Răspuns pentru ANASTASIA - Iași, F. AS nr. 1342 - "Ulcerul gastric îmi dă senzație de arsuri în intestine"

Redactia
Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com www.secret-herbs.net

Dragă Anastasia, înainte de a-ți face niște reco­mandări medicale, voi încerca să-ți explic mecanismul de apariție a aces­tei afecțiuni, care sunt simptomele după care o poți recunoaște, și-n final îți voi sugera și câteva îndrumări pen­tru o alimentație cât mai corectă, dar și un tratament potrivit.
Ulcerul este o discontinuitate sau o ruptură într-o membrană a orga­nismului, care împiedică organul a cărui membrană este afectată să-și continue funcția în mod normal - în cazul nos­tru, este o discontinuitate sau o rup­tură a mucoasei gastrointestinale (căptușeala inte­rioară a stomacului și a duodenului, duodenul fiind pri­ma porțiune a intestinului sub­țire) provocată de contactul cu acidul din stomac (acidul este produs de ce­lulele stomacului, cu rol în diges­tia alimentelor și în dis­trugerea bacteriilor ajunse oda­tă cu bolul ali­mentar în sto­mac). Ulcerul este de două feluri: ulcer gastric (în zona stomacului) și ulcer duodenal (în prima parte a intestinului sub­țire), și repre­zintă o leziune de tip eroziv apă­rută la nivelul mucoasei stoma­cului sau duodenului.
Cauze: dacă până în 1982, ulce­rul era văzut ca rezultat al unui stres continuu și al unui stil de via­ță nu tocmai adecvat orga­nismului, de curând, cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că aproape toți bolnavii cu ulcer au drept cau­ză principală existența bacteriei Helicobacter Pylori, mai precis, în 90% din cazuri pentru ulcerul duodenal, și în 80% pentru cel gas­tric. Helicobacter Pylori este o bacterie care mă­rește aciditatea, ducând la inflamația locală a mu­coasei și, ulterior, la lezarea ei.
O altă cauză a leziunilor sunt medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene: Paracetamol, Ibu­­profen, Aspirină, Fenilbutazonă, ca și cele mai noi, cum este Movalis, apoi medicamentele folosite în artrită și dureri musculare. Toate aceste medica­mente afectează mucusul protector (în cazul nostru, al duodenului), și dă voie acidului să producă ulcerația, într-o proporție de 1 până la 20%. Con­su­mul exagerat de alcool, de cofeină, țigările, stresul și anumite mâncăruri de genul "fast food" (prăjeli, băuturi acidulate etc.), apoi zahărul, con­dimentele și alte alimente - reprezintă alte cauze care favorizează apariția ulcerului.
Una din cauzele foarte rare poate fi Sindromul Zollinger-Ellison - situație în care stomacul pro­duce acid în cantități mari.
Simptomele constau, de obicei, în dureri la nive­lul abdomenului, imediat sub stern (loc cunos­cut ca fiind "capul pieptului"), durere care te tre­zește noaptea și este însoțită fie de senzația de ar­sură și hiperaciditate, fie de senzația de greață și vărsături (posibil cu sânge) și de pierdere în greu­tate.
Bolnavii mai pot prezenta următoarele semne: senzația de plin, mai ales când bei multe lichide, senzația de foame (parcă ai avea stomacul gol, deși au trecut de la 1 până la 3 ore de la masă). În multe cazuri, apare senzația de foame chiar în timpul nopții. Deși mai rar întâlnite, pot apărea și scaune sângerânde sau închise la culoare.
Diagnosticarea se face pe baza semnelor clinice și necesită de obicei endoscopie, test antigen al ma­te­riilor fecale, test de sânge - anticorpi (se urmă­reș­te dacă există anticorpi în sânge, dacă ai fost in­fec­tat în trecut sau dacă ești infectat cu Helico­bac­ter Pylori), testul UP, biopsie luată în timpul endo­scopiei. Majoritatea testelor sunt efectuate pentru depistarea cauzei ulcerului duodenal și, nu în ulti­mul rând, a bacteriei Helicobacter Pylori.
