Stimate domn, după descrierea făcută de dumneavoastră s-ar părea că este vorba de un epiteliom bazocelular, cea mai frecventă formă de cancer cutanat, dar care, din fericire, contribuie doar la 0,1% din decesele provocate de această boală. De altfel, dă foarte rar metastaze. Nu se ştie cauza exactă a afecţiunii, una dintre cauze fiind expunerea excesivă la raze ultraviolete. Epiteliomul bazocelular poate îmbrăca mai multe forme.
a) Forma nodulară - arată ca un nodul, o umflătură pe piele, uneori cu o culoare aproape translucidă. Se văd, adesea, firele de vase sangvine pe el.
b) Forma sclerodermiformă - care este plată, adesea de culoarea albă, chiar sub nivelul pielii, aproape ca o cicatrice.
c) Forma infiltrativă - care creşte în piele şi infiltrează şi pe firele nervilor. Marginile sunt mai greu de determinat.
d) Forma superficială - poate apărea ca o pată roşiatică, cu scuame fine deasupra.
e) Uneori poate ulcera, dând aparenţa unei răni care nu se vindecă.
Există factori de risc ce predispun la apariţia epiteliomului bazocelular, de care toată lumea ar trebui să ia seamă:
* Expunere cronică, neprotejată, la razele ultraviolete - expunere excesivă solară, sau la saloanele de bronzare, traiul în zone foarte însorite sau la înălţimi mari, antecedente de arsuri solare. Deci, atenţie în sezonul estival!
* Sexul - este mai frecvent întâlnit la sexul masculin, o posibilă explicaţie fiind meseriile ce expun corpul la soare.
* Culoarea pielii - Persoanele cu ten deschis, cu părul blond şi ochii verzi sau albaştri, cele cu tendinţă de a face pistrui, sunt mai expuse.
* Vârsta - De obicei, afecţiunea apare după vârsta de 50 ani, însă expunerea solară în exces face ca mulţi să sufere de această boală la vârste mai mici.
* Antecedentele familiale de cancer cutanat - sporesc riscul de epiteliom bazocelular.
* Folosirea unor medicamente care suprimă imunitatea - cum ar fi steroizi, medicamente administrate în cancer, pentru transplant de organe etc.
* Tratamentele cu raze Roentgen - cresc riscul de epiteliom bazocelular.
* Expunerea la arsenic - creşte riscul de producere a unor cancere cutanate, inclusiv epiteliomul bazocelular.
* Moştenirea genetică - există boli moştenite, mai rare, dar care au drept componentă producerea de multiple epitelioame bazocelulare, chiar la vârste mici.
Din punct de vedere naturist, oriunde este un cancer pe piele, trebuie căutată o slăbiciune în energia ficatului, în primul rând. El, împreună cu rinichiul, contribuie la regenerarea organismului.
Măsuri
* Protecţia solară/igiena solară - Expunerea solară este normală şi necesară pentru organism. Printre altele, duce la producerea de vitamina D. În plus, energia cosmică este absorbită de organism pentru propria sănătate, ca parte a hrănirii sale. Totuşi, trebuie să se folosească creme fotoprotectoare, şi trebuie evitată expunerea solară între orele 10:00-16:00.
* Fumatul - lezează energiile ficatului şi deprimă sistemul imunitar în general. Este şi el un factor de risc pentru cancer.
* Dieta - bogată în legume şi fructe, căci produc antioxidanţi care ar putea proteja împotriva cancerului.
* Mişcarea - ajută la obţinerea unui tonus pozitiv. Din ce în ce mai mult, ştiinţa medicală semnalează relaţia între starea psihică şi boală, prin aşa-numita medicină psihosomatică.
* Plante medicinale - Uleiul de tămâie (Boswellia spp), aplicat local şi administrat oral, cu menţionarea pe ambalaj că este "esenţial"; extrase din frunze de mesteacăn, care se aplică local.
Imediat ce observaţi apariţia unor formaţiuni neobişnuite pe piele, adresaţi-vă, fără întârziere, medicului dermatolog.
Vă urez succes!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Cum se poate vindeca cineva de tinitus?"
