De la bun început, trebuie spus că infecțiile urinare, atunci când nu sunt tratate cu cea mai mare seriozitate, pot deveni extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, tratamentul natural nu trebuie să-l înlocuiască niciodată pe cel medicamentos, prescris de medic, ci doar să-l completeze, cele două terapii fiind mult mai puternice împreună. Remediile naturale antiinfecțioase au marele avantaj de a fi extrem de variate ca formulă chimică, așa încât microbii nu au cum să se adapteze și să dobândească rezistență la ele. Apoi, plantele medicinale și stilul de viață sănătos sunt singurele mijloace, cu eficiență demonstrată, care pot stimula sistemul imunitar. Or, sporirea capacității naturale de apărare a organismului este, de fapt, cheia vindecării cistitelor și a nefritelor, indiferent dacă le tratăm cu antiinfecțioase naturale sau de sinteză. Și încă un lucru: în absența unei alimentații sănătoase, s-a demonstrat că antibioticele, atât cele de sinteză cât și cele naturale, sunt în mare măsură inactivate. Acesta este și motivul pentru care vom începe prin a vorbi despre alimentație:
Regimul alimentar alcalin
Este un regim care, așa cum o arată și numele, modifică pH-ul organismului, inclusiv al urinei, făcându-l mai alcalin. Or, doar la un pH alcalin al urinei, majoritatea antibioticelor de sinteză au eficiența maximă, la fel ca și multe dintre plantele medicinale antiinfecțioase. Conform medicului Robert Young, care a descoperit acest regim, la un pH alcalin, imunitatea organismului nostru crește considerabil, acesta putându-se vindeca în mare măsură singur, fără un alt ajutor din exterior. Pentru menținerea unui pH echilibrat în sânge și țesuturi, dieta trebuie să cuprindă 60-70% alimente bazice (dintre care ar trebui să fie cam 70% în stare crudă) și nu mai mult de 20-30% alimente acidifiante. Alimente bazice sunt majoritatea legumelor, mai ales cele verzi și cu frunze. Se recomandă în mod special salata verde, zarzavaturile verzi (pătrunjel, mărar, leuștean, țelină, asmățui), castravetele, varza, varza creață, broccoli, spanacul, țelina, sfecla, prazul, ceapa și usturoiul verde, hreanul, dovleceii, roșiile, avocado, conopida, lămâile și lămâile verzi. În afară de alimentele bazice, care vor alcătui 70% din hrană, vor putea fi consumate, în cantități mai mici, și așa-numitele alimente tolerate, cum ar fi: peștele, tofu, hrișca, legumele și cerealele germinate, uleiurile extravirgine, nuca de cocos, floarea-soarelui, grapefruitul, usturoiul, ceapa, ghimbirul, mazărea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci și semințe, laptele de nuci și semințe, laptele de nucă de cocos, rădăcini de legume. În schimb, alimentele acide, care produc un pH acid în organism, vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Acestea sunt: carnea, oțetul, zahărul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, produsele lactate, ciupercile, ouăle, făina albă, acidul citric (lămâile proaspete sunt bune!), fructele uscate, roșcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, îndulcitorii, pâinea (poate fi consumată puțină și doar dacă este făcută fără drojdie și nedospită), ovăzul, secara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimentele preparate la cuptorul cu microunde sau îndelung preparate termic.
Plantele medicinale
Remediile vegetale despre care vom vorbi în continuare au efecte excepționale atât ca adjuvant, cât și ca tratament de sine stătător al cistitei. Este necesar să menționăm că aceste plante au și efect profilactic, fiind util să fie luate pentru prevenirea recidivelor cistitei, la intrarea în iarnă, dar și în perioada de tranziție de la sezonul rece la cel cald.
