În mod obişnuit, se disting două mari tipuri de incontinenţă urinară, şi anume:
o incontinenţă de efort - se caracterizează prin pierderea urinară apărută ca răspuns la anumite tipuri de manifestări ale organismului (strănut, tuse) sau la activităţi fizice solicitante (ridicarea de greutăţi), care determină creşterea presiunii în abdomen. Totodată, supraponderalii şi persoanele care prezintă anumite afecţiuni cronice sunt, în mod special, susceptibili să facă incontinenţă de efort.
* incontinenţă prin contracţii involuntare - în acest caz, pierderea urinară apărea când vezica se contractă singură şi depăşeşte presiunea sfincterului urinar. Prevalenţa acestui tip de afectare creşte cu vârsta, dar poate apărea şi în cazul unei infecţii urinare uşoare sau în cazul unei anomalii preexistente a musculaturii vezicale. Este important de ştiut că sistemul muscular şi nervos care controlează retenţia şi eliberarea urinei pot fi afectate de boli, medicamente, infecţii de tract urinar sau complicaţii apărute în urma unor intervenţii chirurgicale din sfera genito-urinară. În acelaşi timp, afecţiunile neurologice, precum boala Alzheimer, boala Parkinson sau accidentul vascular cerebral, pot produce incontinenţa urinară. Cu toate acestea, deşi este o manifestare supărătoare, incontinenţa urinară nu este, în general, o problemă medicală severă. În multe cazuri, controlul asupra vezicii urinare poate fi redobândit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modificarea comportamentului zilnic. Se pot efectua exerciţii specifice pentru tonifierea musculaturii din aria pelvină sau exerciţii de antrenare a vezicii, în scopul redobândirii controlului asupra actului micţional. Uneori, modificări minime în activitatea zilnică, cum ar fi mersul regulat la toaletă sau scăderea aportului de lichide înainte de culcare, pot ameliora situaţia. În cazul în care incontinenţa urinară persistă, problema poate fi controlată prin medicaţie specifică (anticolinergice tip Detrol sau Ditropan), măsuri speciale sau chiar intervenţie chirurgicală.
Din punctul de vedere al medicinei naturiste, incontinenţa urinară se poate combate prin utilizarea următoarelor remedii:
* Sunătoarea - este folosită frecvent în afecţiuni ca incontinenţă urinară, distonia neurovegetativă sau sindromul psiho-vegetativ, datorită proprietăţilor sale antispastice şi astringente. Se administrează sub formă de pulbere, obţinută prin râşnire, de trei ori pe zi, câte o linguriţă înaintea meselor principale.
* Alcoolatura de Tuia - se administrează 3-4 linguriţe diluate în 100 ml apă, zilnic, în cure de 2-3 luni. Pentru un efect terapeutic superior, se asociază cu pulberea de Captalan, care se administrează exact ca pulberea de Sunătoare.
* Se mai pot folosi, cu bune rezultate, scoarţa de Stejar (1 g de trei ori pe zi, înainte de mese) şi reechilibrante ale sistemului neurovegetativ, cum sunt Obligeana (1 capsulă, de trei ori pe zi) sau extractul de Tei argintiu (50 picături, diluate în puţină apă, de trei ori pe zi, înainte de mese).
Să auzim numai de bine!
Dr. Li Luo Xi - specialist în medicină tradiţională chineză - Bucureşti, tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33
"Caut un tratament pentru stres şi agitaţie”
(Răspuns pentru ALINA M., F. AS nr. 1036)
* Alimentaţia. Există multe persoane care nu respectă un program adecvat în a servi mesele principale ale zilei. Obiceiul de a nu mânca dimineaţa, prânzul luat în grabă în oraş şi masa de seară abundentă, servită la o oră târzie, toate acestea duc la deteriorarea sănătăţii noastre. Prin acest mod de viaţă se pot acumula toxine în corp, care atacă ficatul şi inima şi care conduc la obezitate, steatoză hepatică, probleme de inimă şi diabet.
* Lipsa mişcării. Majoritatea oamenilor duc un stil de viaţă sedentar. Rutina din viaţa de zi cu zi ne împiedică să avem activităţi de recreere. Serviciul ocupă majoritatea timpului nostru şi, astfel, devenim statici. Inactivitatea fizică reprezintă un alt motiv prin care stresul şi depresia pot interveni.
