La început a fost iarna
- D-le Tismaş, sunteţi unul dintre rarii farmacişti "de modă veche", care încă mai prepară reţete magistrale... Care vă e povestea?
- Mai în glumă, mai în serios, pot spune că sunt un farmacist "preistoric", pentru că am rămas foarte puţini "galenişti" din şcoala veche, care ne ocupăm mai mult de prepararea produselor farmaceutice, decât de distribuţia de medicamente!
Am terminat Facultatea de Farmacie în 1979, apoi am făcut rezidenţiatul o perioadă de trei ani, în care m-am perindat prin diverse locuri din ţară, unde eram repartizat. Am lucrat şi în fabrici de medicamente, şi în farmacii de spital, dar şi în farmacii cu circuit deschis. După ce am terminat rezidenţiatul, am fost repartizat la Ostrov, în judeţul Constanţa, ca farmacist în dispensarul satului, unde făceam echipă cu un medic generalist, un medic pediatru şi un stomatolog, iar împreună acopeream cam toate necesităţile medicale ale comunităţii. Localitatea e aşezată la limita de sud a ţării, pe marginea unui lac, iar iernile erau cumplite, cu zăpezi abundente, care lăsau în urmă troiene imense, de 2-3 metri. Săptămâni la rând localitatea rămânea complet izolată. Şi cum iarna oamenii mai răcesc sau li se agravează unele probleme de sănătate, veneau la dispensar şi nu aveam medicamente să-i tratăm, să le uşurăm suferinţa... Drumurile rămâneau sub zăpadă două, trei luni; nu mai aveau acces nici salvările, nici maşinile cu medicamente de la depozitul din Constanţa...
- Şi aşa aţi început dvs. să faceţi medicamente... Aveaţi din ce?
- Nevoia te învaţă! Am început să folosesc produsele apicole - în special propolisul, care este unul dintre cele mai complexe şi utile preparate ale stupului. Am aflat că sunt mulţi albinari în zonă, i-am contactat, mi-au dat propolis brut şi am început să prepar extracte. Făceam mai întâi tinctură, apoi o concentram într-un mic distilator cu serpentină, până când propolisul devenea semisolid, ca o smoală, optim din punct de vedere terapeutic. Iar aceste extracte le foloseam în diverse produse de uz extern (creme şi unguente), alături de alte substanţe alopate, pe care le aveam în farmacie, primite de la depozitul de medicamente. Atunci când era nevoie, preparam şi reţete de uz intern, tot din astfel de combinaţii, pentru că, efectiv, n-aveam ce altceva să le dau bolnavilor.
Marea găselniţă: natură şi alopatie
- Practic, aţi combinat substanţe alopate cu extracte naturale?
- Da, am început să creez produse hibrid: combinaţii din extracte de plante, concentrat de propolis şi substanţe farmaceutice alopate! Şi am continuat aşa multă vreme, pentru că dădeau rezultate excelente, ceea ce m-a dus la convingerea că erau mai bune, mai eficiente terapeutic decât orice medicament de sinteză. Substanţele active se potenţau una pe alta, oamenii erau tare mulţumiţi de rezultate...
Am rămas la Ostrov până în 1993. Zece ani am stat acolo! În perioada asta am citit, am cercetat, am experimentat... Era o zonă agricolă foarte bogată, puteam să fac rost cu uşurinţă de sute de plante medicinale, direct din mediul lor, creşteau pe toate drumurile şi le cunoşteam bine, din facultate. În plus, mă interesa medicina populară, îmi plăcea să caut reţete din bătrâni şi să le adaptez. Străin de acele locuri, ce să fac altceva? Fiind o zonă izolată, unde se producea mult alcool (erau mii de hectare de viţă-de-vie), mai toată suflarea satului cu asta se îndeletnicea... Iar cum mie nu-mi plăcea băutura, când îmi terminam programul, rămâneam în micul meu laborator din dispensar şi mai inventam câte-un leac... Începuse să-mi placă!
- Iar lumea v-a îndrăgit, bănuiesc... Primeau preparatele cu încredere?
