1. Vinul de salcie
Mod de preparare: 4 linguri de scoarță de salcie uscată și mărunțită groscior se amestecă cu 1 litru vin roșu adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. (Este bună scoarța de salcie recoltată de pe ramuri tinere de 2-3 ani.) Se pune la păstrat, în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Circulă o butadă medicală, că aceste boli ale sezonului rece, dacă sunt tratate cu medicamente, se vindecă în maximum o săptămână, iar dacă nu sunt tratate, se vindecă de-abia în șapte zile. Un tratament vechi cu rezultate bune în tratarea acestor boli îl reprezintă consumul de ceaiuri fierbinți (tei, soc, iederă, salvie). La loc de cinste poate fi și vinul fiert de salcie, care pe lângă echilibrarea aportului hidric (dezechilibrul survine în urma transpirațiilor), prin conținutul în salicină, scade și febra care însoțește bolile respective.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, bronșite astmatiforme
Se administrează câte 2 linguri de vin de salcie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Preventiv și curativ în bolile aparatului cardiovascular și cerebral
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin de salcie, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Salicina din scoarța de salcie fluidifică sângele, prevenind apariția cheagurilor de sânge în vene și capilare.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli inflamatorii ale aparatului uro-genital - anexite, metroanexite, catar urogenital
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrenă, distonii neurovegetative, nevralgie de trigemen
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie - reumatism și gută
Salicilații obținuți din salcie au fost printre primele medicamente în tratarea reumatismului și a gutei.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, micoze, abcese dentare
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecțiuni ale aparatului osteo articular - artroze, spondiloze
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile frigului - hipotermie și degerături
Un bun tratament în ameliorarea bolilor frigului îl reprezintă consumul unei căni de vin fierbinte de salcie.
2. Vinul de rozmarin
Mod de preparare: 4 linguri de rozmarin uscat și mărunțit groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună.
Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Bolile stomacului - dispepsii, regurgitații, stări spastice ale aparatului digestiv
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile abdomenului - colici abdominale, meteorism, balonări, flatulență, diaree
Se beau 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Nevroză cardiacă
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Vinul se va administra fierbinte, pentru a grăbi fenomentul diaforeic, de mărire a transpirației.
* Tulburări ale ciclului menstrual
Se folosește în amenoree, când nu se datorează gravidității.
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile sistemului nervos central - anxietate, nervozitate, stări cronice de oboseală
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Tulburări de ortostatism - lipotimie (leșin), colaps, sincopă
Factorii ce provoacă lipotimia sunt, în principal, scăderea bruscă a tensiunii arteriale și ischemia cerebrală, adică lipsa temporară a oxigenării creierului.
Se administrează, la nevoie, 3 linguri (50 ml) de vin de rozmarin.
* Roborant (energizant)
(După boli cronice, ce au supus organismul la o epuizare accentuată, astenie la vârstnici sau după mari eforturi fizice.)
Se administrează câte o ceașcă de vin de rozmarin, la prânz și seara, după masă.
* Boli de piele cu componență pruriginoasă
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecțiuni alergice însoțite de mâncărimi și edeme
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. (Se completează tratamentul intern, cu masaje locale cu oțet de rozmarin.)
* Boli neurologice dureroase - cefalee, migrenă
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli inflamatorii de tip reumatic - artroze, gonartroze, poliartralgii, gută, reumatism psihogen, dorsalgii, lombosciatică
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli parazitare interne - viermi intestinali, oxiuri, tenie
Uleiurile volatile din plantele aromatice paralizează paraziții intestinali.
Se administrează câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă. Tratamentul durează o saptămână. Se recomandă ca la sfârșitul tratamentului să se folosească un laxativ sau purgativ (ulei de ricin, sare amară, câte 30 g) pentru eliminarea paraziților.
* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, gonartroze
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Se completează tratamentul intern cu preparate de uz extern cu proprietăți revulsive și antiinflamatorii.
