Sistemul imunitar nu e un sistem organic izolat, ci conlucrează strâns cu psihicul şi creierul. Din aceste concluzii a creat psihologul american Robert Adler, în urmă cu 40 de ani, noţiunea de "Psihoneuroimunologie" (PNI). La vremea respectivă, ideile lui Adler erau cu totul noi, dar astăzi nu se mai îndoieşte nimeni de faptul că stresul joacă, de pildă, un rol în bolile autoimune. Psihologul american Sheldon Cohen, unul dintre cei mai experimentaţi specialişti în răceli şi gripe, a fost primul care a demonstrat că stresul ne expune mai mult la riscul răcelilor. În cadrul experimentelor sale, Cohen le-a pulverizat în nas unor oameni sănătoşi, viruşi gripali, după care i-a izolat o săptămână şi a aşteptat rezultatul. În plus, a reuşit să afle, cu ajutorul unui chestionar, dacă subiecţii avuseseră înainte dispute, dacă dormiseră prea puţin sau dacă erau singuri. Şi a dovedit că presiunea şi solicitările mari la locul de muncă, dar şi conflictele prezintă cel mai mare risc pentru sistemul imunitar. Aceste concluzii indică, de fapt, calea prin care putem oferi sprijin propriului sistem imunitar: metodele de relaxare ne ajută să avem o atitudine mai bună faţă de stresul durabil, susţinând, astfel, imunitatea.
Puterea verde
* O zi petrecută în pădure reduce la bărbaţi nivelul adrenalinei cu circa 30%, iar la femei, cu 50%.
* Două zile de "baie verde de pădure" întăresc sistemul imunitar vreme de o lună.
* Trei tipuri de proteine anti-cancer - şi extrem de multe celule "ucigaşe" produce organismul în timpul unei "băi de pădure".
* Cinci minute petrecute în pădure sunt suficiente pentru instalarea efectului relaxării
Întăritori ai imunităţii
Somnul
În timpul somnului, creierul produce transmiţători care modifică pozitiv memoria imunitară.
Mişcarea
Celulele musculare active produc albumine care contracarează infecţiile. Hormonii de stres sunt descompuşi.
Lumina
Afecţiunea
Singurătatea slăbeşte imunitatea. Deci: apropiaţi-vă de oameni, făceţi-vă prieteni!
Mâncarea
Usturoiul şi afinele au efecte antiinflamatorii şi antibacteriene puternice.
Metode simple de relaxare
- Stresul de durată lungă este un puternic declanşator de infecţii. Yoga, tehnicile speciale de respiraţie sau meditaţia "calmează", în mod cert, sistemul de alarmă al organismului -
Yoga
Această tehnică de mişcare, originară din Extremul Orient, este cercetată ştiinţific de circa 50 de ani şi dovedeşte efecte pozitive în caz de stres. Asanele - anumite poziţii ale corpului în yoga - reduc nivelul stresului, ameliorează dispoziţia şi combat frica şi stările depresive. Conform studiilor, sunt suficiente 90 de minute de yoga pe săptămână. Deja după o serie de exerciţii, hormonii de stres din salivă sunt mai puţini.
Respiraţia
Spiritul şi respiraţia se află într-o strânsă legătură. La stres, respirăm - fără să vrem - mai repede - un proces natural, condiţionat evoluţionar, dirijat de sistemul simpatic. Prin expiraţii prelungite, putem să-i activăm "adversarul", sistemul parasimpatic. "Nervul odihnei" este responsabil pentru relaxare şi regenerare. Încercaţi exerciţiul 4/6: inspiraţi 4 secunde şi expiraţi 6 secunde.
Meditaţia
Reduce stresul şi întăreşte sistemul imunitar. Adulţii care meditează sunt predispuşi mult mai rar la răceală decât cei care nu meditează.
Încercaţi aşa-numitul "Bodyscan" (scanarea corporală): Culcaţi-vă pe spate şi "străbateţi-vă", în minte, corpul, din creştetul capului până la tălpile picioarelor.