Trebuie ştiut că majoritatea formaţiunilor tumorale esofagiene sunt maligne şi se formează, de obicei, în zona de mijloc sau în cea superioară a esofagului. Chiar dacă, în cazul dvs., tumora este localizată în porţiunea distală a esofagului (la intrarea în stomac), datele problemei nu se schimbă esenţial, în sensul că descoperirea tumorilor esofagiene (polip în cazul dvs.) are loc, frecvent, în stadii avansate atunci când masa tumorală este suficient de mare pentru a ocupa aproape jumătate din diametrul esofagului. Diagnosticarea tardivă a tumorilor esofagiene este datorată în principal întârzierii cu care cei în cauză se prezintă la medic, în ciuda unor semne şi simptome evidente, precum dificultăţile evidente de înghiţire, pierderea în greutate, regurgitările sau chiar apariţia sângelui în vomă şi scaun. Aşa stând lucrurile şi ţinând cont de faptul că rata de vindecare, în cazul tumorilor esofagiene maligne, este redusă, consider că, deşi nu este o opţiune pe placul dvs., tratamentul chirurgical ar fi cea mai indicată metodă terapeutică. Ceea ce nu exclude chimio şi radioterapia - metode ce vi se aplică în prezent (folosite separat sau în combinaţie) pentru a uşura simptomele, a micşora masa tumorală sau pentru distrugerea celulelor canceroase care s-au răspândit dincolo de esofag.
Un alt tip de tratament, relativ nou, numit terapie fotodinamică, foloseşte medicamente pentru a face sensibile celulele canceroase la lumina laserului în încercarea de a distruge masa tumorală. În timpul terapiei fotodinamice, celulele maligne sunt ţintite cu agenţi de fotosensibilizare şi apoi expuse luminii laser, care le distruge, în urma unei reacţii chimice. Mai puţin invazivă decât intervenţia chirurgicală propriu-zisă, avantajul acestei terapii este că are o foarte mare selectivitate, afectând doar celulele canceroase şi lăsând în pace celulele normale, sănătoase. Iar dacă nici această metodă terapeutică nu vi se pare oportună, vă rămâne opţiunea abordării unui tratament naturist, structurat pe remedii antineoplazice, imunostimulante şi citostatice, specifice patologiilor tumorale esofagiene. În mod normal, un asemenea tratament trebuie să includă preparate obţinute din mărul-lupului, spânz, ciuperci antitumorale şi puternic imunostimulante (Agaricus, Cordyceps, Ganoderma etc.), Resveratrol (antioxidant puternic şi inhibitor al metastazelor), sevă sau decoct din scoarţă de Mesteacăn, vitamina B17 (nitrilozid) în formă farmacologică (Laetril) sau în formă naturală (sâmburi de caise, migdale, seminţe de măr, seminţe de nectarine etc.), produse din Răchitan, Soia, sâmburi de struguri, care au menirea de a împiedica şi distruge vascularizarea neoformată peritumorală, prin care formaţiunile tumorale primesc nutrienţi.
Bineînţeles, posibilităţile terapeutice naturiste dispun şi de alte remedii eficiente în tratamentul tumorilor esofagiene (şi nu numai), însă, despre acestea şi despre stabilirea unei scheme precise de tratament ar fi indicat să mă consultaţi telefonic.
Este necesară şi precizarea că tratamentul naturist se poate efectua în paralel cu cel alopat şi, mai ales, pe timpul chimio-radioterapiei, pre sau post operator, cu scopul de a atenua manifestările secundare neplăcute induse de aceste metode terapeutice invazive şi supratoxice. Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE -
medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
(Răspuns pentru OANA, F. AS 1025)
Stimată doamnă,
Transpiraţia excesivă este o problemă des întâlnită. Există mai multe cauze - una fiind hipertiroidia. În sine, sudoarea nu miroase. Mirosul este produs de acţiunea bacteriilor asupra produselor glandelor apocrine, ce se găsesc în zonele axilare, genitale sau în zona scalpului. Există şi alte cauze, ce vor fi lămurite mai jos. Acestea fiind spuse, trebuie separat faptul că suferiţi de hipertiroidie de faptul că aveţi transpiraţie abundentă, cu miros neplăcut. În primul rând, hipertiroidia - activitate excesivă a tiroidei - are câteva cauze:
Autoimună (unde sistemul de apărare atacă propriul corp)
Inflamaţie (numită tiroidită - posibil din cauza unei infecţii virale)
Nodul tiroidian
Consumul excesiv de iod (fructe de mare, unele medicamente cum ar fi Amiodarone)
Supradozare cu medicamente pentru hipotiroidie.
