Toate procesele vitale se realizează cu cheltuială de energie. Din păcate, autostrada pe care circulă energia e plină de obstacole: muncă fizică și intelectuală excesivă, boli cronice, poluare masivă, suferințe psihice, stres - dușmanul de temut al sănătății noastre. Iar peste toate acestea se suprapune și iarna, lipsa luminii (mare generatoare de energie), frigul, zloata și, mai presus de toate, lipsa vegetalelor proaspete, bogate în substanțe miraculoase, care să ne treacă puntea dinspre iarnă spre primăvară. Ca întotdeauna există, însă, și un noroc oferit de natură: plantele energizante. Ce ne ia iarna, natura ne redăruiește înmiit!
Cele mai cunoscute plante energizante sunt rădăcina de cicoare, fructele de cătină, goji, măceșele, tescovina, frunzele de ginkgo biloba, mugurii de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunzele de rozmarin și boabele de cafea. Aceste plante se pot administra sub formă de pulbere, decoct, tinctură sau vin. Mierea de albine sporește efectul energizant al acestor preparate farmaceutice.
Modul de preparare a remediilor energizante
Pulbere
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, tescovină, măceșe, muguri de plop negru.
Mod de preparare: Plantele bine uscate se macină într-o râșniță de cafea. Pentru a ușura măcinarea, înainte de râșnire fructele și rădăcinile se pun la foc mic în cuptorul aragazului, cu ușa întredeschisă, sau la 100 de grade în cuptorul electric, timp de 20 minute. Pulberea se folosește amestecând-o cu miere sau cu lapte fermentat.
Decoct
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, măceșe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă, mărunțită groscior, se fierb la foc mic, timp de 15 de minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust cu miere.
Tinctură
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, măceșe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin, tescovină.
Mod de preparare: 2 lingurițe cu plantă, mărunțită groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Tinctura de tescovină se va face cu alcool de cel puțin 90 de grade.
Vin
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de cătină, goji, măceșe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă, mărunțită groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se partea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.
Rădăcina de cicoare
(Radix cicorii)
Compoziție chimică: lactucină, cicorină, inulină, flavonozide, acizi polifenolici carboxilici.
Preparatele farmaceutice din cicoare reglează metabolismul, acționând asupra centrilor nervoși din hipotalamus și a bulbilor vegetativi din măduva osoasă. Luate înainte de masă, stimulează hormonul foamei, numit grelină (proprietăți orexigene), iar luate după masă stimulează hormonul sațietății, numit leptină, care întârzie apariția apetitului (proprietăți anorexigene).
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat (lapte bătut, iaurt, sana, kefir).
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi.
Siropul orexigen preparat la Farmacia Faltis conține un extract fluid de cicoare și se recomandă pentru declanșarea poftei de mâncare cașecticilor. Cașexia este o stare de slăbiciune profundă a organismului, manifestată prin pierdere în greutate și lipsa poftei de mâncare, mai ales la bătrâni. Siropul se administrează înainte de masă.
Fructele de cătină
(Fructus hippophae)
Compoziție chimică: vitamina C, carotenoide (betacaroten asemănător cu cel din morcov), acizi organici, acizi grași nesaturați, fitosteroli, grupul vitaminelor hidrosolubile (vitaminele B1, B2, PP etc) și liposolubile (vitamina E).
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Fructele de cătină tibetană (goji)
Compoziția chimică a fructelor de cătină tibetană este asemănătoare cu cea a cătinei albe: vitamina C, carotenoide, acizi organici, acizi grași nesaturați, fitosteroli, vitaminele B1, B2, PP, E.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Notă: Fructele de cătină și de goji se pot păstra mai mult timp proaspete, dacă sunt ținute la frigider amestecate în părți egale cu miere.
Măceșele
(Fructus cynosbati)
Compoziția chimică. Măceșele se remarcă prin conținutul ridicat în vitamina C care, alături de vitaminele A, B1, B2, PP, K, pigmenți carotenoidici, flavonici, săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepție. Preparatele din măceșe folosite regulat, mai ales în sezonul de primăvară, sunt surse valoroase de energie.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Frunzele de ginkgo biloba
(Folium gingko biloba)
Compoziția chimică. Frunzele de ginkgo conțin bioflavonoide, flavone, acizi organici, uleiuri eterice, acțiunea antioxidantă foarte puternică fiind dată de bioflavonoide. Acțiunea energizantă se manifestă prin mărirea circulației sanguine la nivel cerebral și cardiac.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o lingură cu miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis prepară un Sirop energizant care conține extract fluid de ginkgo biloba, saschiu, gingseng, tescovină, măceșe, cătină, miere de albine, sirop de portocale. Se folosește ca terapie complementară în stări generale de oboseală fizică și intelectuală, stres, convalescență. Acest sirop se încadrează în categoria roborantelor generale.
