Acțiunea psihicului asupra sistemului imunitar

Rodica Demian
- Sistemul imunitar nu este ceva static. Problemele de la serviciu, conflictele cu semenii noștri și singurătatea îl afectează, și brusc, devenim mai susceptibili la boli -

Sistemul imunitar nu e un sistem orga­nic izolat, ci conlucrează strâns cu psi­hicul și creierul. Din aceste concluzii a creat psi­hologul american Robert Adler, în urmă cu 40 de ani, noțiunea de "Psihoneuro­imu­nologie" (PNI). La vremea respectivă, ideile lui Adler erau cu totul noi, dar astăzi nu se mai îndo­iește nimeni de faptul că stresul joacă, de pildă, un rol în bolile auto­imune. Psihologul american Shel­don Cohen, unul dintre cei mai experimentați spe­cia­liști în răceli și gripe, a fost primul care a de­monstrat că stresul ne expune mai mult la riscul ră­celilor. În cadrul experi­mentelor sale, Cohen le-a pul­­verizat în nas unor oameni sănătoși, viruși gri­pali, după care i-a izolat o săptămână și a așteptat re­zul­tatul. În plus, a reușit să afle, cu ajutorul unui ches­tionar, dacă subiecții avuseseră înainte dispute, dacă dormiseră prea puțin sau dacă erau singuri. Și a dovedit că presiu­nea și solicitările mari la locul de muncă, dar și conflictele prezintă cel mai mare risc pentru siste­mul imunitar. Aceste concluzii in­di­că, de fapt, ca­lea prin care putem oferi sprijin pro­priului sistem imunitar: metodele de relaxare ne ajută să avem o atitudine mai bună față de stresul durabil, susți­nând, astfel, imunitatea.

Puterea verde

* O zi petrecută în pădure reduce la bărbați nive­lul adrenalinei cu circa 30%, iar la femei, cu 50%.
* Două zile de "baie verde de pădure" întăresc sistemul imunitar vreme de o lună.
* Trei tipuri de proteine anti-cancer - și ex­trem de multe celule "ucigașe" produce organismul în timpul unei "băi de pădure".
* Cinci minute petrecute în pădure sunt suficiente pentru instalarea efectului relaxării

Întăritori ai imunității

Somnul
În timpul somnului, creierul produce transmi­țători care modifică pozitiv memoria imunitară.

Mișcarea
Celulele musculare active produc albumine care contracarează infecțiile. Hormonii de stres sunt descompuși.

Lumina
Producția de vitamina D, strâns legată de lumi­na soarelui, reglează activitatea sistemului imuni­tar. Un nivel mai ridicat al vitaminei D din sânge înseamnă un posibil risc mai redus de cancer și de alte afecțiuni.

Afecțiunea
Singurătatea slăbește imunitatea. Deci: apro­piați-vă de oameni, făceți-vă prieteni!

Mâncarea
Usturoiul și afinele au efecte antiinflamatorii și anti­bacteriene puternice.


Metode simple de relaxare

- Stresul de durată lungă este un pu­ter­nic declanșator de infecții. Yoga, teh­nicile speciale de respirație sau meditația "cal­mează", în mod cert, sistemul de alar­mă al organismului -

Yoga

Această tehnică de mișcare, originară din Ex­tremul Orient, este cercetată științific de cir­ca 50 de ani și dovedește e­fec­te pozitive în caz de stres. A­sanele - anu­mi­te poziții ale corpului în yoga - reduc nivelul stre­sului, ameliorează dispoziția și combat frica și stările depresive. Conform studiilor, sunt suficiente 90 de minute de yoga pe săptămână. Deja după o serie de exerciții, hormonii de stres din salivă sunt mai puțini.

Respirația

Spiritul și respirația se află într-o strânsă legă­tură. La stres, respirăm - fără să vrem - mai repede - un proces natural, condiționat evoluționar, dirijat de sistemul sim­patic. Prin expirații pre­lun­gite, putem să-i ac­tivăm "adversarul", sis­temul parasimpatic. "Ner­vul odihnei" este respon­sabil pentru relaxare și regenerare. Încercați exer­cițiul 4/6: inspirați 4 secunde și expirați 6 se­cunde.

Meditația

Reduce stresul și întărește sistemul imunitar. Adulții care medi­tea­ză sunt predis­puși mult mai rar la răceală decât cei ca­re nu meditează.
Încercați așa-nu­mitul "Bodyscan" (scanarea corpo­rală): Culcați-vă pe spate și "străbate­ți-vă", în min­te, cor­pul, din creștetul capului până la tălpile pi­cioa­relor.