INFECȚIILE URINARE - Când antibioticele nu mai "prind”

Ilie Tudor
Cu decenii în urmă, problema infecțiilor urinare "fără leac” sau, cu alte cuvinte, care nu răspund la tratamentele clasice, nu exista. Lucrurile erau simple: bolnavul lua antibiotice, în câteva zile infecția ceda, iar viața reintra în normal. De la o vreme, însă, bacteriile care produc cistitele și nefritele s-au adaptat la "otrăvurile” din medicamente, devenind extrem de rezistente la ele. Și atunci a rămas o singură speranță: mult-hulita medicină naturală. Ce poate face ea, vom afla în continuare.

De la bun început, trebuie spus că infecțiile urinare, atunci când nu sunt tratate cu cea mai mare seriozitate, pot deveni extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, tratamentul natural nu trebuie să-l înlocuiască nicioda­tă pe cel medicamentos, prescris de medic, ci doar să-l completeze, cele două terapii fiind mult mai puternice împreună. Remediile naturale antiinfecțioase au mare­le avantaj de a fi extrem de variate ca formulă chimică, așa încât microbii nu au cum să se adapteze și să do­bândească rezistență la ele. Apoi, plantele medicinale și stilul de viață sănătos sunt singurele mijloace, cu eficiență demonstrată, care pot stimula sistemul imuni­tar. Or, sporirea capacității naturale de apărare a orga­nis­mului este, de fapt, cheia vindecării cistitelor și a nefritelor, indiferent dacă le tratăm cu antiinfec­țioase naturale sau de sinteză. Și încă un lucru: în ab­sența unei alimentații sănătoase, s-a demonstrat că an­ti­bioticele, atât cele de sinteză cât și cele naturale, sunt în mare măsură inactivate. Acesta este și motivul pen­tru care vom începe prin a vorbi despre alimentație:

Regimul alimentar alcalin

Este un regim care, așa cum o arată și numele, mo­difică pH-ul organismului, inclusiv al urinei, făcându-l mai alcalin. Or, doar la un pH alcalin al urinei, majori­tatea antibioticelor de sinteză au eficiența maximă, la fel ca și multe dintre plantele medicinale antiinfec­țioase. Conform medicului Robert Young, care a des­co­perit acest regim, la un pH alcalin, imunitatea orga­nis­mului nostru crește considerabil, acesta putându-se vindeca în mare măsură singur, fără un alt ajutor din exterior. Pentru menținerea unui pH echilibrat în sânge și țesuturi, dieta trebuie să cuprindă 60-70% alimente bazice (dintre care ar trebui să fie cam 70% în stare crudă) și nu mai mult de 20-30% alimente acidifiante. Alimente bazice sunt majoritatea legumelor, mai ales cele verzi și cu frunze. Se recomandă în mod special sa­lata verde, zarzavaturile verzi (pătrunjel, mărar, leuș­tean, țelină, asmățui), castravetele, varza, varza creață, broccoli, spanacul, țelina, sfecla, prazul, ceapa și ustu­roiul verde, hreanul, dovleceii, roșiile, avocado, cono­pida, lămâile și lămâile verzi. În afară de alimentele bazice, care vor alcătui 70% din hrană, vor putea fi con­sumate, în cantități mai mici, și așa-numitele ali­men­te tolerate, cum ar fi: peștele, tofu, hrișca, legu­mele și cerealele germinate, uleiurile extravirgine, nuca de cocos, floarea-soarelui, grapefruitul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, mazărea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci și semințe, laptele de nuci și semințe, lap­tele de nucă de cocos, rădăcini de legume. În schimb, alimentele acide, care produc un pH acid în organism, vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Aces­tea sunt: carnea, oțetul, zahărul, mierea, cerealele, droj­dia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, produsele lactate, ciupercile, ouăle, făina albă, acidul citric (lămâile proaspete sunt bune!), fructele uscate, roșcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, în­dulcitorii, pâinea (poate fi consumată puțină și doar dacă este făcută fără drojdie și nedospită), ovăzul, se­cara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimen­tele preparate la cuptorul cu microunde sau îndelung pre­parate termic.

Plantele medicinale

Remediile vegetale despre care vom vorbi în con­ti­nuare au efecte excepționale atât ca adju­vant, cât și ca tratament de sine stătător al cistitei. Este necesar să menționăm că aceste plante au și efect profilactic, fiind util să fie luate pentru prevenirea recidi­velor cistitei, la intrarea în iarnă, dar și în perioada de tranziție de la sezonul rece la cel cald.

