- Pavel, ne reîntâlnim la debutul unui nou sezon al emisiunii "Românii au talent", pe care o prezinţi împreună cu Smiley, de nouă ani. Nu te-ai plictisit? Chiar şi marile iubiri dau rateuri după atât timp...
- Doamne, aşa mi-e de drag proiectul ăsta! Ne minunăm întruna de unde atâtea talente! Poporul nostru pare inepuizabil la capitolul ăsta! Ceea ce mie îmi dă o mare speranţă pentru ţară, pentru noi, ca naţie. Creativitatea asta uriaşă trebuie să dea, cândva, în pârg. E incredibil ce oameni fantastici am descoperit de-a lungul acestor ani! Îi admir enorm pe concurenţii care ne-au demonstrat cât de important e să nu renunţi niciodată la visul tău. Când vezi, de pildă, un om trecut de 80 de ani, care vine pe scenă să se arate cu ce are mai bun în el şi care-ţi spune "Domnule, toată viaţa am muncit pentru familie, am fost constrâns de nevoi să fac aia sau ailaltă, da' acum vreau să-mi împlinesc şi eu visul, să-mi urmez pasiunea!", nu poţi să nu fii impresionat! Pe astfel de oameni eu îi consider adevărate lecţii de viaţă. Şi să ştii că sezonul ăsta o să fie unul cu totul deosebit, deşi pe mine e greu să mă mai impresioneze ceva şi nici nu sunt genul care să aibă mari aşteptări - indiferent despre ce ar fi vorba. Sezonul ăsta mi se pare însă aparte, deoarece concurenţii au talente extraordinar de diverse! Atâta diversitate parcă n-am mai avut niciodată. Nu mai contează atât de mult poveştile oamenilor, ci în prim-plan e talentul propriu-zis. Şi sunt persoane care, multe dintre ele, au deja experienţă la nivel mondial: au susţinut show-uri în China, în Las Vegas, în Australia... Dacă există o expresie care să mă descrie pe mine, în raport cu acest nou sezon, atunci expresia e "am rămas bouche-bée"! (cu gura căscată)
- În general, la emisiunile de genul acesta, după scurtă vreme, concurenţii dispar în neant. Ţi se întâmplă să mai ţii legătura cu unii dintre ei?
- Bineînţeles! Uite, de exemplu, întreţin o relaţie pe reţelele sociale cu Narcis Iustin Ianău, care, pentru mine, a fost adevăratul câştigător al primului sezon. A fost clasat al doilea, în urma voturilor publicului, dar eu mi-am dorit mult ca el să iasă învingător. Ei bine, azi, Narcis cântă pe cele mai mari scene ale lumii! Şi e partenerul oficial de scenă al lui Sarah Brightman! Asta, după ce multă lume râsese de talentul lui, fiindcă Narcis e contratenor. Emisiunea i-a schimbat însă viaţa, în sensul că l-a pus în lumină şi l-a făcut cunoscut şi apreciat. Sigur că, după aceea, Narcis a mai avut încă mult de muncit, ca să ajungă unde e în prezent. Pentru că mulţi oameni se aşteaptă ca, în urma acestei emisiuni, viaţa să li se schimbe într-un asemenea mod, încât să nu mai trebuiască să ridice un deget. Nu e aşa! "Românii au talent" e doar o etapă pe drumul unei cariere împlinite, ea nu poate să facă minuni, dacă ei, concurenţii, nu continuă să muncească. Şi eu m-am dus cândva la "Gala Tânărului Actor" şi am câştigat-o, dar după aceea mi-am dat seama că trebuia să muncesc în continuare, ca să confirm, mereu şi mereu. Dacă stai, nu ţi se întâmplă nimic!
"Salt în amintiri şi troiene"
- Iar tu nu stai deloc! Succesul emisiunii "Românii au talent" ţi se datorează, în mare măsură, şi ţie. Cum se împarte gloria ta între farmecul personal şi ştiinţa actoriei?
