De la bun început, trebuie spus că infecţiile urinare, atunci când nu sunt tratate cu cea mai mare seriozitate, pot deveni extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, tratamentul natural nu trebuie să-l înlocuiască niciodată pe cel medicamentos, prescris de medic, ci doar să-l completeze, cele două terapii fiind mult mai puternice împreună. Remediile naturale antiinfecţioase au marele avantaj de a fi extrem de variate ca formulă chimică, aşa încât microbii nu au cum să se adapteze şi să dobândească rezistenţă la ele. Apoi, plantele medicinale şi stilul de viaţă sănătos sunt singurele mijloace, cu eficienţă demonstrată, care pot stimula sistemul imunitar. Or, sporirea capacităţii naturale de apărare a organismului este, de fapt, cheia vindecării cistitelor şi a nefritelor, indiferent dacă le tratăm cu antiinfecţioase naturale sau de sinteză. Şi încă un lucru: în absenţa unei alimentaţii sănătoase, s-a demonstrat că antibioticele, atât cele de sinteză cât şi cele naturale, sunt în mare măsură inactivate. Acesta este şi motivul pentru care vom începe prin a vorbi despre alimentaţie:
Regimul alimentar alcalin
Este un regim care, aşa cum o arată şi numele, modifică pH-ul organismului, inclusiv al urinei, făcându-l mai alcalin. Or, doar la un pH alcalin al urinei, majoritatea antibioticelor de sinteză au eficienţa maximă, la fel ca şi multe dintre plantele medicinale antiinfecţioase. Conform medicului Robert Young, care a descoperit acest regim, la un pH alcalin, imunitatea organismului nostru creşte considerabil, acesta putându-se vindeca în mare măsură singur, fără un alt ajutor din exterior. Pentru menţinerea unui pH echilibrat în sânge şi ţesuturi, dieta trebuie să cuprindă 60-70% alimente bazice (dintre care ar trebui să fie cam 70% în stare crudă) şi nu mai mult de 20-30% alimente acidifiante. Alimente bazice sunt majoritatea legumelor, mai ales cele verzi şi cu frunze. Se recomandă în mod special salata verde, zarzavaturile verzi (pătrunjel, mărar, leuştean, ţelină, asmăţui), castravetele, varza, varza creaţă, broccoli, spanacul, ţelina, sfecla, prazul, ceapa şi usturoiul verde, hreanul, dovleceii, roşiile, avocado, conopida, lămâile şi lămâile verzi. În afară de alimentele bazice, care vor alcătui 70% din hrană, vor putea fi consumate, în cantităţi mai mici, şi aşa-numitele alimente tolerate, cum ar fi: peştele, tofu, hrişca, legumele şi cerealele germinate, uleiurile extravirgine, nuca de cocos, floarea-soarelui, grapefruitul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, mazărea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci şi seminţe, laptele de nuci şi seminţe, laptele de nucă de cocos, rădăcini de legume. În schimb, alimentele acide, care produc un pH acid în organism, vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Acestea sunt: carnea, oţetul, zahărul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, produsele lactate, ciupercile, ouăle, făina albă, acidul citric (lămâile proaspete sunt bune!), fructele uscate, roşcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, îndulcitorii, pâinea (poate fi consumată puţină şi doar dacă este făcută fără drojdie şi nedospită), ovăzul, secara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimentele preparate la cuptorul cu microunde sau îndelung preparate termic.
Plantele medicinale
Remediile vegetale despre care vom vorbi în continuare au efecte excepţionale atât ca adjuvant, cât şi ca tratament de sine stătător al cistitei. Este necesar să menţionăm că aceste plante au şi efect profilactic, fiind util să fie luate pentru prevenirea recidivelor cistitei, la intrarea în iarnă, dar şi în perioada de tranziţie de la sezonul rece la cel cald.
Tinctura de ienupăr (Juniperus communis) - este printre primele opţiuni de tratament în cazul cistitei, nefritei sau pielonefritei, având un efect antibiotic puternic şi cu un spectru larg, la care se adaugă acţiunea diuretică puternică. Se iau câte 3-6 linguriţe pe zi, fiecare doză de tinctură fiind diluată în minimum jumătate de pahar de apă. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, chiar dacă simptomele afecţiunii au dispărut complet, pentru a preveni recidivele. În magazinele noastre naturiste găsiţi produsul "RENOSTIM” (varianta lichidă), produs de către Dacia Plant, care are ca ingredient de bază tinctura de ienupăr şi cu care s-au obţinut efecte foarte bune în tratarea cistitei.