• Tinctura de ienupăr (Juniperus communis) - este printre primele opțiuni de tratament în cazul cistitei, nefritei sau pielonefritei, având un efect antibiotic puternic și cu un spectru larg, la care se adaugă acțiunea diuretică puternică. Se iau câte 3-6 lingurițe pe zi, fiecare doză de tinctură fiind diluată în minimum jumătate de pahar de apă. Tratamentul se face vreme de trei săptămâni, chiar dacă simptomele afecțiunii au dispărut complet, pentru a preveni recidivele. În magazinele noastre naturiste găsiți produsul "RENOSTIM” (varianta lichidă), produs de către Dacia Plant, care are ca ingredient de bază tinctura de ienupăr și cu care s-au obținut efecte foarte bune în tratarea cistitei.
• Extractul de frunze de măslin (Olea europaea) - se ține o cură de două săptămâni cu extract uscat de frunze de măslin, sub formă de capsule, din care se iau câte 3-6 pe zi, ca adjuvant la tratamentul antiinfecțios clasic. Acest remediu are un puternic efect imunostimulent, dar și antibiotic. Acțiunea sa antibiotică se manifestă mai ales în cazul infecțiilor cu Escherichia coli și cu Staphylococcus aureus.
• Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva ursi) - se folosesc frunzele acestui arbust, care conțin arbutină, o substanță care în urină - cu condiția ca aceasta să fie alcalină - se transformă într-un antibiotic foarte puternic și cu spectru larg, care elimină cistita bacteriană. Se administrează sub formă de extract uscat, care este foarte bogat în principii active și are o acțiune rapidă și intensă. În magazinele noastre naturiste găsiți produsul "RENALHERB”, sub formă de capsule, produs de către Herbagetica, pe bază de extract uscat de strugurii-ursului. Din acest produs se administrează câte una-două capsule, de trei ori pe zi, în cure de minimum 12 zile.
Băile fierbinți
Ne referim la băile de șezut, cu o durată de 15-20 de minute, și care vor fi făcute la o temperatură ceva mai ridicată, adică de 39-40 de grade. Aceste băi, dincolo de faptul că alină simptome cum ar fi usturimea la urinare, durerile în zona rinichilor și a vezicii, spasmele în zona pelviană, senzația continuă de micțiune, mai au un efect foarte important: stimulează imunitatea locală. Cercetările științifice au evidențiat faptul că la o temperatură de peste 38 de grade Celsius, sistemul imunitar este mult mai eficient în lupta sa împotriva bacteriilor. Mai mult, pe măsură ce temperatura este mai ridicată, bacteriile se multiplică mai greu și sunt mai puțin rezistente la acțiunea medicamentelor antiinfecțioase. Ca atare, se recomandă ca, măcar 7-10 zile, să se facă în fiecare seară câte o baie fierbinte, generală, sau de șezut. Imediat după baie, vom rămâne vreme de minimum patru ore la căldură, eventual cu zona bazinului și cu picioarele bine învelite cu o pătură călduroasă. Iar pentru ca baia să fie și mai eficientă, putem să adăugăm în ea câteva picături de uleiuri volatile, care se pot folosi și pentru uz intern. Trebuie precizat, totuși, că trebuie folosite doar uleiurile naturale, avizate pentru consumul intern. Iată în continuare cele mai puternice uleiuri volatile pe care le găsim acum în magazinele și în farmaciile noastre naturiste:
• Uleiul volatil de Cimbru (Thymus vulgaris) - se administrează câte 5 picături, de două ori pe zi, dimineața și seara, în cure de 12 zile. Fiecare doză de ulei volatil de cimbru se ia pe stomacul gol, în 100 ml de apă, care se va bea imediat ce am pus uleiul, pentru ca acesta din urmă să nu aibă timp să se evapore. Este un tratament valabil în toate tipurile de cistită bacteriană.
• Uleiul volatil de Lavandă (Lavandula angustifolia, L. officinalis) - se iau pe zi câte 12 picături, în 2-3 reprize. Fiecare doză se ia cu măcar jumătate de pahar de apă, pe stomacul gol, pentru ca uleiul volatil să-și facă rapid efectul la nivelul vezicii urinare. O cură durează 28 de zile și se recomandă în mod special în cazul infecției urinare cu candida.
