Legumele fierte înăbușit - "leacuri” alimentare prețioase

Rodica Demian
Legumele ușor fierte sunt mai sănătoase și mai simplu de digerat decât cruditățile.

Fier­berea înăbușită ușurează dezintegrarea și valorificarea fiecărei substanțe minerale, a fiecărui mi­croelement și a fiecărei substanțe vegetale secun­dare în parte. Un aspect extrem de important în cazul per­soa­nelor cu probleme digestive (dispepsie), pentru că mucoasa intestinală nu este iritată, ba e chiar ajutată să se regenereze.
Legumele (mai ales morcovii) conțin pectine preți­oase, care prin fierberea ușoară se "eliberează” de celu­loză, astfel că organismul le poate asimila mult mai bine. Aceste substanțe protectoare deosebite au efecte vindecătoare excelente, atât la nivelul stomacu­lui și al intestinului gros și subțire, cât și în întreg pro­cesul de metabolism.
* Procedura cea mai recomandată este fierberea înăbușită. Legumele se pun într-o oală cu puțină apă și se lasă să dea în fiert, după care se lasă să mai cloco­tească puțin, la foc foarte mic sau cu focul stins.
* Durata de fierbere variază în funcție de consis­tența lor (rădăcinoasele se fierb mai mult). Trata­men­tul termic permite legumelor să-și dezvolte pe deplin aromele, în cel mai "blând” mod cu putință.
* Vasele cele mai potrivite pentru fiert sunt cele emailate, cu capac de sticlă, sau cele de porțelan, res­pectiv de sticlă, pentru că în ele legumele fierb abia sim­țit, economisind 60% din energie. În plus, capacul ac­celerează procesul de fierbere, deoarece aburii pro­duși de sucul propriu al legumelor joacă și ei un rol important.
* Legumele tăiate mărunt necesită o durată de fier­bere mai redusă. În schimb, leguminoasele - de pildă, lintea sau fasolea - trebuie fierte mai mult, la foc mic, pentru ca organismul să le poată valorifica și pentru a nu produce tulburări digestive (de ex. balo­nări). Lintea se fierbe între 40-60 de minute, faso­lea uscată 1-2 ore. Persoanelor cu probleme digestive li se recomandă pasarea legumelor, după fierbere: sunt mult mai ușor de digerat, iar substanțele vitale impor­tante sunt mult mai bine puse în valoare.
* Un alt factor primordial îl reprezintă combi­narea optimă a diferitelor sosuri de legume, deoarece în ar­mo­nie și simplitate se află cheia sănătății vitale. Potrivite armonios, digestia lor va fi optimizată și pu­te­rea lor vindecătoare va fi eficientizată. Ceea ce va pre­veni, în mod automat, balonările și celelalte tul­burări.
Sistemul digestiv joacă un rol extrem de important pentru funcționarea precisă a întregului organism. Doar cu un sistem digestiv sănătos vor putea să-și adu­că contribuția optimă la vitalitate și sănătate și celelalte organe și celule ale organismului. De aceea, preocu­parea pentru un mod de alimentație și un mod de viață sănătoase trebuie să devină permanentă, reducând și împiedicând, astfel, producerea dereglărilor funcțio­nale ale aparatului digestiv, în totalitatea lui.

Legumele fierte înăbușit stimulează regenerarea sistemelor celular și digestiv

Următoarele recomandări pentru o alimentație conștientă, bazată pe cele mai recente studii efectuate de nutriționiști, oferă o privire de ansamblu asupra ce­lor mai valoroase soiuri de legume, asupra folosirii lor (singure, sau în combinații de cel mult 3-4, la o masă) și asupra efectului lor vindecător.

