ulcerul este de două feluri: ulcer gastric (în zona stomacului) şi ulcer duodenal (în prima parte a intestinului subţire), şi reprezintă o leziune de tip eroziv apărută la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului.
Cauze: dacă până în 1982, ulcerul era văzut ca rezultat al unui stres continuu şi al unui stil de viaţă nu tocmai adecvat organismului, de curând, cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că aproape toţi bolnavii cu ulcer au drept cauză principală existenţa bacteriei Helicobacter Pylori, mai precis, în 90% din cazuri pentru ulcerul duodenal, şi în 80% pentru cel gastric. Helicobacter Pylori este o bacterie care măreşte aciditatea, ducând la inflamaţia locală a mucoasei şi, ulterior, la lezarea ei.
O altă cauză a leziunilor sunt medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene: Paracetamol, Ibuprofen, Aspirină, Fenilbutazonă, ca şi cele mai noi, cum este Movalis, apoi medicamentele folosite în artrită şi dureri musculare. Toate aceste medicamente afectează mucusul protector (în cazul nostru, al duodenului), şi dă voie acidului să producă ulceraţia, într-o proporţie de 1 până la 20%. Consumul exagerat de alcool, de cofeină, ţigările, stresul şi anumite mâncăruri de genul "fast food" (prăjeli, băuturi acidulate etc.), apoi zahărul, condimentele şi alte alimente - reprezintă alte cauze care favorizează apariţia ulcerului.
Una din cauzele foarte rare poate fi Sindromul Zollinger-Ellison - situaţie în care stomacul produce acid în cantităţi mari.
Simptomele constau, de obicei, în dureri la nivelul abdomenului, imediat sub stern (loc cunoscut ca fiind "capul pieptului"), durere care te trezeşte noaptea şi este însoţită fie de senzaţia de arsură şi hiperaciditate, fie de senzaţia de greaţă şi vărsături (posibil cu sânge) şi de pierdere în greutate.
Bolnavii mai pot prezenta următoarele semne: senzaţia de plin, mai ales când bei multe lichide, senzaţia de foame (parcă ai avea stomacul gol, deşi au trecut de la 1 până la 3 ore de la masă). În multe cazuri, apare senzaţia de foame chiar în timpul nopţii. Deşi mai rar întâlnite, pot apărea şi scaune sângerânde sau închise la culoare.
Diagnosticarea se face pe baza semnelor clinice şi necesită de obicei endoscopie, test antigen al materiilor fecale, test de sânge - anticorpi (se urmăreşte dacă există anticorpi în sânge, dacă ai fost infectat în trecut sau dacă eşti infectat cu Helicobacter Pylori), testul UP, biopsie luată în timpul endoscopiei. Majoritatea testelor sunt efectuate pentru depistarea cauzei ulcerului duodenal şi, nu în ultimul rând, a bacteriei Helicobacter Pylori.
Tratament:
Recomandările sunt ample şi implică mai mulţi factori: tratament antiacid (inhibitori ai acidităţii), pentru o perioadă de 4-8 săptămâni, cu scopul de a reduce cantitatea de acid. În acest caz, cele mai folosite medicamente sunt: PPI (inhibitori de pompă de protoni) şi blocanţi de H2 . Dacă la analize se confirmă şi prezenţa Helicobacter Pylori, se asociază şi un tratament antibiotic specific. Atunci când cauza o reprezintă medicamentele, acestea vor fi întrerupte pe perioada medicaţiei anti-acide.
Sub rezerva că nu ştiu ce investigatii aţi făcut şi care este diagnosticul exact, iată ce vă recomand să faceţi pentru a vă îmbunătăţi starea: în primul rând, să consultaţi un gastroenterolog, să faceţi o colonoscopie pentru a avea o oglindă mai clară şi pentru a vi se stabili un diagnostic exact.
Sugestii:
* Evitaţi medicamentele care irită stomacul (le-am enumerat mai sus).
* Mâncaţi mese reduse şi dese, şi numai din mâncărurile pe care le toleraţi.
* Faceţi o cură cu suc de varză, câte 500 ml până la 1litru zilnic, pentru o perioadă de cel puţin 2 luni.
* Introduceţi zilnic broccoli în alimentaţie, crud sau fiert uşor în aburi.
* Eliminaţi alcoolul (în cantităţile care depăşesc limita normală), cafeina, ţigările (dacă fumaţi).
* Eliminaţi complet condimentele şi dulciurile, atât cele rafinate (prăjituri, bomboane, ciocolată, produse de patiserie industrială), dar şi pe cele naturale (fructe uscate foarte dulci şi fructe proaspete - portocala, de exemplu, iar dintre dintre legume - roşia), întrucât acestea cresc secreţia de acid gastric.
Funcţionarea sistemului digestiv este influenţată de calitatea alimentelor (cât sunt de proaspete), de felul cum bem lichidele, de felul cum mâncăm şi de starea de sănătate a organismului nostru.
