Un "galenist" de modă veche și rețetele lui - Farmacist PAUL TISMAȘ

Florentin Popa
"Am bucuria asta, plăcerea asta dusă până la obsesie: să prepar medicamente!"

La început a fost iarna

- D-le Tismaș, sunteți unul dintre rarii far­maciști "de modă veche", care încă mai prepară rețete magistrale... Care vă e povestea?

- Mai în glumă, mai în serios, pot spune că sunt un farmacist "preistoric", pentru că am rămas foarte puțini "galeniști" din școala veche, care ne ocupăm mai mult de prepararea produselor farmaceutice, decât de distribuția de medicamente!
Am terminat Facultatea de Farmacie în 1979, apoi am făcut rezidențiatul o perioadă de trei ani, în care m-am perindat prin di­verse locuri din țară, unde eram repartizat. Am lucrat și în fa­brici de medicamente, și în far­macii de spital, dar și în farma­cii cu cir­cuit deschis. Du­pă ce am ter­mi­nat reziden­țiatul, am fost re­par­­tizat la Os­trov, în jude­țul Con­stanța, ca farmacist în dis­pen­­sarul satului, unde fă­ceam echi­pă cu un me­dic ge­ne­ralist, un medic pedia­tru și un stomato­log, iar îm­pre­ună aco­peream cam toate ne­cesitățile medicale ale comuni­tății. Lo­calitatea e așe­zată la limita de sud a țării, pe mar­ginea unui lac, iar iernile erau cumplite, cu zăpezi abun­dente, care lăsau în urmă tro­iene imen­se, de 2-3 me­tri. Săp­tă­mâni la rând loca­lita­tea rămâ­nea com­plet izolată. Și cum iarna oame­nii mai ră­cesc sau li se agravează unele probleme de sănă­tate, veneau la dispensar și nu aveam medi­camente să-i tratăm, să le ușurăm su­fe­rința... Dru­murile rămâneau sub ză­padă două, trei luni; nu mai aveau acces nici salvările, nici ma­și­nile cu medi­camente de la depozitul din Con­stan­ța...

- Și așa ați început dvs. să faceți medica­men­te... Aveați din ce?

- Nevoia te învață! Am început să folosesc pro­dusele apicole - în special propolisul, care este unul dintre cele mai complexe și utile preparate ale stupului. Am aflat că sunt mulți albinari în zonă, i-am contactat, mi-au dat propolis brut și am înce­put să prepar extracte. Făceam mai întâi tinctură, apoi o concentram într-un mic distilator cu serpen­tină, până când propolisul devenea semisolid, ca o smoa­lă, optim din punct de vedere terapeutic. Iar aceste extracte le foloseam în diverse produse de uz extern (creme și unguente), alături de alte substanțe alo­pate, pe care le aveam în farmacie, primite de la depozitul de medicamente. Atunci când era nevoie, preparam și rețete de uz intern, tot din astfel de combinații, pentru că, efectiv, n-aveam ce altceva să le dau bolnavilor.

Marea găselniță: natură și alopatie

- Practic, ați combinat substanțe alopate cu extracte naturale?

- Da, am început să creez produse hibrid: com­binații din extracte de plante, concentrat de propolis și substanțe farmaceutice alopate! Și am continuat așa multă vreme, pentru că dădeau rezultate exce­lente, ceea ce m-a dus la convingerea că erau mai bune, mai eficiente terapeutic decât orice medica­ment de sinteză. Substanțele active se potențau una pe alta, oamenii erau tare mulțumiți de rezultate...
Am rămas la Ostrov până în 1993. Zece ani am stat acolo! În perioada asta am citit, am cercetat, am experimentat... Era o zonă agricolă foarte bogată, puteam să fac rost cu ușurință de sute de plante me­dicinale, direct din mediul lor, creșteau pe toate drumurile și le cunoșteam bine, din facultate. În plus, mă interesa medicina popu­lară, îmi plăcea să caut rețete din bătrâni și să le adap­tez. Străin de acele locuri, ce să fac altceva? Fiind o zonă izolată, unde se producea mult alcool (erau mii de hectare de viță-de-vie), mai toată su­fla­rea sa­tului cu asta se în­de­let­nicea... Iar cum mie nu-mi plăcea băutura, când îmi ter­mi­nam programul, rămâneam în micul meu la­bo­rator din dis­pensar și mai in­ventam câte-un leac... Înce­puse să-mi placă!