- Eu am un principiu: cât timp faci ceea ce-ţi place, nu simţi oboseala şi eşti natural. În schimb, dacă te simţi nesigur, atunci vrei să te demonstrezi, iar asta dă fals. Poţi să înşeli vigilenţa publicului poate vreo 5-10 minute, dar după aceea crisparea, nefirescul devin evidente. Deci este ceva important: dacă eu par efervescent şi optimist, asta se întâmplă pentru că aşa şi sunt în realitate - şi-i mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a dăruit bucuria! Eu mă bucur din cele mai mărunte motive - aparent "mărunte": că mă trezesc dimineaţa şi văd un răsărit de soare, că pot să-mi beau cafeaua în aer liber... Îmi place enorm să ies dimineaţa, să-mi cumpăr o cafea şi să merg cu ea în mână, pe stradă, chiar şi atunci când e foarte frig. Chiar când a fost zăpadă şi ger, eu tot am ieşit cu cafeaua pe stradă şi m-am bucurat. Am luat în considerare doar partea normală şi frumoasă a lucrurilor. Am zis: "E iarnă! Bine că e zăpadă şi că e ger!". Îmi amintesc, când eram mic şi mă prindeau zăpezile la bunicii mei, în sat, cât de fericit eram! Că zăpada creştea până la 2-3 metri şi satul rămânea izolat. Nimeni nu mai putea să plece, iar pentru noi, copiii, vacanţa se prelungea şi-o ţineam tot într-o joacă. Să ne fi văzut cum săream de pe casă direct în troiene! Şi-apoi, nici de altele nu ne era frică: ca tot ţăranul chibzuit, bunicu' avea întotdeauna lemne tăiate încă din iulie, în beci avea rezerve de făină, de mălai, de slănină... Nimic ieşit din comun, doar că bunicu', şi de altfel şi restul sătenilor, cu toţii aveau grijă să se gospodărească şi nimeni nu se plângea că "ne-a luat iarna prin surprindere". Eu cred că unul dintre secretele vieţii e să fii mulţumit tu cu tine. Dacă trăieşti într-o continuă nemulţumire, nu mai eşti capabil să apreciezi nici lucrurile bune care ţi se întâmplă.Păcat că noi, românii, în general, ne trăim vieţile într-o perpetuă nemulţumire. Ne dăm seama că am fost fericiţi doar când ne trezim cu o problemă de sănătate. Mi-ar plăcea mult ca românii să înveţe să se bucure şi din lucruri simple, nu doar din mari reuşite. Eu şi familia mea am trecut prin momente grele, mai ales după moartea tatei. Ce ne-a salvat a fost faptul c-am fost uniţi: nu mâncam decât cartofi, dar eram împreună, unii cu alţii, şi asta ne-a dat puterea să îndurăm. Povestea asta cu unitatea... iar e un capitol la care românii sunt mai deficitari. Ne-am dezbinat foarte tare ca naţie. Ne găsim bucuria mai curând în "să moară capra vecinului". Mare păcat! Eu, când văd un om că face ceva bun, mă bucur şi reuşita lui mă stimulează. Dacă văd, de pildă, un alt actor care face un rol excelent, mă gândesc că trebuie să pot şi eu. A, şi mai am o chestie: nu pot să mă bucur singur. Eu mă bucur împreună cu echipa, cu prietenii, cu familia... Dacă nu-mi împărtăşesc bucuria cu cineva, aia nu mai e bucurie.
- Şi găseşti amatori? Lumea în care trăim seamănă tot mai mult cu o barcă gata să se răstoarne.
- Exact! Foarte uşor poţi să-ţi pierzi echilibrul. Eu nu sunt genul de om care să pună mereu răul înainte, dar e clar că trebuie să ţinem aproape unii cu alţii şi că trebuie să învăţăm să ne şi ferim. Mai ales când ai copii, asta e obligatoriu. Că te gândeşti la ei, la ce-ar putea să li se întâmple, nu te mai gândeşti la tine, vrei doar să-i ştii pe ei trăind ocrotiţi, în pace. Îţi aduci aminte, în urmă cu 15-20 de ani, cum râdeam de domnişoarele alea care participau la "Miss Univers" şi care, întrebate fiind: "Tu ce-ţi doreşti?", răspundeau: "Eu îmi doresc pace în lume!"? Ei, jur că aşa am ajuns şi eu: îmi doresc pace şi linişte în lume.
- Tu se pare că le-ai găsit măcar în tine, din moment ce zâmbetul nu-ţi piere de pe obraz. Erai la fel de vesel şi-n anii copilăriei, la fel de carismatic şi de magnetic ca azi?
- Da, dar fără să vreau. Eu, în mod evident, n-am fost niciodată vreun Brad Pitt. (râde) În schimb, întotdeauna am fost un tip simpatic, cu simţul umorului. Din motivul ăsta, la toate vârstele, în jurul meu s-au adunat oameni care voiau să se simtă bine. Şi la şcoală eram mereu înconjurat de colegi, iar eu, la rândul meu, mă duceam pe lângă colegii care aveau aceeaşi fire ca mine şi-atunci, din interacţiunea asta, atmosfera devenea încă şi mai plăcută...
"Eu cu Smiley ne completăm fantastic"
- Un om cu o fire asemănătoare cu a ta este Smiley, cu care faci un "cuplu vestit" la "Românii au talent". Cum vă mai aveţi în 2019?
- Prietenul trebuie să-ţi fie alături şi la bine, dar şi la rău. Iar eu cu Smiley aşa suntem: unul pentru celălalt. Plus că prietenia noastră a căpătat un firesc dincolo de cuvinte: nu trebuie să ne auzim la telefon din oră-n oră, ca să ne reconfirmăm amiciţia, iar la emisiune nu trebuie să ne punem de acord ce şi cum să facem, că ne ştim de-acum atât de bine, încât eu zic sau fac ceva şi ştiu că Smiley o să-mi preia replica sau gestul şi-o să le ducă mai departe natural. Ne completăm fantastic unul pe celălalt! Eu, cu această emisiune, mi-am câştigat un prieten! Că, după părerea mea, nu există prieten mai bun sau prieten mai rău: există prieten sau nu există. Atât...