* Inapetență (lipsa poftei de mâncare)
Se administrează câte 3 linguri de vin de rozmarin, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
* Inapetență sexuală
Disfuncțiile sexuale temporare, atât la bărbat, cât și la femeie, pot fi combătute prin folosirea moderată a vinului obținut din frunze de rozmarin, după tehnica prezentată mai sus.
Se administrează câte o ceșcuță (pahar de lichior) de vin, în cursul după-amiezei.
3. Vinul de cătină
Mod de preparare: 4 linguri cu fructe de cătină uscate, zdrobite sau măcinate groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede, de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Nu se recomandă folosirea fructelor proaspete de cătină, deoarece prin conținutul lor în apă, diluează foarte mult vinul obținut, acesta fiind ușor supus unor boli specifice vinului, ca oțetirea sau floarea vinului.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Bolile vaselor aparatului cardiac
Se administrează 2 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Sindromul hemoragipar ce însoțește bolile aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli virale din sezonul rece - răceală, gripă, guturai
În fazele de început al acestor boli, să se bea vin fiert de cătină, câte 200 ml, de 2 ori pe zi.
* Convalescență după boli cronice
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli toxiinfecțioase din cauze diverse
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Anemii feriprive
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi
* Boli ale aparatului uro-genital - cistite, pielite
Vitamina C din preparatele obținute din cătină au pH acid, care este neprielnic înmulțirii bacteriilor patogene ce se dezvoltă la nivelul aparatului uro-genital.
Se administrează 3 linguri de vin de cătină, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecțiuni oculare
Se iau câte 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă (alături de medicația alopată specifică acestor boli).
* Boli de piele - provocate de insuficiența secreției de hormoni glucorticoizi
Se bea câte un păhărel de 100 ml de vin de cătină pe zi.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative
Se administrează câte 2 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Se beau 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Preventiv în apariția bolilor oncologice
Vinul de cătină poate fi un remediu benefic pentru prevenirea diferitelor forme de cancer.
Se beau 50 ml de vin, după masa de seară.
* Bolile vârstnicului - ateroscleroză, demență senilă
Vinul terapeutic obținut din cătină, ca și vinul de măceșe, este o combinație optim între vitamina C și resveratrol.
Se recomandă a se bea câte un păhărel de 50 ml, zilnic.
* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze, coxartroze
Vinul de cătină, prin conținutul ridicat în vitamina C, întărește aparatul osteo-articular.
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi.
* Creșterea apetitului
50 ml vin de cătină, luat înainte de mesele principale, poate fi o soluție optimă în declanșarea apetitului.
* Stări de stres, efort fizic și intelectual intens
Se beau 50 ml de vin, seara, la culcare.
* Imunomodulator
Se beau 50 ml de vin pe zi, 20 de zile pe lună, timp de 3 luni.
4. Vinul de țelină
Mod de preparare: 4 linguri de rădăcină uscată, zdrobită și tăiată groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Apoi vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru.
Ca și în cazul cătinei, nu se recomandă folosirea țelinei proaspete, deoarece prin conținutul ei în apă, diluează foarte mult vinul obținut, acesta alterându-se ușor.
Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Utilizări terapeutice
* Boli ale aparatului urinar - cistite și litiază renală sau vezicală
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli maligne ale stomacului și intestinelor
Vinul de țelină se folosește ca tratament complementar la medicația alopată recomandată de medicii curanți.
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Adjuvant în hipertensiune arterială
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bronșită catarală (frecvent întâlnită în sezonul rece)
Se administrează 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Eupeptic
Prin conținutul în ulei volatil, vinul de țelină ajută la mistuirea (digestia) mai ușoară a alimentelor.
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Calculoză biliară
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de natură inflamatorie - reumatism, gută
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli hematologice - anemie
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Bolile prostatei
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
(Farmacia Faltis prepară o tinctură combinată din țelină, ghimpe și pufuliță pentru tratamentul hiperplaziei de prostată.)
* Inapetență sexuală la bărbați și frigiditate la femei
Se administrează câte 3 linguri (50 ml) vin, de 2 ori pe zi, după masă.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.