Toate procesele vitale se realizează cu cheltuială de energie. Din păcate, autostrada pe care circulă energia e plină de obstacole: muncă fizică şi intelectuală excesivă, boli cronice, poluare masivă, suferinţe psihice, stres - duşmanul de temut al sănătăţii noastre. Iar peste toate acestea se suprapune şi iarna, lipsa luminii (mare generatoare de energie), frigul, zloata şi, mai presus de toate, lipsa vegetalelor proaspete, bogate în substanţe miraculoase, care să ne treacă puntea dinspre iarnă spre primăvară. Ca întotdeauna există, însă, şi un noroc oferit de natură: plantele energizante. Ce ne ia iarna, natura ne redăruieşte înmiit!
Cele mai cunoscute plante energizante sunt rădăcina de cicoare, fructele de cătină, goji, măceşele, tescovina, frunzele de ginkgo biloba, mugurii de plop negru, părţile aeriene ale saschiului, frunzele de rozmarin şi boabele de cafea. Aceste plante se pot administra sub formă de pulbere, decoct, tinctură sau vin. Mierea de albine sporeşte efectul energizant al acestor preparate farmaceutice.
Modul de preparare a remediilor energizante
Pulbere
Se obţine din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, tescovină, măceşe, muguri de plop negru.
Mod de preparare: Plantele bine uscate se macină într-o râşniţă de cafea. Pentru a uşura măcinarea, înainte de râşnire fructele şi rădăcinile se pun la foc mic în cuptorul aragazului, cu uşa întredeschisă, sau la 100 de grade în cuptorul electric, timp de 20 minute. Pulberea se foloseşte amestecând-o cu miere sau cu lapte fermentat.
Decoct
Se obţine din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, măceşe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părţile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă, mărunţită groscior, se fierb la foc mic, timp de 15 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferinţă din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puţină apă. Se îndulceşte după gust cu miere.
Tinctură
Se obţine din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, măceşe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părţile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin, tescovină.
Mod de preparare: 2 linguriţe cu plantă, mărunţită groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Tinctura de tescovină se va face cu alcool de cel puţin 90 de grade.
Vin
Se obţine din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, măceşe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părţile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă, mărunţită groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roşu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra şi 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.
Rădăcina de cicoare
(Radix cicorii)
Compoziţie chimică: lactucină, cicorină, inulină, flavonozide, acizi polifenolici carboxilici.
Preparatele farmaceutice din cicoare reglează metabolismul, acţionând asupra centrilor nervoşi din hipotalamus şi a bulbilor vegetativi din măduva osoasă. Luate înainte de masă, stimulează hormonul foamei, numit grelină (proprietăţi orexigene), iar luate după masă stimulează hormonul saţietăţii, numit leptină, care întârzie apariţia apetitului (proprietăţi anorexigene).
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat (lapte bătut, iaurt, sana, kefir).
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi.
Siropul orexigen preparat la Farmacia Faltis conţine un extract fluid de cicoare şi se recomandă pentru declanşarea poftei de mâncare caşecticilor. Caşexia este o stare de slăbiciune profundă a organismului, manifestată prin pierdere în greutate şi lipsa poftei de mâncare, mai ales la bătrâni. Siropul se administrează înainte de masă.
Fructele de cătină
(Fructus hippophae)
Compoziţie chimică: vitamina C, carotenoide (betacaroten asemănător cu cel din morcov), acizi organici, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli, grupul vitaminelor hidrosolubile (vitaminele B1, B2, PP etc) şi liposolubile (vitamina E).
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Fructele de cătină tibetană (goji)
Compoziţia chimică a fructelor de cătină tibetană este asemănătoare cu cea a cătinei albe: vitamina C, carotenoide, acizi organici, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli, vitaminele B1, B2, PP, E.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Notă: Fructele de cătină şi de goji se pot păstra mai mult timp proaspete, dacă sunt ţinute la frigider amestecate în părţi egale cu miere.
Măceşele
(Fructus cynosbati)
Compoziţia chimică. Măceşele se remarcă prin conţinutul ridicat în vitamina C care, alături de vitaminele A, B1, B2, PP, K, pigmenţi carotenoidici, flavonici, săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepţie. Preparatele din măceşe folosite regulat, mai ales în sezonul de primăvară, sunt surse valoroase de energie.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puţină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Frunzele de ginkgo biloba
Compoziţia chimică. Frunzele de ginkgo conţin bioflavonoide, flavone, acizi organici, uleiuri eterice, acţiunea antioxidantă foarte puternică fiind dată de bioflavonoide. Acţiunea energizantă se manifestă prin mărirea circulaţiei sanguine la nivel cerebral şi cardiac.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o lingură cu miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Farmacia Faltis prepară un Sirop energizant care conţine extract fluid de ginkgo biloba, saschiu, gingseng, tescovină, măceşe, cătină, miere de albine, sirop de portocale. Se foloseşte ca terapie complementară în stări generale de oboseală fizică şi intelectuală, stres, convalescenţă. Acest sirop se încadrează în categoria roborantelor generale.