- Oamenii şi-au dat seama că preparatele mele chiar aveau efect şi au început să mă caute tot mai des. Şi nu doar cei din sat, pentru că deja devenisem celebru... Veneau oameni de la Călăraşi sau de la Constanţa să le prepar leacuri, ceea ce îmi aducea satisfacţie şi bucurie. Parcă îmi găsisem şi eu rostul, în sfârşit! Aşa că am continuat să inventez reţete de preparate cu potenţă terapeutică ridicată...
Carnetul mamei soacre
- Dar de unde vă luaţi reţetele? V-aţi inspirat şi din leacurile populare? În orice sat, la acea vreme, exista şi câte-o doftoroaie bătrână...
- Era şi-aici o doftoroaie, ce-i drept, însă era alcoolică şi nu prea aveam cu cine să mă înţeleg... Sursa mea de inspiraţie a fost mama soacră, farmacistă şi ea. A lucrat între 1920 şi 1980, s-a pensionat când eu şi soţia mea am ajuns să profesăm. Ne-a dat un carnet cu cele mai interesante reţete pe care le avea, despre care ştia că au efect terapeutic garantat. Printre acestea erau şi multe din plante medicinale. Dar ştiam şi eu destule, aveam nişte cărţi vechi cu leacuri din plante luate din talcioc. Şi cum am fost o fire curioasă, am încercat să fac fel de fel de combinaţii, să văd ce-mi iese...
- Deci aţi avut şi propriile căutări...
- Da, în mare parte sunt căutările, încercările, testele mele... Nu-i uşor să ajungi la formula optimă a unui preparat. Dar mi-a plăcut să creez medicamente, să le prepar. Eu n-am ştiut niciodată să vând medicamente, drept pentru care, după Revoluţie, n-am avut succes. Stăteam în laborator 10-12 ore pe zi, aprovizionam farmacia, de care se ocupa soţia mea, cu preparatele mele. Ea avea totul în grijă: distribuţie, vânzare, reţete... Eu, însă, n-am avut chemare pentru aşa ceva... Am încercat să-mi găsesc locul într-o farmacie de oraş, dar patronii nu m-au acceptat. N-aveau răbdare să-mi îngăduie câteva luni ca să mă obişnuiesc cu farmacia, cu produsele de pe rafturi... Şi nu puteam să recuperez într-o lună ceea ce n-am învăţat în 15 ani! Toţi vor farmacişti standard, să ştie să vândă şi aspirină, şi prezervative, şi cosmetice de top. Eu nu ştiu să fac treaba asta. N-am avut niciodată stofă de comerciant, cum sunt farmaciştii de azi, aşa că am rămas pe drumul meu - să fiu creator de preparate farmaceutice!
- Da, dar sunteţi mai câştigat acum!
- Nici acum n-aş putea spune că sunt câştigat. Dacă nu eşti cunoscut, nu te caută lumea. Însă am bucuria asta, plăcerea asta dusă până la obsesie: să prepar medicamente! În fiecare lună gândesc câte un medicament nou şi mă chinui să-i tot îmbunătăţesc formula, astfel încât rezultatele să fie nu doar bune, ci excepţionale! Acum câţiva ani, aveam trei locuri de muncă. Lucram la Spitalul Municipal din Vatra Dornei, lucram şi în farmacia asta micuţă unde sunt acum, eram şi profesor la Şcoala Postliceală Sanitară. Cu toate că aveam trei locuri de muncă, trăiam din pensia mamei mele şi mâncam la cantina săracilor. Însă mă bucuram că pot să-mi procur substanţe farmaceutice. Pasiunea asta m-a dus în situaţia să locuiesc în farmacie. Mă culc la 10 seara, mă trezesc la 4 dimineaţa, şi atunci, fie mă gândesc la un nou medicament, fie prepar ceva până la ora 7, când plec la spital. Este ca un drog!
- Vreau să vorbim puţin şi despre bolile cărora li se adresează produsele dvs. Frigul care s-a lăsat peste noi a agravat mai ales problemele articulare, cu care se confruntă în special persoanele în vârstă. Aveţi remedii capabile să îmblânzească nesuferitul reumatism?
