TIA ȘERBĂNESCU: "USL nu guvernează, ci simulează"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a lunii MAI

"Episodul cu S. R. Stănescu a adâncit neîncrederea dintre PSD și PNL"

- USL a trecut, în luna mai, prin cea mai gravă criză de la fondarea sa, din pricina unui singur om, senatorul liberal Sorin Roșca Stănescu. Parla­men­ta­rul a avut câteva inițiative legislative care nu se po­tri­veau cu planurile PSD, motiv pentru care pre­mierul Victor Ponta a cerut excluderea lui din PNL, ame­nin­țând că altfel rupe alianța cu liberalii. Până la urmă, PSD și PNL au găsit o cale de a colabora mai departe. În opinia dvs, este acest episod simptomatic, anunță o ruptură inevitabilă, sau e doar un accident de parcurs?

- Guvernarea aduce întotdeauna conflicte de in­terese și în interiorul aceluiași partid, darămite în sânul unei alianțe?! Istoria noastră postdecembristă ne arată că nu a existat coaliție la guvernare care să nu fi fost frământată de bătălii interne. Ne putem aștepta, deci, ca și în USL ele să se înmulțească și să ajungă la apogeu, adică la despărțirea PNL de PSD. Simptomatic îmi pare faptul că dl Sorin Roșca Stănescu s-a dovedit indispen­sabil pentru PNL. Domnia sa a rămas în partid, dar situația nu e mai puțin primejdioasă. Ruperea USL pare exclusă pe termen scurt, pentru anul acesta, să zicem. Nu pentru că nu ar fi probleme între partenerii de ali­anță, ci pentru că fiecare știe că nu poate fără celălalt deo­camdată. Iar episodul cu S.R. Stănescu, depășit, de bine, de rău, a adâncit neîncrederea dintre PSD și PNL. Dezbinarea USL e mai probabilă cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European și, mai ales, în pro­xi­mi­tatea alegerilor pentru președintele României. În orice caz, la cum arată astăzi opoziția, o eventuală fracturare a USL nu ar ajuta-o prea mult ca să revină la guvernare. Și PSD, și PNL au discutat, de altfel, cu UDMR, ca să și-o apropie fiecare, în caz de nevoie. Iar UDMR, după cum știm, este la îndemâna oricui are ceva de oferit. Așa încât liderii PSD și PNL au participat la Congresul UDMR, pe care au curtat-o intens, timp în care s-au și tachinat. Schimburile de replici arată că nu e pace în USL și că nici nu va fi.

"Nimeni nu mai controlează derapajele Puterii și riscăm să ne prăbușim cu toții în prăpastie"

- Între timp, guvernul continuă să rateze marile ținte sociale și economice. De exem­plu, acum a eșuat în tentativa de a privatiza CFR Marfă și Poșta. Cum e posibil, având în vedere valoarea de piață și cvasi-mono­polul acestora?

- Da, uite că de data asta n-a mai fost nevoie de Dan Diaconescu ca să rateze, ca la Oltchim. Și s-a terminat și mai repede, fără spectacol la televizor. La CFR Marfă - o comoară, după cum a zis premierul, numai că plină de datorii - posibilii investitori au scăzut de la o zi la alta, de la doisprezece - cât anun­țase ministrul Transporturilor, Relu Fe­nechiu - până la trei, care și ei au fost descalificați, pentru că nu înde­plineau condițiile. La Poștă, nici nu s-a înscris nimeni. Foarte ciudat, pentru că Poșta, în orice loc din lume, este o afacere profi­tabilă. E drept că la noi politrucii și clienții lor au pus-o pe butuci...
Întrebarea care se impune, după un șir de ratări la capitolul privatizare, este: guvernul Ponta chiar nu știe să privatizeze sau nu vrea, și mimează, ca să păcă­lească FMI, cum că încearcă să respecte prevederile acordului de împrumut? Oricare ar fi răspunsul, în­crederea într-un astfel de guvern tinde spre zero, atât în țară cât și în străinătate. Ce încredere poți avea în unul care fie minte, fie e incapabil? De fapt, impresia lăsată până acum de Cabinetul Ponta este că toată guvernarea e un simulacru. Se desfășoară pe simulator. Însă nu pă­călește pe toată lumea. Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a inclus România, alături de Ungaria și Italia, în rândul țărilor neguvernabile. Lu­mea românească s-a inflamat și poate că nu nejustificat, fiindcă această expresie nu e nici diplomatică și nici riguros exactă. Nu există țară neguvernabilă. Dar e adevărat că România nu e guvernată. Imensul exercițiu de imagine al USL, care ocupă de dimineața până seara televiziunile, nu reușește, iată, să mascheze faptul că nu guvernează, ci simulează. Această situație se dato­rează în mare măsură și lipsei unei opoziții viguroase în Parlament, în presă, în societatea civilă. Nimeni nu mai controlează derapajele Puterii și riscăm să ne prăbușim cu toții în prăpastie.