• Tinctura de ienupăr (Juniperus communis) - este printre primele opțiuni de tratament în cazul cistitei, nefritei sau pielonefritei, având un efect antibiotic pu­ter­nic și cu un spectru larg, la care se adaugă acțiunea diuretică puternică. Se iau câte 3-6 lingurițe pe zi, fiecare doză de tinctură fiind diluată în minimum ju­mă­tate de pahar de apă. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, chiar dacă simptomele afecțiunii au dispărut complet, pentru a preveni recidivele. În maga­zinele noastre naturiste găsiți produsul "RENO­STIM” (varianta lichidă), produs de către Dacia Plant, care are ca ingredient de bază tinctura de ienupăr și cu care s-au obținut efecte foarte bune în tratarea cistitei.

• Extractul de frunze de măslin (Olea euro­paea) - se ține o cură de două săptămâni cu extract uscat de frunze de măslin, sub formă de capsu­le, din care se iau câte 3-6 pe zi, ca adjuvant la tratamen­tul antiinfecțios clasic. Acest remediu are un puternic efect imunostimulent, dar și antibiotic. Acțiunea sa antibiotică se manifestă mai ales în cazul infecțiilor cu Escherichia coli și cu Staphylococcus aureus.

• Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva ursi) - se folosesc frunzele acestui arbust, care conțin arbu­tină, o substanță care în urină - cu condiția ca aceasta să fie alcalină - se transformă într-un antibiotic foarte puter­nic și cu spectru larg, care elimină cistita bacte­riană. Se ad­mi­nistrează sub formă de extract uscat, care este foarte bogat în prin­cipii active și are o acțiune rapidă și intensă. În maga­zinele noastre naturiste găsiți pro­dusul "RENALHERB”, sub for­mă de capsule, produs de către Herba­getica, pe bază de extract uscat de stru­gu­rii-ursului. Din acest produs se administrează câte una-două capsule, de trei ori pe zi, în cure de minimum 12 zile.


Băile fierbinți

Ne referim la băile de șe­zut, cu o durată de 15-20 de minute, și care vor fi făcute la o temperatură ceva mai ridi­cată, adică de 39-40 de grade. Aceste băi, din­colo de faptul că alină simptome cum ar fi usturimea la urina­re, durerile în zona rinichilor și a vezicii, spas­mele în zona pelviană, senzația continuă de micțiune, mai au un efect foarte impor­tant: stimulează imu­ni­tatea locală. Cer­ce­tările științifice au evidențiat faptul că la o temperatură de peste 38 de grade Celsius, siste­mul imunitar este mult mai eficient în lupta sa împo­triva bacteriilor. Mai mult, pe măsură ce temperatura este mai ridicată, bac­teriile se multi­plică mai greu și sunt mai puțin rezis­tente la acțiunea medicamentelor antiinfecțioase. Ca atare, se recoman­dă ca, măcar 7-10 zile, să se facă în fiecare seară câte o baie fierbinte, generală, sau de șe­zut. Imediat după baie, vom rămâne vreme de mini­mum patru ore la căl­dură, eventual cu zona bazinului și cu picioarele bine învelite cu o pătură călduroasă. Iar pentru ca baia să fie și mai eficientă, putem să adăugăm în ea câteva picături de uleiuri vo­latile, care se pot folosi și pentru uz intern. Trebuie pre­cizat, totuși, că trebuie folosite doar uleiurile natu­rale, avi­zate pentru consumul in­tern. Iată în continua­re cele mai puternice uleiuri volatile pe care le găsim acum în magazinele și în far­maciile noastre naturiste:

• Uleiul volatil de Cimbru (Thymus vulgaris) - se administrează câte 5 picături, de două ori pe zi, di­mi­­neața și seara, în cure de 12 zile. Fiecare doză de ulei volatil de cimbru se ia pe stomacul gol, în 100 ml de apă, care se va bea imediat ce am pus uleiul, pentru ca acesta din urmă să nu aibă timp să se evapore. Este un tratament valabil în toate tipurile de cistită bacteriană.

