Neplăcerile iernii: Dureri în gât

Redactia
- Sunt, cel mai adesea, mesagerii unei răceli sau gripe care cedează la tratamentele naturiste. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau cu vârste înaintate trebuie să se adreseze unui medic dacă după trei zile de trata­mente nu apar îmbunătățiri -

INFLAMAȚII ALE GÂTULUI ȘI LARINGELUI

Inflamațiile în gât și laringe sunt însoțite cel mai adesea de dureri și greutate la înghițit. Ce încep, de obi­cei, cu o mică răgușeală, se ter­mi­nă adesea cu un gât roșu, puternic infla­mat, în cazul când nu se admi­nis­trează rapid remedii cu plante.
Atenție! O inflamație a gâtului, aparent nevi­novată, se poate trans­forma repede într-o angină peri­culoa­să sau într-o amigdalită purulentă. Dacă apar febră și puncte albe pe amig­dale, bolnavul tre­buie să meargă la medic.

Ceai de nalbă
Prin conținutul bogat în sub­stan­țe mucilagi­noa­se, nalba are acțiune emo­lientă, mai ales în caz de tuse, inflamații ale gâ­tului, bronșită.
Mod de prepa­rare: 1 linguriță de plantă uscată se opă­rește cu o cană de apă în clocot. Se in­fuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.

Gargară cu ulei de floarea-soarelui
Faptul că uleiul de floarea-soa­relui influ­en­țează pozitiv microflora zonei respiratorii a fost prima dată certificat în Ucrai­na, unde s-au ob­ți­nut succese sur­prinzătoare cu a­cest leac. Se poate folosi ulei de gătit obiș­nuit.
Mod de folosire: vârâți în gură o lingură de ulei de floarea-soarelui, fără să-l înghițiți. Mes­tecați-l cu gura închisă vreme de 15 minute, până se sub­țiază și devine albicios. Scuipați-l, clătiți-vă gura cu apă, spălați-vă pe dinți.

Comprese cu arnică
În general, ar­nica se folo­sește ca leac pen­tru vin­de­carea ra­pidă a răni­lor, dar are efect puternic și sub for­mă de ceai, folosit în comprese.
Mod de preparare și folosire: opă­riți 2 lingurițe de plantă cu un sfert de litru de apă. Strecu­rați infuzia după 10 minute. Înmu­iați în ceai o fâșie de tifon sau un pro­sopel plușat și înfășurați-le, ușor stoarse, în par­tea de sus a gâtului. Aco­periți com­presa cu o folie de plas­tic și apoi cu un șal călduros. Se re­petă de mai multe ori pe zi.

Miere fierbinte cu lămâie
Durerile de gât trec repede cu mie­­re și lămâie.
Preparare și fo­lo­sire: ames­tecați 2 linguri de miere cu sucul unei lă­mâi, puneți-le pe foc să se încălzească și, când devin su­por­tabil de fier­binți, în­ghi­țiți ames­tecul înce­tișor, lă­sân­du-l să alunece pe gât.

Cataplasmă caldă cu ceapă
Ceapa a fost folo­sită din­totdeauna la inflamațiile gâ­tului și răgușeală.
Preparare și fo­lo­sire: fier­beți câ­teva cepe curățite de coajă și zdro­biți-le cât sunt încă fier­binți. În­tindeți-le pe o cârpă ce tre­buie înfășurată apoi de jur îm­prejurul gâtului, de la umeri până la bărbie. Le­gați deasupra un fu­lar gros. Când cataplasma se ră­cește, înlo­cui­ți-o cu alta caldă.

Comprese cu in fiert în lapte
Semințele fierte de in atenuează durerile în gât.
Mod de preparare și folosire: pu­neți peste noap­te în frigider 3 linguri de semințe de in într-o jumătate de li­tru de lapte inte­gral. A doua zi, adău­gați 2 căni de apă și puneți amestecul la fiert, până dă două clo­cote. Filtrați se­mințele de in, pu­neți-le pe un tifon și legați-l în ju­rul gâtului. Dea­supra apli­cați un fular.