Există şi alte cauze, cum ar fi:
Mâncarea - unele alimente, cum ar fi usturoiul, pot duce la sudoarea urât mirositoare.
Igienă precară.
Exerciţii fizice intense, mai ales pe vreme caldă.
Menopauză.
Unele boli, cum ar fi diabetul zaharat, insuficienţa hepatică şi renală.
Poate fi genetică, mai ales la oamenii din orientul îndepărtat.
Unele medicamente, cum ar fi penicilina, pot duce şi ele la transpiraţia urât mirositoare, de asemenea, şi otrăvirea cu mercur.
Tratamente naturiste utile:Igienă locală - trebuie spălate bine zonele axilare, genitale, anale, pentru a elimina cât mai multe bacterii care digeră sudoarea, producând mirosul urât. În unele cazuri, raderea zonei axilare poate fi de foarte mult folos.
Dietă - eliminarea alimentelor picante, precum şi a celor grase sau prăjite.
Trebuie schimbaţi cât mai des pantofii şi ciorapii.
O soluţie de apă oxigenată (aproximativ 1 lingură la 150 ml) poate fi folosită în zonele axilare, pentru a diminua mirosul.
Armurariul (Silybum marianum) ajută la întărirea ficatului şi la eliminarea toxinelor; Salvia (Salvia officinalis) este bună pentru transpiraţie excesivă, ca şi Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor).
Homeopatie - medicamente cum ar fi Mercuris, Psorinum, Sepia, Silicea şi Sulphur pot fi de folos, dar ideal este medicamentul individualizat de un medic.
Acupunctura - folosind meridianele Plămân, Ficat, Trei Focare, Intestinul gros.
Vă urez succes!Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72
(Răspuns pentru NETOI RODICA, F. AS nr. 1045)
Cronicizarea unei sinuzite acute este determinată de modificări histologice importante ale cavităţilor sinusale, datorită unor pusee repetate de infecţie odontogenă (dentară), sau rino-sinusală, cu blocaj-obstrucţie nazală (deviaţie de sept, hipertrofie de cornet etc.) şi de o fragilitate constituţională a mucoasei respiratorii (rinită alergică, tulburări de metabolism şi imunitate). Simptomatologia sinuzitei maxilare cronice se manifestă cu: rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau posterioare în faringe), obstrucţie nazală (nas înfundat), sensibilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, hiposmie (scăderea mirosului), cacosmie (miros urât), halenă fetidă, iritaţie faringiană şi disfonie (răguşeală) la trezirea din somn, subfebrilitate etc.
Strategia terapeutică a sinuzitei maxilare cronice presupune tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) şi tratament chirurgical, în formele complicate. Tratamentul iniţial constă în: decongestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecţie, după antibio-fungigramă, minimum 3-4 săptămâni, antiinflamatoare, vitaminoterapie, antialergice şi imunomodulatoare (Imunorezistan/ Imunostimulent/ Imunitate F157 cu Echinacea herba). Intervenţia chirurgicală (FESS) se va lua în discuţie când tratamentul medical corect efectuat a eşuat după o perioadă de 3 luni şi urmăreşte îmbunătăţirea ventilaţiei şi drenajului sinusal. Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:
Dimineaţa şi seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu OCNASEPT, o soluţie salină saturată, care se aspiră pe nas şi se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).
După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de trei ori pe zi, dintr-o soluţie preparată (reţetă proprie).
Instilaţiile nazale sunt urmate de 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (Dexametazonă/ flixotide nebules, Gentamicină, ser fiziologic) şi inhalaţii cu uleiuri volatile aromatice.
Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 şedinţe pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă cu Ocnasept spray (inhalaţii şi pulverizaţii seara, înainte de culcare). Ocnasept este un spray salin, cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, sau e-mail: sanmed@online. asconet.ro