De bunăvoie şi nesiliţi de nimeni
Dan Terteci este cel care, împreună cu o mână de prieteni, au demarat acest proiect, în urmă cu aproape trei ani. "Proiectul ne invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă, să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita, de fiecare dată, un om valoros, care prin munca şi strădaniile lui face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim şi să-i strângem mâna, în semn de preţuire şi de respect. Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României!", este invitaţia adresată locuitorilor Devei, capitala judeţului Hunedoara.
- Cum s-a născut ideea acestei campanii neobişnuite?
- Discutam, pe la începutul lui septembrie 2013, cu Marius Bota, de la Asociaţia "Civitas Deva", întrebându-ne pe lângă câţi oameni trecem zilnic, fără să le cunoaştem poveştile. Poate trecem pe lângă profesori, inventatori, artişti, fără ca măcar să ne ridicăm pălăria în faţa lor, să le spunem "Mulţumesc!", fără să le zâmbim pentru strădania lor. În aceeaşi discuţie spuneam că am exersat, în România, ieşitul în stradă, pentru a da jos pe cineva, pentru a pune pe altul, pentru tot felul de interese politice, economice sau sociale. Clamăm de fiecare dată lipsa de repere, faptul că presa nu promovează oamenii valoroşi, oameni pe care să-i respectăm, pur şi simplu. Cam aşa a început. Şi atunci, am hotărât să ieşim noi în stradă, în mod asumat, să nu ne împingă nimeni din spate, nici partidul, nici sindicatul, nici asociaţia de proprietari, să ne întâlnim cu oamenii aceştia, pe lângă care trecem indiferenţi, să mergem să-i cunoaştem şi, dacă e cazul, dacă au făcut ceva demn de interes pentru obşte, să le spunem "Mulţumesc!".
- Cine a fost primul poftit la statuia lui Decebal?
- La prima ediţie, din octombrie 2013, premiantă a fost Alexandra Flavia Marcu, alpinista adolescentă ce şi-a propus să cucerească cei mai înalţi vulcani ai lumii. S-a publicat cu ea un mare interviu şi în "Formula AS". S-a nimerit că tocmai urma să-şi lanseze un jurnal de călătorie, şi ne-am spus că Alexandra e un model de tenacitate, de copil cu scenariul vieţii deja conturat. În ascensiunile ei, Alexandra a mers şi a reprezentat România (Deva - ca să dăm dovadă şi de puţin patriotism local!) cu tricolorul pe piept, a făcut fotografii pe cei mai înalţi munţi ai lumii. A promovat ţara, arătând că România are valori şi că România nu înseamnă numai corupţie, scandaluri, ci şi oameni fericiţi să o reprezinte cu capul sus. Aşa am început.
- Cum se derulează, de fapt, campania?
- Cum se derulează? În fiecare marţi, dăm un comunicat de presă în care prezentăm succint următorul protagonist al campaniei, astfel încât lumea să ştie cu cine urmează să se întâlnească sâmbătă, la ora 11, în centrul Devei. Vin oamenii, îl prezentăm pe premiant, îl invităm să-şi spună povestea, apoi ne adresăm celor prezenţi: "Dacă sunteţi convinşi că omul din faţa dvs. merită respect, vă invităm să semnaţi diploma". O diplomă care nu este personalizată cu numele niciunei instituţii, organizaţii sau persoane. Practic, prin semnătura lor, o autentifică. După semnarea diplomei, trecem la premierea propriu-zisă. Se înmânează diploma, un buchet de flori în culorile drapelului naţional şi insigna campaniei. De fiecare dată, invităm trei persoane din public şi le rugăm să dea diploma, florile şi insigna premiantului, astfel încât să întărim acest parteneriat cu publicul. În timp, ideea a fost prezentată în presa locală, apoi şi în cea naţională. Putem spune că mobilizarea s-a făcut mai ales în mediul on-line. Am creat o pagină pe facebook, am trimis invitaţii prietenilor şi am încercat să transmitem de la om la om informaţia despre această campanie. Cel mai mare handicap al ei este simplitatea. E atât de simplă, că e greu s-o explici. Noi ne-am propus să redescoperim spaţiul public ca liant în jurul valorilor româneşti.
- De unde numele "Premianţii fără premii"?
- Pentru că noi nu dăm premii materiale. Pentru premiantul respectiv, premiul îl reprezintă cei prezenţi, respectul celor prezenţi.
Respectul, singurul premiu
- Printre premianţii campaniei s-au numărat atât persoane necunoscute publicului larg, ce au impresionat prin gesturi simple, cât şi personalităţi marcante ale societăţii româneşti. Există vreun criteriu după care îi alegeţi?
- Ideea e că nişte "nebuni frumoşi" se strâng în fiecare sâmbătă, la Deva, să onoreze nişte oameni valoroşi, pur şi simplu. Au fost "premianţi fără premii" Raed Arafat, Dumitru Fărcaş, Tudor Gheorghe, Gheorghe Zamfir, Părintele Constantin Necula şi mulţi alţii. Oamenii aceştia vin la Deva pe banii lor, ca să se întâlnească cu noi în spaţiul public. Eu cred că este un câştig; încercăm să spunem oamenilor că se poate trăi şi altfel, cu respect, fără ură! Până la urmă, eu cred că această campanie este o minune. Nu avem buget, nu suntem într-o formă asociativă, suntem patru oameni care ne-am propus să facem lucrul ăsta şi, iată, merge!
- Spui "oameni". Ai să-i mulţumeşti cuiva, în mod special?
- În primul rând soţiei mele, pentru că de fiecare dată când am fost decăzut psihic, emoţional, mi-a fost alături şi m-a ridicat. Ca să nu mai spun că în fiecare sâmbătă e prezentă acolo, cu excepţia zilelor când e de serviciu la spital. Şi mai sunt Zoard Bocăniciu, Marius Dragomir, Lucian Cîmpean, Răzvan Grigore Ţermure, oameni cu care, de fiecare dată, am lucrat şi am organizat această campanie.
- Până la urmă, care e satisfacţia acestui proiect?
- Faptul că spunem lumii că avem valori şi că ştim să ni le preţuim. Dacă nu ştim să ne preţuim valorile, nu ne va respecta nimeni, nu ne va aşeza nimeni la masa bogaţilor, dacă noi nu ne respectăm între noi. Ne vor folosi şi atât. Dar hai să ne imaginăm mai departe: în 41 de judeţe, sâmbăta, la ora 11, ies oamenii în stradă, şi 41 de oameni din toată ţara sunt felicitaţi pentru că muncesc pentru România, pentru modul în care o reprezintă. Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să vedem cum ar arăta lumea în jurul nostru. Lumea e oricum frumoasă, dar cred că ar fi şi mai frumoasă decât este deja!
Foto: Arhiva "Premianţii fără premii"