- Iar lumea v-a îndrăgit, bă­nuiesc... Pri­meau prepara­te­le cu încredere?

- Oamenii și-au dat seama că prepa­ratele mele chiar aveau efect și au în­ceput să mă caute tot mai des. Și nu doar cei din sat, pentru că deja devenisem celebru... Veneau oameni de la Călărași sau de la Constanța să le prepar leacuri, ceea ce îmi aducea satisfacție și bucurie. Parcă îmi găsisem și eu rostul, în sfârșit! Așa că am continuat să inventez rețete de preparate cu potență terapeu­tică ridicată...

Carnetul mamei soacre

- Dar de unde vă luați rețetele? V-ați inspirat și din leacurile populare? În orice sat, la acea vre­me, exista și câte-o doftoroaie bătrână...

- Era și-aici o doftoroaie, ce-i drept, însă era alcoolică și nu prea aveam cu cine să mă înțeleg... Sur­sa mea de inspirație a fost mama soacră, farma­cistă și ea. A lucrat între 1920 și 1980, s-a pensionat când eu și soția mea am ajuns să profesăm. Ne-a dat un carnet cu cele mai interesante rețete pe care le avea, despre care știa că au efect terapeutic garantat. Printre acestea erau și multe din plante medicinale. Dar știam și eu destule, aveam niște cărți vechi cu leacuri din plante luate din talcioc. Și cum am fost o fire curioasă, am încercat să fac fel de fel de combinații, să văd ce-mi iese...

- Deci ați avut și propriile căutări...

- Da, în mare parte sunt căutările, încercările, testele mele... Nu-i ușor să ajungi la formula optimă a unui preparat. Dar mi-a plăcut să creez medi­camente, să le prepar. Eu n-am știut niciodată să vând medicamente, drept pentru care, după Revo­luție, n-am avut succes. Stăteam în laborator 10-12 ore pe zi, aprovizionam farmacia, de care se ocupa soția mea, cu preparatele mele. Ea avea totul în gri­jă: distribuție, vânzare, rețete... Eu, însă, n-am avut chemare pentru așa ceva... Am încercat să-mi gă­sesc locul într-o farmacie de oraș, dar patronii nu m-au acceptat. N-aveau răbdare să-mi îngăduie câ­te­va luni ca să mă obișnuiesc cu farmacia, cu produ­sele de pe rafturi... Și nu puteam să recuperez într-o lună ceea ce n-am învățat în 15 ani! Toți vor farma­ciști standard, să știe să vândă și aspirină, și prezer­vative, și cosmetice de top. Eu nu știu să fac treaba asta. N-am avut niciodată stofă de comer­ciant, cum sunt farmaciștii de azi, așa că am rămas pe drumul meu - să fiu creator de preparate farma­ceutice!

- Da, dar sunteți mai câștigat acum!

- Nici acum n-aș putea spune că sunt câștigat. Dacă nu ești cunoscut, nu te caută lumea. Însă am bucuria as­ta, plăcerea asta dusă până la obsesie: să prepar medi­ca­mente! În fiecare lună gân­desc câte un medica­ment nou și mă chinui să-i tot îmbu­nătățesc formula, astfel încât rezul­tatele să fie nu doar bune, ci excepțio­nale! Acum câțiva ani, aveam trei locuri de muncă. Lu­cram la Spi­talul Muni­cipal din Va­tra Dornei, lu­cram și în farmacia asta mi­cuță unde sunt acum, eram și profesor la Școala Post­liceală Sanitară. Cu toa­te că aveam trei locuri de muncă, trăiam din pen­sia ma­mei mele și mân­cam la cantina săracilor. Însă mă bu­curam că pot să-mi procur substanțe farmaceu­tice. Pasiunea asta m-a dus în situația să locuiesc în farmacie. Mă culc la 10 seara, mă trezesc la 4 dimi­neața, și atunci, fie mă gândesc la un nou medi­cament, fie prepar ceva până la ora 7, când plec la spital. Este ca un drog!

