Răspuns pentru THEODOR - Iași, F. AS 1256 - "Am pe față un edem inestetic"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimate domn, după descrierea făcută de dum­neavoastră s-ar părea că este vor­ba de un epiteliom bazo­ce­lular, cea mai frecventă formă de cancer cutanat, dar care, din fericire, contribuie doar la 0,1% din decesele provocate de această boală. De altfel, dă foar­te rar metastaze. Nu se știe cauza exactă a afecțiunii, una dintre cauze fiind expunerea excesivă la raze ultraviolete. Epiteliomul bazocelular poate îmbrăca mai multe forme.
a) Forma nodulară - arată ca un nodul, o umflătură pe piele, uneori cu o culoare a­proa­­pe translucidă. Se văd, adesea, firele de vase sangvine pe el.
b) Forma sclerodermiformă - care este plată, adesea de culoarea albă, chiar sub nivelul pielii, aproape ca o cicatrice.
c) Forma infiltrativă - care crește în piele și infiltrează și pe firele nervilor. Marginile sunt mai greu de determinat.
d) Forma superficială - poate apărea ca o pată roșiatică, cu scuame fine deasupra.
e) Uneori poate ulcera, dând aparența unei răni care nu se vindecă.
Există factori de risc ce predispun la apariția epiteliomului bazocelular, de care toată lumea ar trebui să ia seamă:
* Expunere cronică, neprotejată, la razele ultraviolete - expunere ex­cesivă solară, sau la saloanele de bron­zare, traiul în zone foarte în­sorite sau la înălțimi mari, ante­ce­dente de arsuri solare. Deci, atenție în sezonul estival!
* Sexul - este mai frecvent întâlnit la sexul mas­culin, o posibilă explicație fiind meseriile ce expun corpul la soare.
* Culoarea pielii - Persoanele cu ten deschis, cu părul blond și ochii verzi sau albaștri, cele cu tendință de a face pistrui, sunt mai expuse.
* Vârsta - De obicei, afecțiunea apare după vârsta de 50 ani, însă expunerea solară în exces face ca mulți să sufere de această boală la vârste mai mici.
* Antecedentele familiale de cancer cutanat - sporesc riscul de epiteliom bazocelular.
* Folosirea unor medicamente care suprimă imunitatea - cum ar fi steroizi, medicamente admi­nistrate în cancer, pentru transplant de organe etc.
* Tratamentele cu raze Roentgen - cresc riscul de epiteliom bazocelular.
* Expunerea la arsenic - crește riscul de pro­ducere a unor cancere cutanate, inclusiv epitelio­mul bazocelular.
* Moștenirea genetică - există boli moștenite, mai rare, dar care au drept componentă producerea de multiple epitelioame bazocelulare, chiar la vârste mici.
Din punct de vedere naturist, oriunde este un cancer pe piele, trebuie căutată o slăbiciune în energia ficatului, în primul rând. El, împreună cu rinichiul, contribuie la regenerarea organismului.

Măsuri
* Protecția solară/igiena solară - Expunerea solară este normală și necesară pentru organism. Printre altele, duce la producerea de vitamina D. În plus, energia cosmică este absorbită de organism pen­tru propria sănătate, ca parte a hrănirii sale. To­tuși, trebuie să se folosească creme fotoprotec­toare, și trebuie evitată expunerea solară între orele 10:00-16:00.
* Fumatul - lezează energiile ficatului și de­primă sistemul imunitar în general. Este și el un factor de risc pentru cancer.
* Dieta - bogată în legume și fructe, căci pro­duc antioxidanți care ar putea proteja împotriva cancerului.
* Mișcarea - ajută la obținerea unui tonus pozitiv. Din ce în ce mai mult, știința medicală sem­nalează relația între starea psihică și boală, prin așa-numita medicină psihosomatică.
* Plante medicinale - Ule­iul de tămâie (Boswellia spp), aplicat local și adminis­trat oral, cu menționarea pe ambalaj că este "esențial"; ex­trase din frun­ze de mesteacăn, care se aplică local.
* Homeopatie - sunt de folos Arsenicum album și Car­cinosinum. Ideal este însă, un tratament constituțional reali­zat de un medic specialist.
Imediat ce observați apa­riția unor formațiuni neobiș­nuite pe piele, adresați-vă, fără întâr­ziere, medicului der­ma­tolog.
Vă urez succes!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Cum se poate vindeca cineva de tinitus?"
(Răspuns pentru LAURENȚIU PIFU, F. AS nr. 1305)