• Uleiul volatil de Lavandă (Lavandula an­gus­ti­­folia, L. officinalis) - se iau pe zi câte 12 pică­turi, în 2-3 reprize. Fiecare doză se ia cu măcar jumă­tate de pahar de apă, pe stomacul gol, pentru ca uleiul volatil să-și facă rapid efectul la nivelul vezicii urinare. O cură durează 28 de zile și se recomandă în mod special în cazul infecției urinare cu candida.


• Uleiul volatil de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) - îl găsim în magazinele noastre și sub numele de "ulei de tea tree”. Alături de extractul uscat de strugurii-ursului, este printre cele mai puternice anti­biotice naturale din lume. Studiile științifice arată că acest ulei volatil atacă și distruge bacterii cum ar fi Es­cherichia coli, stafilococul auriu, proteus (toate cele trei specii) ș.a.m.d. Oamenii de știință au observat că, pur și simplu, în contact cu acest ulei volatil, procesele metabolice din bacterii sunt stopate, iar microorga­nis­mele patogene mor sufocate în câteva ore. Se adminis­trează câte 5 picături de două-trei ori pe zi, în cure de 12-28 de zile.


Psihoterapia

Vă vine să credeți sau nu, dar echilibrarea emoțio­nală s-a dovedit a fi salvatoare în cazurile considerate disperate, de cistită recidivantă. Specialiștii care au făcut ședințe de psihoterapie cu pacienții cu cistită au observat că aceștia se vindecă spontan atunci când reușesc să se elibereze de unele sentimente apăsătoare și învață să gândească pozitiv. Cel mai adesea, pacien­ții cu cistită cronică sau recidi­vantă se confruntă cu sentimentul rușinii, al geloziei refu­late, își exacerbează ori își neagă sexua­litatea. De asemenea, dezgus­tul re­primat față de o anumită per­soană sau situație este și el adesea pus în legătură cu infecțiile în zona apara­tului reno-urinar. Con­știen­ti­zarea și eliminarea acestor gânduri și emoții negative, adop­tarea gra­dată a unui mod de a gândi sănătos, lipsit de preju­decăți și inhi­biții, duce la o vindecare "miraculoasă” a cis­ti­telor, chiar a­tunci când acestea s-au do­vedit a fi re­fractare la alte forme de tra­tament.

Miraculosul usturoi

Următorul trata­ment de medicină populară l-am au­zit de la un me­dic care lu­crează într-un spital univer­sitar și care l-a testat, în dis­perare de cauză, pe pro­pria persoană. A­cest medic reușise să contracteze o așa-numită bacterie intra-spi­ta­licească, care se loca­lizase în vezica urinară. Pen­tru cine nu știe, infec­țiile intra-spitalicești sunt făcute - în cele mai multe cazuri - cu varietăți ale unor bac­terii banale, dar care au dobândit o agresivitate și o re­zis­tență fenomenale la an­ti­biotice. Ca atare, omul nos­tru încercase 12 anti­biotice diferite și nu reușise să sca­pe de cistita care îl chinuia. În ultimă instanță, a apelat, după doi ani de suferință, la un trata­ment inedit cu usturoi. El a con­sumat cățeii de usturoi decojiți, dar fără a-i zdrobi, ci întregi, înghițindu-i cu apă ca pe pastile. A început cu un cățel de usturoi pe zi, iar în două săptă­mâni a ajuns să consume câte 16 pe zi, ad­ministrați în aceeași ma­nieră. A menținut această doză timp de 3 săptămâni, când controlul microbio­logic al urinei a arătat că aceasta era sterilă. Medicul în cauză, care nu are ca specializare urologia, ci endocrinologia, și care nu este nicidecum un fan al medicinei naturiste, a ima­ginat acest tratament pornind de la o premiză sim­plă: cățeii de usturoi întregi nu pot fi decât parțial digerați, ajungând aproape întregi în colon. Acolo, principiile active ale usturoiului sunt rapid preluate de către cir­culația sanguină, ajungând direct în zona apa­ra­tului uri­nar. O idee simplă și care s-a dovedit în prac­tică pur și simplu salvatoare! Puteți aplica și dvs. a­ceas­tă cură, dar asigurați-vă că usturoiul este din producție internă, din soiuri tradiționale și fără pes­ti­cide. Aceasta, deoa­rece usturoiul de import este foarte greu suportat, mai ales în cantități mari, de către siste­mul digestiv. Or, sin­gura condiție pentru a urma aceas­tă cură este ca diges­tia dvs. să suporte o asemenea can­titate de ustu­roi.