40 de produse, numai pentru reumatism

- Vreau să vorbim puțin și despre bolile cărora li se adresează produsele dvs. Frigul care s-a lăsat peste noi a agravat mai ales problemele articu­lare, cu care se confruntă în special persoanele în vârstă. Aveți remedii capabile să îmblânzească nesuferitul reumatism?

- Reumatologia este chiar una dintre compe­ten­țele mele! M-am specializat în afecțiuni reumatice și boli dermatologice, mai ales că am avut de-a face cu mulți bătrâni în familie și-n viața profesională. Îmi era milă de ei, îi vedeam cocârjați de dureri, cu grimase pe față și abia puteau să se miște... Pe lângă toate neajunsurile bătrâneții, nu­mai de dureri n-au nevoie acești oameni! Așa că am încercat să fac tot ce-mi stătea în putință să le mai alin durerile. Ulte­rior, am început să lucrez și la cauze, nu numai la efectele bolii. Am adunat multe informații pe care le-am folosit în laborator. Acum am preparate care acționează mixt: atât asupra cauzei reumatismului, cât și asupra simptomelor supărătoare pe care le induce.

- Să vorbim despre ele! Ce preparate aveți pen­tru reumatism?

- Am creat peste 40 de produse numai pentru reumatism! Cele mai eficiente sunt adevărate "bom­be antiinflamatoare" - preparate farmaceutice care au 15 substanțe active în compoziție, dintre care 12 extracte din plante și trei substanțe alopate (de sinteză). Luate separat, fiecare componentă are un puternic rol antialgic și antiinflamator. Însă în­globate în același preparat, aceste substanțe se po­tențează reciproc, sunt mult mai eficiente! Cu cât sunt mai multe și mai bine alese, cu atât efectele se fac simțite mai rapid! Ceea ce își doresc și bolnavii, care n-au răbdare să aștepte luni la rând să le treacă durerile... Pentru reumatism, eu prepar mai mult geluri și creme, unguente pe bază grasă, utile mai ales pentru cei care au bunul obicei să-și facă masaj, pentru că masajul ajută la îmbunătățirea circulației sanguine în zonă. Iar când sângele circulă mai bine, și absorbția substanțelor active este mai eficientă. Doar că nu apare imediat, trebuie puțină răbdare. Cu gel nu se poate face masaj, însă are marele avantaj că intră imediat în țesuturi, iar efectul terapeutic este mai rapid!
Cele mai eficiente produse antireumatice reali­za­te de mine sunt din gama Glubosfen forte (gel și cremă) - o combinație de substanțe active care acțio­nează eficient asupra cauzei bolii: degenerarea articulațiilor, a cartilajelor articulare și diminuarea lichidului sinovial. Preparatul are în compoziție glu­cozamină, venin de albine, ibuprofen 5%, pulbere de Boswellia, camfor, mentol, lidocaină, extract moale de propolis, ulei volatil de eucalipt, salicilat de metyl, tinctură de ardei iute, tinctură de untul pământului, extract de tătăneasă, ulei de sună­toare, extract de arnică, acid hialuronic, colagen hidro­lizant și bază de cremă sau gel. Se utilizează de 2-3 ori pe zi, prin masajul locurilor afectate, iar efec­tele sunt neașteptat de bune, în timp foarte scurt! Am o mare încredere în acidul hialuronic, pe care îl folosesc atât în uzul intern, cât și extern. Colage­nul hidrolizant este o substanță componentă a gelatinei, care reface cartilajele deteriorate ale articulațiilor.

- Chiar și la pacienții cu vârste înaintate?

- Dacă omul are articulația blocată, nu poți să faci mare lucru. Dar dacă încă nu s-a mâncat cartila­jul și articulațiile nu s-au deteriorat iremediabil, pot să-l ajut. În plus, alături de medicație, le mai reco­mand bolnavilor și alte măsuri terapeutice. Spre exemplu, hidroterapia e foarte eficientă, pentru că îmi potențează medicația. Pentru gonartroză, eu îi recomand pacientului să ia un scăunel, să-l pună în cada de baie și să facă duș fierbinte cât suportă pe piciorul bolnav (să nu se opărească, desigur), iar în același timp, să flecteze piciorul înainte și înapoi, cum se joacă copiii când stau pe scaun, ca să îmbu­nătățească circulația sanguină în zonă. După această procedură cu apă fierbinte se șterge și se unge cu gelul sau cu crema pe care i-am dat-o. Circulația sanguină fiind mai bună, absorbția se face mai rapid și efectul este pe măsură.

