Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Vinuri medicinale (2)

Redactia
- Vinul nou e pus în butoaie, așteptând să se limpezească. Plantele au fost culese și așteaptă să poată fi de folos. Ajutați-le să-și dea întâlnire la dvs. în cămară și vă puneți la adăpost de o mulțime de boli -

1. Vinul de salcie

Mod de preparare: 4 linguri de scoarță de salcie uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă la ma­cerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea rezi­duului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, se­parându-se partea lim­pede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. (Este bună scoarța de salcie re­coltată de pe ramuri ti­nere de 2-3 ani.) Se pune la păs­trat, în fla­coane de culoare bru­nă. Ter­menul de valabilitate este de un an de zile, la tempera­tura came­rei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentra­ției al­coolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păs­tra la frigider.

Utilizări terapeutice

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Circulă o butadă medicală, că aceste boli ale sezonului rece, dacă sunt tratate cu me­di­camente, se vindecă în ma­ximum o săptămână, iar dacă nu sunt tratate, se vindecă de-abia în șapte zile. Un trata­ment vechi cu rezultate bune în tratarea acestor boli îl re­prezintă consumul de ceaiuri fierbinți (tei, soc, iederă, sal­vie). La loc de cinste poate fi și vinul fiert de sal­cie, care pe lângă echilibrarea apor­tului hidric (deze­chi­librul survine în urma trans­pi­rațiilor), prin con­ținutul în salicină, scade și febra care însoțește bolile respective.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, bronșite astmatiforme
Se administrează câte 2 linguri de vin de salcie, de 2 ori pe zi, după masă.

* Preventiv și curativ în bolile aparatului cardiovascular și cerebral
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin de salcie, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Salicina din scoarța de salcie fluidifică sângele, prevenind apariția cheagurilor de sânge în vene și capilare.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli inflamatorii ale aparatului uro-genital - anexite, metroanexite, catar urogenital
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli de natură inflamatorie - reumatism și gută
Salicilații obținuți din salcie au fost printre pri­mele medicamente în tratarea reu­matismului și a gutei.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, micoze, abcese dentare
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni ale aparatului osteo articular - artroze, spondiloze
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile frigului - hipotermie și degerături
Un bun tratament în ameliorarea bolilor frigului îl reprezintă con­sumul unei căni de vin fierbinte de salcie.

2. Vinul de rozmarin

Mod de preparare: 4 lin­guri de rozmarin uscat și mă­runțit groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fier­bere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se fil­trează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună.
Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la tem­­peratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În ca­zul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Utilizări terapeutice

* Bolile stomacului - dispepsii, regurgitații, stări spastice ale aparatului digestiv
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile abdomenului - colici abdominale, meteorism, balonări, flatulență, diaree
Se beau 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Nevroză cardiacă
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Se administrează câte 3 lin­guri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Se administrează câte 3 lin­guri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Vinul se va administra fier­binte, pentru a grăbi fenomentul diafo­reic, de mărire a trans­pi­rației.

* Tulburări ale ciclului menstrual
Se folosește în ame­no­ree, când nu se datorează gra­vidității.
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Tulburări de ortostatism - lipotimie (leșin), colaps, sincopă
Factorii ce provoacă lipotimia sunt, în principal, scă­derea bruscă a tensiunii arteriale și ischemia cere­brală, adică lipsa temporară a oxigenării creierului.
Se administrează, la nevoie, 3 linguri (50 ml) de vin de rozmarin.

* Roborant (energizant)
(După boli cronice, ce au supus organismul la o epuizare accentuată, astenie la vârstnici sau după mari eforturi fizice.)
Se administrează câte o ceașcă de vin de rozmarin, la prânz și seara, după masă.

* Boli de piele cu componență pruriginoasă
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni alergice însoțite de mâncărimi și edeme
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. (Se completează tratamentul intern, cu masaje locale cu oțet de rozmarin.)

* Boli neurologice dureroase - cefalee, migrenă
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli inflamatorii de tip reumatic - artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli parazitare interne - viermi intestinali, oxiuri, tenie
Uleiurile volatile din plantele aromatice parali­zează paraziții intestinali.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Tratamentul durează o saptămână. Se recomandă ca la sfârșitul tratamentului să se folo­seas­că un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziților.

* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, gonartroze
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Se completează tratamentul intern cu preparate de uz extern cu proprietăți revulsive și antiinflamatorii.

* Inapetență (lipsa poftei de mâncare)
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

* Inapetență sexuală
Disfuncțiile sexuale temporare, atât la bărbat, cât și la femeie, pot fi combă­tute prin folosirea moderată a vinului obținut din frunze de rozmarin, după teh­nica prezentată mai sus.
Se administrează câte o ceșcuță (pahar de lichior) de vin, în cursul după-amiezei.

3. Vinul de cătină

Mod de preparare: 4 linguri cu fructe de cătină uscate, zdrobite sau măcinate groscior, se ameste­că cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la ma­ce­­rat timp de 10 zile agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarce­rea rezi­duului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separân­du-se partea limpede, de rezi­duul depus la fundul va­sului. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Nu se recomandă folosirea fructelor proaspete de cătină, deoarece prin conținutul lor în apă, diluează foarte mult vinul obținut, acesta fiind ușor su­pus unor boli specifice vinului, ca oțetirea sau floarea vinului.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la tempe­ratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Utilizări terapeutice

* Bolile vaselor aparatului cardiac
Se administrează 2 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.

* Sindromul hemoragipar ce însoțește bolile aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli virale din sezonul rece - răceală, gripă, guturai
În fazele de început al acestor boli, să se bea vin fiert de cătină, câte 200 ml, de 2 ori pe zi.

* Convalescență după boli cronice
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli toxiinfecțioase din cauze diverse
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Anemii feriprive
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi

* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obținute din cătină au pH acid, care este neprielnic înmulțirii bacteriilor pa­to­gene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni oculare
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă (alături de medicația alopată specifică acestor boli).

* Boli de piele - provocate de insuficiența secreției de hormoni glucorticoizi
Se bea câte un păhărel de 100 ml de vin de cătină pe zi.

* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Se beau 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Preventiv în apariția bolilor oncologice
Vinul de cătină poate fi un remediu benefic pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Se beau 50 ml de vin, după masa de seară.

* Bolile vârstnicului - ateroscleroză, demență senilă
Vinul terapeutic obținut din cătină, ca și vinul de măceșe, este o combinație optim între vitamina C și resveratrol.
Se recomandă a se bea câte un păhărel de 50 ml, zilnic.

* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Vinul de cătină, prin conținutul ridicat în vitamina C, întărește aparatul osteo-articular.
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi.

* Creșterea apetitului
50 ml vin de cătină, luat înainte de mesele princi­pa­le, poate fi o soluție optimă în declanșarea apeti­tului.

* Stări de stres, efort fizic și intelectual intens
Se beau 50 ml de vin, seara, la culcare.

* Imunomodulator
Se beau 50 ml de vin pe zi, 20 de zile pe lună, timp de 3 luni.

4. Vinul de țelină

Mod de preparare: 4 linguri de rădăcină uscată, zdrobită și tăiată gros­cior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la ma­cerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Apoi vinul se fil­trează, fără stoarcerea re­ziduului, și se lasă la de­can­tat alte 6 zile, separându-se partea limpede de rezi­duul de­pus la fundul vasu­lui. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Ca și în cazul cătinei, nu se re­comandă folosirea țelinei proas­pe­te, deoarece prin conținutul ei în apă, diluează foar­te mult vinul obținut, acesta alterându-se ușor.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Ter­menul de valabilitate este de 1 an de zile la tempe­ratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.

Utilizări terapeutice

* Boli ale aparatului urinar - cistite și litiază renală sau vezicală
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli maligne ale stomacului și intestinelor
Vinul de țelină se folosește ca tratament com­ple­mentar la medicația alopată recomandată de medicii curanți.
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Adjuvant în hipertensiune arterială
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bronșită catarală (frecvent întâlnită în sezonul rece)
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Eupeptic
Prin conținutul în ulei volatil, vinul de țelină ajută la mistuirea (digestia) mai ușoară a alimentelor.
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Calculoză biliară
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli de natură inflamatorie - reumatism, gută
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli hematologice - anemie
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile prostatei
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură combinată din țelină, ghimpe și pufuliță pentru tratamentul hi­per­plaziei de prostată.)

* Inapetență sexuală la bărbați și frigiditate la femei
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) vin, de 2 ori pe zi, după masă.


Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.