"Aş fi ipocrit să spun că popularitatea pe care o am nu-mi încălzeşte inima"
- Ţi-a dat multe emisiunea asta, Pavel! Prietenia cu Smiley, experienţă în comunicarea cu oamenii şi un plus de notorietate care s-a transferat şi în teatru...
- Un plus care mi-e benefic. Că poate dacă n-aş fi făcut şi televiziune şi aş fi stat numai în teatru, de popularitatea asta aş fi ajuns să mă bucur abia la 50-60 de ani. Şi aş fi ipocrit să spun că popularitatea pe care o am nu-mi încălzeşte inima. Pe de altă parte, popularitatea de la TV îţi aduce mai mulţi oameni la teatru, dar, după aceea, tu trebuie să le şi demonstrezi acelor oameni că bine au făcut venind, că tu chiar eşti şi un actor de teatru. Eu asta mă străduiesc mereu să dovedesc şi - slavă Domnului! - de ani de zile fac săli pline constant şi am fidelizat, în teatru, mulţi oameni care au venit iniţial pentru că mă văzuseră la TV. Uite, acum am nouă spectacole, dintre care unele au o longevitate extraordinară. De pildă, "Gaiţele", de la Odeon, îl joc de 15 ani! Chiar glumeam c-am intrat în el tânăr burlac şi-o să ies tată-socru. (râde) Tot la Odeon am început repetiţiile pentru "Slugă la doi stăpâni", da' eu, de fapt, sunt slugă la mai multe stăpâne, că stăpânii au devenit femei: Rodica Mandache, Dorina Lazăr, Elvira Deatcu... Câteodată e raiul pe pământ, altă dată se dezlănţuie opusul raiului. Da' eu sunt obişnuit: am 4 femei acasă, 9 la teatru... (râde)
- Legat de profesie: am aflat că te-a cuprins şi febra filmului.
- Da, la sfârşit de martie îmi termin primul scurtmetraj, "Romanian Tradition", pe care l-am regizat, l-am produs şi căruia i-am scris şi scenariul - un scenariu la care mă gândesc de vreo 20 de ani, o poveste de ficţiune, dar cu un sâmbure de adevăr: o păţanie de la o nuntă de ţară, petrecută prin anii 90 şi ceva. Lucrul la "Romanian Tradition" e o experienţă fantastică, e un alt tip de energie, îmi place la nebunie! Din fericire, am pornit la drum cu o echipă alcătuită nu doar din profesionişti, ci şi din oameni cu care mă cunosc de mult şi care sunt şi foarte îngăduitori şi mi-au înţeles stângăciile de regizor şi de producător. Mai ales că, în loc să încep cu un film în două personaje, eu m-am înhămat din prima la un film pentru care, într-o singură zi, am avut la cadru cam 100 de oameni! Să-ţi mai zic că, de pildă, în ziua aia, am aflat că tot eu, în calitate de producător, trebuia să mă îngrijesc să le dau tuturor să şi mănânce?! Mă rog, până la urmă am rezolvat-o, ca să nu mi se enerveze oamenii la cadru. (râde) Sper ca rezultatul să fie pe măsura entuziasmului nostru şi, mai ales, al meu. A, şi-am mai încercat marea cu degetul încă într-un domeniu nou pentru mine: am devenit şi vlogger! Am un canal de YouTube, unde caut să aduc lucruri care mă rerezintă, care au valoare pentru mine. Evident, nu mă aştept să aibă viralitate de 70 de milioane, dar vreau să fiu prezent şi pe tărâmul ăsta.
"Principala mea calitate e soţia mea"
- Nu pot să închei interviul fără să te întreb ce mai fac fetele tale de acasă?
- Cel mai important e că toate sunt sănătoase, inclusiv pisica şi căţeluşa. Soţia mea ne-a imunizat la timp. (râde) În rest, mergem înainte: acum suntem la liceu, la şcoală şi la grădiniţă, deci e de treabă.
- E greu să fii tată de fete, Pavel?
- Măi, e greu să fii tată. Punct. Dar, în orice situaţie, condiţia principală e să-ţi iubeşti copilul. Şi, iarăşi, foarte important este să ai grijă să-ţi educi copilul, în spiritul celor şapte ani de acasă, să-i inoculezi bunul simţ, respectul, cinstea... În ceea ce priveşte faptul că sunt tată de fete... Cred că sunt un alintat al sorţii. Cu atât mai mult cu cât e clar că uneori lucrurile ajung să mă depăşească şi salvarea îmi vine de la soţia mea, care întotdeauna găseşte rezolvarea pentru orice problemă. Cred că relaţia dintre soţ şi soţie e crucială într-o familie: dacă relaţia dintre soţi e bună, e solidă, dacă există iubire, înţelegere, comunicare şi susţinere între ei, atunci şi maşinăria familiei merge ca unsă. De-asta şi zic: principala mea calitate e soţia mea!
Foto: PRO TV