Ingrediente (pentru 4 persoane): sare, 40 g unt, 250 g mălai, 50 g bacon, 2 cepe mici (arpagic), 2 căţei de usturoi, 1 crenguţă rozmarin (circa 20 cm), 300 g ciuperci proaspete, 4 linguri ulei de măsline, piper măcinat, 100 g smântână, parmezan (sau caşcaval ras).
Mod de preparare: * Se pun la fiert, într-o oală, 1,2 l de apă cu o linguriţă de sare în 10 g unt. Când începe să clocotească apa, se trage oala pe marginea plitei, se toarnă mălaiul în ploaie şi se fierbe mămăliga, încet, circa 15-20 de minute, amestecând întruna. Se unge o tavă cu 10 g unt, se toarnă mămăliga în tavă, se netezeşte la suprafaţă şi se lasă să se răcească. * Se taie baconul cubuleţe, iar ceapa şi usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Se toacă acele de rozmarin, se curăţă ciupercile şi se taie bucăţi potrivite. * Se-ncinge uleiul într-o cratiţă mai înaltă şi se prăjesc, pe rând, baconul, ceapa, usturoiul şi rozmarinul, amestecând întruna. Se adaugă apoi ciupercile, se prăjesc şi ele puţin şi se dunstuiesc, cu capac, aproximativ 3 minute în zeama lor. Se sărează, se piperează. Se încorporează smântâna, se dau în clocot şi se pun deoparte. * Se pune mămăliga întreagă într-o tigaie mare şi se prăjeşte în unt, la foc iute, întâi pe-o parte (până se rumeneşte) şi pe urmă pe cealaltă, adăugându-se încă puţin unt şi mişcând din timp în timp tigaia ca să nu se prindă. Se încălzesc din nou ciupercile, se toarnă peste mămăligă, se presară peste ele parmezanul ras şi se serveşte mămăliga imediat.
Budincă de mămăligă cu sos de roşii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 l zeamă concentrată de carne (Knorr+apă), 250 g mălai, 4 linguri ulei de măsline + încă puţin pentru uns tava, 4 fire de praz, 2 căţei de usturoi, 1 kg roşii (sau o cutie mare cu roşii decojite - de 840 g), 100 ml vin roşu sec, 1/2 linguriţă zahăr, sare, piper măcinat, 2 fire de busuioc, 50 g caşcaval, 50 g telemea proaspătă.
Mod de preparare: * Se pune zeama de carne pe foc şi, când începe să clocotească, se toarnă mălaiul în ploaie şi se lasă să fiarbă încet circa 15-20 de minute, amestecând întruna. Se unge cu ulei o tavă mai mare, se toarnă mămăliga în tavă (stratul: 1 deget grosime), se netezeşte la suprafaţă şi se lasă să se răcească. * Se curăţă prazul, se spală, se taie mai întâi în 4 (pe lung) şi pe urmă bucăţi de 3 cm lungime. Usturoiul curăţat se toacă mărunt. Se opăresc roşiile, se curăţă de pieliţă şi se taie cubuleţe (zeama care se scurge se pune deoparte). * Se-ncinge bine uleiul într-o cratiţă şi se călesc prazul şi usturoiul, până ce devin sticloase. Se adaugă roşiile cu zeama lor şi vinul, se gustă de sare, zahar şi piper şi se lasă să fiarbă la foc potrivit şi fără capac circa 5 minute. La sfârşit se încorporează şi busuiocul tăiat mărunt. * Se-ncinge cuptorul la 225°C şi se unge cu ulei o formă termorezistentă. Se taie mămăliga dreptunghiuri de 10 cm x 5 cm şi se amestecă cele două feluri de brânză. Se întinde pe fundul tăvii un strat de sos de roşii, se aşează deasupra un strat de bucăţi de mămăligă, peste care se toarnă din nou sos de roşii şi se presară caşcaval ras. Se continuă în acelaşi fel, ultimul strat fiind unul de roşii presărate cu caşcaval. Se dă mămăliga 30 de minute la cuptor, până ce se rumeneşte frumos caşcavalul, şi se serveşte imediat, eventual cu salată verde.