Iarba de saschiu
(Herba vincae minoris)
Compoziţie chimică. Iarba de saschiu (tulpini şi frunze) conţine peste 50 de alcaloizi dintre care cei mai importanţi sunt vincamina, vincristina, vinblastina şi rezerpina.
Ca terapii complementare la medicaţia alopată, preparatele din saschiu se folosesc ca:
* Revigorant al sistemului nervos central. Preparatele din saschiu sunt recomandate în oboseala provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viaţa cotidiană stresantă sau alte activităţi epuizante.
* Energizant în boli degenerative - demenţă senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative.
Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură şi vin terapeutic de saschiu.
Frunzele de rozmarin
(Folium rosmarini)
Compoziţie chimică. Frunzele de rozmarin conţin în principal un ulei volatil, bogat în borneol, camfor, eucaliptol precum şi flavonozide, acid rozmarinic şi un alcaloid rozmaricina. Frunzele de rozmarin sunt cunoscute în terapiile complementare ca un bun energizant.
Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Farmacia Faltis prepară Cerebrotrof, un produs recomandat în stările epuizante ale sistemului nervos central. Conţine tinctură de rozmarin, gingko biloba, ginseng şi saschiu.
Seminţele şi coaja de struguri (tescovina)
Compoziţie chimică. Într-un singur bob de strugure găsim o întreagă farmacie. Conţine glucide uşor absorbabile şi uşor metabolizate, acizi graşi nesaturaţi (foarte benefici în prevenirea formării ateroamelor pe vasele sanguine), majoritatea vitaminelor hidrosolubile (grupul vitaminelor B, vitaminele C, PP), dar şi vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E). Mineralele, acizii organici, derivaţii antocianici şi flavonoidici completează tabelul cu compoziţia chimică a strugurilor copţi. Nu trebuie neglijate nici fibrele celulozice şi pectinele din pieliţa, pulpa şi seminţele boabelor de struguri, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Resveratrolul este însă de departe "vedeta terapeutică" din bobul de strugure. Prin efectul său de neutralizare a radicalilor liberi, care rezultă în urma reacţiilor biochimice din organism, ne revigorează din punct de vedere energetic. Mulţi dintre compuşii chimici menţionaţi mai sus sunt insolubili în apă, iar în procesul de obţinere a vinului rămân în tescovină. Spălată, uscată, curăţată de impurităţi, sterilizată, tescovina sub formă de pulbere sau tinctură este un puternic energizant pentru organism, dacă este consumată cu regularitate.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină miere.
Farmacia Faltis din Brăila are pe stoc tescovină sub formă de pulbere, capsule şi tinctură.
Nota farmacistului: Un remediu energizant la sfârşit de săptămână poate fi şi un vin terapeutic de măceşe, cătină sau goji băut câte un păhărel de 30 ml la masa de prânz.
Mugurii de plop negru
(Gemmae populi)
Compoziţie chimică: rezine, flavonozide şi numeroase săruri minerale. Mugurii de plop sunt cunoscuţi şi sub denumirea de propolis vegetal.
Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriţă, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 ceşti, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puţină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceşcuţă cu miere.
Farmacia Faltis prepară Germinol, capsule ce conţin pulbere de măceşe, tescovină şi muguri de plop negru. Indicaţia principală a acestui produs farmaceutic este de energizant şi imunomodulator.
Boabele de cafea
(Semen coffeae)
Compoziţie chimică: cafeină, acid clorogenic, acid cafeic, acid ferulic, substanţe proteice şi aminoacizi.
La filtru sau la ibric, cu sau fără lapte, "cafeluţa de dimineaţă" este un energizant agreat de toată lumea. Aroma şi culoarea boabelor de cafea prăjite sunt date de acidul humic, care rezultă în urma unor transformări profunde a substanţelor proteice şi aminoacizilor din boabele de cafea în procesul de prăjire.
Cafeaua este un stimulent psihomotor, efectul ei manifestându-se la nivel cerebral, cardiac, respirator sau digestiv. Consumată în cantităţi moderate, provoacă o senzaţie de vioiciune, atenuează oboseala, creşte capacitatea de efort intelectual şi fizic.
Atenţie, însă! În doze mari, cafeaua produce iritabilitate, nervozitate, tremurături ale extremităţilor, insomnie, palpitaţii, vertij, cefalee.
Nota farmacistului
Toate aceste preparate pentru energizarea organismului nu pot înlocui o alimentaţie completă şi diversificată. Nutrienţii trebuie să fie luaţi în primul rând din alimentele de origine animală şi vegetală.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, https://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.