Fierberea înăbușită ușurează dezintegrarea și valorificarea fiecărei substanțe minerale, a fiecărui microelement și a fiecărei substanțe vegetale secundare în parte. Un aspect extrem de important în cazul persoanelor cu probleme digestive (dispepsie), pentru că mucoasa intestinală nu este iritată, ba e chiar ajutată să se regenereze.
Legumele (mai ales morcovii) conțin pectine prețioase, care prin fierberea ușoară se "eliberează” de celuloză, astfel că organismul le poate asimila mult mai bine. Aceste substanțe protectoare deosebite au efecte vindecătoare excelente, atât la nivelul stomacului și al intestinului gros și subțire, cât și în întreg procesul de metabolism.
* Procedura cea mai recomandată este fierberea înăbușită. Legumele se pun într-o oală cu puțină apă și se lasă să dea în fiert, după care se lasă să mai clocotească puțin, la foc foarte mic sau cu focul stins.
* Durata de fierbere variază în funcție de consistența lor (rădăcinoasele se fierb mai mult). Tratamentul termic permite legumelor să-și dezvolte pe deplin aromele, în cel mai "blând” mod cu putință.
* Vasele cele mai potrivite pentru fiert sunt cele emailate, cu capac de sticlă, sau cele de porțelan, respectiv de sticlă, pentru că în ele legumele fierb abia simțit, economisind 60% din energie. În plus, capacul accelerează procesul de fierbere, deoarece aburii produși de sucul propriu al legumelor joacă și ei un rol important.
* Legumele tăiate mărunt necesită o durată de fierbere mai redusă. În schimb, leguminoasele - de pildă, lintea sau fasolea - trebuie fierte mai mult, la foc mic, pentru ca organismul să le poată valorifica și pentru a nu produce tulburări digestive (de ex. balonări). Lintea se fierbe între 40-60 de minute, fasolea uscată 1-2 ore. Persoanelor cu probleme digestive li se recomandă pasarea legumelor, după fierbere: sunt mult mai ușor de digerat, iar substanțele vitale importante sunt mult mai bine puse în valoare.
* Un alt factor primordial îl reprezintă combinarea optimă a diferitelor sosuri de legume, deoarece în armonie și simplitate se află cheia sănătății vitale. Potrivite armonios, digestia lor va fi optimizată și puterea lor vindecătoare va fi eficientizată. Ceea ce va preveni, în mod automat, balonările și celelalte tulburări.
Sistemul digestiv joacă un rol extrem de important pentru funcționarea precisă a întregului organism. Doar cu un sistem digestiv sănătos vor putea să-și aducă contribuția optimă la vitalitate și sănătate și celelalte organe și celule ale organismului. De aceea, preocuparea pentru un mod de alimentație și un mod de viață sănătoase trebuie să devină permanentă, reducând și împiedicând, astfel, producerea dereglărilor funcționale ale aparatului digestiv, în totalitatea lui.
Legumele fierte înăbușit stimulează regenerarea sistemelor celular și digestiv
Următoarele recomandări pentru o alimentație conștientă, bazată pe cele mai recente studii efectuate de nutriționiști, oferă o privire de ansamblu asupra celor mai valoroase soiuri de legume, asupra folosirii lor (singure, sau în combinații de cel mult 3-4, la o masă) și asupra efectului lor vindecător.
Conopida
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, cartofii (în cantități mici, dar se consumă și singură).
Efect vindecător:
* Conține amidon, ușor de valorificat. Mâncată seara, la cină, stimulează regenerarea nocturnă a celulelor somatice și a celulelor cerebrale.
* Datorită conținutului de vitamina K (vitamina anti-tromboze), menține echilibrul factorilor de coagulare a sângelui.
* Ajută la regenerarea mucoasei intestinale și susține procesul de vindecare în cazul gastritei și al ulcerului stomacal și intestinal.
* Stimulează funcțiile cardiacă, vasculară și renală.
* Întărește organismul în timpul bolii și după.
* Conține cantități mici de sulforafan, o substanță moleculară care protejează celulele.
Recomandare: Persoanele predispuse la balonări, ar fi bine să consume conopida separat, sau pasată, sub formă de supă-cremă.
Fasolea albă și roșie
Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, dovleacul, cartofii (în cantități mici) sau roșiile.
Efect vindecător:
* Fasolea uscată conține mai multe proteine și mai mulți hidrați de carbon decât cea verde.
* Regenerează ficatul, fierea, pancreasul, creierul și sistemul celular.
* Datorită glucochininelor, are un ușor efect antidiabetic (ceaiul din teci de fasole reduce nivelul glicemiei).
* Acționează ca un calmant asupra sistemului nervos.
Fiind mai greu de digerat, bolnavilor cu tulburări intestinale li se recomandă să consume - cel puțin până la vindecare - leguminoasele fierte și pasate.
Folosire: Se fierbe fasolea la foc mic, circa 1-2 ore, și se mixează, pentru a fi digerată mai ușor. Adaosul de ierburi aromate (de ex. de Provence) poate stimula digestia.
