Din rețetele domnului farmacist Bobaru: E momentul să ne energizăm!

Redactia
Viața nu ar fi posibilă fără energie.

Toate procesele vitale se realizează cu cheltu­ială de energie. Din păcate, autostrada pe care circulă energia e plină de obstacole: muncă fizică și intelectuală excesivă, boli cronice, poluare masivă, suferințe psihice, stres - dușmanul de temut al sănătății noastre. Iar peste toate acestea se supra­pune și iarna, lipsa luminii (mare generatoare de energie), frigul, zloata și, mai presus de toate, lipsa vegetalelor proaspete, bogate în substanțe mira­culoase, care să ne treacă puntea dinspre iarnă spre primăvară. Ca întotdeauna există, însă, și un noroc oferit de natură: plantele energizante. Ce ne ia iar­na, natura ne redăruiește înmiit!
Cele mai cunoscute plante energizante sunt ră­dăcina de cicoare, fructele de cătină, goji, măce­șele, tescovina, frunzele de ginkgo biloba, mugurii de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frun­zele de rozmarin și boabele de cafea. Aceste plante se pot administra sub formă de pulbere, decoct, tinctură sau vin. Mierea de albine sporește efectul energizant al acestor preparate farmaceutice.

Modul de preparare a remediilor energizante

Pulbere
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de căti­nă, goji, tescovină, măceșe, muguri de plop negru.
Mod de preparare: Plantele bine uscate se macină într-o râșniță de cafea. Pentru a ușura măci­narea, înainte de râșnire fructele și rădăcinile se pun la foc mic în cuptorul aragazului, cu ușa între­des­chisă, sau la 100 de grade în cuptorul electric, timp de 20 minute. Pulberea se folosește amestecând-o cu miere sau cu lapte fermentat.

Decoct
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de căti­nă, goji, măceșe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă, mărun­țită groscior, se fierb la foc mic, timp de 15 de minu­te, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emai­lat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală ume­zită cu puțină apă. Se îndulcește după gust cu miere.

Tinctură
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de căti­nă, goji, măceșe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin, tescovină.
Mod de preparare: 2 lingurițe cu plantă, mă­runțită groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool ali­mentar sau alt produs distilat obținut în gospo­dă­rie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon după care se lasă la decantat în fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea lim­pede într-un alt flacon, în­de­părtân­du-se eventualul re­ziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păs­trea­ză în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă de­­puneri pe perioada păstrării, se agită flaconul îna­inte de utilizare.
Tinctura de tescovină se va face cu alcool de cel puțin 90 de grade.

Vin
Se obține din rădăcină de cicoare, fructe de căti­nă, goji, măceșe, frunze de ginkgo biloba, muguri de plop negru, părțile aeriene ale saschiului, frunze de rozmarin.
Mod de preparare: 2 linguri cu plantă, mă­runțită groscior, se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează prin­tr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se par­tea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.


Rădăcina de cicoare
(Radix cicorii)


Compoziție chimică: lactucină, cicorină, inu­lină, flavonozide, acizi polifenolici carboxilici.
Preparatele farmaceutice din cicoare reglează meta­bolismul, acționând asupra centrilor nervoși din hipota­lamus și a bulbilor vegetativi din măduva osoa­să. Luate înainte de masă, stimulează hormonul foamei, numit grelină (proprietăți orexi­gene), iar luate după masă sti­mulează hor­monul sație­tății, numit lep­tină, care în­târzie apariția apetitului (pro­prie­tăți ano­­rexigene).

Administrare
* Pulbere: se ia câte o ju­mătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermen­tat (lapte bătut, iaurt, sana, kefir).
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, ames­tecate în puțină apă.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi.
Siropul orexigen preparat la Farmacia Faltis conține un ex­tract fluid de cicoare și se reco­mandă pentru de­clan­șarea poftei de mâncare cașecticilor. Cașe­xia este o stare de slăbiciune pro­fundă a orga­nis­mului, manifestată prin pier­dere în greutate și lipsa poftei de mâncare, mai ales la bă­trâni. Siropul se administrează îna­­inte de masă.


Fructele de cătină
(Fructus hippophae)


Compoziție chimică: vitamina C, caro­tenoide (be­tacaroten asemănător cu cel din morcov), acizi or­ganici, acizi grași nesa­turați, fitosteroli, grupul vi­taminelor hidro­solubile (vitaminele B1, B2, PP etc) și liposo­lubile (vitamina E).

Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, a­mes­tecată cu lap­te fer­men­tat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.


Fructele de cătină tibetană (goji)

Compoziția chimică a fructelor de cătină tibe­tană este asemănătoare cu cea a cătinei albe: vita­mina C, carote­noide, acizi or­ganici, acizi grași ne­saturați, fitosteroli, vitaminele B1, B2, PP, E.

Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.

Notă: Fructele de cătină și de goji se pot păstra mai mult timp proaspete, dacă sunt ținute la frigider ameste­cate în părți egale cu miere.


Măceșele
(Fructus cynosbati)


Compoziția chimică. Măceșele se remarcă prin conținutul ridicat în vitamina C care, alături de vita­minele A, B1, B2, PP, K, pigmenți carotenoidici, flavonici, săruri minerale, formează o polivitamină naturală de excepție. Preparatele din măceșe folosite regulat, mai ales în sezonul de primă­vară, sunt surse valoroase de energie.

Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai divers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.


