Tratamente interne
Ceai din patru plante
Tăiaţi cu foarfeca şi amestecaţi câte 25 g frunze de urzică, scoarţă de salcie, frunze de mesteacăn şi iarbă de trei-fraţi-pătaţi. Opăriţi amestecul cu 750 ml de apă clocotită şi ţineţi-l în termos timp de 10-15 minute. După răcire se strecoară şi se bea câte o jumătate de pahar (125 ml), de 4 ori pe zi, între mese.
Marmeladă de măceşe
Cumpăraţi măceşe curăţate şi sfărâmaţi-le în bucăţi mici. Puneţi pe foc un litru de apă împreună cu 150-200 g de măceşe. Se lasă să fiarbă o oră şi 30 de minute, după primul clocot, pe un foc foarte mic, vasul fiind acoperit cu capac. * Luaţi un pahar cu fiertură, puţin răcită, 150 g de gelatină şi puneţi-le în mixer, la viteză mică. Adăugaţi 2,5 g de vitamina C pisată şi amestecaţi încă o dată. Turnaţi preparatul într-un vas şi adăugaţi decoctul de măceşe rămas, peste amestecul cu gelatină. Soluţia se pune în frigider. Se obţine o marmeladă din măceşe, care se taie în bucăţi de 10-15 g şi se consumă ca desert după masă. (Măceşele rămase puteţi să le mai fierbeţi încă de 2-3 ori, până se colorează lichidul în roşu, şi să-l beţi în loc de apă sau să-l adăugaţi în sucuri de fructe.)
Ţelină şi usturoi
Mixaţi în robotul de bucătărie 250 g rădăcină de ţelină, 120 g usturoi şi 3 lămâi curăţate de coajă. Puneţi mixtura într-un borcan de 3 kg şi turnaţi deasupra apă clocotită. Acoperiţi gura borcanului şi lăsaţi-l peste noapte învelit în plapumă. Preparatul se consumă dimineaţa, pe nemâncate, câte o jumătate de cană. O cură durează 3 luni, timp în care se consumă 3 borcane cu lichid.
Gelatină din oase de vită
Un kg de oase lungi, de la picioare de vită, se taie bucăţi mici, se fierb timp de 3-4 ore, în 2 litri de apă, cu 3-4 bucăţi de ceapă spălată, dar necurăţată. Puteţi adăuga puţină sare şi condimentele preferate. Supa se bea caldă, câte 200 ml, cu 30 minute înainte de masă.
Tinctură de liliac
Se culege jumătate de pahar cu flori de liliac, se amestecă cu 100 ml de ţuică de calitate, şi se pun într-o sticlă de culoare închisă (sau se înveleşte în pânză neagră). Se lasă la macerat 7-10 zile. Se bea câte o lingură cu preparat, de 2 ori pe zi, timp de două săptămâni. Se diluează în ceai.
Tratamente externe
Inflamaţie în zona articulaţiei
Se pisează cretă albă, naturală. Pulberea fină se amestecă cu 300 ml de lapte bătut, ca să obţineţi o pastă mai groasă decât smântâna. Se întinde pe o bucată de ţesătură de bumbac decupată după mărimea articulaţiei, se aplică pe locul dureros, se acoperă cu celofan şi se pansează cu faşă elastică. Se lasă pe corp timp de 4-5 ore.
Pierderea mobilităţii articulaţiei
Se fierb 15 minute, în 500 ml de ulei, câte 3 linguri cu pulbere obţinută din flori de hamei şi de sunătoare. Se adaugă o lingură cu muştar şi una cu miere zaharisită şi se ţine pe foc mic, amestecând încontinuu, până se îngroaşă. Dacă preparatul este subţire, puteţi să mai adăugaţi, în ploaie, 2-3 linguri cu făină. După răcire se păstrează în borcan, la rece. Înainte de aplicarea compresei, locul afectat se unge cu iod. Procedura durează cel puţin o oră.
Dureri care coboară de la şold până la genunchi, apoi mai jos, la călcâi
Sucul de hrean se stoarce greu, de aceea se procedează astfel: se rade rădăcina pe răzătoarea cu orificii mici, se pune terciul pe treisferturi în borcan, se umple cu apă călduţă şi se lasă la macerat peste noapte, închis ermetic. Dimineaţa se strecoară, se stoarce bine prin pânză topită sau printr-un ciorap de nailon.
