Cura internă
Se face în principal cu remedii detoxifiante şi stimulente imunitare, precum şi cu plante cu efect antiviral. Iată câteva din plantele de leac care au aceste proprietăţi:
* Sunătoarea (Hypericum perforatum) - are puternice efecte protectoare hepatice, ficatul fiind un organ de a cărui sănătate depinde capacitatea organismului de a se lupta cu această boală. În plus, sunătoarea administrată sistematic are efecte echilibrante psihice excepţionale, împiedicând apariţia stărilor de tensiune emoţională care favorizează declanşarea erupţiilor herpetice. Se administrează câte o linguriţă de pulbere de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.
* Tinctura de fructe de soc (Sambucus nigra) - se administrează câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, diluată în jumătate de pahar de apă. Are efecte diuretice, depurative, stimulează tranzitul intestinal şi eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, are efecte antivirale foarte puternice, studii recente făcute în Israel arătând că antocianii (substanţe cu rol de pigment) din fructele de soc inhibă dezvoltarea virusului herpetic.
* Scoarţa de mesteacăn (Betula pendula) - se face un decoct combinat din două linguriţe de scoarţă, care se pun la macerat în jumătate de pahar de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Extractul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe vreme de douăzeci de minute la foc mic, într-un pahar (200 ml) de apă, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. Extractul complet obţinut se consumă pe parcursul unei zile. Tratamentul durează 7 zile şi are efecte foarte puternice stimulente, imunitare şi antivirale, atacând în special virusul herpetic.
Remedii pentru uz extern
* Strigoaia (Veratrum album) - este o plantă extrem de toxică pentru uz intern, dar care, aplicată extern, pe leziunile produse de erupţia herpetică, are efecte vindecătoare rapide. Se foloseşte rădăcina uscată, care se macină şi apoi se amestecă cu apă până se formează o pastă. Această pastă se înveleşte în tifon şi se aplică pe zona afectată. Aplicaţia se reia de câte ori este nevoie.
* Tinctura de propolis - este un remediu foarte la îndemână şi extrem de eficient în combaterea herpesului, reducând timpul de vindecare de două până la şase ori. Atunci când apar primele semne ale erupţiei se aplică tinctura pe locul afectat, de cât mai multe ori pe parcursul zilei (se pot face şi 20 de aplicaţii pe zi). Cel mai simplu şi eficient se face aplicaţia înmuind degetul în sticla cu tinctură şi ungând apoi zona afectată. Dacă tratamentul se face la timp şi suficient de intens, este foarte posibil ca infecţia să nici nu mai apară, decât într-o formă foarte uşoară.
* Rostopasca (Chelidonium majus) - sucul portocaliu obţinut prin ruperea tulpinilor proaspete se aplică direct pe porţiunea de tegument afectată de erupţia herpetică. Efectele sunt rapide, virusul herpetic fiind distrus de principiile active (în special alcaloizii) conţinute de rostopască.
Climatoterapia
Cercetări recente au arătat că aerul ionizat negativ din preajma căderilor de apă şi a pădurilor de răşinoase de pe versanţii înalţi acţionează direct asupra epiteliilor, determinând vindecarea rapidă a leziunilor herpetice şi a infecţiilor în general.
Pentru persoanele la care herpesul apare pe fondul stresului şi al oboselii, un efect foarte bun îl are şederea în regiunile cu climat sedativ (cum ar fi cel din staţiunile Buziaş, Olăneşti, Covasna). Echilibrarea emoţională care apare în mod spontan în acest mediu este un mijloc excelent de prevenire a apariţiei infecţiilor cu acest virus.
Reguli generale de alimentaţie
În cazul apariţiei infecţiei herpetice, adoptarea unei alimentaţii bogate în fructe şi legume proaspete şi cu cât mai puţine alimente grele (carne, prăjeli, conserve, grăsimi) reduce la jumătate perioada de timp necesară vindecării. În schimb, la marii consumatori de carne şi de alimente greu de digerat şi care solicită ficatul, precum şi la persoanele care consumă frecvent alcool sau tutun, recidivele la herpes sunt foarte frecvent întâlnite, iar vindecarea se face cu dificultate. Iată în continuare câteva sfaturi pentru a şti să luptăm eficient cu această boală:
* Eliminaţi definitiv toţi duşmanii care favorizează recidiva herpesului, în special carnea (mai ales cea grasă), alcoolul, alimentele bogate în grăsimi saturate (în special prăjeli), alimentele conservate, alimentele cu aditivi sintetici care slăbesc funcţia imunitară.