Tratament:
Recomandările sunt ample și impli­că mai mulți factori: tratament antiacid (inhibitori ai acidității), pentru o perioadă de 4-8 săptămâni, cu scopul de a reduce cantitatea de acid. În acest caz, cele mai fo­losite medicamente sunt: PPI (inhibitori de pompă de protoni) și blocanți de H2 . Dacă la analize se con­firmă și prezența Helicobacter Pylori, se aso­ciază și un tratament antibiotic specific. Atunci când cauza o reprezintă medicamentele, acestea vor fi întrerupte pe perioada medicației anti-acide.
Sub rezerva că nu știu ce investigatii ați făcut și care este diagnosticul exact, iată ce vă recomand să faceți pentru a vă îmbunătăți starea: în primul rând, să consultați un gastroenterolog, să faceți o colo­no­scopie pentru a avea o oglindă mai clară și pentru a vi se stabili un diagnostic exact.
Sugestii:
* Evitați medicamentele care irită stomacul (le-am enumerat mai sus).
* Mâncați mese reduse și dese, și numai din mâncărurile pe care le tolerați.
* Faceți o cură cu suc de varză, câte 500 ml până la 1litru zilnic, pen­tru o perioadă de cel puțin 2 luni.
* Introduceți zilnic broccoli în alimentație, crud sau fiert ușor în aburi.
* Eliminați alcoolul (în canti­tă­țile care depășesc limita normală), ca­feina, țigările (dacă fumați).
* Eliminați complet condi­men­tele și dulciurile, atât cele ra­fi­nate (pră­jituri, bomboane, cio­co­lată, pro­du­se de patiserie indus­trială), dar și pe cele naturale (fruc­te uscate foarte dulci și fructe proaspete - portocala, de exemplu, iar dintre dintre legume - roșia), întrucât acestea cresc se­creția de acid gastric.
* Evitați grăsimile.
Funcționarea sistemului digestiv este influențată de calitatea alimen­telor (cât sunt de proaspete), de felul cum bem lichidele, de felul cum mâncăm și de starea de sănătate a organismului nostru.
Pe de altă parte, vă propun și produsele noastre, Digeston Canadian Sweet Extract și Lifeforce Ca­nadian Sweet Extract, recomandate în afecțiu­nea dumneavoastră. Sunt produse naturale din plante, ale căror substanțe active și-au dovedit ac­țiunea be­nefică pe parcursul anilor, astfel: * ajută la menți­nerea pH-ului gastric, înlăturând erodarea mucoasei gastrice și ajută în același timp la refacerea ei; * con­tribuie la producerea de fluide digestive; * îm­bunătățesc digestia; * combat și echilibrează nivelul acidului gastric; * au proprietăți antibiotice asupra bacteriei Helicobacter Pylori (inhibă creșterea bac­te­riei); * ajută în cicatrizarea leziunilor (ulcer); * au rol imunostimulator (îmbu­nă­tățesc puterea organis­mului de a lupta împotriva bacteriilor și a virusu­rilor); * ajută în caz de deficit sau exces de aport de nutrienți; * au rol antioxidant; antiinflamator (prin inhibarea numărului diferitelor molecule cu rol în inflamație); * antifungic.
De asemenea, trebuie amintite (prezente în produsele noastre) vitaminele B1, B6 și acidul folic, care au aceeași importanță, dar și mineralele, cum ar fi: Fe, Se, Zn, Mg. Iar din toate acestea, nu putea lipsi (cum altfel?) dragostea noastră ne­măr­ginită de a aduna floare cu floare, fruct cu fruct, bobiță cu bobiță, din zone naturale nepoluate, de a le cerceta zilnic și a le studia cu atenție, pentru a le putea înțelege mai mult.
Efectul celor două pro­duse, Digeston Canadian Sweet Extract și Lifeforce Canadian Sweet Extract, se vede în timp, deși primele ame­lio­rări apar din a 2-a săptămână de administrare, motiv pentru care administrarea produselor se reco­mandă pe o perioadă de 4-6 luni (depinde de fiecare persoană în parte). Produsele nu au reacții adverse și nici contraindicații.
