INFLAMAȚII ALE GÂTULUI ȘI LARINGELUI
Inflamațiile în gât și laringe sunt însoțite cel mai adesea de dureri și greutate la înghițit. Ce încep, de obicei, cu o mică răgușeală, se termină adesea cu un gât roșu, puternic inflamat, în cazul când nu se administrează rapid remedii cu plante.
Atenție! O inflamație a gâtului, aparent nevinovată, se poate transforma repede într-o angină periculoasă sau într-o amigdalită purulentă. Dacă apar febră și puncte albe pe amigdale, bolnavul trebuie să meargă la medic.
Ceai de nalbă
Prin conținutul bogat în substanțe mucilaginoase, nalba are acțiune emolientă, mai ales în caz de tuse, inflamații ale gâtului, bronșită.
Mod de preparare: 1 linguriță de plantă uscată se opărește cu o cană de apă în clocot. Se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Se beau trei căni pe zi.
Gargară cu ulei de floarea-soarelui
Faptul că uleiul de floarea-soarelui influențează pozitiv microflora zonei respiratorii a fost prima dată certificat în Ucraina, unde s-au obținut succese surprinzătoare cu acest leac. Se poate folosi ulei de gătit obișnuit.
Mod de folosire: vârâți în gură o lingură de ulei de floarea-soarelui, fără să-l înghițiți. Mestecați-l cu gura închisă vreme de 15 minute, până se subțiază și devine albicios. Scuipați-l, clătiți-vă gura cu apă, spălați-vă pe dinți.
Comprese cu arnică
În general, arnica se folosește ca leac pentru vindecarea rapidă a rănilor, dar are efect puternic și sub formă de ceai, folosit în comprese.
Mod de preparare și folosire: opăriți 2 lingurițe de plantă cu un sfert de litru de apă. Strecurați infuzia după 10 minute. Înmuiați în ceai o fâșie de tifon sau un prosopel plușat și înfășurați-le, ușor stoarse, în partea de sus a gâtului. Acoperiți compresa cu o folie de plastic și apoi cu un șal călduros. Se repetă de mai multe ori pe zi.
Miere fierbinte cu lămâie
Durerile de gât trec repede cu miere și lămâie.
Preparare și folosire: amestecați 2 linguri de miere cu sucul unei lămâi, puneți-le pe foc să se încălzească și, când devin suportabil de fierbinți, înghițiți amestecul încetișor, lăsându-l să alunece pe gât.
Cataplasmă caldă cu ceapă
Ceapa a fost folosită dintotdeauna la inflamațiile gâtului și răgușeală.
Preparare și folosire: fierbeți câteva cepe curățite de coajă și zdrobiți-le cât sunt încă fierbinți. Întindeți-le pe o cârpă ce trebuie înfășurată apoi de jur împrejurul gâtului, de la umeri până la bărbie. Legați deasupra un fular gros. Când cataplasma se răcește, înlocuiți-o cu alta caldă.
Comprese cu in fiert în lapte
Semințele fierte de in atenuează durerile în gât.
Mod de preparare și folosire: puneți peste noapte în frigider 3 linguri de semințe de in într-o jumătate de litru de lapte integral. A doua zi, adăugați 2 căni de apă și puneți amestecul la fiert, până dă două clocote. Filtrați semințele de in, puneți-le pe un tifon și legați-l în jurul gâtului. Deasupra aplicați un fular.