Răspuns pentru SANDU APOSTOL - Târgoviște, F. AS 1044 - "Am un polip de natură canceroasă pe esofag”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Trebuie știut că majoritatea formațiunilor tumorale esofagiene sunt maligne și se formează, de obicei, în zona de mijloc sau în cea superioară a esofagului. Chiar dacă, în cazul dvs., tu­mora este localizată în porțiunea distală a esofagului (la intrarea în stomac), da­tele problemei nu se schimbă esențial, în sensul că descoperirea tumorilor eso­fagiene (polip în cazul dvs.) are loc, frec­vent, în stadii avansate atunci când masa tumorală este suficient de mare pentru a ocupa aproape jumătate din diametrul eso­fagului. Diagnosticarea tardivă a tumorilor esofagiene este datorată în principal întârzierii cu care cei în cauză se prezintă la medic, în ciuda unor sem­ne și simptome evidente, precum dificultățile evidente de înghițire, pier­derea în greutate, regurgitările sau chiar apariția sângelui în vomă și scaun. Așa stând lucrurile și ținând cont de faptul că rata de vindecare, în cazul tumorilor esofagiene maligne, este redusă, consider că, deși nu este o opțiune pe placul dvs., tratamentul chi­rurgical ar fi cea mai indicată metodă terapeutică. Ceea ce nu exclude chi­mio și radioterapia - metode ce vi se aplică în prezent (folosite separat sau în combinație) pentru a ușura simpto­mele, a micșora masa tumorală sau pentru distrugerea celulelor cance­roase care s-au răspândit dincolo de esofag.
Un alt tip de tratament, relativ nou, numit terapie fotodinamică, folosește medicamente pentru a face sen­sibile celulele canceroase la lumina laserului în în­cer­carea de a distruge masa tumorală. În timpul tera­piei fotodinamice, celulele maligne sunt țintite cu agenți de fotosensibilizare și apoi expuse luminii laser, care le distruge, în urma unei reacții chimice. Mai puțin invazivă decât intervenția chirurgicală propriu-zisă, avantajul acestei terapii este că are o foarte mare selectivitate, afectând doar celulele canceroase și lă­sând în pace celulele normale, sănătoase. Iar dacă nici această metodă terapeutică nu vi se pare oportună, vă rămâne opțiunea abordării unui tratament naturist, struc­turat pe remedii antineoplazice, imunostimulante și citostatice, specifice patologiilor tumorale esofa­gie­ne. În mod normal, un asemenea tratament trebuie să includă preparate obținute din mărul-lupului, spânz, ciu­perci antitumorale și puternic imunostimulante (Aga­ricus, Cordyceps, Ganoderma etc.), Resveratrol (antioxi­dant puternic și inhibitor al metastazelor), sevă sau de­coct din scoarță de Mesteacăn, vitamina B17 (nitri­lozid) în formă farmacologică (Laetril) sau în formă naturală (sâmburi de caise, migdale, semințe de măr, semințe de nectarine etc.), produse din Răchitan, Soia, sâmburi de struguri, care au menirea de a împie­dica și distruge vascularizarea neoformată peritumo­ra­lă, prin care formațiunile tumorale primesc nutrienți.
Bineînțeles, posibilitățile terapeutice naturiste dis­pun și de alte remedii eficiente în tratamentul tumo­rilor esofagiene (și nu numai), însă, despre acestea și despre stabilirea unei scheme precise de tratament ar fi indicat să mă consultați telefonic.
Este necesară și precizarea că tratamentul naturist se poate efectua în paralel cu cel alopat și, mai ales, pe timpul chimio-radioterapiei, pre sau post operator, cu scopul de a atenua manifestările secundare neplă­cute induse de aceste metode terapeutice invazive și supratoxice. Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE -
medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Transpir continuu și corpul îmi miroase urât”
(Răspuns pentru OANA, F. AS 1025)


Stimată doamnă,
Transpirația excesivă este o problemă des întâlnită. Există mai multe cauze - una fiind hipertiroidia. În sine, sudoarea nu miroase. Mirosul este produs de acțiunea bacteriilor asupra produselor glandelor apo­crine, ce se găsesc în zonele axilare, genitale sau în zona scalpului. Există și alte cauze, ce vor fi lămurite mai jos. Acestea fiind spuse, trebuie separat faptul că suferiți de hipertiroidie de faptul că aveți transpirație abundentă, cu miros neplăcut. În primul rând, hiper­tiroidia - activitate excesivă a tiroidei - are câteva cauze:

•  Autoimună (unde sistemul de apărare atacă pro­priul corp)

•  Inflamație (numită tiroidită - posibil din cauza unei infecții virale)

•  Nodul tiroidian

• Consumul excesiv de iod (fructe de mare, unele medicamente cum ar fi Amiodarone)

• Supradozare cu medicamente pentru hipotiroidie.