Un sfat util: Persoanele predispuse la dereglări de metabolism și la crize de gută ar trebui să mănânce fasole în cantități mai mici.
Broccoli
Se armonizează cu: dovleceii, morcovii, cartofii, feniculul, țelina, dovleacul, roșiile (puține), orezul natural sau meiul.
Efect vindecător:
* Susține factorii fiziologiei de coagulare a sângelui (vitamina K), ajutând, eventual, la prevenirea trombozei.
* Stimulează funcționarea normală a glandei tiroide.
* Întărește imunitatea.
* Stimulează auto-dezintoxicarea organismului, mai ales a ficatului.
* Ajută la regenerarea pielii și a ochilor (vitamina A și clorofilă).
* Stimulează regenerarea creierului și a celulelor.
* Conține sulforafan, care activează moleculele de proteine din celule, putând stopa - eventual - dezvoltarea tumorilor canceroase.
Mazărea verde (proaspătă)
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, dovleceii, sparanghelul, roșiile, rădăcina de pătrunjel, cartofii (puțini), orezul natural și meiul.
Efect vindecător:
* Stimulează procesele precise de funcționare ale celulelor somatice și cerebrale.
* Este un revigorant ușor în perioada de convalescență.
Mazărea verde este consumată, de obicei, împreună cu unele din legumele menționate mai sus.
Varza albă
Se armonizează cu: morcovii, cartofii, orezul natural și meiul.
Efect vindecător:
* Datorită conținutului ridicat de potasiu, ajută la eliminarea apei, ușurând inima și rinichii, și întărește vezica urinară.
* Stimulează digestia.
* Este anticancerigen (în plin sezon, bolnavii de cancer ar trebui să bea, o dată la două zile, suc proaspăt de varză).
* Stimulează metabolismul celular, curăță organismul, ajutând la eliminarea reziduurilor.
* Regenerează vederea și pielea.
* Stimulează procesele biochimice de funcționare din celulele somatice și cerebrale.
Cartofii
Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, fasolea verde, roșiile, spanacul, sfecla roșie, țelina, sparanghelul sau mazărea verde și cu cantități mici de conopidă sau varză de Bruxelles.
Efect vindecător:
* Protejează intestinele și stomacul.
* Stimulează procesul de vindecare în cazul inflamațiilor mucoase în zona stomacului și a intestinelor gros și subțire și "leagă”, de asemenea, aciditatea stomacală.
* Au efect diuretic, datorită potasiului pe care-l conțin, "ușurând” astfel inima și rinichii.
* Echilibrează raportul acizi-baze, având, deci, un efect regenerant în afecțiunile reumatice și în gută.
* Calmează spasmele stomacale și intestinale.
* Au un efect calmant și echilibrant și de aceea pot fi consumați inclusiv la cină.
Atenție! Părțile verzi ale cartofilor conțin un alcaloid otrăvitor, numit solanină. De aceea, acestea trebuie înlăturate atunci când sunt puși la fiert. Și încă ceva: cartofii încolțiți nu mai trebuie consumați.
Năutul
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, dovleceii, roșiile și cu puțin orez nedecorticat (un adevărat aliment de forță!).
Efect vindecător:
* Ajută la dezvoltarea și menținerea masei musculare.
* Este - grație aminoacizilor vegetali esențiali - o componentă valoroasă a celulelor somatice și cerebrale și poate fi recomandat cu încredere, o dată pe săptămână, pentru a face parte din alimentația vegetariană, benefică sănătății.
Folosire: Se fierbe încet, între 90 și 120 de minute. Pentru o digestie mai bună, poate fi pasat, în mixer.
Dovleacul
Se armonizează cu: morcovii, mazărea verde, dovleceii, feniculul, fasolea albă, broccoli, cartofii (în cantități reduse) și orezul natural.
Efect vindecător:
* Stimulează rinichii și activitatea vezicii urinare, întărește musculatura vezicală.
* Ajută la reducerea edemelor, în cazul afecțiunilor cardiace, renale și hepatice.
* Poate "lega” germenii negativi din sistemul digestiv și poate sprijini eliminarea reziduurilor din intestinul gros și din cel subțire.
Semințele de dovleac:
* Sunt o sursă excelentă de zinc.
* Au o acțiune benefică asupra prostatei și a urinării problematice.
* Întăresc musculatura vezicii urinare.
* Pot echilibra disfuncțiile hormonale, atât la bărbați, cât și la femei.
Prazul
Se armonizează cu: cartofii, morcovii, roșiile, dovleacul, orezul natural.
Efect vindecător:
* Conține substanțe mucilaginoase vegetale, care protejează și regenerează mucoasa intestinului gros și subțire și stimulează fixarea în intestin a microorganismelor pozitive.
* Poate împiedica procesele de putrefacție din intestin.
* Susține funcționarea ficatului, a splinei și a rinichilor și stimulează - la modul general - metabolismul.
* Cu ajutorul sulfului și al uleiurilor de muștar, stimulează glandele digestive.
* În cadrul unui regim sănătos, poate reduce nivelul glicemiei.
* Ar trebui consumat fiert înăbușit.
