Ciorbă de post ca la Ploiești
Nu-mi mai amintesc de la cine am rețeta de mai jos, poate fi din familia noastră, poate i-a spus-o mamei mele vreo prietenă de-a ei, cert este că în caietul de rețete stă scris "Rețetă de post și de slăbit”, așa că cine dorește poate s-o consume și atunci când crede de cuviință că ar dori să dea jos câteva kg...
Ingrediente: 4 fire potrivite de praz, 4 morcovi, 1 țelină potrivită, 2 ardei grași de mărime potrivită, o mână de fasole verde ( poate fi și congelată), 1 borcan sau 1 cutie de 800 g cu roșii decojite. Cantitățile sunt pentru 3 litri de apă.
Mod de preparare: Se pune în oală, la foc mic, într-un litru de apă prazul tăiat bucățele mărunte. După ce dau câteva clocote se adaugă, pe rând, țelina (mai întâi) și morcovul rase pe răzătoarea mare, se completează cu încă 1 l de apă caldă și iarăși lăsăm să dea câteva clocote, până ce se înmoaie rădăcinoasele. Se adaugă ardeiul gras tăiat mărunt și fasolea, lăsăm cam zece minute, iar spre sfârșit se pun și roșiile tăiate mărunt. Se sărează după gust, apoi se adaugă cam două linguri de ulei de măsline. Cu cinci minute înainte de-a stinge focul puneți 1 cană de 250 ml cu borș. Stingeți focul și presărați deasupra o legătură de leuștean mărunțit.
Ciorba este extrem de consistentă, iar cine dorește să slăbească să mănânce de câte ori îi va fi foame, dar numai ciorbă. Cura durează două săptămâni și se dau jos, în medie, 2,5-3 kg săptămânal.
Poftă bună!
RODICA DEMIAN
Feluri tihnite, ardelenești
Papricaș de cartofi
Ingrediente: 3 cartofi, 2 linguri ulei, 1/2 ceapă, 1 linguriță boia dulce, încă 1 linguriță de ulei, 1 linguriță făină, puțină sare.
Mod de preparare: * Se curăță cartofii de coajă, se spală și se taie bucăți nu prea mari. * Se-ncinge uleiul într-o cratiță și se prăjește în el ceapa tocată mărunt, până ce devine sticloasă. Se adaugă cartofii, boiaua, sarea și apă fierbinte, cât să-i acopere. * Se lasă să fiarbă încet circa 30 de minute. Se amestecă făina cu 1 linguriță de ulei și se formează o "gălușcă” care se pune în mâncare și se lasă să se dizolve și să dea în câteva clocote.
Tocăniță de gulii cu măsline
Ingrediente: 500 g gulii, 4 roșii, 4 cepe, 4 linguri ulei, 200 g măsline (fără sâmburi), 1 lingură rasă de făină, 125 ml vin alb sec, 1 legătură pătrunjel verde, 1 legătură mărar verde, sare, piper, zahăr (după gust).
Mod de preparare: * Se curăță guliile de coajă, se spală, se taie felii ceva mai groase și se călesc în uleiul încins, până ce se rumenesc frumos. Se scot din cratiță și în uleiul rămas se prăjește ceapa curățată, spălată și tăiată peștișori. * Se adaugă făina, roșiile curățate de pieliță și tăiate bucățele și puțină apă. Se lasă să fiarbă 5-10 minute, după care se încoporează și vinul. * Separat, se dau măslinele în câteva clocote, se scurg și se pun într-o cratiță, împreună cu guliile. Se toarnă deasupra sosul, se gustă de sare și piper și se încorporează verdeața spălată, zvântată și tocată. Se dă mâncarea la cuptor și se lasă să scadă 25-30 de minute.