Extractul de frunze de măslin (Olea europaea) - se ţine o cură de două săptămâni cu extract uscat de frunze de măslin, sub formă de capsule, din care se iau câte 3-6 pe zi, ca adjuvant la tratamentul antiinfecţios clasic. Acest remediu are un puternic efect imunostimulent, dar şi antibiotic. Acţiunea sa antibiotică se manifestă mai ales în cazul infecţiilor cu Escherichia coli şi cu Staphylococcus aureus.
Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva ursi) - se folosesc frunzele acestui arbust, care conţin arbutină, o substanţă care în urină - cu condiţia ca aceasta să fie alcalină - se transformă într-un antibiotic foarte puternic şi cu spectru larg, care elimină cistita bacteriană. Se administrează sub formă de extract uscat, care este foarte bogat în principii active şi are o acţiune rapidă şi intensă. În magazinele noastre naturiste găsiţi produsul "RENALHERB”, sub formă de capsule, produs de către Herbagetica, pe bază de extract uscat de strugurii-ursului. Din acest produs se administrează câte una-două capsule, de trei ori pe zi, în cure de minimum 12 zile.
Băile fierbinţi
Uleiul volatil de Cimbru (Thymus vulgaris) - se administrează câte 5 picături, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, în cure de 12 zile. Fiecare doză de ulei volatil de cimbru se ia pe stomacul gol, în 100 ml de apă, care se va bea imediat ce am pus uleiul, pentru ca acesta din urmă să nu aibă timp să se evapore. Este un tratament valabil în toate tipurile de cistită bacteriană.
Uleiul volatil de Lavandă (Lavandula angustifolia, L. officinalis) - se iau pe zi câte 12 picături, în 2-3 reprize. Fiecare doză se ia cu măcar jumătate de pahar de apă, pe stomacul gol, pentru ca uleiul volatil să-şi facă rapid efectul la nivelul vezicii urinare. O cură durează 28 de zile şi se recomandă în mod special în cazul infecţiei urinare cu candida.
Uleiul volatil de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) - îl găsim în magazinele noastre şi sub numele de "ulei de tea tree”. Alături de extractul uscat de strugurii-ursului, este printre cele mai puternice antibiotice naturale din lume. Studiile ştiinţifice arată că acest ulei volatil atacă şi distruge bacterii cum ar fi Escherichia coli, stafilococul auriu, proteus (toate cele trei specii) ş.a.m.d. Oamenii de ştiinţă au observat că, pur şi simplu, în contact cu acest ulei volatil, procesele metabolice din bacterii sunt stopate, iar microorganismele patogene mor sufocate în câteva ore. Se administrează câte 5 picături de două-trei ori pe zi, în cure de 12-28 de zile.
Psihoterapia
Vă vine să credeţi sau nu, dar echilibrarea emoţională s-a dovedit a fi salvatoare în cazurile considerate disperate, de cistită recidivantă. Specialiştii care au făcut şedinţe de psihoterapie cu pacienţii cu cistită au observat că aceştia se vindecă spontan atunci când reuşesc să se elibereze de unele sentimente apăsătoare şi învaţă să gândească pozitiv. Cel mai adesea, pacienţii cu cistită cronică sau recidivantă se confruntă cu sentimentul ruşinii, al geloziei refulate, îşi exacerbează ori îşi neagă sexualitatea. De asemenea, dezgustul reprimat faţă de o anumită persoană sau situaţie este şi el adesea pus în legătură cu infecţiile în zona aparatului reno-urinar. Conştientizarea şi eliminarea acestor gânduri şi emoţii negative, adoptarea gradată a unui mod de a gândi sănătos, lipsit de prejudecăţi şi inhibiţii, duce la o vindecare "miraculoasă” a cistitelor, chiar atunci când acestea s-au dovedit a fi refractare la alte forme de tratament.
Miraculosul usturoi