Internetul - punct terminus

Redactia
- Ne ruginește creierul de atâta twitter și chat? Calculatoarele și ta­ble­tele îi transformă pe copiii noștri în zombi? De la ce punct încetează in­ternetul să fie un instrument util și devine un drog? O sumedenie de în­tre­bări. Aproape fiecare dintre noi are un telefon mobil, face cum­părături online, scrie e-mail-uri. Revoluția digitală ne schimbă viața, fără să ne dăm seama. Se mai poate trăi astăzi fără smartphone și e-mail-uri? După interviul despre internet și depresie acordat revistei noastre de psihiatrul Florin Tudose, continuăm investigarea problemei, printr-un test edi­fi­cator, de­dicat dependenței de in­ter­net, însoțit și de câteva sfaturi con­crete, apar­ținând specialiștilor americani. Așteptăm cu interes și opi­niile ci­titorilor noștri -

TEST
Sunt dependent de internet?


Întrebările din testul de față vă pot ajuta să evaluați modul cum vă raportați dvs. la rețeaua digitală. Calculați suma punctelor corespunzătoare fiecărui răspuns. În cazul în care totalizați 24 de puncte sau mai mult, ar trebui să cereți sfatul unui specialist.
Bifați una din variantele de răspuns oferite la fiecare din întrebările de mai jos. Răs­punsurile se pot da pe o scală cu cinci ni­veluri: niciodată (0 puncte), rar (1 punct), une­ori (2 puncte), des (3 puncte), foarte des (4 puncte).

1 Cât de frecvent vă vine greu să închideți calcu­la­torul când sunteți online?
niciodată rar uneori des foarte des

2 Cât de frecvent rămâneți conectați la internet, cu toate că de fapt ați vrea să vă opriți?
niciodată rar uneori des foarte des


3 Cât de frecvent vă spun alte per­soane (ex. partenerul, copiii, pă­rin­ții, prietenii) că ar trebui să folosiți mai puțin internetul?
niciodată rar uneori des foarte des


4 Cât de frecvent preferați să na­vi­gați pe in­ternet, în loc să vă pe­tre­ceți timpul împreună cu cei apro­piați (ex. partenerul, copiii, pă­rin­ții, prietenii)?
niciodată rar uneori des foarte des


5 Cât de frecvent dormiți prea puțin din cauza internetului?
niciodată rar uneori des foarte des


6 Cât de frecvent vă gândiți la in­ter­net chiar și atunci când nu sunteți online?
niciodată rar uneori des foarte des


7 Cât de frecvent vă bucurați dinain­te la gândul că veți intra pe in­ter­net?
niciodată rar uneori des foarte des

8 Cât de frecvent ați reflectat la fap­tul că ar trebui să petreceți mai pu­țin timp pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des

9 Cât de frecvent ați încercat fără suc­ces să vă limitați timpul petre­cut pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des


10 Cât de frecvent vă grăbiți să vă ter­minați tre­burile casnice, pen­tru a putea intra mai curând pe in­­ternet?
niciodată rar uneori des foarte des


11 Cât de frecvent vă neglijați în­da­toririle cu­ren­te (munca, școala, viața de familie), fiindcă preferați na­vigarea pe internet?
niciodată rar uneori des foarte des


12 Cât de frecvent intrați pe in­ter­net în mo­men­tele în care vă sim­țiți de­pri­mat?
niciodată rar uneori des foarte des


13 Cât de frecvent întrebuințați in­ternetul pentru a uita de griji sau a vă elibera de o stare de spirit ne­gativă?
niciodată rar uneori des foarte des


14
Cât de frecvent vă simțiți neli­niș­tit, frustrat sau enervat din cauză că nu puteți folosi in­ter­netul?
niciodată rar uneori des foarte des

Interviu cu DEBORAH SMITH, terapeut pentru dependențele digitale, autoarea celor 5 sfaturi pe care le prezentăm


- Cum ați ajuns să oferiți consiliere psi­hologică per­soa­nelor dependente de internet?

- Am citit un studiu pe tema "Timpul vieții noastre". Autorii calculaseră că, atunci când vom avea vârsta de 70 de ani, vom fi petrecut 14 zile din existența noastră sărutându-ne cu cel pe care-l iubim, vom fi trăit două­spre­zece ore de orgasm - dar vom fi stat șase ani (!) pe inter­net. Din aceștia, opt luni vor fi consumate numai cu ștergerea e-mail-urilor inutile. Atunci mi-am pus întrebarea dacă aces­ta era, într-adevăr, și stilul meu de viață.

- Cum a arătat bilanțul dvs.?

- Ani de zile am muncit non-stop, ca majoritatea ame­ri­ca­ni­lor. Faptul că reușeam să mă ocup de o serie de sarcini pro­­fesionale simultan (multi­tas­king) mă umplea de mân­drie, mi se părea a fi una din ma­rile mele virtuți profesio­nale. În con­clu­zie, bi­lanțul a fost de­zas­truos. M-am decis să acord mai mult timp... săru­tă­rilor.

- Sigur, ar trebui să folo­sim mai puțin tele­fonul mobil și internetul. Dar cum?

- Noi, oamenii, trebuie să ne dăm seama că lumea pro­gre­sează datorită inteligenței uma­ne, iar nu mijloacelor de co­mu­nicare. Marile companii încep să recunoască faptul că trebuie să permită angajaților să se de­conecteze din când în când.

- E mai ușor de spus decât de făcut.

- Recent, am fost invitată să țin o conferință la o firmă din domeniul informaticii. După ce am terminat de vorbit, a venit la mine un bărbat și mi-a spus că se decisese ca, de atunci înainte, să ră­mână offline două ore pe zi. Apoi mi-a relatat îm­prejurarea care îl determinase să ia această hotărâre. Într-o seară, stătea în pat cu soția și se juca pe iPad-ul lui. La un mo­ment dat, a primit un SMS de la ea: "Iubitule, pro­babil ai ui­tat că mă aflu lângă tine".

Cinci sfaturi utile pentru a reduce dependența de internet

Sfaturi pentru un mod de lu­cru rațional cu e-mail-urile și in­ter­­netul la serviciu:
1. Intrați dimineața pe in­ter­net abia după ce știți care este cea mai importantă problemă pe care trebuie s-o rezolvați. Astfel, agenda zilei va fi stabilită de dvs., iar nu de e-mail-urile pri­mi­te.
2. Scrieți și expediați numai lucruri de genul celor pe care și dvs. personal ați dori să le pri­miți. V-ar plăcea să fiți obligat să ci­tiți e-mail-uri după ora 8 seara?
3. Trimiteți cu 30% mai pu­ține e-mail-uri și veți constata că și la dvs. sosesc mai puține. E o metodă cât se poate de simplă. Faceți o încercare!
4. Lucrați de două ori pe zi câte o oră offline. Aceasta în­seam­nă să închideți telefonul mo­bil și suspendați conexiunea la internet. Nu vă va veni să cre­deți ce productiv ați devenit.
5. Ocupați-vă de toate e-mail-urile odată, iar nu pe mă­sură ce sosesc. Astfel veți putea să vă concentrați asupra muncii dvs. fără a fi mereu întrerupt.