Conopida

Se armonizează cu: morcovii, feniculul, carto­fii (în cantități mici, dar se consumă și singură).
Efect vindecător:
* Conține amidon, ușor de valorificat. Mâncată sea­ra, la cină, stimulează regenerarea nocturnă a celu­lelor somatice și a celulelor cerebrale.
* Datorită conținutului de vitamina K (vitamina anti-tromboze), menține echilibrul factorilor de coa­gu­lare a sângelui.
* Ajută la regenerarea mucoasei intestinale și sus­ține procesul de vindecare în cazul gastritei și al ulce­rului stoma­cal și intestinal.
* Stimulează funcțiile car­diacă, vasculară și renală.
* Întărește organismul în timpul bolii și după.
* Conține cantități mici de sulforafan, o substanță mole­cu­lară care protejează celu­lele.
Recomandare: Persoa­nele predispuse la balo­nări, ar fi bine să consume conopida separat, sau pa­sa­tă, sub formă de supă-cremă.

Fasolea albă și roșie

Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, do­vlea­cul, cartofii (în cantități mici) sau roșiile.
Efect vindecător:
* Fasolea uscată conține mai multe proteine și mai mulți hidrați de carbon decât cea verde.
* Regenerează ficatul, fie­rea, pancreasul, creierul și sis­temul celular.
* Datorită glucochinine­lor, are un ușor efect anti­dia­betic (ceaiul din teci de fasole reduce nivelul glicemiei).
* Acționează ca un calmant asupra sistemului nervos.
Fiind mai greu de digerat, bolnavilor cu tulburări intestinale li se recomandă să consume - cel puțin până la vindecare - leguminoasele fierte și pasate.
Folosire: Se fierbe fasolea la foc mic, circa 1-2 ore, și se mixează, pentru a fi digerată mai ușor. Adao­sul de ierburi aromate (de ex. de Provence) poate sti­mula digestia.
Un sfat util: Persoanele predispuse la dereglări de metabolism și la crize de gută ar trebui să mănânce fasole în cantități mai mici.

Broccoli

Se armonizează cu: dovleceii, morcovii, cartofii, feniculul, țelina, dovleacul, roșiile (puține), orezul natural sau meiul.
Efect vindecător:
* Susține factorii fi­ziologiei de coagulare a sângelui (vitamina K), ajutând, eventual, la pre­venirea trombozei.
* Stimulează funcțio­narea normală a glandei tiroide.
* Întărește imunitatea.
* Stimulează auto-dezintoxicarea organismului, mai ales a ficatului.
* Ajută la regenerarea pielii și a ochilor (vitamina A și clorofilă).
* Stimulează regenerarea creierului și a celulelor.
* Conține sulforafan, care activează moleculele de proteine din celule, putând stopa - eventual - dezvol­tarea tumorilor canceroase.

Mazărea verde (proaspătă)

Se armonizează cu: morcovii, feniculul, dovle­ceii, sparanghelul, roșiile, rădăcina de pătrunjel, car­tofii (puțini), orezul natural și meiul.
Efect vindecător:
* Stimulează procesele pre­cise de funcționare ale ce­lulelor somatice și cerebrale.
* Este un revigorant ușor în perioada de conva­lescență.
Mazărea verde este con­su­mată, de obicei, împreună cu unele din legumele mențio­na­te mai sus.

Varza albă

Se armonizează cu: morcovii, cartofii, orezul natu­ral și meiul.
Efect vindecător:
* Datorită conținutului ridicat de potasiu, ajută la eliminarea apei, ușurând inima și rinichii, și întă­rește vezica urinară.
* Stimulează diges­tia.
* Este anticancerigen (în plin sezon, bolnavii de cancer ar trebui să bea, o dată la două zile, suc proaspăt de varză).
* Stimulează metabo­lis­mul celular, curăță or­ganis­mul, ajutând la eliminarea reziduurilor.
* Regenerează vederea și pielea.
* Stimulează procesele biochimice de funcționare din celulele somatice și cerebrale.

