Sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătăţii este deosebit prin faptul că e natural, preventiv, caută rădăcinile problemelor, este holistic şi se bazează pe încrederea în sine. El nu foloseşte niciunul dintre medicamentele de sinteză chimică din practica medicală modernă. Totul este complet natural şi poate fi luat şi practicat în mod regulat, zilnic. Legea sănătăţii este legea naturii. Nu putem încălca legea naturii fără a vătăma propria sănătate. Când la baza problemelor de sănătate se află încălcarea naturii, este de la sine înţeles că soluţia fundamentală este restabilirea raportului om - natură.
În cultura chineză, omul este considerat o trinitate formată din spirit, minte şi trup. Omul nu are doar schelet, muşchi şi organe, ci şi emoţii şi sentimente, care influenţează nemijlocit starea de bine mentală şi sănătatea fizică. Sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătăţii ţine cont, de asemenea, de interacţiunile diferitelor organe interne. Sistemul se bazează pe încrederea în sine, pentru că trupul omenesc însuşi este un mare vindecător, care are capacitatea înnăscută de a-şi restabili echilibrul şi de a se vindeca. Cu alte cuvinte, vindecarea este rezultatul unui proces biologic desfăşurat pe cont propriu. Mulţi chinezi îşi tratează problemele de sănătate acasă, prin metode naturale, transmise din generaţie în generaţie. Ei merg la medic sau se internează în spital doar atunci când este absolut necesar. Aşadar, sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătăţii este o filosofie de viaţă.
Între cele mai grave boli ale lumii moderne, pe care medicina tradiţională chineză încearcă să o prevină şi să o trateze, se numără cancerul, cel de-al doilea mare ucigaş după bolile cardiace, vinovat de 20% din totalul deceselor înregistrate pe mapamond. Cauzele cancerului sunt aproape la fel de multe ca şi felurile lui. În medicina chineză, se consideră că el este rezultatul otrăvirii pe termen lung a celulelor din corp, consecinţa stilului de viaţă nesănătos şi a poluării ambientale. Factorii care sunt învinuiţi cel mai frecvent pentru apariţia cancerului în organismul uman sunt: fumatul, alcoolul, alimentele bogate în grăsimi şi în special carnea de vită, cantităţile mari de sodiu, consumarea unor alimente alterate, consumarea unor alimente când sunt prea fierbinţi, poluarea apei şi aerului, expunerea la pesticide şi alte substanţe chimice, radiaţiile ultraviolete, precum şi stresul şi depresia.
Principiul chinez în prevenirea cancerului este adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Aceasta presupune decizii personale în privinţa felului şi cantităţii hranei, a abordării problemei stresului, a exerciţiilor fizice adecvate şi a găsirii unui mediu sănătos pentru locuit. În general, oamenii minimalizează importanţa factorului psihic în declanşarea cancerului, dar se ştie că bolnavii de cancer au în comun unele trăsături de personalitate - pesimism, inactivitate, perfecţionism, temperament coleric, goana după putere, autoînjosire şi exces de implicare în muncă. Indivizii cu un tip de personalitate tolerantă sunt mai puţin afectaţi de cancer decât cei intoleranţi.
Cel puţin 90% dintre tipurile de cancer pot fi prevenite dacă se cunoaşte sistemul chinez de îngrijire a sănătăţii. Acesta implică, printre altele: evitarea alimentelor afumate, sărate, grase, prăjite şi râncede; lupta eficientă contra stresului şi a depresiei, evitarea exceselor sexuale; practicarea exerciţiilor fizice (mai ales qi-gong); renunţarea la fumat; consumarea unei cantităţi mari de apă purificată şi petrecerea timpului în aer curat.
Aşadar, dieta este foarte importantă pentru că, respectând-o, putem regla o mare parte din patologie, însă atunci când boala canceroasă se instalează, medicina chineză, pe baza practicii multimilenare, apelează la remedii de origine vegetală, animală sau minerală. În prezent, însă, şi în China se admite folosirea acestor remedii naturale numai între reprizele de cură cu citostatice sau radioterapie, în scopul potenţării efectelor benefice şi al reducerii efectelor secundare neplăcute ale tratamentului convenţional.
Datorită marii extinderi a teritoriului chinez, atât în latitudine, cât şi în longitudine, cadrul natural prezintă o mare varietate de forme de relief, tipuri climatice, de vegetaţie şi faună. Medicina tradiţională chineză a ştiut să beneficieze de această bogăţie vegetală, principiile de tratament fiind dezvoltate şi însumate în decursul unei lungi practici medicale. Chinezii folosesc plante care nu cresc în România, însă, din fericire, o parte din ele se găsesc astăzi în magazinele cu produse naturiste, dar sunt şi multe alte specii de plante comune ambelor ţări. Pe acestea dorim să le prezentăm. Aşa cum sunt folosite în China, pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer.
Cancer esofagian
30 g coajă de dud mărunţită se fierbe într-un litru de oţet din mere şi miere, timp de o oră. Se strecoară lichidul, se adaugă o cantitate egală de miere de floaea-soarelui şi se mai fierbe 5-10 minute. Se ia de 3 ori pe zi, câte o lingură, înainte de masă.
Decoct din 60 g frunze, tulpină şi rădăcină de garoafe la un litru de apă. Se beau două căni pe zi.
Infuzie din 10 g de rostopască la un litru de apă, după care se strecoară, se adaugă 300 g miere de floarea-soarelui şi se mai fierbe până se topeşte mierea. Se iau două linguri pe zi.
Se mărunţesc 500 g de smochine şi se fierb într-un litru de apă împreună cu 100 g de carne de pui, timp de o jumătate de oră. Se consumă întreaga compoziţie.
Cancer gastric şi de colon
Ramuri de nuc, coajă de dud sau rostopască preparate ca în cazul cancerului esofagian.
Decoct din 50 g tulpină, frunze şi disc floral de floarea-soarelui, la un litru de apă. Se beau zilnic 2-3 căni, timp de un an.
Infuzie din 30 g flori de trifoi roşu, la un litru de apă. Se beau două căni zilnic.
Se mănâncă zilnic 5 smochine proaspete sau se face decoct din 20 g de smochine uscate în 300 ml de apă, care se bea după fiecare masă.
Se fierb 200 g rădăcină de bumbac în 1,5 litri de apă, timp de două ore, apoi se filtrează şi se adaugă o cantitate de miere de floarea-soarelui egală cu cantitatea de lichid rămasă şi se mai fierbe 5-10 minute. Se iau de două ori pe zi câte 50 ml de sirop.
Se ia pulbere de rădăcină uscată de rubarbă, de 3 ori pe zi, câte 1 gram, încorporată în miere, dar numai în cazuri de sângerare.
Se face pulbere din frunze de pelinariţă (Artemisia vulgaris), din care se ia de 3 ori pe zi câte 2-3 grame, cu puţină apă îndulcită cu miere.
Se dau prin maşina de tocat 200 g frunze de aloe (Aloe ferox sau Aloe vera), se amestecă cu 500 g orez fiert şi cu 200 ml vin alb natural, din care se ia câte o lingură zilnic.
Cancerul prostatei
Infuzie din ghimpe (Xanthium spinosum), turiţă lipicioasă şi turiţă mare (Agrimonia eupatoria) pentru administrare îndelungată.