Iarba de saschiu
(Herba vincae minoris)
Compoziție chimică. Iarba de saschiu (tulpini și frunze) conține peste 50 de alcaloizi dintre care cei mai importanți sunt vincamina, vincristina, vinblastina și rezerpina.
Ca terapii complementare la medicația alopată, preparatele din saschiu se folosesc ca:
* Revigorant al sistemului nervos central. Preparatele din saschiu sunt recomandate în oboseala provocată de munca intelectuală intensă (surmenajul intelectual), viața cotidiană stresantă sau alte activități epuizante.
* Energizant în boli degenerative - demență senilă, boala Alzheimer, ateroscleroză.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, accidente vasculare, distonii neurovegetative.
Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin terapeutic de saschiu.
Frunzele de rozmarin
(Folium rosmarini)
Compoziție chimică. Frunzele de rozmarin conțin în principal un ulei volatil, bogat în borneol, camfor, eucaliptol precum și flavonozide, acid rozmarinic și un alcaloid rozmaricina. Frunzele de rozmarin sunt cunoscute în terapiile complementare ca un bun energizant.
Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis prepară Cerebrotrof, un produs recomandat în stările epuizante ale sistemului nervos central. Conține tinctură de rozmarin, gingko biloba, ginseng și saschiu.
Semințele și coaja de struguri (tescovina)
Compoziție chimică. Într-un singur bob de strugure găsim o întreagă farmacie. Conține glucide ușor absorbabile și ușor metabolizate, acizi grași nesaturați (foarte benefici în prevenirea formării ateroamelor pe vasele sanguine), majoritatea vitaminelor hidrosolubile (grupul vitaminelor B, vitaminele C, PP), dar și vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E). Mineralele, acizii organici, derivații antocianici și flavonoidici completează tabelul cu compoziția chimică a strugurilor copți. Nu trebuie neglijate nici fibrele celulozice și pectinele din pielița, pulpa și semințele boabelor de struguri, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Resveratrolul este însă de departe "vedeta terapeutică" din bobul de strugure. Prin efectul său de neutralizare a radicalilor liberi, care rezultă în urma reacțiilor biochimice din organism, ne revigorează din punct de vedere energetic. Mulți dintre compușii chimici menționați mai sus sunt insolubili în apă, iar în procesul de obținere a vinului rămân în tescovină. Spălată, uscată, curățată de impurități, sterilizată, tescovina sub formă de pulbere sau tinctură este un puternic energizant pentru organism, dacă este consumată cu regularitate.
Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
Farmacia Faltis din Brăila are pe stoc tescovină sub formă de pulbere, capsule și tinctură.
Nota farmacistului: Un remediu energizant la sfârșit de săptămână poate fi și un vin terapeutic de măceșe, cătină sau goji băut câte un păhărel de 30 ml la masa de prânz.
Mugurii de plop negru
(Gemmae populi)
Compoziție chimică: rezine, flavonozide și numeroase săruri minerale. Mugurii de plop sunt cunoscuți și sub denumirea de propolis vegetal.
Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis prepară Germinol, capsule ce conțin pulbere de măceșe, tescovină și muguri de plop negru. Indicația principală a acestui produs farmaceutic este de energizant și imunomodulator.
Boabele de cafea
(Semen coffeae)
Compoziție chimică: cafeină, acid clorogenic, acid cafeic, acid ferulic, substanțe proteice și aminoacizi.
La filtru sau la ibric, cu sau fără lapte, "cafeluța de dimineață" este un energizant agreat de toată lumea. Aroma și culoarea boabelor de cafea prăjite sunt date de acidul humic, care rezultă în urma unor transformări profunde a substanțelor proteice și aminoacizilor din boabele de cafea în procesul de prăjire.
Cafeaua este un stimulent psihomotor, efectul ei manifestându-se la nivel cerebral, cardiac, respirator sau digestiv. Consumată în cantități moderate, provoacă o senzație de vioiciune, atenuează oboseala, crește capacitatea de efort intelectual și fizic.
Atenție, însă! În doze mari, cafeaua produce iritabilitate, nervozitate, tremurături ale extremităților, insomnie, palpitații, vertij, cefalee.
Nota farmacistului
Toate aceste preparate pentru energizarea organismului nu pot înlocui o alimentație completă și diversificată. Nutrienții trebuie să fie luați în primul rând din alimentele de origine animală și vegetală.
Pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei, https://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.