"Două treimi dintre suferințele noastre sunt cauzate de stilul de viață"

- Le faceți bolnavilor de reumatism și alte recomandări, referitoare la alimen­tație, mișcare etc.?

- Desigur! Două treimi din suferințele noastre sunt cauzate de stilul de viață ne­adec­vat și de ali­men­tația nesănătoasă, drept pentru care cu asta încep. Mai ales cu alimentația, care ne poate fi me­dicament sau otravă. Și rămân la exemplul cu gonar­troza: dacă bolnavul este supraponderal sau obez, toată greutatea în plus îi apasă pe articulațiile membrelor inferioare - zona coccisului, genunchi și glezne. Le reco­mand tuturor o alimentație cât mai apro­pia­tă de natural, cu puține proteine și grăsimi animale. Dacă persoana respectivă nu rezistă fără carne (deși asta nu este o neputință, e doar în mintea noastră), îi recomand carnea albă, care este cea mai compa­tibilă cu sistemul nostru biologic: pasăre de curte și pește proaspăt - o masă de pește săptămâna asta și o masă de pasăre săptămâna următoare, nu zi de zi! În Biblie scrie clar că omul a fost creat ve­getarian. Geneza, 1:28-29: «Dumnezeu i-a binecu­vântat și le-a zis: "Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l și stăpâniți peste peștii mă­rii, peste păsările cerului și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ. Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânță și care este pe fața între­gului pământ și orice pom care are în el rod cu să­mân­ță: aceasta să fie hrana voastră!"». În Biblie găsești toate ingredientele pentru o viață sănătoasă. Asta m-a inspi­rat să le indic bolnavilor să consume cât mai multe fructe, legume și verdețuri, mai ales cru­de. Ajută mult la refacerea sănătății - sunt nu­me­roase studii pe această temă, nu o spun eu! În plus, fiind hipocalorice, contribuie și la reglarea greutății.
Eu sunt credincios, creștin practicant. Îl rog pe Dumnezeu în fiecare zi să-mi dea înțelepciune și inspirație, ca să prepar leacuri eficiente pentru se­menii mei. Îmi place să le fiu mereu de folos oa­me­nilor. Și cred că Dumnezeu, în bunătatea Lui, m-a inspirat în tot ceea ce fac.

"Tot ce e exces duce la deces"

- Prin ce se deosebesc preparatele dvs. anti­reumatice de sutele de alte produse de pe rafturile farmaciilor?

- Secretul constă în știința de a combina sub­stanțele active și în alegerea bazei în care poți să le în­globezi pe toate. Nu orice bază de cremă sau gel poate să suporte o combinație de 14, 15 substanțe, cum folosesc eu. În timp, se poate separa partea grasă de cea apoasă, se poate "tăia", nu le poți folosi, pentru că sunt prea dure și formula far­ma­ceutică devine ineficientă. În plus, eu pot să perso­nalizez orice preparat, pot să cresc sau să scad anu­mite cantități de substanțe din produsul respec­tiv. De exemplu, am un antialgic foarte eficient la care folosesc lidocaina. Pot să reglez doza de lidocaină de la 2 la 10%, în funcție de gravitatea afecțiunii, de durerile pacientului. Dacă am un pacient alergic la paracetamol, scot paracetamolul din combinația produsului. Este un avantaj față de medicamentele standardizate, cu care n-ai cum să jonglezi. Or, asta n-o poate face fabrica de medi­camente sau o farma­cistă care nu știe decât să vândă medicamente...

- Cât durează tratamentul cu produsele dvs.?