"Marile capturi al Justiției de luna trecută sunt d-nii Babiuc și Cioflină"

- Așadar, puterea executivă mimează, puterea le­gislativă hibernează, președintele vegetează, sub efec­­tul coabitării, dar pare să mai funcționeze pu­terea judecătorească. Aceasta continuă să ne sur­prindă cu hotărîri de condamnare a unor persoane care păreau intangibile. Ultimul caz este cel al dlui Geor­ge Becali.

- Da, Gigi Becali a ajuns martir al neamului, printre Maniu, Brătieni și restul, în locul lui Adrian Năstase, proaspăt eliberat din pușcărie. Unii creștini de operetă cred că e suficient să stea între doi tâlhari la judecată, ca să se considere Iisus. Ei bine, pot fi tâlhari toți trei. Și în cazul Becali, chiar așa stau lucrurile. Degeaba i-au plâns mulți de milă, că, uite, domnule, un om care a ajutat atâta lume este băgat la închisoare. E foarte frumos că dl Becali a făcut fapte bune, dar acestea nu-l exonerează de răspundere pentru faptele penale. Dacă dai zece lei unui cerșetor, nu-ți cumperi astfel iertarea că mai târziu îl lovești pe unul în cap. Cei ca Gigi Be­cali s-au bucurat prea multă vreme de o imunitate ne­țăr­murită, Dumnezeu știe cum dobândită, care i-a făcut să creadă că sunt deasupra legii și că pot face ce vor în țara asta. În virtutea acestei imunități, Gigi Becali i-a con­vins cu sacoșa de bani, după cum au probat procu­rorii, pe un șef al Marelui Stat Major al Armatei, gen. Cioflină, și pe un ministru al Apărării, Babiuc, să facă un schimb de terenuri în dauna sta­tu­lui. Dar ca să facă asta, Gigi Be­cali a avut o filieră, că nu te duci să dai mită cum ai da bu­nă ziua. Abia asta e partea inte­re­santă: câți sunt pe filieră și cum func­ționează ea? Deși Gigi Becali e mai zgomotos și mai... expresiv, deh, vedetă de tele­viziune, marile capturi în acest caz sunt dnii Victor Babiuc, de trei ori mi­nistru, la Apă­rare, Interne și Jus­tiție, și Dumitru Cioflină, general și fost șef al Ma­re­lui Stat Major. Au fost con­dam­nați și închiși și ei. N-aș trece mai departe, fără să semna­lez că în ziua în care era aș­tep­tată sentința, pre­mierul Victor Ponta a încercat să o in­­fluențeze printr-o decla­ra­ție publică. Domnia sa a spus că are o simpatie spe­cia­lă pentru Gigi Becali. Este inadmisibil! Premie­ru­lui nu-i ajunge că a sa gu­ver­nare e văzută ca una a pe­na­lilor, cu o aplecare specială pentru zona ilicită? Nu-i ajun­­ge că USL a acoperit nu știu câți infractori în Par­lament? Că faptele astea apar în raportul pe justiție al Co­misiei Europene? Că PSD s-a dus cu alaiul la Tri­bu­nal pentru susținerea a diverși membri iluștri, judecați pentru infracțiuni de drept comun? Nu-i ajunge că a dat toate aceste semnale mizere, mai avea nevoie de unul?

- O parte din opinia publică s-a temut că, după încheierea pactului Ponta - Băsescu, Justiția va fi pusă în lesă. Judecătorii arată că își fac treaba. Dar șefii Parchetelor? Există vreun efect negativ al înțe­legerii dintre palate asupra lor?