Pe de altă parte, vă propun şi produsele noastre, Digeston Canadian Sweet Extract şi Lifeforce Canadian Sweet Extract, recomandate în afecţiunea dumneavoastră. Sunt produse naturale din plante, ale căror substanţe active şi-au dovedit acţiunea benefică pe parcursul anilor, astfel: * ajută la menţinerea pH-ului gastric, înlăturând erodarea mucoasei gastrice şi ajută în acelaşi timp la refacerea ei; * contribuie la producerea de fluide digestive; * îmbunătăţesc digestia; * combat şi echilibrează nivelul acidului gastric; * au proprietăţi antibiotice asupra bacteriei Helicobacter Pylori (inhibă creşterea bacteriei); * ajută în cicatrizarea leziunilor (ulcer); * au rol imunostimulator (îmbunătăţesc puterea organismului de a lupta împotriva bacteriilor şi a virusurilor); * ajută în caz de deficit sau exces de aport de nutrienţi; * au rol antioxidant; antiinflamator (prin inhibarea numărului diferitelor molecule cu rol în inflamaţie); * antifungic.
De asemenea, trebuie amintite (prezente în produsele noastre) vitaminele B1, B6 şi acidul folic, care au aceeaşi importanţă, dar şi mineralele, cum ar fi: Fe, Se, Zn, Mg. Iar din toate acestea, nu putea lipsi (cum altfel?) dragostea noastră nemărginită de a aduna floare cu floare, fruct cu fruct, bobiţă cu bobiţă, din zone naturale nepoluate, de a le cerceta zilnic şi a le studia cu atenţie, pentru a le putea înţelege mai mult.
Efectul celor două produse, Digeston Canadian Sweet Extract şi Lifeforce Canadian Sweet Extract, se vede în timp, deşi primele ameliorări apar din a 2-a săptămână de administrare, motiv pentru care administrarea produselor se recomandă pe o perioadă de 4-6 luni (depinde de fiecare persoană în parte). Produsele nu au reacţii adverse şi nici contraindicaţii.
Cum afecţiunea s-a instalat în ani, desigur, nu ne putem aştepta să ne părăsească în câteva zile sau săptămâni.
Vă doresc multă sănătate!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"De şase ani mă chinuie spondiloza cervicală"
(Răspuns pentru SORIN T. - F. AS nr. 1344)
Caracterizată prin afectarea discurilor intervertebrale şi apariţia de excrescenţe (osteofite), spondiloza cervicală sau cervicartroza, este foarte des întâlnită după vârsta de 40-50 de ani, provocând dureri de ceafă ce iradiază spre umeri, îngustarea canalului vertebral prin care trece măduva spinării şi îngustarea orificiilor prin care trec nervii, cu compresia acestora, limitând astfel mişcările gâtului, ale zonelor lombară şi dorsală.
Senzaţia de ameţeală, pierderea de echilibru, vedere înceţoşată, uneori dureri de cap şi migrene se datorează uzurii discurilor din porţiunea cervicală (1-7), mai exact a fibrocartilajului dintre vertebre, a cărui consistenţă/lubrifianţă nu mai permite un oarecare grad de mobilitate a segmentelor osoase din zonă.
Degenerescenţa discurilor intervertebrale apare în timp (uneori cu debut juvenil), fiind implicaţi mai mulţi factori: inflamaţii bacteriene, traumatisme, reumatism poliarticular, lipsă de mişcare etc.
Lipsa de exerciţii fizice, sedentarismul, poziţia necorespunzătoare a corpului la serviciu şi în pat când zăbovim multe ore, urmărind diverse emisiuni tv, sunt cauzele cel mai des întâlnite în spondiloza cervicală. Odată cu apariţia disconfortului dureros se impune efectuarea hemoleucogramei, radiografiei sau termografiei şi administrarea de analgezice, antiinflamatorii, electroterapie cu curenţi de joasă frecvenţă, terapie cu ultrasunete sau prin câmpuri magnetice de joasă frecvenţă, masaj terapeutic, reflexoterapie etc.
Gradul de afectare al coloanei vertebrale (cervicală, toracică, lombară, pelviană sau sacrococcigiană) se poate face fără iradiaţii la clinica "Simptom", tel. 0723/38.88.47, condusă de d-na dr. Vasilica Popescu.
Aparatul termograf poate depista cu circa 5 ani înainte predispoziţia către diverse afecţiuni, înlesnind tratamentul preventiv.
Folosiţi frecvent pentru masaj unguente (Osteocicatrat, Fastum gel, Diflex, Gel relaxant dr. Boici, alifie cu arnica montana şi untul-pământului), tel. 0737/35.86.14, Biomobil gel - Fares.
În paralel se va folosi (pentru refacerea fibrocartilajelor) Osteopastop, Flexigel lichid sau Lyprinol în combinaţie cu CH Alpha Plus/fiole, cu concentraţie mare de colagen şi proteoglicani care stimulează formarea de noi celule condrocite - tel. 0752/30.45.25.
Un tratament blând recuperator pentru toată coloana vertebrală se poate urma la renumitul bioenergoterapeut George Fetică, tel. 0721/88.11.92 (Bucureşti).
Acasă, pentru ameliorarea simptomelor, dormiţi pe un pat mai tare. Faceţi gimnastică rotind capul stânga/dreapta de 15-20 de ori, aplecaţi capul în faţă, apoi daţi-l pe spate, masaţi zona cervicală cu un prosop aspru.
Ameliorări temporare se obţin prin tratamente balneoclimaterice în staţiunile Felix şi Techirghiol, kinetoterapie şi consum de ceai din coajă de salcie şi coada-calului (2 căni pe zi). Terapie cu gel cu sare de Bazna, aplicat 30 de zile pe zona cervicală, acoperită cu folie şi fular, 30 de minute.
Multă sănătate!