Pe urma primilor sfinti crestini - Sfanta Marta din Provence
Dornici sa vedem daca lumea occidentala crede, si ea, in miracole si in sfinti "degraba ajutatori", am pornit intr-o lunga calatorie spre sudul Frantei, acolo unde se spune ca au plecat din Ierusalim cei mai apropiati dintre discipolii lui Cristos
Citeste tot articolul
Radicalii liberi
Dusmani de temut ai tineretii si sanatatii, ei sunt raufacatorii care ne imbatranesc pielea inainte de vreme, ne ameninta cu infarct si cu cancer. Adevarati teroristi ai celulelor, creeaza o veritabila anarhie in organism, dezarmandu-l in fata bolii.
Citeste tot articolul
Farmacie taraneasca
Tuberculoza si tuse grea. Se aduna licheni, muschi "suri-albastrui" care cresc pe pietre, si se pun la uscat, apoi se maruntesc. Se pune cate o lingura de pulbere intr-o cana cu apa rece. Se lasa de seara pana dimineata si se bea a doua zi lichidul neindulcit.
Citeste tot articolul
"Leac" de aur pentru suflet si trup: Mangaierile
Tatii afectuosi cunosc senzatia unica pe care o simt atunci cand isi tin pruncii culcati pe piept. Contactul cu trupul lor plapand si fierbinte (asa se vindeca colicii intestinali) se traduce intr-un singur cuvant: fericire. Mamele stiu si ele gustul bucuriei ametitoare,
Citeste tot articolul
Pe Arges in sus...
Niciunde, in Romania, "densitatea" istorica nu este asa de puternica precum in Arges, mai precis la Curtea de Arges, "orasul regilor", vechea Curte Domneasca a Basarabilor. Scapate ca prin minune de furia ceausista, bisericile sunt toate la locul lor, purtandu-si cu mandrie splendoarea in lumina de aur a toamnei. Nu departe de ele - case de epoca boieresti, muzee si monumente, cetati si palate, pastrand nestearsa amintirea unor domni "de varf" ai istoriei noastre, precum Negru Voda, Vlad Tepes, Neagoe Basarab...
Citeste tot articolul
Spaga, presa si TVR
Important este ca s-a recunoscut faptul ca aceste imagini erau de interes public si ca nu s-a incalcat Codul deontologic al Clubului Roman de Presa. Prin aceasta decizie au fost anulate de drept toate acuzatiile aberante care au fost formulate impotriva noastra - dar mai ales impotriva mea - cu privire la manipulare politica si la difuzarea de trucaje si imagini false.Insusi presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a declarat ca imaginile nu erau false si ca nu a fost vorba de manipulare.
Citeste tot articolul
Concedierea bucatarilor
Tot mai alarmante studiile referitoare la efectele progresului asupra omului. S-ar zice ca nimic nu-i pica bine. Telefoanele mobile ar putea provoca tumori, ca si cuptoarele cu microunde. Antenele de satelit ar putea fi si ele vinovate de atacuri cerebrale, cancer, inflamatii si dermatoze. Sa nu mai vorbim despre E-urile din alimente, plumbul din vopseaua vestimentara, clorul din apa, mercurul stomatologic sau miile de substante nocive din cafea. Dar cea mai crunta lovitura ne-o dau cei mai buni prieteni ai oamenilor: masinile.
Citeste tot articolul
In dialog cu Ioan Dragan
Despre "tezaurul de la Moscova" s-a vorbit adesea in presa si stim, cu totii, ca reprezinta o "prada" confiscata de bolsevici. Dar cata lume stie despre tezaurul romanesc de la Budapesta? La fel de important pentru avutia nationala, desi nu e compus din lingouri de aur, ci din... documente extrem de pretioase pentru istoria Transilvaniei. In cifre absolute, probabil ca bunurile ramase la rusi sunt mult mai importante, dar documentele din capitala Ungariei au o valoare de identitate nationala inestimabila.
Citeste tot articolul
Tenul si nocivitatea calculatorului
Aproape tot ce se introduce in priza dauneaza sanatatii, producand campuri magnetice, campuri electrice, radiatii electromagnetice etc. De cuptorul cu microunde, probabil toata lumea stie cat este de periculos, mai ales pentru copii si femeile insarcinate. Dar daca la el putem renunta, facem la fel si cu calculatorul, care este cu mult mai periculos, nu doar pentru sanatate, ci si pentru frumusete?