Amestec de iod şi suc de lămâie
Se unge coloana vertebrală, de la omoplaţi până la coccis, cu un amestec din părţi egale de iod şi suc de lămâie (pe o lăţime de 4-5 cm). Separat, articulaţia bolnavă se unge cu osânză de porc, frecată cu sare sau cu un amestec din iod, glicerină şi miere de albine. Se acoperă cu celofan, şi peste el, se leagă cu un fular de lână. Pansamentul se ţine toată noaptea. Durata procedurii este de două săptămâni, cu pauză de o lună.
Reţete cu argilă
Eu recomand pentru obţinerea unor rezultate mai bune să amestecaţi argila cu infuzii din plante. Vă propun două combinaţii.
1. Într-un litru de apă se pun câte 2 linguri cu flori de muşeţel, mentă, arnică, frunze de podbal. Apa cu plante se pune pe foc, se aduce până la fierbere şi se infuzează o oră învelită în plapumă.
2. O altă combinaţie de plante este următoarea: ace de pin sau de brad, rădăcină de tătăneasă tocată mărunt, rozmarin. Se prepară la fel, folosind cantităţi egale.
Argila se amestecă cu infuzia caldă, se unge un strat de 3-4 mm pe o bucată de muşama şi se aplică pe articulaţia afectată. Deasupra se leagă cu un prosop flauşat. Se scoate peste 3-5 ore. Tratamentul durează 7-10 zile. Argila se aplică de 2 ori pe săptămână.
Dietă alimentară
Săptămâna 1
De 4 ori pe zi, se consumă câte 100 g brânză de vaci proaspătă, în care se adaugă ceapă verde, mărar, pătrunjel după gust şi 2 linguriţe cu tărâţă opărită timp de 20 de minute, cu apă clocotită. Dimineaţa şi seara, se bea câte un pahar cu zer sau lapte bătut, cu o linguriţă cu miere de albine şi o curmală sau un miez de nucă.
Săptămâna 2
Se beau 2 l de chefir sau lapte bătut, împărţit în 6 reprize. În fiecare porţie se adaugă o lingură cu morcov ras şi prăjit uşor cu unt.
Săptămâna 3
De 5 ori pe zi se consumă câte 100 g de peşte fiert, fără sare, cu legume la alegere (varză, dovlecei, vinete sau păstăi). De 3 ori pe zi, se bea câte 250 ml de ceai din plante. Se face un amestec din părţi egale (câte o lingură) de coajă de ceapă uscată, măceşe, ace de conifere sau de ienupăr. De dimineaţă se infuzează amestecul într-un litru de apă clocotită, în termos sau învelit în plapumă, timp de 2 ore.
Săptămâna 4
Se mănâncă 2 kg de mere autohtone, rase pe răzătoare, în 5 reprize, la intervale de timp egale. Seminţele nu se aruncă, se mănâncă câte 5-7 la fiecare masă. De 3 ori pe zi, se bea suc de ţelină sau de morcov, care poate fi amestecat cu suc de sfeclă.
Săptămâna 5
Se fierb fără sare, 400 g de carne macră. Se împarte în 4 porţii. Fiecare porţie se mănâncă cu 200 g de legume, în afară de cartofi sau fasole. Dimineaţa şi seara, se bea câte un pahar cu apă, cu o lingură de sirop de măceşe.
Săptămâna 6
Se împart 2 l de lapte de vacă sau de capră, în 8 porţii. Se beau cu înghiţituri mici, ţinându-se cât mai mult în gură. Cei care refuză laptele, pot bea zer sau lapte de soia.
În zilele când nu ţineţi dietă, beţi infuzii din plante. Amestecaţi câte 10 linguriţe flori de gălbenele, 5 linguriţe rădăcină de păpădie zdrobită mărunt, 3 linguriţe cu pelin, o linguriţă foi de dafin tocate mărunt. Seara se pun în termos 2 linguri cu amestec, se toarnă 250 ml de apă clocotită, se închide ermetic şi se lasă până dimineaţă. Se bea ceaiul strecurat, câte 2 linguri, cu 5 minute înainte de masă şi înainte de culcare.