- Principalul efect vizibil este că s-au separat atacu­rile. Nu mai sunt atacate în bloc DNA și Parchetul Ge­ne­ral. Adversarii dlui Băsescu atacă numai DNA și pe dna Laura Codruța Kovesi, care îl conduce, iar adver­sarii dlui Ponta îl atacă pe procurorul general, Tiberiu Nițu. Un alt efect este rezoluția de neîncepere a urmăririi penale dată, imediat după numirea dlui Nițu la șefia Parchetului General, în dosarul de plagiat deschis pe numele dlui Victor Ponta. Vorbind de atacuri la adresa parchetelor, să notăm că trustul de presă al lui Dan Voiculescu a pus tunurile pe DNA, după arestarea directorului general al Trustului Antena Group, Sorin Alexandrescu, sub acuzația de șantaj. Pe scurt, este vor­ba despre un contract de retransmisie prin satelit a canalelor Antena TV Group, în condițiile impuse de aceas­ta, pentru o sumă de peste 30 milioane euro. Dl Alexandrescu l-a amenințat pe administratorul firmei de cablu că, dacă nu acceptă acel contract în termenii săi, va duce o campanie de presă împotriva sa.
În afacere a picat și Dumitru Dragomir, șeful Ligii Profesioniste de Fotbal, care se dă victimă în conflictul dintre doi elefanți. Dar realitatea este că și dl Dragomir e un elefant cât toate zilele, care se prezintă drept șori­cel, ca să scape, așa cum fac toți zmeii când ajung în fața Justiției. Problema este că acest caz penal a fost în­fă­țișat de Antene drept o încălcare a libertății de ex­presie. E o manipulare grosolană. Dl Alexandrescu nu e jurnalist, nu a fost închis pentru delict de opinie, ci a fost arestat și este anchetat pentru o faptă penală, co­mi­să în calitate de manager. Revenind la întrebarea dvs, DNA dovedește că își împlinește menirea și după schim­barea șefului, iar Parchetul General a dat un sem­nal prost prin disculparea premierului, tot după schim­barea șefului său.

"Politica românească este impredictibilă, ceea ce ne poate duce la dezastru"

- Să încheiem cu epurările din partidele parla­men­tare. A intrat febra curățeniei de primăvară-vară în PNL și PDL, ale căror conduceri au decis să ex­clu­dă câteva dintre personalitățile lor marcante. Ce cre­deți că stă la baza proaspetelor eliminări din PNL și PDL?

- Neîncrederea cronică și generalizată, despre care vorbeam și la începutul discuției noastre. Pe de altă parte, liderilor PNL li se pare că practică liberalismul, băgându-i în Parlament pe S.R. Stănescu și pe Gigi Becali, și dându-l afară pe Andrei Chiliman, liberal vechi și primar cu mai multe mandate, care a ajutat mulți colegi să intre în Parlament, pe baza influenței sale în sectorul 1 al Bucureștiului. Acest fel deformat de a vedea lucrurile este un reflex comunist. Crin Anto­nescu a eliminat din partid mai multe persoane, în două serii, pe Vlad Moisescu și încă unsprezece o dată, și pe dl Chiliman, deputata Diana Tușa și încă vreo câțiva, pe motiv de infidelitate față de partid. Dar mă întreb, PNL e fidel liberalismului, de vreme ce a intrat în alianță cu socialiștii și guvernează cu ei? Păi trădare mai mare ca asta, greu de găsit! Iar Crin Antonescu, care l-a susținut pe Mircea Geoană la președinție și care acum guvernează cu Victor Ponta, este fidel față de istoria PNL, de anticomunismul PNL, de Piața Universității 1990, de Proclamația de la Timișoara?
În PDL s-a trezit un deputat, Alin Popoviciu, ale cărui merite nu le cunoaște nimeni, de vor fi existând, să facă lista cu cei care trebuie excluși: Sever Voinescu, Toader Paleologu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi și Cristian Preda. Tot ca infideli. D-nii Funeriu și Ba­conschi au demisionat, fără să mai aștepte judecata par­ti­dului. Cristian Preda a fost suspendat șase luni din partid. Iar dnii Voinescu și Paleologu au scăpat deo­cam­­­dată, poate și sub influența opiniei exprimate de Adri­ana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al PDL, care dis­tin­gea între ironia din discursul acestora și "deni­gra­rea" la care s-ar fi dedat ceilalți. Dna Săftoiu a fost ea însăși dată afară din PNL pentru delict de opinie, așa că e de mirare cum participă la excluderea unor colegi din PDL. Atitudinea sa reconfirmă o tristă practică din politica românească: ce susții azi nu mai e valabil mâi­ne, indiferent că vorbim despre libertatea de expresie, o măsură economică sau o nuanță doctrinară. Politica românească este impredictibilă, ceea ce ne poate duce la dezastru.