- Reumatologia este chiar una dintre competenţele mele! M-am specializat în afecţiuni reumatice şi boli dermatologice, mai ales că am avut de-a face cu mulţi bătrâni în familie şi-n viaţa profesională. Îmi era milă de ei, îi vedeam cocârjaţi de dureri, cu grimase pe faţă şi abia puteau să se mişte... Pe lângă toate neajunsurile bătrâneţii, numai de dureri n-au nevoie aceşti oameni! Aşa că am încercat să fac tot ce-mi stătea în putinţă să le mai alin durerile. Ulterior, am început să lucrez şi la cauze, nu numai la efectele bolii. Am adunat multe informaţii pe care le-am folosit în laborator. Acum am preparate care acţionează mixt: atât asupra cauzei reumatismului, cât şi asupra simptomelor supărătoare pe care le induce.
- Să vorbim despre ele! Ce preparate aveţi pentru reumatism?
- Am creat peste 40 de produse numai pentru reumatism! Cele mai eficiente sunt adevărate "bombe antiinflamatoare" - preparate farmaceutice care au 15 substanţe active în compoziţie, dintre care 12 extracte din plante şi trei substanţe alopate (de sinteză). Luate separat, fiecare componentă are un puternic rol antialgic şi antiinflamator. Însă înglobate în acelaşi preparat, aceste substanţe se potenţează reciproc, sunt mult mai eficiente! Cu cât sunt mai multe şi mai bine alese, cu atât efectele se fac simţite mai rapid! Ceea ce îşi doresc şi bolnavii, care n-au răbdare să aştepte luni la rând să le treacă durerile... Pentru reumatism, eu prepar mai mult geluri şi creme, unguente pe bază grasă, utile mai ales pentru cei care au bunul obicei să-şi facă masaj, pentru că masajul ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine în zonă. Iar când sângele circulă mai bine, şi absorbţia substanţelor active este mai eficientă. Doar că nu apare imediat, trebuie puţină răbdare. Cu gel nu se poate face masaj, însă are marele avantaj că intră imediat în ţesuturi, iar efectul terapeutic este mai rapid!
Cele mai eficiente produse antireumatice realizate de mine sunt din gama Glubosfen forte (gel şi cremă) - o combinaţie de substanţe active care acţionează eficient asupra cauzei bolii: degenerarea articulaţiilor, a cartilajelor articulare şi diminuarea lichidului sinovial. Preparatul are în compoziţie glucozamină, venin de albine, ibuprofen 5%, pulbere de Boswellia, camfor, mentol, lidocaină, extract moale de propolis, ulei volatil de eucalipt, salicilat de metyl, tinctură de ardei iute, tinctură de untul pământului, extract de tătăneasă, ulei de sunătoare, extract de arnică, acid hialuronic, colagen hidrolizant şi bază de cremă sau gel. Se utilizează de 2-3 ori pe zi, prin masajul locurilor afectate, iar efectele sunt neaşteptat de bune, în timp foarte scurt! Am o mare încredere în acidul hialuronic, pe care îl folosesc atât în uzul intern, cât şi extern. Colagenul hidrolizant este o substanţă componentă a gelatinei, care reface cartilajele deteriorate ale articulaţiilor.
- Chiar şi la pacienţii cu vârste înaintate?
- Dacă omul are articulaţia blocată, nu poţi să faci mare lucru. Dar dacă încă nu s-a mâncat cartilajul şi articulaţiile nu s-au deteriorat iremediabil, pot să-l ajut. În plus, alături de medicaţie, le mai recomand bolnavilor şi alte măsuri terapeutice. Spre exemplu, hidroterapia e foarte eficientă, pentru că îmi potenţează medicaţia. Pentru gonartroză, eu îi recomand pacientului să ia un scăunel, să-l pună în cada de baie şi să facă duş fierbinte cât suportă pe piciorul bolnav (să nu se opărească, desigur), iar în acelaşi timp, să flecteze piciorul înainte şi înapoi, cum se joacă copiii când stau pe scaun, ca să îmbunătăţească circulaţia sanguină în zonă. După această procedură cu apă fierbinte se şterge şi se unge cu gelul sau cu crema pe care i-am dat-o. Circulaţia sanguină fiind mai bună, absorbţia se face mai rapid şi efectul este pe măsură.