Având în vedere faptul că problema dumneavoastră principală este transpirația cu miros urât al corpului, voi presupune că ați primit deja tratamente pentru problema tiroidiană. Așa cum am menționat, trans­pi­rația urât mirositoare este, adesea, efectul bacteriilor asupra sudorii. Acest tip de transpirație mirositoare începe la pubertate, când hormonii sunt activi.
Există și alte cauze, cum ar fi:

• Mâncarea - unele alimente, cum ar fi usturoiul, pot duce la sudoarea urât mirositoare.

• Igienă precară.

• Exerciții fizice intense, mai ales pe vreme caldă.

•  Menopauză.

• Unele boli, cum ar fi diabetul zaharat, insuficiența hepatică și renală.

•  Poate fi genetică, mai ales la oamenii din orientul îndepărtat.

• Unele medicamente, cum ar fi penicilina, pot duce și ele la transpirația urât mirositoare, de asemenea, și otrăvirea cu mercur.

Tratamente naturiste utile:

• Igienă locală - trebuie spălate bine zonele axilare, genitale, anale, pentru a elimina cât mai multe bac­terii care digeră sudoarea, producând mirosul urât. În unele cazuri, raderea zonei axilare poate fi de foarte mult folos.

• Dietă - eliminarea alimentelor picante, precum și a celor grase sau prăjite.


•  Trebuie schimbați cât mai des pantofii și ciorapii.

• O soluție de apă oxigenată (apro­ximativ 1 lingură la 150 ml) poate fi folosită în zonele axilare, pen­tru a di­minua mirosul.

• Armurariul (Silybum maria­num) ajută la întărirea ficatului și la eliminarea toxi­nelor; Salvia (Salvia officinalis) este bună pentru trans­pirație excesivă, ca și Trei frați pătați (Viola tricolor).

• Homeopatie - medicamente cum ar fi Mercuris, Psorinum, Sepia, Silicea și Sulphur pot fi de folos, dar ideal este medicamentul individualizat de un medic.


• Acupunctura - folosind meridianele Plămân, Ficat, Trei Focare, Intestinul gros.

Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Vă rog să mă ajutați! Am stafilococul auriu și dureri mari de picioare”
(Răspuns pentru NETOI RODICA, F. AS nr. 1045)

Cronicizarea unei sinuzite acute este determinată de modificări histologice importante ale cavităților si­nu­sale, datorită unor pusee repetate de infecție odon­togenă (dentară), sau rino-sinusală, cu blocaj-obstruc­ție nazală (deviație de sept, hipertrofie de cornet etc.) și de o fragilitate constituțională a mucoa­sei respi­ra­torii (rinită alergică, tulburări de metabolism și imu­ni­tate). Simptomatologia sinuzitei maxilare cronice se ma­nifestă cu: rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau posterioare în faringe), obstrucție nazală (nas în­fun­­dat), sensibilitate suborbitară, cefalee matinală, tuse seacă, hiposmie (scăderea mirosului), cacosmie (mi­ros urât), halenă fetidă, iritație faringiană și dis­fo­nie (răgușeală) la trezirea din somn, subfebrilitate etc.
Strategia terapeutică a sinuzitei maxilare cronice presupune tratament medicamentos conservator (sta­diul incipient) și tratament chirurgical, în formele complicate. Tratamentul inițial constă în: decongestio­nante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecție, după antibio-fungigramă, minimum 3-4 săptămâni, antiinflamatoare, vitami­no­terapie, antialergice și imu­nomo­dulatoare (Imunorezistan/ Imunosti­mu­lent/ Imu­nitate F157 cu Echinacea her­ba). Intervenția chirur­gicală (FESS) se va lua în discuție când tratamentul medical corect efectuat a eșuat după o perioadă de 3 luni și urmărește îmbunătățirea ventilației și drenajului sinusal. Trata­mentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizează astfel:

• Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu OCNASEPT, o so­luție salină saturată, care se aspiră pe nas și se eli­mină pe gură sau prin musaj (suflat).

• După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 pică­turi, de trei ori pe zi, dintr-o soluție preparată (rețe­tă proprie).

• Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (Dexametazonă/ flixotide nebules, Gentamicină, ser fiziologic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice.

Aerosoloterapia medica­men­toasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aero­soli), iar aerosoloterapia naturistă cu Ocnasept spray (inhalații și pulverizații seara, înainte de culcare). Ocnasept este un spray salin, cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61, sau e-mail: sanmed@online. asconet.ro