Infuzie din flori de levănţică
O linguriţă de flori se opăreşte cu 150 ml de apă. Se lasă să se infuzeze două minute, se strecoară, se lasă să se răcească. Se foloseşte ca tonic al feţei, seara, după demachierea obrazului.
Loţiune tonică
O lingură de flori de levănţică se acoperă cu 50 ml alcool (alb), se lasă la macerat 10 zile (la temperatura camerei), apoi se strecoară prin tifon şi se dublează cantitatea cu apă de ploaie sau apă fiartă şi răcită. Se foloseşte seara (după curăţarea obrazului) şi dimineaţa (înainte de aplicarea cremei de zi).
Comprese contra cuperozei
În cazul tenurilor cu vinişoare roşii vizibile (cuperoză), se aplică pe locurile afectate comprese calde cu infuzie de levănţică (o linguriţă de flori opărite cu o cană de apă). Se folosesc tampoane de vată sau bucăţi de tifon.
Măşti cosmetice
O linguriţă de tărâţe de grâu se freacă bine cu câteva picături de ulei de măsline, apoi se adaugă o linguriţă de miere polifloră şi câteva picături de loţiune de levănţică (nediluată cu apă). Se aplică o dată pe săptămână, seara, după curăţarea obrazului. Se lasă să acţioneze 20 de minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. (În cazul tenurilor cuperozice, tărâţele de grâu se înlocuiesc cu amidon.)
Uleiul de levănţică
Mod de utilizare: se aplică o dată pe săptămână, seara, înainte de culcare, pe faţa curată şi se lasă 20 de minute. Se îndepărtează cu apă călduţă, apoi se unge faţa cu crema dvs. obişnuită.
Oţetul de levănţică
Puneţi la macerat într-un litru de oţet alb 100 g flori de lavandă, vreme de o lună. Strecuraţi lichidul şi puneţi-l în sticluţe pe raftul oglinzii din baie sau pe marginea vanei. Adăugaţi în apa din cadă un păhărel din acest oţet. El va neutraliza efectul calcaros al apei, frăgezindu-vă pielea.