* Adoptaţi o dietă predominant vegetariană, cu cât mai multe fructe şi legume proaspete.
* Evitaţi să mâncaţi atunci când sunteţi într-o stare de stres puternic, precum şi atunci când sunteţi foarte obosiţi sau nervoşi.
* Atunci când a apărut sau când simţiţi iminenţa apariţiei erupţiei herpetice, precum şi în momentele în care traversaţi o perioadă foarte solicitantă sau mai stresantă, adoptaţi o dietă crudivoră, din care eliminaţi pe cât posibil alimentele bogate în proteine.
* Pentru a scurta timpul de vindecare, consumaţi cât mai mult alimentele indicate contra herpesului, pe care le vom enumera în continuare.
Alimente-medicament:
* Pătrunjelul şi mărarul verde - când sunt consumate în mari cantităţi, aceste două zarzavaturi stimulează puternic capacitatea naturală de apărare a organismului şi grăbesc vindecarea infecţiilor herpetice.
* Lămâile şi grepfruitul - se consumă sub formă de suc proaspăt preparat astfel: se dă prin răzătoare coaja (partea colorată) a două lămâi şi a unui grepfruit şi se combină apoi cu sucul obţinut prin stoarcerea fructelor; se adaugă trei linguri de miere şi două pahare de apă; se amestecă bine şi se lasă să macereze vreme de două ore. Sucul foarte aromat şi uşor amărui care rezultă se consumă nefiltrat, pe parcursul unei zile. Are o puternică acţiune revigorantă şi este un excelent tonic hepatic.
* Varza şi salata verde - au un uşor gust amărui, fiind un excelent stimulent şi drenor al ficatului. Se consumă sub formă de salată proaspătă, asezonată cu oţet de mere şi ulei de măsline, în cantităţi cât mai mari, mai ales atunci când a apărut erupţia sau simţim că este foarte posibil să apară.
* Condimentele reci - sunt chimenul, feniculul, coriandrul, anasonul, menta, care vor fi folosite predominant în alimentaţie, înlocuind ardeiul iute, piperul, excesul de sare, care sunt factori favorizanţi pentru apariţia acestei afecţiuni.
* Usturoiul - este un excelent antiinfecţios şi, în plus, măreşte imunitatea organismului. Se consumă 1-2 căţei pe zi, pentru a preveni apariţia infecţiilor herpetice.
* Oţetul de mere şi miere - are o enigmatică proprietate de a grăbi vindecarea în cazul herpesului, datorată, se pare, acţiunii sale favorabile asupra ficatului. Se consumă zilnic în salate sau, pur şi simplu, diluat cu apă, câte 2 linguriţe la un pahar cu apă.
Alte remedii
* Cu un beţişor cu vată îmbibat în tinctură de muguri de plop concentrată, se freacă zona afectată de 3-4 ori pe zi. În două zile, herpesul dispare.
* Se ia un cub de gheaţă şi se freacă uşor în jurul leziunii (nu direct pe herpes), timp de 10-15 minute.
* Se freacă cât mai des zona afectată cu o bucăţică de vată îmbibată cu alcool medicinal sau, pur şi simplu, direct cu degetul umezit cu spirt. În maximum 12 ore, dacă se acţionează încă de la primele semne, herpesul stagnează.
* Se unge herpesul, de 4-5 ori pe zi, cu seva de la o frunză de aloe vera.
* Se unge locul cu albuş de ou bătut puţin spumă, de 6-7 ori pe zi (albuşul se ţine la frigider).
* De la primele simptome ale apariţiei unui herpes, se umezeşte locul cu un tampon îmbibat în ceai de muşeţel, după care se tamponează cu scrum de ţigară, lăsându-l să se usuce aproape o oră. Rezultatele sunt aproape imediate.
* Câteva boabe de fasole se coc într-o tigaie (fără ulei), apoi se macină în râşniţa de cafea. Se obţine un praf fin, care se aplică pe herpes până când acesta se va usca.