• Uleiul volatil de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia) - îl găsim în magazinele noastre și sub numele de "ulei de tea tree”. Alături de extractul uscat de strugurii-ursului, este printre cele mai puternice antibiotice naturale din lume. Studiile științifice arată că acest ulei volatil atacă și distruge bacterii cum ar fi Escherichia coli, stafilococul auriu, proteus (toate cele trei specii) ș.a.m.d. Oamenii de știință au observat că, pur și simplu, în contact cu acest ulei volatil, procesele metabolice din bacterii sunt stopate, iar microorganismele patogene mor sufocate în câteva ore. Se administrează câte 5 picături de două-trei ori pe zi, în cure de 12-28 de zile.
Psihoterapia
Vă vine să credeți sau nu, dar echilibrarea emoțională s-a dovedit a fi salvatoare în cazurile considerate disperate, de cistită recidivantă. Specialiștii care au făcut ședințe de psihoterapie cu pacienții cu cistită au observat că aceștia se vindecă spontan atunci când reușesc să se elibereze de unele sentimente apăsătoare și învață să gândească pozitiv. Cel mai adesea, pacienții cu cistită cronică sau recidivantă se confruntă cu sentimentul rușinii, al geloziei refulate, își exacerbează ori își neagă sexualitatea. De asemenea, dezgustul reprimat față de o anumită persoană sau situație este și el adesea pus în legătură cu infecțiile în zona aparatului reno-urinar. Conștientizarea și eliminarea acestor gânduri și emoții negative, adoptarea gradată a unui mod de a gândi sănătos, lipsit de prejudecăți și inhibiții, duce la o vindecare "miraculoasă” a cistitelor, chiar atunci când acestea s-au dovedit a fi refractare la alte forme de tratament.
Miraculosul usturoi
Următorul tratament de medicină populară l-am auzit de la un medic care lucrează într-un spital universitar și care l-a testat, în disperare de cauză, pe propria persoană. Acest medic reușise să contracteze o așa-numită bacterie intra-spitalicească, care se localizase în vezica urinară. Pentru cine nu știe, infecțiile intra-spitalicești sunt făcute - în cele mai multe cazuri - cu varietăți ale unor bacterii banale, dar care au dobândit o agresivitate și o rezistență fenomenale la antibiotice. Ca atare, omul nostru încercase 12 antibiotice diferite și nu reușise să scape de cistita care îl chinuia. În ultimă instanță, a apelat, după doi ani de suferință, la un tratament inedit cu usturoi. El a consumat cățeii de usturoi decojiți, dar fără a-i zdrobi, ci întregi, înghițindu-i cu apă ca pe pastile. A început cu un cățel de usturoi pe zi, iar în două săptămâni a ajuns să consume câte 16 pe zi, administrați în aceeași manieră. A menținut această doză timp de 3 săptămâni, când controlul microbiologic al urinei a arătat că aceasta era sterilă. Medicul în cauză, care nu are ca specializare urologia, ci endocrinologia, și care nu este nicidecum un fan al medicinei naturiste, a imaginat acest tratament pornind de la o premiză simplă: cățeii de usturoi întregi nu pot fi decât parțial digerați, ajungând aproape întregi în colon. Acolo, principiile active ale usturoiului sunt rapid preluate de către circulația sanguină, ajungând direct în zona aparatului urinar. O idee simplă și care s-a dovedit în practică pur și simplu salvatoare! Puteți aplica și dvs. această cură, dar asigurați-vă că usturoiul este din producție internă, din soiuri tradiționale și fără pesticide. Aceasta, deoarece usturoiul de import este foarte greu suportat, mai ales în cantități mari, de către sistemul digestiv. Or, singura condiție pentru a urma această cură este ca digestia dvs. să suporte o asemenea cantitate de usturoi.