Citeste tot articolul
Cosmetica naturista
Nu doar tenul sufera de pe urma calculatorului, ci si ochii, supusi unui efort de-a dreptul barbar. Dintre cate plante exista, cea mai grabnic ajutatoare pentru pleoape umflate, edeme, roseata, este cicoarea (Centaurea cyanus).
Citeste tot articolul
Retete ieftine dar gustoase
Chec cu verdeturi - Ingrediente (pentru 6 persoane): 50 g branza telemea tare, 30 g mieji de nuca, 1 legatura patrunjel, o legatura de ceapa verde, 1 legatura de marar, 2 fire de menta, 3 oua, 150 g unt, 150 g faina + o lingura de faina pentru uns forma, 1 pachetel praf de copt, 3 linguri de lapte, 4 linguri untdelemn de masline, sare, piper.
Citeste tot articolul
O locuinta... naturala
Feriti-va de formaldehida. Este un gaz toxic si cancerigen, care se gaseste in placile din lemn aglomerat, lambriuri, covoarele noi, mobile, unele tesaturi si produse de intretinere casnica. Pentru a limita emisia, mentineti temperatura interioara a camerelor la 18-21 grade...
Citeste tot articolul
Scoala romaneasca incotro?
Dupa momentul eliberator al anului 1989, si familia noastra si-a pus intrebarea: incotro? Emigram sau ramanem acasa? Acasa va fi un loc in care va merita in sfarsit sa avem copii, in care vom putea face ceva pentru ei, un loc in care va exista un viitor.
Citeste tot articolul
Povesti din lut cu miros de mere
"Povestea zice ca acu' vro patru sute de ani, ar fi venit aci, la Zavoiul Orbului, un om ciudat, care nu era ca oamenii de pe la noi. Nimeni nu stia cum il cheama si toti il urmareau pe dupa tufele de aluni si de mesteceni. De la o vreme, i s-a zis Zavoianu. Dupa ce-a umblat mai multe zile pe dealuri si prin lunca, de parca tot cauta ceva, si-a tocmit acolo un adapost, si-a desfacut straitele, si-a scos din ele o tabla rotunda, dintr-o blana groasa de lemn, si-o talpa miscatoare, pe langa care mesterea tot mereu. Satenii nu mai vazusera asa ceva.
Citeste tot articolul
Gheorghe Ciobanu - Pictor naiv din Baltati
Stau pe scaun, in fata mesei, si deschid catalogul expozitiei de pictura naiva pe care tocmai am vizitat-o la Centrul Cultural "Mihai Eminescu" din Bucuresti. Lumea satului si povestile ei se revarsa ca dintr-o nuca de aur, in picturile lui Gheorghe Ciobanu, un moldovean din satul Baltati, judetul Iasi. Pe masura ce intorc paginile brosurii, un sentiment minunat de pace si incantare pune stapanire pe mine. Caci in tablourile lui Gheorghe Ciobanu se randuiesc ca niste margaritare pe-un fir de ata, povesti pierdute ale satului romanesc: toamne cu roade uriase, ierni troienind cascioare cu pridvor si biserici albastre
Citeste tot articolul
Mariile premii PROMETHEUS
Miercuri, 17 octombrie, a avut loc festivitatea de decernare a Marilor Premii Prometheus, pentru Opera Omnia si Opera Prima, manifestare culturala anuala sustinuta de Fundatia ANONIMUL. In intimitatea distinsa a Clubului Prometheus s-au reunit pentru o seara varfurile cultural-artistice romanesti, pentru a-i rasplati cu aplauze pe toti cei nominalizati la aceasta distinctie - Marele Premiu Prometheus - care se decerneaza pentru a sasea oara.
Citeste tot articolul
Premiul Nobel pentru Literatura 2007
In fiecare toamna, cel mai important premiu literar din lume alimenteaza zvonuri despre favoriti. Se vehiculeaza nume: unele de notorietate mondiala, ce revin an de an (Vargas Llosa, Philip Roth, Carlos Fuentes, Don DeLillo, Haruki Murakami, Amos Oz - toti tradusi in romaneste), altele necunoscute marelui public (sud-coreeanul Ko Un, estonianul Jaan Kaplinski, sirianul Adonis).
Citeste tot articolul
Sanda Weigl
Cand a parasit Romania, in urma cu 38 de ani, primele lucruri pe care le-a bagat in valiza au fost discurile de vinil ale Mariei Tanase si ale Romicai Puceanu, singurele amintiri ce i-au mai alinat dorul de locurile copilariei.
Citeste tot articolul