O masă la iarbă verde

Redactia
Nu există vară fără mese la iarbă verde și fără preparate de carne și de legume, perpelite pe cărbunii unui grătar. Felurile pe care le prezentăm sunt ușoare, gustoase, cu condiția să nu aprindeți focul cu benzină sau spirt sanitar.

Salată de cartofi cu sos de muștar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (fierți în coajă), un castravete, o legătură ri­dichi, 1/2 legătură praz (bulbi), 250 g roșii, 8 lin­guri ulei, 6 linguri oțet, 2-3 lingurițe muștar, sare, piper, o legătură pătrunjel, o legătură mă­rar.
Mod de preparare: Se curăță cartofii și se taie felii sau cubulețe. Castravetele, ridichile și bulbii de praz se curăță și se taie mărunt. Roșiile, spă­late, se taie în opt. Se pun toate într-un castron și deasupra se toarnă sosul preparat din ulei, oțet și muștar. Se gustă de sare și piper, se adaugă ver­dea­ța tocată și se amestecă bine.

Cotlete de miel marinate
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 cotlete de miel (650 g). * Pentru marinată: 3 căței de us­turoi, 100 ml ulei, sare, piper, o crenguță de rozmarin, 1/2 le­gătură de cimbru, 1/2 legătură măghiran.
Mod de preparare: Se spală carnea și se zvântă. Se prepară marinata, amestecând usturoiul zdrobit cu ulei, sare, piper și ier­buri aromate. Se pune carnea la marinat și se lasă cel puțin patru ore sau - și mai bine - până a doua zi. Se scot cotletele, se pre­sează puțin într-un ștergar și se pun pe gratarul în­cins. Se lasă 5-8 minute pe fiecare parte, stro­pindu-se din când în când cu marinata.

Păstrăv la grătar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 păstrăvi curățați (de 500 g fiecare), 2 lămâi, 4 căței de usturoi, 2 legături de pătrunjel, 1 legătură mă­rar, 1 legătură busuioc, sare, piper, ulei pentru uns.
Mod de preparare: Se spală peștele și se zvântă într-un ștergar. Se curăță lămâia de coajă, se stoarce, iar coaja se taie fâșii subțiri. Usturoiul se curăță, se toacă mărunt și se amestecă cu coaja de lămâie, frunzulițele de mărar și pătrunjelul.
Se sărează și se piperează păstrăvii pe dinăuntru și pe din afară, se stropesc cu zeama de lămâie, se umplu cu amestecul de usturoi, coaja de lămâie și verdeața și se prăjesc pe grătar circa 20 de mi­nute, întorcându-i pe fiecare parte.

Frigărui cu cârnăciori
Ingrediente (pentru 8 persoane): 8 cârnăciori (250 g), 2 ardei grași (350 g), 2 dovlecei (350 g), 3 linguri ulei, sare, piper, un cățel de usturoi.
Mod de preparare: Legumele spălate și cârnăciorii se taie bucăți și se aranjează (al­ter­nativ) pe țepușe. Se amestecă uleiul cu sarea, piperul și usturoiul zdro­bit. Se pun frigăruile pe grătar și se prăjesc 10-12 minute, întor­cându-le me­reu și ungându-le cu ames­te­cul de ulei și usturoi.

Cartofi copți pe cărbuni
Ingrediente (pentru 4 per­soa­ne): 4 cartofi mari (a 350 g fie­ca­re).
Mod de preparare: Se spală cartofii cu coajă cu tot și se învelesc (separat) în folie de aluminiu. Se pun direct pe cărbunii încinși și se coc o oră și jumătate.

Porumb copt
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 știuleți de porumb (de lapte), 100 g unt, sare, piper, 1/2 legătură pătrunjel.
Mod de preparare: Se pun știuleții pe grătar și se coc circa 30 de minute, întorcându-i mereu și ungându-i cu unt. Când sunt gata, se presară cu piper, sare și pătrunjel verde tocat mărunt.

Frigărui cu legume
Ingrediente (pentru 8 bucăți): 2 ardei grași (300 g), 1/2 legătură praz (bulbi), 16 ciuperci (mici) proaspete (175 g), 8 roșii mititele (200 g), unt pentru uns.
Mod de preparare: Se curăță ardeii și prazul, apoi se taie în 16 bucăți. Se curăță ciupercile, se spală roșiile și se taie în două. Se aranjează le­gu­mele (alternativ) pe țepușe și se pun frigăruile pe grătar. Se prăjesc circa 8-10 minute, întorcându-le mereu și ungându-le cu unt.