Cum afecțiunea s-a instalat în ani, desigur, nu ne putem aștepta să ne părăsească în câteva zile sau săptămâni.
Vă doresc multă sănătate!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50


"De șase ani mă chinuie spondiloza cervicală"
(Răspuns pentru SORIN T. - F. AS nr. 1344)


Caracterizată prin afectarea discurilor interver­te­brale și apariția de excrescențe (osteofite), spon­diloza cervicală sau cervicartroza, este foarte des întâlnită după vârsta de 40-50 de ani, provocând dureri de ceafă ce iradiază spre umeri, îngustarea canalului vertebral prin care trece măduva spinării și îngustarea orificiilor prin care trec nervii, cu com­presia acestora, limitând astfel mișcările gâtu­lui, ale zonelor lombară și dorsală.
Senzația de amețeală, pierderea de echilibru, vedere încețoșată, uneori dureri de cap și migrene se datorează uzurii discurilor din porțiunea cervi­cală (1-7), mai exact a fibrocartilajului dintre verte­bre, a cărui consistență/lubrifianță nu mai permite un oarecare grad de mobilitate a segmentelor osoa­se din zonă.
Degenerescența discurilor intervertebrale apare în timp (uneori cu debut juvenil), fiind implicați mai mulți factori: inflamații bacteriene, trauma­tis­me, reumatism poliarticular, lipsă de mișcare etc.
Lipsa de exerciții fizice, sedentarismul, poziția necorespunzătoare a corpului la serviciu și în pat când zăbovim multe ore, urmărind diverse emisiuni tv, sunt cauzele cel mai des întâlnite în spondiloza cervicală. Odată cu apariția disconfortului dureros se impune efectuarea hemoleucogramei, radio­gra­fiei sau termografiei și administrarea de analge­zice, antiinflamatorii, electroterapie cu curenți de joasă frecvență, terapie cu ultrasu­nete sau prin câmpuri magnetice de joasă frec­vență, masaj terapeutic, reflexote­rapie etc.
Gradul de afectare al coloanei ver­tebrale (cervicală, toracică, lom­bară, pelviană sau sacrococcigiană) se poate face fără iradiații la clinica "Simptom", tel. 0723/38.88.47, condusă de d-na dr. Vasilica Popescu.
Aparatul termograf poate depista cu circa 5 ani înainte predispoziția către diverse afecțiuni, înles­nind tratamentul preventiv.
Folosiți frecvent pentru masaj unguente (Osteo­cicatrat, Fastum gel, Diflex, Gel relaxant dr. Boici, alifie cu arnica montana și untul-pământului), tel. 0737/35.86.14, Biomobil gel - Fares.
În paralel se va folosi (pentru refacerea fibro­car­tilajelor) Osteopastop, Flexigel lichid sau Ly­prinol în combinație cu CH Alpha Plus/fiole, cu concentrație mare de colagen și proteoglicani care stimulează formarea de noi celule condrocite - tel. 0752/30.45.25.
Un tratament blând recuperator pentru toată co­loana vertebrală se poate urma la renumitul bio­ener­goterapeut George Fetică, tel. 0721/88.11.92 (București).
Acasă, pentru ameliorarea simptomelor, dor­­miți pe un pat mai tare. Faceți gimnastică ro­tind capul stân­ga/dreapta de 15-20 de ori, a­ple­cați capul în față, apoi dați-l pe spa­te, ma­sați zona cervicală cu un prosop as­pru.
Ameliorări temporare se obțin prin tratamente balneoclimaterice în stațiu­nile Felix și Techirghiol, kinetoterapie și consum de ceai din coajă de salcie și coada-calului (2 căni pe zi). Terapie cu gel cu sare de Bazna, aplicat 30 de zile pe zona cervicală, aco­pe­ri­tă cu folie și fular, 30 de minute.
Multă sănătate!