Lintea
Se armonizează cu: morcovii, dovleceii, cartofii, roșiile, ceapa.
Efect vindecător:
* Conține proteine.
* Ajută la regenerarea celulelor, a creierului și a sistemului nervos.
* Susține sistemul hormonal în perioada menopauzei.
* Conferă forță și energie.
Folosire: Se fierbe încet, între 40 și 60 de minute. Pentru o mai bună valorificare a fierului pe care-l conține, se adaugă la lintea fiartă o jumătate de lingură de oțet de mere.
Recomandare: Există mai multe feluri de linte, ce pot fi consumate alternativ. Fiind extrem de sănătoasă, lintea ar trebui să fie inclusă în meniu de câteva ori pe săptămână, ca fel principal sau ca garnitură.
Rădăcina de pătrunjel
Se armonizează cu: morcovii, feniculul, ardeii grași, dovleceii, mazărea, prazul și broccoli.
Efect vindecător:
* Stimulează eliminarea apei.
* Susține metabolismul.
* Regenerează mucoasele din organism.
* Datorită apiolului pe care-l conține, are un efect echilibrant asupra întregului sistem hormonal.
* Stimulează procesele de digestie.
Și pătrunjelul verde are efecte tămăduitoare deosebite și n-ar trebui să lipsească din alimentația sănătoasă.
Varza de Bruxelles
Se armonizează cu: cartofii, morcovii, dovleceii, feniculul.
Efect vindecător:
* Stimulează sistemul enzimal propriu organismului.
* Susține procesele funcționale biochimice din creier și din sistemul celular.
* Are efect anticancerigen.
Sparanghelul
Se armonizează cu: cartofii, morcovii.
Efect vindecător:
* Stimulează regenerarea rinichilor și a vezicii urinare.
* Poate curăța de depunerile de acid uric canalele renale sensibile.
* Sprijină curățarea vaselor sanguine, a sângelui și a limfei.
* Are efect diuretic și ușurează sistemul cardiovascular.
* Stimulează funcționarea ficatului și a splinei.
Atenție! În cazul unor afecțiuni renale grave și al unei predispoziții la gută, sparanghelul trebuie consumat doar ocazional și în cantități mici!
Spanacul
Se armonizează cu: morcovii, cartofii, feniculul, țelina și orezul natural.
Efect vindecător:
* Stimulează metabolismul și numeroase procese enzimatice din organism.
* Stimulează - datorită secretinei - producerea sucului pancreatic și a altor sucuri din stomac, fiere, ficat și din celulele intestinale.
* Ajută la formarea sângelui (hematopoieză).
* Influențează pozitiv factorii fiziologici de coagulare a sângelui.
* În cadrul unei alimentații lacto-vegetariene sănătoase, poate avea efect anticancerigen.
* Susține sistemul cardiovascular, întărește imunitatea.
Recomandare: Consumul trebuie limitat la cel mult 2-3 ori pe lună.
Dovleceii
Se armonizează cu: aproape toate soiurile de legume, cu cartofii și orezul natural.
Efect vindecător:
* Sunt sănătoși și ușor de digerat.
* Regenerează mucoasele din intestinul gros și subțire.
* Susțin fixarea microorganismelor prielnice sănătății.
* Pot întări sistemul imunitar.
* În combinație cu un regim alimentar lactovegetarian, pot stimula regenerarea celulelor, a creierului, a glandei tiroide și a timusului.
* Ajută la eliminarea reziduurilor din întregul sistem digestiv.
*
Recomandare generală: Pentru un gust mai bun al tuturor soiurilor de legume menționate aici, aveți la dispoziție uleiuri presate la rece, sosul de soia, plante aromate uscate, dar mai ales proaspete, și mirodenii picante.
Recomandări favorabile digestiei: Orice dereglare survenită în sistemul digestiv poate să fie un semnal serios că nu ați respectat armonia și ordinea în întocmirea programului dvs. alimentar și nici regulile unui comportament alimentar corect. Pentru a nu vă "încărca” sistemul digestiv cu balonări și cu toxine de fermentație și de putrefacție, ar fi bine ca, în combinarea alimentelor, să țineți seama de următoarele indicații:
1. Două feluri de crucifere la o masă pot produce dereglări ale sistemului digestiv (de ex. conopidă + varză de Bruxelles).
2. Două tipuri de hidrați de carbon într-o combinație de alimente își pot împiedica, reciproc, valorificarea (de ex. cartofi + cereale).
3. Proteinele și hidrații de carbon nu ar trebui consumate împreună, în cantități mari, pentru că altfel enzimele din salivă și pepsina din stomac nu pot acționa așa cum ar trebui. Acest principiu este o regulă imperativă în alcătuirea combinațiilor de alimente.
4. Nu trebuie combinate la aceeași masă cerealele, pâinea, meiul, orezul natural, leguminoasele și cartofii.
Persoanele predispuse la tulburări digestive - balonări și gaze - ar trebui să disocieze proteinele concentrate de hidrații de carbon, respectiv să le consume împreună doar în cantități foarte mici.