- Miza principală a tuturor zbaterilor actuale din PSD este asigurarea succesiunii actualei conduceri, în vederea securizării reţelei de baroni şi oameni de afaceri penali, care alcătuieşte infrastructura partidului. Valeriu Zgonea pare să joace pentru Victor Ponta, care nu se împacă, probabil, cu poziţia de simplu membru şi încearcă să-l saboteze, nu numai pe Liviu Dragnea, ci şi întreaga sa garnitură de candidaţi în alegerile locale din 5 iunie. Nu o face direct, ci prin interpuşi, gen Zgonea, pentru a nu fi acuzat că este răzbunător. Iar Liviu Dragnea ţine morţiş să rămână la conducerea partidului pe perioada campaniei electorale tocmai pentru a asigura victoria candidaţilor săi şi a putea astfel impune partidului, în numele unui succes electoral, succesorul său în fruntea PSD - sau poate chiar supravieţuirea sa la cârmă, deşi este greu de imaginat că va rezista presiunilor din partea socialiştilor europeni, care nu vor accepta un condamnat penal în fruntea unui partid membru. Liviu Dragnea este deci realist şi joacă pe termen lung, fiind susţinut în demersul său de Ion Iliescu. Chiar dacă se va retrage după alegerile locale, doreşte să se retragă în glorie, pentru a putea reveni, după câţiva ani, când ecoul actualei crize se va stinge. Din exact aceleaşi motive, Victor Ponta nu are cum să dorească un succes electoral al PSD. Baronii PSD ştiu şi ei acest lucru, cum ştiu şi că o competiţie internă în partid în plină campanie le poate fi letală. De aceea îl susţin pe Liviu Dragnea şi preşedinţii de filiale au făcut zid în jurul lui. În acest context, Valeriu Zgonea este uşor de sacrificat. Observaţi, vă rog, că nu există în PSD o tabără anti-corupţie, iar bătălia se dă doar între facţiunile penalilor.
Judecând după mersul lucrurilor, domnul Dragnea are toate motivele să fie optimist, de vreme ce penalii proveniţi din PSD candidează, cu şanse, şi sfidează justiţia şi moralitatea publică : Vanghelie, Robert Negoiţă, Lia Olguţa Vasilescu - iar lista ar putea continua, cu candidaţi cercetaţi penal, nu numai de la PSD, ci şi de la PNL, deghizaţi în independenţi. Penalii aflaţi în ofensivă sunt avantajaţi de faptul că alegerile se desfăşoară într-un singur tur, de degringolada din PNL şi de controlul exercitat de PSD asupra Parlamentului, instituţiilor statului şi televiziunilor.
Suntem, deci, prizonierii unui tandem de partide putrede, PSD şi PNL, pentru că alternativa politică la acest tandem nu se poate constitui din varii motive. Este logic, în aceste condiţii, ca victoria să aparţină partidului mai puternic, chiar dacă acesta este partidul corupţiei. Numai o minune ne mai poate salva.
- Deşi ne promisese că nu va merge pe urmele lui Traian Băsescu, Klaus Iohannis a declanşat un conflict cu premierul Cioloş, declarând public că este nemulţumit de guvern. Cum putem explica această evoluţie neaşteptată?
- Resortul recentului conflict preşedinte-premier este atribuit de cunoscători, scăderii masive în sondaje a popularităţii preşedintelui. Se pare că domnul Iohannis a sperat ca guvernul de tehnocraţi să-l ajute să recupereze pierderea de încredere înregistrată sub influenţa lui Dan Mihalache, şeful cancelariei prezidenţiale, care a fost şi el trimis la plimbare, adică ambasador la Londra. În schimb, guvernul a performat sub aşteptările cetăţenilor, care ceruseră schimbări semnificative. În locul lor, guvernul Cioloş le-a servit indecizie şi tactici de muşamalizare a problemelor, cum s-a întâmplat în cazul copiilor contaminaţi cu E.coli ; schimbări dezastruoase, cum au fost cele din educaţie, care i-au exasperat pe intelectualii şi universitarii de valoare ai ţării; gafe, ca tentativa de modificare a legii salarizării bugetarilor; sau programe nesemnificative cu iz de operaţiuni de imagine, cum sunt programul anti-sărăcie şi cel de "tăiat hârtii", care nu pot înlocui reformele economice şi reforma administraţiei. Pe scurt, guvernul Cioloş a încercat să conserve ce a găsit, modificând câte ceva "pe ici, pe colo". Constatând că această strategie a eşuat, preşedintele, mai iute de mână, a mutat primul, arătând cu degetul spre premier şi susţinând concomitent măsuri populiste şi nesustenabile financiar, cum ar fi ridicarea plafonului aplicat alocaţiilor pentru mame, pentru care Dacian Cioloş spusese că nu are bani. Premierul a fost pus astfel într-o poziţie incomodă, dar s-a ţinut drept. Nu a rămas însă indiferent la atacul prezidenţial şi a început să schimbe miniştri: Ana Costea, care nu este o pierdere, şi Aura Răducu, de la fonduri europene. Nici cu o floare însă nu s-a atins de ministrul de interne, acuzat de plagiat, sau de ministrul educaţiei, dezavuat de specialiştii în educaţie, deşi imaginea proastă a guvernului li se datorează în bună măsură. Se pare că aici funcţionează o protecţie puternică din partea structurilor de forţă. Se încearcă în schimb compromiterea ministrului sănătăţii, deşi este singurul care încearcă să rezolve problema neglijată de atâta vreme a infecţiilor spitaliceşti.
Nu ne vom alege, deci, cu nimic din această nouă operaţiune de imagine prezidenţială şi guvernamentală. Singurul care va avea de câştigat este PSD, care va specula neîmplinirile actualului guvern în campaniile electorale din acest an. Ar fi fost poate mai bine ca PSD să guverneze deschis până la sfârşitul mandatului, cu un alt premier decât Victor Ponta, nu camuflat în spatele lui Dacian Cioloş, ca acum. Doar aşa ar fi putut deconta la alegeri tot ce a făcut, în loc să fie protejat şi deresponsabilizat. Sigur că era o soluţie mai bună, deşi mai costisitoare - dar, vezi, zise Klaus, nu ne-am gândit.