Salată de cartofi cu sos de muştar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (fierţi în coajă), un castravete, o legătură ridichi, 1/2 legătură praz (bulbi), 250 g roşii, 8 linguri ulei, 6 linguri oţet, 2-3 linguriţe muştar, sare, piper, o legătură pătrunjel, o legătură mărar.
Mod de preparare: Se curăţă cartofii şi se taie felii sau cubuleţe. Castravetele, ridichile şi bulbii de praz se curăţă şi se taie mărunt. Roşiile, spălate, se taie în opt. Se pun toate într-un castron şi deasupra se toarnă sosul preparat din ulei, oţet şi muştar. Se gustă de sare şi piper, se adaugă verdeaţa tocată şi se amestecă bine.
Cotlete de miel marinate
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 cotlete de miel (650 g). * Pentru marinată: 3 căţei de usturoi, 100 ml ulei, sare, piper, o crenguţă de rozmarin, 1/2 legătură de cimbru, 1/2 legătură măghiran.
Mod de preparare: Se spală carnea şi se zvântă. Se prepară marinata, amestecând usturoiul zdrobit cu ulei, sare, piper şi ierburi aromate. Se pune carnea la marinat şi se lasă cel puţin patru ore sau - şi mai bine - până a doua zi. Se scot cotletele, se presează puţin într-un ştergar şi se pun pe gratarul încins. Se lasă 5-8 minute pe fiecare parte, stropindu-se din când în când cu marinata.
Păstrăv la grătar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 păstrăvi curăţaţi (de 500 g fiecare), 2 lămâi, 4 căţei de usturoi, 2 legături de pătrunjel, 1 legătură mărar, 1 legătură busuioc, sare, piper, ulei pentru uns.
Mod de preparare: Se spală peştele şi se zvântă într-un ştergar. Se curăţă lămâia de coajă, se stoarce, iar coaja se taie fâşii subţiri. Usturoiul se curăţă, se toacă mărunt şi se amestecă cu coaja de lămâie, frunzuliţele de mărar şi pătrunjelul.
Se sărează şi se piperează păstrăvii pe dinăuntru şi pe din afară, se stropesc cu zeama de lămâie, se umplu cu amestecul de usturoi, coaja de lămâie şi verdeaţa şi se prăjesc pe grătar circa 20 de minute, întorcându-i pe fiecare parte.
Frigărui cu cârnăciori
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 cârnăciori (250 g), 2 ardei graşi (350 g), 2 dovlecei (350 g), 3 linguri ulei, sare, piper, un căţel de usturoi.
Cartofi copţi pe cărbuni
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi mari (a 350 g fiecare).
Mod de preparare: Se spală cartofii cu coajă cu tot şi se învelesc (separat) în folie de aluminiu. Se pun direct pe cărbunii încinşi şi se coc o oră şi jumătate.
Porumb copt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ştiuleţi de porumb (de lapte), 100 g unt, sare, piper, 1/2 legătură pătrunjel.
Mod de preparare: Se pun ştiuleţii pe grătar şi se coc circa 30 de minute, întorcându-i mereu şi ungându-i cu unt. Când sunt gata, se presară cu piper, sare şi pătrunjel verde tocat mărunt.
Frigărui cu legume
Ingrediente (pentru 8 bucăţi): 2 ardei graşi (300 g), 1/2 legătură praz (bulbi), 16 ciuperci (mici) proaspete (175 g), 8 roşii mititele (200 g), unt pentru uns.
Mod de preparare: Se curăţă ardeii şi prazul, apoi se taie în 16 bucăţi. Se curăţă ciupercile, se spală roşiile şi se taie în două. Se aranjează legumele (alternativ) pe ţepuşe şi se pun frigăruile pe grătar. Se prăjesc circa 8-10 minute, întorcându-le mereu şi ungându-le cu unt.