Frunzele de ginkgo biloba
(Folium gingko biloba)


Compoziția chimică. Frunzele de ginkgo conțin bioflavonoide, fla­vone, acizi organici, uleiuri eterice, acțiunea antioxidantă foarte pu­ternică fiind dată de bioflavonoide. Acțiunea energizantă se ma­nifestă prin mărirea circulației sanguine la nivel cerebral și cardiac.

Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, ameste­cată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o lingură cu miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis prepară un Sirop energizant care conține extract fluid de ginkgo biloba, saschiu, gingseng, tescovină, măceșe, cătină, miere de al­bine, sirop de portocale. Se folosește ca terapie com­ple­men­tară în stări generale de oboseală fizică și intelectuală, stres, convales­cență. Acest sirop se încadrează în categoria roborantelor generale.


Iarba de saschiu
(Herba vincae minoris)


Compoziție chimică. Iarba de saschiu (tulpini și frunze) conține peste 50 de alcaloizi dintre care cei mai importanți sunt vincamina, vincristina, vinblastina și rezerpina.
Ca terapii complementare la medicația alopată, preparatele din saschiu se folosesc ca:
* Revigorant al sistemului nervos central. Pre­paratele din saschiu sunt recomandate în obo­seala provocată de munca intelectuală intensă (sur­menajul intelectual), viața cotidiană stresantă sau alte activități epuizante.
* Energizant în boli degenerative - demență se­nilă, boala Alzheimer, ateroscleroză.
* Boli neurologice - cefalee, migrene, acci­dente vasculare, distonii neurovegetative.

Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis are pe stoc ceai, tinctură și vin terapeutic de saschiu.


Frunzele de rozmarin
(Folium rosmarini)


Compoziție chimică. Frunzele de rozmarin conțin în principal un ulei volatil, bogat în borneol, cam­for, eucaliptol precum și flavono­zide, acid rozmarinic și un al­caloid rozmaricina. Frunzele de rozmarin sunt cu­noscute în tera­piile com­plementare ca un bun energizant.

Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis prepară Cerebrotrof, un pro­dus recomandat în stările epuizante ale sistemului ner­vos central. Conține tinctură de rozmarin, ging­ko biloba, ginseng și saschiu.


Semințele și coaja de struguri (tescovina)

Compoziție chimică. Într-un singur bob de stru­gure găsim o întreagă farmacie. Conține glucide ușor absorbabile și ușor metabolizate, acizi grași nesaturați (foarte benefici în prevenirea formării ateroamelor pe vasele sanguine), majoritatea vi­taminelor hidrosolubile (grupul vitaminelor B, vitaminele C, PP), dar și vita­mine liposolubile (vitaminele A, D, E). Mine­ra­lele, acizii orga­nici, derivații antocianici și fla­vonoidici com­pletează tabelul cu compoziția chimică a strugu­rilor copți. Nu trebuie neglijate nici fibrele ce­lulozice și pecti­nele din pielița, pulpa și se­mințele boabelor de struguri, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Resvera­trolul este însă de departe "ve­deta tera­peutică" din bobul de strugure. Prin efectul său de neutralizare a radicalilor liberi, care rezultă în urma reacțiilor biochimice din organism, ne revigorează din punct de vedere energetic. Mulți dintre com­pușii chimici menționați mai sus sunt insolubili în apă, iar în procesul de obținere a vinului rămân în tescovină. Spălată, uscată, cură­țată de impurități, sterilizată, tescovina sub formă de pulbere sau tinctură este un puternic energizant pentru orga­nism, dacă este consumată cu regu­laritate.

Administrare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
Farmacia Faltis din Bră­il­a are pe stoc tescovină sub formă de pulbere, capsule și tinctură.

Nota farmacistului: Un remediu energizant la sfârșit de săptămână poate fi și un vin terapeutic de măceșe, că­tină sau goji băut câte un păhărel de 30 ml la masa de prânz.


Mugurii de plop negru
(Gemmae populi)


Compoziție chimică: rezine, flavonozide și nu­meroase săruri minerale. Mugurii de plop sunt cu­nos­cuți și sub denumirea de propolis vegetal.

Administrare
* Pulbere: se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, amestecată cu lapte fermentat.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină miere.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, într-o ceșcuță cu miere.
Farmacia Faltis prepară Germinol, capsule ce conțin pulbere de măceșe, tescovină și muguri de plop negru. Indicația principală a acestui produs far­­maceutic este de energizant și imunomodulator.


Boabele de cafea
(Semen coffeae)


Compoziție chimică: cafeină, acid clorogenic, acid cafeic, acid ferulic, substanțe proteice și ami­noacizi.
La filtru sau la ibric, cu sau fără lapte, "cafeluța de dimineață" este un energi­zant agreat de toată lumea. Aroma și culoarea boabe­lor de cafea prăjite sunt date de acidul humic, care rezultă în urma unor transformări pro­funde a substanțelor pro­­­teice și aminoacizilor din boabele de cafea în procesul de prăjire.
Cafeaua este un stimulent psihomotor, efectul ei manifestându-se la nivel cerebral, cardiac, respi­rator sau digestiv. Consumată în cantități moderate, provoacă o senzație de vioiciune, atenuează obo­seala, crește capacitatea de efort intelectual și fizic.
Atenție, însă! În doze mari, cafeaua produce irita­bilitate, nervozitate, tremurături ale extremi­tăților, insomnie, palpitații, vertij, cefalee.

Nota farmacistului
Toate aceste preparate pentru energizarea orga­nismului nu pot înlocui o alimentație completă și diversificată. Nutrienții trebuie să fie luați în primul rând din alimentele de origine animală și vegetală.


Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, https://farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­ma­ceu­tică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.