"Două treimi dintre suferinţele noastre sunt cauzate de stilul de viaţă"
- Le faceţi bolnavilor de reumatism şi alte recomandări, referitoare la alimentaţie, mişcare etc.?
- Desigur! Două treimi din suferinţele noastre sunt cauzate de stilul de viaţă neadecvat şi de alimentaţia nesănătoasă, drept pentru care cu asta încep. Mai ales cu alimentaţia, care ne poate fi medicament sau otravă. Şi rămân la exemplul cu gonartroza: dacă bolnavul este supraponderal sau obez, toată greutatea în plus îi apasă pe articulaţiile membrelor inferioare - zona coccisului, genunchi şi glezne. Le recomand tuturor o alimentaţie cât mai apropiată de natural, cu puţine proteine şi grăsimi animale. Dacă persoana respectivă nu rezistă fără carne (deşi asta nu este o neputinţă, e doar în mintea noastră), îi recomand carnea albă, care este cea mai compatibilă cu sistemul nostru biologic: pasăre de curte şi peşte proaspăt - o masă de peşte săptămâna asta şi o masă de pasăre săptămâna următoare, nu zi de zi! În Biblie scrie clar că omul a fost creat vegetarian. Geneza, 1:28-29: «Dumnezeu i-a binecuvântat şi le-a zis: "Creşteţi, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ. Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră!"». În Biblie găseşti toate ingredientele pentru o viaţă sănătoasă. Asta m-a inspirat să le indic bolnavilor să consume cât mai multe fructe, legume şi verdeţuri, mai ales crude. Ajută mult la refacerea sănătăţii - sunt numeroase studii pe această temă, nu o spun eu! În plus, fiind hipocalorice, contribuie şi la reglarea greutăţii.
Eu sunt credincios, creştin practicant. Îl rog pe Dumnezeu în fiecare zi să-mi dea înţelepciune şi inspiraţie, ca să prepar leacuri eficiente pentru semenii mei. Îmi place să le fiu mereu de folos oamenilor. Şi cred că Dumnezeu, în bunătatea Lui, m-a inspirat în tot ceea ce fac.
"Tot ce e exces duce la deces"
- Prin ce se deosebesc preparatele dvs. antireumatice de sutele de alte produse de pe rafturile farmaciilor?
- Secretul constă în ştiinţa de a combina substanţele active şi în alegerea bazei în care poţi să le înglobezi pe toate. Nu orice bază de cremă sau gel poate să suporte o combinaţie de 14, 15 substanţe, cum folosesc eu. În timp, se poate separa partea grasă de cea apoasă, se poate "tăia", nu le poţi folosi, pentru că sunt prea dure şi formula farmaceutică devine ineficientă. În plus, eu pot să personalizez orice preparat, pot să cresc sau să scad anumite cantităţi de substanţe din produsul respectiv. De exemplu, am un antialgic foarte eficient la care folosesc lidocaina. Pot să reglez doza de lidocaină de la 2 la 10%, în funcţie de gravitatea afecţiunii, de durerile pacientului. Dacă am un pacient alergic la paracetamol, scot paracetamolul din combinaţia produsului. Este un avantaj faţă de medicamentele standardizate, cu care n-ai cum să jonglezi. Or, asta n-o poate face fabrica de medicamente sau o farmacistă care nu ştie decât să vândă medicamente...
- Cât durează tratamentul cu produsele dvs.?