Cartofii

Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, fa­solea verde, roșiile, spanacul, sfecla roșie, țelina, spa­ranghelul sau mazărea verde și cu cantități mici de co­nopidă sau varză de Bru­xelles.
Efect vindecător:
* Protejează intestinele și stomacul.
* Stimulează procesul de vindecare în cazul in­fla­mațiilor mucoase în zona stomacului și a intestinelor gros și subțire și "leagă”, de asemenea, aciditatea sto­macală.
* Au efect diuretic, datorită potasiului pe care-l conțin, "ușurând” astfel inima și rinichii.
* Echilibrează raportul acizi-baze, având, deci, un efect regenerant în afecțiunile reumatice și în gută.
* Calmează spasmele stomacale și intestinale.
* Au un efect calmant și echilibrant și de aceea pot fi consumați inclusiv la cină.
Atenție! Părțile verzi ale cartofilor conțin un alcaloid otrăvitor, numit solanină. De aceea, acestea trebuie înlăturate atunci când sunt puși la fiert. Și încă ceva: cartofii încolțiți nu mai trebuie consumați.

Năutul

Se armonizează cu: morcovii, feniculul, dovleceii, roșiile și cu puțin orez nedecorticat (un adevărat aliment de forță!).
Efect vindecător:
* Ajută la dezvoltarea și menținerea masei musculare.
* Este - grație aminoaci­zilor vegetali esențiali - o com­ponentă valoroasă a celu­lelor somatice și cerebrale și poate fi recomandat cu încre­dere, o dată pe săptămână, pentru a face parte din ali­mentația vegetariană, benefică sănătății.
Folosire: Se fierbe încet, între 90 și 120 de minu­te. Pentru o digestie mai bună, poate fi pasat, în mixer.

Dovleacul

Se armonizează cu: morcovii, mazărea verde, dovleceii, feniculul, fasolea albă, broccoli, cartofii (în cantități reduse) și orezul natural.
Efect vindecător:
* Stimulează rinichii și activitatea vezicii urinare, întărește musculatura vezi­cală.
* Ajută la reducerea ede­melor, în cazul afec­țiu­nilor cardiace, renale și he­patice.
* Poate "lega” germenii negativi din sistemul diges­tiv și poate sprijini eliminarea reziduurilor din intes­­tinul gros și din cel subțire.
Semințele de dovleac:
* Sunt o sursă excelentă de zinc.
* Au o acțiune benefică asupra prostatei și a urină­rii problematice.
* Întăresc musculatura vezicii urinare.
* Pot echilibra disfuncțiile hormonale, atât la băr­bați, cât și la femei.

Prazul

Se armonizează cu: cartofii, morcovii, roșiile, dovleacul, orezul natural.
Efect vindecător:
* Conține substanțe muci­laginoase vegetale, care prote­jează și regenerează mucoasa intestinului gros și subțire și stimulează fixarea în intestin a microorganismelor pozitive.
* Poate împiedica proce­sele de putrefacție din intestin.
* Susține funcționarea ficatului, a splinei și a rinichilor și stimulează - la modul general - meta­bolismul.
* Cu ajutorul sulfului și al uleiurilor de muștar, stimulează glandele digestive.
* În cadrul unui regim sănătos, poate reduce nivelul glicemiei.
* Ar trebui consumat fiert înăbușit.

Lintea

Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, car­to­fii, roșiile, ceapa.
Efect vindecător:
* Conține proteine.
* Ajută la regenerarea ce­lulelor, a creierului și a sis­temului nervos.
* Susține sistemul hormo­nal în perioada menopauzei.
* Conferă forță și energie.
Folosire: Se fierbe încet, între 40 și 60 de minute. Pen­tru o mai bună valorificare a fierului pe care-l conține, se adaugă la lintea fiartă o jumă­tate de lingură de oțet de mere.
Recomandare: Există mai multe feluri de linte, ce pot fi consumate alternativ. Fiind extrem de sănătoasă, lintea ar trebui să fie inclusă în meniu de câteva ori pe săptămână, ca fel principal sau ca garnitură.

Rădăcina de pătrunjel
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, ardeii grași, dovleceii, mazărea, prazul și broccoli.
Efect vindecător:
* Stimulează eliminarea apei.
* Susține metabolismul.
* Regenerează mucoasele din organism.
* Datorită apiolului pe care-l conține, are un efect echi­librant asupra întregului sistem hormonal.
* Stimulează procesele de digestie.
Și pătrunjelul verde are efec­te tămăduitoare deosebite și n-ar trebui să lip­seas­că din alimentația sănătoasă.