Plăcintă cu ciuperci
Ingrediente: 1/2 kg ciuperci, foi de plăcintă, 50 g margarină, 1 ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: * Se prepară aluatul din 250 g făină, 250 g margarină, 1/2 pahar de apă caldă și sare, și se lasă să stea la rece. * Se curăță ciupercile, se spală bine și se taie felii subțiri. Se înăbușă pe foc în margarină într-o cratiță cu capac, împreună cu ceapa tăiată solzișori, sarea și piperul. După ce s-au înmuiat și a scăzut zeama, se lasă să se răcească. * Se împarte aluatul în două și se întind 2 foi de mărimea tăvii. O jumătate se pune în tavă, se dă la cuptor și se coace. * Se scoate din cuptor, se întind ciupercile pe toată suprafața foii. Se acoperă cu cealaltă jumătate și se dă plăcinta la cuptor să se rumenească.
FLORENTIN POPA
Rețete moldovenești
De când mă știu, dar mai ales în copilărie, am ținut posturile marilor sărbători creștine. Poate vă dați seama că, micuț fiind, nu am vrut neapărat să mă purific prin post... dar cu lipsurile din vremurile comuniste, practic n-am avut de ales! Mama "se dădea peste cap” să inoveze noi feluri de mâncare fără pic de carne, dar gustoase, de ne lingeam degetele... Însă nu rețetele mamei le voi prezenta aici, ci pe ale nașei mele, o bucătăreasă desăvârșită, de la care am învățat mari rafinamente culinare!
Mâncare de praz cu măsline
Ingrediente: 500 g praz, 100 ml ulei, 150 g măsline negre, 2 linguri pastă de roșii, 500 ml supă de legume.
Mod de preparare: * Prazul se curăță de foile uscate, se spală și se taie în bucăți mari, de 4-5 cm (atenție, din foile verzi se folosesc doar primii 10 cm!). * Se toarnă uleiul într-o cratiță medie și se pune pe aragaz, la foc potrivit (5 min). * Bucățile de praz se pun în uleiul fierbinte și se călesc pe toate părțile (10 min.). * Separat, se fierb măslinele timp de 10 minute, apoi se scurg și se adaugă peste praz. * Se toarnă ușor supa de legume (pe care, eventual, o puteți prepara din 500 ml apă și Vegeta de legume) și pasta de roșii. * Totul se fierbe la foc mic, timp de încă 10 minute. * Se adaugă, după gust, sare și piper alb. Se poate servi caldă, rece sau ca garnitură.
Crochete moldovenești din cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi galbeni, făinoși; 200 g ceapă albă; 50 ml ulei; 1 lingură cu vârf făină; 1 legătură mărar; 1 legătură pătrunjel; 1 linguriță Vegeta de legume (opțional); sare și piper - după gust; 200 ml ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: * Cartofii se curăță de coajă, se spală, se taie cuburi și se pun la fiert circa 15 minute într-un litru de apă, la care se adaugă un praf de sare. * Ceapa se curăță, se taie julien și se călește ușor (5 minute) în tigaie, cu 50 ml ulei. * Se adaugă mărarul și pătrunjelul, spălate și tăiate fin. * Se adaugă făina, Vegeta, sarea, piperul și 250 ml apă, apoi se amestecă ușor, pentru a se desface făina (circa 5 minute) și se stinge focul. * Cartofii fierți se scurg, se sfărâmă cu furculița într-un castron și se adaugă compoziția de ceapă. Se amestecă bine, până la omogenizare și se lasă puțin la răcorit. * Se pune uleiul în tigaie, la foc potrivit, iar când este încins, se ia cu o lingură mare (trecută prin apă) din compoziția de crochete și se prăjesc 2-3 minute, pe ambele părți. Se pot servi calde, reci, ori ca garnitură.
Tocană de rădăcinoase și ardei
Ingrediente: 250 g morcov; 200 g pătrunjel (păstârnac) - rădăcină și frunze; 100 g țelină - rădăcină și 2-3 frunze; 200 g ceapă; 150 ml ulei; 300 g ardei gras (gogoșari, kapia); 1 linguriță Vegeta de legume, sare și piper - după gust; 1 lingură pastă de tomate; 2-3 căței de usturoi.