- Durata este variabilă: de la o săptămână la 2-3 luni. Depinde de nivelul de afectare, de vechimea bolii, de greutatea bolnavului. Am avut pacienţi care au făcut o cură de două săptămâni sau o lună, apoi nu i-am mai văzut 20 de ani. Pentru ca tratamentul să aibă succes pe termen lung, trebuie să-şi schimbe şi ei stilul de viaţă: să mănânce mai sănătos, să facă mişcare zilnic, nu să stea pe fotoliu cât e ziua de lungă, cu telecomanda în mână. Greutatea în plus apasă pe articulaţii. Cu cât eşti mai greu, cu atât oboseşti mai mult inima şi articulaţiile. Intri într-un cerc vicios, din care cu greu mai poţi să te desprinzi... Aşa că stilul de viaţă e uneori mai important decât indicaţiile terapeutice! Dacă oamenii ar fi conştienţi de acest lucru, ar suferi infinit mai puţin! Există o expresie foarte bună care rezumă totul, când vorbim de sănătate: "Tot ce e exces duce la deces"!
- Ce alte preparate farmaceutice produceţi în laboratorul dvs.?
- Am sute de preparate pentru zeci de boli, plus o mulţime de produse cosmetice preparate în laborator - mi-ar fi foarte greu să le numesc aici pe toate... Cine vrea să le afle poate să intre pe pagina de internet www.aroma-tis.ro - sunt descrise toate acolo. Cum vă spuneam, eu m-am specializat în preparate antireumatice şi dermatologice. Aş aminti aici un preparat foarte bun pentru ulcer varicos, ulcer diabetic şi escare - face minuni, regenerează ţesuturile în timp scurt! Mai am un produs care vindecă bursita, boală ce se manifestă prin inflamaţia nedureroasă a articulaţiilor mari (genunchi, coate, umăr, gleznă) - o inflamaţie care, până la gelul pe care l-am conceput acum un an, se trata numai chirurgical! Gelul antibursită este realizat dintr-o combinaţie de şapte extracte din plante şi trei substanţe farmaceutice şi vindecă bursita într-un interval relativ scurt - între două săptămâni şi o lună. O vindecă total, fără sechele şi fără recidive! Practic, acest gel le face concurenţă chirurgilor! Este vârful trudei mele, am deja peste 50 de cazuri rezolvate!
- Cât costă şi de unde pot fi procurate produsele dvs.?
- Preţurile produselor mele sunt considerabil mai mici decât ale preparatelor clasice pentru că eu nu le fac reclamă, nu plătesc taxe la farmacii să le ţină pe raft, nu plătesc comisioane la depozite farmaceutice, pentru distribuţie... Fiind unic producător, se pot procura numai de la farmacia mea. Persoanele în vârstă, care nu au acces la internet, mă pot suna la telefon. E bine să vorbesc cu fiecare pacient în parte (atât cât îmi permite timpul, desigur), ca să-i pot personaliza preparatele în funcţie de ce-mi transmite la anamneză.
- La final, ce sfaturi aveţi pentru cei care citesc acest interviu?
- Sfatul meu este să ducă o viaţă cât mai echilibrată. În meniul zilnic să domine hrana vegetariană, să nu mai mănânce nimic după ora 18, eventual doar un măr, o pară sau să bea ceaiuri din plante medicinale. Apoi, să facă mai multă mişcare (nu sport de performanţă, ci să meargă mai mult pe jos, în ritm vioi), să doarmă îndeajuns - 7-8 ore pe noapte, să se hidrateze corespunzător cu apă plată, sucuri de fructe şi ceaiuri neîndulcite. Şi să încerce, pe cât posibil, să-şi îngăduie zilnic mici momente de bucurie, să aibă activităţi care să le facă plăcere, pentru că psihicul are o importanţă covârşitoare asupra fizicului. Dumnezeu ne-a creat pe noi, oamenii, ca să fim fericiţi. Avem totul la îndemână să trăim în bucurie şi entuziasm. Depinde doar de noi dacă facem acest lucru! Formula sănătăţii e mai simplă decât cred mulţi dintre semenii noştri...
D-l farmacist PAUL TISMAŞ poate fi contactat la tel. 0752.845.050.
Detalii despre gama sa completă de preparate farmaceutice puteţi găsi pe http://www.aroma-tis.ro/