* Familia. Instituţia familiei a fost creată pentru a ne bucura de ea. Tensiunile între soţi, şcoală, copii, toate grijile şi motivele de preocupare pot determina apariţia stresului şi a depresiei.
* Legăturile sociale. Acestea sunt prezente în viaţa noastră şi nu pot lipsi. Ele trebuie să ne aducă mulţumire de sine, dar şi mulţumire pentru cei printre care trăim. Relaţia cu oamenii trebuie să se bazeze pe sentimente cinstite, oneste, faţă de sine şi faţă de celălalt. Relaţionarea cu ceilalţi are un rol important în viaţa noastră.
Ca metode terapeutice de tratare, dar şi de prevenire a apariţiei stresului şi depresiei putem apela, cu mare încredere, la acupunctură şi la un tratament pe bază de plante, recomandat, bineînţeles, de cineva specializat în domeniu.
* Acupunctura - activează circulaţia sângelui, deblocând meridianele energetice şi astfel dându-ne un surplus de energie. De asemenea, prin această metodă se pot elimina cu uşurinţă toxinele din organism.
* Tratament cu plante. În paralel cu acupunctura, se recomandă un tratament pe bază de plante, realizat dintr-o combinaţie specială, care ajută să se înlăture tulburările, agitaţia şi insomnia, calmează nervozitatea etc. Prin aceste tratamente se pot stimula şi funcţia hepatică şi splina, acestea având un rol important în buna funcţionare a organismului.
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timişoara
"De ceva vreme mă dor toate încheieturile”
(Răspuns pentru ALEXANDRU - Detroit, USA, F. AS nr. 1029)
Ca şi dvs., bolnavii acuză dureri, care se mută dintr-un loc în altul, acordându-le lor atenţie, neştiind că de fapt pericolul major este lezarea ireversibilă de către acest microb a inimii, având drept consecinţă reducerea duratei vieţii.
Prezenţa streptococului hemolitic în organism poate fi determinată printr-o analiză a sângelui, pe care o puteţi efectua în orice laborator din USA, denumită ASLO - Titru de Antistreptolizine. În cazul în care valoarea rezultată în urma analizei depăşeşte 250 unităţi rezultă că aveţi un focar de infecţie puternic instalat în corp (dentar, amigdalian, faringian etc.), care trebuie depistat şi eliminat cu maximă urgenţă.
Tot cu maximă urgenţă vă veţi adresa unui medic specialist cardiolog, care pe baza unor electrocardiograme şi a altor investigaţii va determina gradul de afectare a inimii şi vă va institui imediat un tratament puternic cu antibiotice de natură a distruge microbul, fapt evidenţiat la o nouă analiză ASLO printr-o valoare de sub 250 unităţi. Subliniez însă faptul că acest rezultat pozitiv nu este suficient, fiind neapărat necesară, aşa cum am mai arătat, identificarea şi eliminarea imediată a focarului de infecţie, altfel se revine la situaţia anterioară.
După rezolvarea favorabilă a celor de mai sus, va trebui să solicitaţi medicului un tratament preventiv de durată, care să prevină o eventuală nouă infectare a organismului cu acest microb. Nu ştiu care sunt posibilităţile şi metodele aplicate în USA în acest scop. La noi se instituie un tratament de durată (circa un an) constând din injecţii săptămânale cu Moldamin, o penicilină-retard realizată de Fabrica de Antibiotice din Iaşi, care se absoarbe lent în organism în decurs de o săptămână, realizând concentraţii mici de penicilină în sânge, insuficiente pentru a trata boala, dar suficiente pentru a preveni instalarea din nou a microbului, în cazul în care organismul ar avea accidental din nou un contact cu el. Am ţinut să subliniez acest aspect, deoarece am constatat în decursul timpului că au existat cadre medicale incompetente care au "tratat” infecţii streptococice puternice cu Moldamin, făcând bolnavilor mai mult rău prin obişnuirea microbului cu o penicilină în concentraţii reduse.
Sper că am reuşit să vă lămuresc asupra pericolului vital reprezentat de această formă de reumatism, de care presupun că suferiţi şi dvs. În caz afirmativ, nu disperaţi, dar acţionaţi rapid şi veţi obţine rezultatul mult aşteptat. Sper ca în decursul timpului să nu vă fi fost afectată inima şi în acest caz măcar să opriţi lezarea ei în continuare.