Varza de Bruxelles

Se armonizează cu: car­tofii, morcovii, dovleceii, fe­ni­culul.
Efect vindecător:
* Stimulează sistemul enzimal propriu organismului.
* Susține procesele func­ționale biochimice din creier și din sistemul celular.
* Are efect anticanceri­gen.

Sparanghelul

Se armonizează cu: cartofii, morcovii.
Efect vindecător:
* Stimulează regenerarea rinichilor și a vezicii uri­nare.
* Poate curăța de depunerile de acid uric canalele renale sensibile.
* Sprijină curățarea vase­lor sanguine, a sângelui și a limfei.
* Are efect diuretic și ușu­rează sistemul cardiovas­cu­lar.
* Stimulează funcționa­rea ficatului și a splinei.
Atenție! În cazul unor afecțiuni renale grave și al unei predispoziții la gută, spa­ranghelul trebuie consumat doar ocazional și în can­tități mici!

Spanacul

Se armonizează cu: morcovii, cartofii, feni­culul, țelina și orezul natural.
Efect vindecător:
* Stimulează metabolismul și numeroase procese enzimatice din organism.
* Stimulează - datorită secretinei - producerea sucului pancreatic și a altor sucuri din stomac, fiere, ficat și din celulele intestinale.
* Ajută la formarea sângelui (hematopoieză).
* Influențează pozitiv fac­torii fiziologici de coagu­lare a sângelui.
* În cadrul unei alimen­tații lacto-vegetariene sănătoa­se, poate avea efect anticance­rigen.
* Susține sistemul cardio­vascular, întărește imunitatea.
Recomandare: Consu­mul trebuie limitat la cel mult 2-3 ori pe lună.

Dovleceii

Se armonizează cu: aproape toate soiurile de legume, cu cartofii și orezul natural.
Efect vindecător:
* Sunt sănătoși și ușor de digerat.
* Regenerează mucoasele din intestinul gros și subțire.
* Susțin fixarea micro­or­ganismelor prielnice să­nă­tă­ții.
* Pot întări sistemul imunitar.
* În combinație cu un regim alimentar lactovege­tarian, pot stimula rege­ne­rarea celulelor, a creie­rului, a glandei tiroide și a timu­sului.
* Ajută la eliminarea re­ziduurilor din întregul sis­tem digestiv.

*

Recomandare gene­rală: Pentru un gust mai bun al tuturor soiurilor de legume menționate aici, aveți la dispoziție uleiuri presate la rece, sosul de soia, plante aromate uscate, dar mai ales proaspete, și mirodenii picante.

Recomandări favorabile digestiei: Orice dereglare survenită în sistemul digestiv poate să fie un semnal serios că nu ați respectat armonia și ordinea în întocmirea programului dvs. alimentar și nici regulile unui comportament alimentar corect. Pentru a nu vă "încărca” sistemul digestiv cu balonări și cu toxine de fermentație și de putrefacție, ar fi bine ca, în combinarea alimentelor, să țineți seama de ur­mătoarele indicații:
1. Două feluri de crucifere la o masă pot produce dereglări ale sistemului digestiv (de ex. conopidă + varză de Bruxelles).
2. Două tipuri de hidrați de carbon într-o com­binație de alimente își pot împiedica, reciproc, valo­rificarea (de ex. cartofi + cereale).
3. Proteinele și hidrații de carbon nu ar trebui consumate împreună, în cantități mari, pentru că altfel enzimele din salivă și pepsina din stomac nu pot ac­ționa așa cum ar trebui. Acest principiu este o regulă imperativă în alcătuirea combinațiilor de alimente.
4. Nu trebuie combinate la aceeași masă cerealele, pâinea, meiul, orezul natural, leguminoasele și cartofii.
Persoanele predispuse la tulburări digestive - balonări și gaze - ar trebui să disocieze proteinele con­centrate de hidrații de carbon, respectiv să le consume împreună doar în cantități foarte mici.