Acufenele sau tinitus (vâjâieli sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiec­tive (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acu­fenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizari, care în timp, pot duce la pierderea calității vietii (insomnie, anxietate, de­presie etc). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pul­satile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neurosen­zo­rială (slăbirea auzului), vertij, tulbu­rări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arterială, insuficiența circulatorie  vertebro-bazilară,  diabetul zaharat sau expunerea la zgomot și intem­perii pot fi cauza sau factorul favo­rizant în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dispariția sau atenuarea zgo­motelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai pu­țin posibil ca acesta să dis­pară. Trata­mentul tinitusului este com­plex, adesea indivi­dualizat, și se poate schema­tiza ast­fel: exerciții fizice, aplicații locale calde, unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/pro­caine, pentoxifilina/oxybral, vitaminele B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală Fares) și Passiflora sau Sedatif PC. Este utilă aromoterapia cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept spray (aerosol salin 100% natural, cu extract din lavandă, busuioc, mentă, mușețel). "Oc­nasept" poate fi comandat la tel. 0724/22.02.70, tel: 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmedsb@gmail.com


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Cum pot scăpa de Gardnerella?"
(Răspuns pentru TEREZA - Bacău, F. AS nr. 1304)


Cauzatoare pe termen îndelungat a vaginitelor, vulvovaginitelor și cervicovaginitelor, iar la fe­meile gravide a "avortului spontan", bacteria anae­robă (ce se poate dezvolta și în absența oxigenului) Gardnerella vaginalis, produce inflamația mucoa­sei, prurit și secreții/ scurgeri de culoa­re alb-gri sau gălbui, cu dureri la uri­nare. Cu toate că face parte din flora bacteriană normală, când se produce un dezechilibru, aceasta se înmulțește excesiv, producând vaginoză bacte­riană.
Cauzele declanșatoare sunt: igiena necorespunzătoare după relațiile sexuale, prezența infecției cu Trichomonas la partener, folosirea de tampoane intravaginale, spălături vaginale dese cu săpun și compuși chimici din șampon. De obicei, în timpul sau după contactul sexual se simte o ar­sură, dureri moderate, umflarea și înroșirea vul­vei, prurit.
Atenție! Evitați să rămâneți însărcinată până la eradicarea definitivă a infecției și 3 luni după, riscul major fiind nașterea prematură și avortul spontan.
Investigații - teste - un test rapid se poate face cu Testul Veneris cu precizie foarte mare, >98%, repetându-se după tratament la indicația medicului sau terapeutului.
Tratamentul alopat cuprinde: Ofloxacin, Do­xi­cilină, Flagyl ovule, Viviflor sau iaurt cu probiotice se introduce seara, 7-10 zile, în vagin. Partenerul se va trata cu: Goldenseal Root, Colostrum Prime Life, Cat's Claw, Jarro-Dophilus+Fos, la indicația terapeutului.
Notă: Dacă în secreția vaginală pentru cultură (microscropie), mai apare bacteria Gardnerella, solicitați medicului Metronidazol.
Multă sănătate!


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Cum pot scăpa de hemoroizi?"
(Răspuns pentru MARIANA - București, F. AS nr. 1303)


Stimată doamnă, pe când aveam 20 de ani, tatăl meu voia să mă ducă la un doctor să mă opereze de hemoroizi. Cum pe atunci eram student și mă pasiona chimia, am încercat mai multe unguente preparate de mine. Cu unul dintre acestea, pe care între timp l-am îmbunătățit, am reușit să scap de acești hemoroizi, atât interni cât și externi, fără operație.
Deci, vă recomand și dumneavoastră a­cest tratament: după fiecare scaun, vă veți unge cu unguent POCO pe toată su­prafața inflamată. La prima ungere s-ar pu­tea să vă usture puțin, dar după circa 5 mi­nute, durerea va dis­pă­rea și veți putea sta jos. Vă veți unge în fiecare seară după o igienă locală minu­țioasă. Veți vedea cum he­moroizii vor începe să se micșoreze, iar după 20 de zile vor dispărea.
Multă sănătate!