Mămăligă ca-n Italia!

Redactia
Mămăligă prăjită cu slăninuță și ciuperci

Ingrediente (pentru 4 persoane): sare, 40 g unt, 250 g mălai, 50 g bacon, 2 cepe mici (arpagic), 2 căței de usturoi, 1 crenguță rozmarin (circa 20 cm), 300 g ciuperci proas­pete, 4 linguri ulei de măsline, piper măcinat, 100 g smântână, par­me­zan (sau cașcaval ras).
Mod de preparare: * Se pun la fiert, într-o oală, 1,2 l de apă cu o linguriță de sare în 10 g unt. Când începe să clocotească apa, se trage oala pe marginea plitei, se toarnă mălaiul în ploaie și se fierbe mămăliga, încet, circa 15-20 de minute, ames­tecând întruna. Se unge o tavă cu 10 g unt, se toarnă mămăliga în tavă, se netezește la suprafață și se lasă să se răcească. * Se taie baconul cubulețe, iar ceapa și usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Se toacă acele de rozmarin, se curăță ciupercile și se taie bucăți potrivite. * Se-ncinge uleiul într-o cratiță mai înaltă și se prăjesc, pe rând, baconul, ceapa, usturoiul și rozmarinul, amestecând întruna. Se adaugă apoi ciupercile, se prăjesc și ele puțin și se dunstuiesc, cu capac, aproximativ 3 minute în zeama lor. Se sărează, se piperează. Se încorporează smântâna, se dau în clocot și se pun deoparte. * Se pune mămăliga în­trea­gă într-o tigaie mare și se prăjește în unt, la foc iute, întâi pe-o parte (până se rumenește) și pe urmă pe cealaltă, adăugându-se încă puțin unt și mișcând din timp în timp tigaia ca să nu se prindă. Se în­călzesc din nou ciupercile, se toarnă peste mămăligă, se pre­sară peste ele parmezanul ras și se servește mămă­liga imediat.

Budincă de mămăligă cu sos de roșii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,2 l zeamă concentrată de carne (Knorr+apă), 250 g mălai, 4 linguri ulei de măsline + încă puțin pentru uns tava, 4 fire de praz, 2 căței de usturoi, 1 kg roșii (sau o cutie mare cu roșii decojite - de 840 g), 100 ml vin roșu sec, 1/2 linguriță zahăr, sare, piper mă­cinat, 2 fire de bu­suioc, 50 g caș­caval, 50 g tele­mea proas­pătă.
Mod de pre­pa­rare: * Se pune zeama de carne pe foc și, când începe să clo­co­tească, se toarnă mă­laiul în ploaie și se la­să să fiarbă încet circa 15-20 de minute, amestecând întruna. Se unge cu ulei o tavă mai mare, se toarnă mă­măliga în tavă (stratul: 1 deget grosime), se nete­zește la suprafață și se lasă să se răcească. * Se curăță prazul, se spală, se taie mai întâi în 4 (pe lung) și pe urmă bucăți de 3 cm lun­gime. Usturoiul curățat se toacă mărunt. Se opăresc roșiile, se curăță de pieliță și se taie cubulețe (zeama care se scurge se pune deoparte). * Se-ncinge bine uleiul într-o cratiță și se călesc prazul și usturoiul, până ce devin sticloase. Se adaugă roșiile cu zeama lor și vinul, se gustă de sare, zahar și piper și se lasă să fiarbă la foc potrivit și fără capac circa 5 minute. La sfârșit se încorporează și busuiocul tăiat mărunt. * Se-ncinge cuptorul la 225°C și se unge cu ulei o formă termorezistentă. Se taie mămăliga dreptun­ghiuri de 10 cm x 5 cm și se amestecă cele două feluri de brânză. Se întinde pe fundul tăvii un strat de sos de roșii, se așează deasupra un strat de bucăți de mămăligă, peste care se toarnă din nou sos de roșii și se presară cașcaval ras. Se continuă în același fel, ultimul strat fiind unul de roșii presărate cu cașcaval. Se dă mămăliga 30 de minute la cuptor, până ce se rumenește frumos cașcavalul, și se servește imediat, eventual cu salată verde.