Floarea zânelor: Levănțica

Redactia
Doriți să vă pregătiți obrazul pentru va­can­ță? Apelați fără ezitare la le­văn­țică. Florile ei violete și parfumate au toate calitățile pentru a vă face o pie­le de vis. Știați că sunt florile zânelor? Iată cum să le folo­siți:



Infuzie din flori de levănțică
O linguriță de flori se opărește cu 150 ml de apă. Se lasă să se infuzeze două minute, se strecoară, se lasă să se răcească. Se folosește ca tonic al feței, seara, după demachierea obra­zului.

Loțiune tonică
O lingură de flori de levănțică se acoperă cu 50 ml alcool (alb), se lasă la macerat 10 zile (la temperatura ca­me­­rei), apoi se stre­coară prin tifon și se du­blează canti­tatea cu apă de ploa­ie sau apă fiartă și răcită. Se folo­sește seara (după cu­rățarea o­bra­zului) și dimi­nea­ța (îna­in­te de aplicarea cre­mei de zi).

Comprese contra cuperozei
În cazul tenurilor cu vinișoare roșii vizibile (cuperoză), se aplică pe locurile afectate comprese calde cu infuzie de levănțică (o linguriță de flori opărite cu o cană de apă). Se folosesc tam­poane de vată sau bu­căți de tifon.

Măști cosmetice

O linguriță de tărâțe de grâu se frea­că bine cu câteva picături de ulei de măsline, apoi se adaugă o lin­guriță de mie­re poliflo­ră și câte­va pi­că­turi de lo­țiune de levăn­țică (nedi­luată cu apă). Se aplică o da­tă pe săp­tă­mână, sea­ra, după cu­ră­­țarea obra­zului. Se lasă să acțio­neze 20 de minute, apoi se clă­tește cu apă căl­duță. (În cazul tenurilor cu­pe­rozice, tă­râțele de grâu se înlocu­iesc cu ami­don.)

Uleiul de levănțică
Mod de preparare: 20 g flori (o lin­gu­ră) se pun împreună cu 20 ml alcool într-un vas închis (borcănel). Se agită bine, apoi se adaugă 200 ml ulei de măs­line sau de porumb și se fierbe pe baie de aburi, vreme de două ore, ames­te­când din când în când. Se dă vasul deo­parte și se lasă acoperit două zile, după care uleiul se strecoară (prin presare) printr-un tifon. Se păstrează la întune­ric, în loc răcoros.
Mod de utilizare: se aplică o dată pe săptămână, seara, înainte de cul­care, pe fața cu­rată și se lasă 20 de minute. Se îndepărtează cu apă căl­duță, apoi se unge fața cu crema dvs. obiș­­nuită.

Oțetul de levănțică
Puneți la macerat într-un litru de oțet alb 100 g flori de lavandă, vre­me de o lună. Strecurați lichi­dul și puneți-l în sticluțe pe raftul oglin­zii din baie sau pe marginea vanei. Adăugați în apa din ca­dă un pă­hărel din acest o­țet. El va neutraliza efec­tul cal­ca­ros al apei, fră­gezindu-vă pie­lea.