(Răspuns pentru LAURENŢIU PIFU, F. AS nr. 1305)
Acufenele sau tinitus (vâjâieli sau ţiuituri) sunt senzaţii sonore care nu-şi găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) şi obiective (sesizate atât de pacient, cât şi de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcţionale de diferite tipuri şi localizari, care în timp, pot duce la pierderea calităţii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc). Acufenele de care suferiţi dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, ţiuit, foşnet, şuierat etc. Adesea sunt însoţite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, greţuri, vărsături şi transpiraţii. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficienţa circulatorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot şi intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în declanşarea acufenelor şi tulburărilor de echilibru. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dispariţia sau atenuarea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluţie a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puţin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, şi se poate schematiza astfel: exerciţii fizice, aplicaţii locale calde, unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilina/oxybral, vitaminele B1 şi B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulaţie cerebrală Fares) şi Passiflora sau Sedatif PC. Este utilă aromoterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, muşeţel). "Ocnasept" poate fi comandat la tel. 0724/22.02.70, tel: 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucureşti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Cum pot scăpa de Gardnerella?"
(Răspuns pentru TEREZA - Bacău, F. AS nr. 1304)
Cauzatoare pe termen îndelungat a vaginitelor, vulvovaginitelor şi cervicovaginitelor, iar la femeile gravide a "avortului spontan", bacteria anaerobă (ce se poate dezvolta şi în absenţa oxigenului) Gardnerella vaginalis, produce inflamaţia mucoasei, prurit şi secreţii/ scurgeri de culoare alb-gri sau gălbui, cu dureri la urinare. Cu toate că face parte din flora bacteriană normală, când se produce un dezechilibru, aceasta se înmulţeşte excesiv, producând vaginoză bacteriană.
Cauzele declanşatoare sunt: igiena necorespunzătoare după relaţiile sexuale, prezenţa infecţiei cu Trichomonas la partener, folosirea de tampoane intravaginale, spălături vaginale dese cu săpun şi compuşi chimici din şampon. De obicei, în timpul sau după contactul sexual se simte o arsură, dureri moderate, umflarea şi înroşirea vulvei, prurit.
Atenţie! Evitaţi să rămâneţi însărcinată până la eradicarea definitivă a infecţiei şi 3 luni după, riscul major fiind naşterea prematură şi avortul spontan.
Investigaţii - teste - un test rapid se poate face cu Testul Veneris cu precizie foarte mare, >98%, repetându-se după tratament la indicaţia medicului sau terapeutului.
Tratamentul alopat cuprinde: Ofloxacin, Doxicilină, Flagyl ovule, Viviflor sau iaurt cu probiotice se introduce seara, 7-10 zile, în vagin. Partenerul se va trata cu: Goldenseal Root, Colostrum Prime Life, Cat's Claw, Jarro-Dophilus+Fos, la indicaţia terapeutului.
Notă: Dacă în secreţia vaginală pentru cultură (microscropie), mai apare bacteria Gardnerella, solicitaţi medicului Metronidazol.
Multă sănătate!
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Cum pot scăpa de hemoroizi?"
(Răspuns pentru MARIANA - Bucureşti, F. AS nr. 1303)
Stimată doamnă, pe când aveam 20 de ani, tatăl meu voia să mă ducă la un doctor să mă opereze de hemoroizi. Cum pe atunci eram student şi mă pasiona chimia, am încercat mai multe unguente preparate de mine. Cu unul dintre acestea, pe care între timp l-am îmbunătăţit, am reuşit să scap de aceşti hemoroizi, atât interni cât şi externi, fără operaţie.
Deci, vă recomand şi dumneavoastră acest tratament: după fiecare scaun, vă veţi unge cu unguent POCO pe toată suprafaţa inflamată. La prima ungere s-ar putea să vă usture puţin, dar după circa 5 minute, durerea va dispărea şi veţi putea sta jos. Vă veţi unge în fiecare seară după o igienă locală minuţioasă. Veţi vedea cum hemoroizii vor începe să se micşoreze, iar după 20 de zile vor dispărea.
Multă sănătate!