Mod de preparare: * Ceapa se curăță, se spală, se taie julien și se pune la călit ușor, în ulei. * Rădăcinoasele se curăță, se spală și se taie rondele de 1 cm, se adaugă peste ceapă și se călesc împreună, amestecând ușor. * Se curăță ardeii, se spală și se taie în bucăți mai mari. Se pun în tigaie ardeii, Vegeta, piperul și 500 ml apă, apoi se fierb împreună, la foc mic, timp de 15 min. * Se adaugă pasta de tomate, frunzele de pătrunjel și țelină (spălate și tăiate fin) și usturoiul pisat. * Se mai dă un clocot și se ia de pe foc. Se servește caldă sau rece, neapărat cu mămăliguță!
Parpandele ("răbdări prăjite”) moldovenești
Ingrediente: varză, broccoli, dovlecei, ardei grași, vinete, ceapă, varză de Bruxelles, ciuperci de toate felurile (din fiecare, cât vă lasă inima). Pentru aluat: 200 g făină, 1 linguriță sare, 1 lingură oțet, 2 linguri ulei, 150 ml apă călduță.
Mod de preparare: Legumele se porționează rondele sau buchețele (ca pentru șnițele) și se fierb 5 minute în apă cu sare, apoi se lasă la scurs.
Într-un castron se pune făina și sarea, apoi se adaugă (câte un pic, în "ploaie”), oțetul, uleiul și apa, amestecând mereu, până se încorporează toată făina. Atenție, compoziția trebuie să fie fluidă (se mai adaugă puțină apă, dacă este nevoie!). Se lasă să se odihnească circa 10 minute, apoi legumele scurse se dau prin aluat (fiecare bucată separat!) și se prăjesc în uleiul încins, pe toate părțile. Se scot pe hârtie absorbantă, să se scurgă uleiul. Ies foarte crocante și sunt excepțional de bune la gust!
OTILIA ȚEPOSU
Rețetă din Maramureș
Plăcinte cu cartofi
Ingrediente: 1 kg făină, 40 g drojdie, 1 linguriță zahăr, 500 ml apă caldă, 200 ml ulei pentru aluat, 500 g cartofi, 5 cepe mari, 200 ml ulei pentru umplutură, sare, piper, ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: Se pun la fiert cartofii spălați și necurățați de coajă. Se pune făina într-un castron și se face în mijlocul ei un locușor în care se pune drojdia amestecată cu puțină apă călduță și zahărul. Se lasă plămădeala să crească, la loc cald. Când și-a dublat volumul, se amestecă puțină făină în plămădeală, apoi uleiul, treptat, și apă caldă în care s-a amestecat sarea. Se frământă aluatul până când se desprinde ușor de pe mâini, apoi se acoperă și se lasă la dospit într-un loc cald. După ce a crescut, se împarte în 18-20 de bucăți egale, care se lasă 10 minute în repaus. Se curăță cartofii fierți, se zdrobesc cu o furculiță mărunt. Se curăță ceapa, se taie în rondele și se călește în ulei, presărată cu sare și piper. Când ceapa este călită, se pun în vas și cartofii și se amestecă bine. Se condimentează cu mult piper, proaspăt măcinat. Se întinde din fiecare bucată de aluat câte o foaie rotundă, se pune în mijlocul foii umplutură cu cartofi și ceapă, se întinde uniform și apoi se aduc în centru marginile foii, pentru a acoperi bine umplutura. Se presează aluatul pentru a se lipi bine, ca să nu iasă umplutura la copt. Se prăjesc plăcintele pe amândouă părțile, într-o tigaie, în ulei.
Aceste plăcinte se pot umple și cu varză acră, tăiată mărunt și călită în ulei. Varza se condimentează cu piper proaspăt măcinat și cu chimen, dacă vă place.