- Durata este variabilă: de la o săptămână la 2-3 luni. Depinde de nivelul de afectare, de vechimea bolii, de greutatea bolnavului. Am avut pacienți care au făcut o cură de două săptămâni sau o lună, apoi nu i-am mai văzut 20 de ani. Pentru ca trata­mentul să aibă succes pe termen lung, trebuie să-și schimbe și ei stilul de viață: să mănânce mai sănă­tos, să facă mișcare zilnic, nu să stea pe fotoliu cât e ziua de lungă, cu telecomanda în mână. Greutatea în plus apasă pe articulații. Cu cât ești mai greu, cu atât obosești mai mult inima și articulațiile. Intri într-un cerc vicios, din care cu greu mai poți să te desprinzi... Așa că stilul de viață e uneori mai im­por­tant decât indicațiile terapeutice! Dacă oamenii ar fi conștienți de acest lucru, ar suferi infinit mai puțin! Există o expresie foarte bună care rezumă totul, când vorbim de sănătate: "Tot ce e exces duce la deces"!

- Ce alte preparate farma­ceu­tice produceți în laboratorul dvs.?

- Am sute de preparate pen­tru zeci de boli, plus o mulțime de pro­duse cosmetice preparate în labo­ra­tor - mi-ar fi foarte greu să le nu­mesc aici pe toate... Cine vrea să le afle poate să intre pe pagina de in­ternet www.aroma-tis.ro - sunt des­crise toate acolo. Cum vă spu­neam, eu m-am specializat în pre­parate antireu­matice și der­matologice. Aș aminti aici un preparat foarte bun pentru ulcer varicos, ulcer diabetic și escare - face minuni, regenerează țe­suturile în timp scurt! Mai am un produs care vindecă bursita, boală ce se manifestă prin infla­ma­ția ne­du­reroasă a articu­lațiilor mari (ge­nunchi, coate, umăr, gleznă) - o inflamație care, până la ge­lul pe care l-am conceput acum un an, se trata nu­mai chi­rurgical! Gelul antibursită este realizat din­tr-o com­binație de șapte extracte din plante și trei substanțe farmaceutice și vindecă bursita într-un interval relativ scurt - între două săptămâni și o lună. O vin­decă total, fără sechele și fără recidive! Practic, acest gel le face concurență chirurgilor! Es­te vârful trudei mele, am deja peste 50 de cazuri re­zolvate!

- Cât costă și de unde pot fi procurate pro­du­sele dvs.?

- Prețurile produselor mele sunt considerabil mai mici decât ale preparatelor clasice pentru că eu nu le fac reclamă, nu plătesc taxe la farmacii să le țină pe raft, nu plătesc comisioane la depozite far­ma­­ceutice, pentru distribuție... Fiind unic produ­că­tor, se pot procura numai de la farmacia mea. Per­soa­nele în vârstă, care nu au acces la internet, mă pot suna la telefon. E bine să vorbesc cu fiecare pa­cient în parte (atât cât îmi permite timpul, desi­gur), ca să-i pot personaliza preparatele în funcție de ce-mi transmite la anamneză.

- La final, ce sfaturi aveți pentru cei care citesc acest interviu?

- Sfatul meu este să ducă o viață cât mai echili­brată. În meniul zilnic să domine hrana vegetariană, să nu mai mănânce nimic după ora 18, eventual doar un măr, o pară sau să bea ceaiuri din plante me­dicinale. Apoi, să facă mai multă mișcare (nu sport de performanță, ci să meargă mai mult pe jos, în ritm vioi), să doarmă îndeajuns - 7-8 ore pe noap­te, să se hidrateze corespunzător cu apă plată, sucuri de fructe și ceaiuri neîndulcite. Și să încerce, pe cât posibil, să-și îngăduie zil­nic mici momente de bucurie, să aibă ac­tivități care să le facă plăcere, pentru că psi­hicul are o importanță covârșitoare asupra fizicului. Dumnezeu ne-a creat pe noi, oame­nii, ca să fim fericiți. Avem totul la îndemână să trăim în bucurie și entuziasm. Depinde doar de noi dacă facem acest lucru! Formula sănătății e mai simplă decât cred mulți dintre semenii noștri...


D-l farmacist PAUL TISMAȘ poate fi contactat la tel. 0752.845.050.
Detalii despre gama sa completă de preparate farmaceutice puteți găsi pe http://www.aroma-tis.ro/