Amigdalita
Este o afecţiune provocată de bacterii, în special de streptococi, şi apare frecvent, odată cu răceala. Se manifestă prin inflamarea amigdalelor, roşeaţă în gât şi dureri ce radiază de multe ori până la urechi şi dinţi. Alte simptome: febră, frisoane şi dureri ale membrelor.
Miere
Înghiţiţi încet câte-o linguriţă de miere de câteva ori de-a lungul unei zile sau faceţi gargară cu o linguriţă de miere şi puţin oţet amestecate într-un pahar cu apă caldă.
Oţet de mere
O compresă cu oţet de mere potoleşte durerile de gât: înmuiaţi un ştergar de bucătărie într-un sfert de litru de oţet de mere, stoarceţi-l bine şi înfăşuraţi-l în jurul gâtului. Puneţi deasupra un fular de lână şi staţi aşa 30 de minute.
Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luaţi în gură câte puţină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Ţineţi-o câteva minute, apoi înghiţiţi-o încet.
Cataplasmă cu ceapă
Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi căliţi-le în ulei de floarea-soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfăşuraţi ceapa fierbinte (aşa uleioasă) într-un prosop, lăsaţi-o să se răcească puţin şi aplicaţi cataplasma pe gât. Băgaţi-vă imediat în pat şi ţineţi-o până dimineaţa.
Iute şi sărat
Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine şi înghiţit încet. În faza acută a bolii puteţi să sugeţi în loc de bomboane câte-un căţel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapă, ghimbir, salvie şi miere. Au efect antibacterian şi antiviral.
Inflamarea cavităţilor nazale
Simptome: guturai puternic, dureri de cap, dureri de urechi şi febră. Este o boală provocată fie de răceală, fie de o gripă nevindecată complet. În apariţia ei, un rol important îl are starea psihică. Grijile, emoţiile, frica pot duce la inflamarea cavităţilor nazale.
Ceai cu mirodenii
Preparaţi o infuzie din: 1 linguriţă de cuişoare, 1 linguriţă de anason, 1 linguriţă de lemn-dulce şi 1/2 linguriţă de ghimbir (toate pisate), peste care turnaţi 1/4 l de apă fierbinte. Lăsaţi să stea 5 minute şi beţi câte o ceaşcă de câteva ori pe parcursul zilei.
Fagure de miere
Mestecaţi o bucăţică de fagure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipaţi. Repetaţi de 6 ori pe zi, la interval de o oră. Tratamentul se efectuează o săptămână. Apoi, luaţi zilnic câte-o linguriţă de miere după mesele principale. Lăsaţi-o să se topească în gură, înainte de-a o înghiţi.
Cataplasmă cu hrean şi brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă şi hreanul au efect curativ, antiinflamator. Întindeţi pe un ştergar de in brânză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) şi aplicaţi cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.
Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac - stimulează sistemul imunitar;
- ananas, mere, peşte gras, ghimbir, ceapă - sunt antiinflamatoare. Evitaţi laptele!
Durerile de urechi
Apar, în general, din cauza curentului şi a vântului rece, dar pot fi provocate şi de otită.
Usturoi
Tăiaţi un căţel de usturoi în lamele fine, luaţi-le cu o bucăţică de vată (ca un dop) şi introduceţi vata în urechea bolnavă. Culcaţi-vă pe pat şi acoperiţi urechea cu un şal gros de lână. Alternativ, puteţi să vă picuraţi în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparaţi după cum urmează: zdrobiţi 3 căţei de usturoi şi amestecaţi-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneţi amestecul astfel obţinut într-o sticlă şi lăsaţi-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă strecuraţi uleiul printr-o sită deasă.
Reţeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oţet sau cu lapte, pe care o picurau apoi în ureche.
Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri eterice, este un "leac atoatevindecător", care calmează şi durerile de urechi. Tocaţi mărunt o ceapă, puneţi-o într-o batistă şi legaţi batista ca un săculeţ. Culcaţi-vă pe-o parte şi ţineţi săculeţul cu ceapă pe urechea bolnavă.
Alimente recomandate: ardei iute, cuişoare, ghimbir, usturoi şi ceapă - toate au un efect calmant.
Afecţiunile cavităţii bucale
Efectul curativ al alimentelor în cazul unor afecţiuni ca inflamarea şi sângerarea gingiilor sau infecţiile simple din cavitatea bucală este de mult confirmat. În schimb, toate celelalte boli din această zonă necesită neapărat tratament medical.
Suc de afine
Dacă vi s-a inflamat gingia, beţi de mai multe ori pe zi câte-o înghiţitură de suc de afine. Înainte de a-l înghiţi, mişcaţi-l în gură încolo şi-ncoace (printre dinţi).
Ghimbir şi portocală
În cazul gingiilor care sângerează, mestecaţi încet o bucăţică de coajă de portocală sau o bucăţică de ghimbir cu zahăr.
Infuzie cu mirodenii
Gingiile inflamate se vindecă dacă vă clătiţi gura cu o infuzie de salvie şi cuişoare. Turnaţi o ceaşcă de apă clocotită peste o lingură de frunze de salvie şi 2 cuişoare. Lăsaţi să se infuzeze 10 minute, strecuraţi lichidul şi clătiţi-vă gura de 2 ori pe zi: dimineaţa şi seara.
Miere
Mierea este foarte eficientă în tratarea infecţiilor din cavitatea bucală. Luaţi mai multe linguriţe pe zi, lăsând de fiecare dată să se topească mierea în gură. Înghiţiţi-o, apoi, încet şi clătiţi gura.
Alimente recomandate:
- mere, banane, mărar, afine, miere, varză, ghimbir, iaurt, hrean, salvie, ţelină, muştar, zahăr, ceapă - au efect antibacterian.
- ananas, peşte gras, usturoi - sunt antiinflamatoare.
Durerile de dinţi
Durerile de dinţi nu sunt o boală, ci un indiciu neplăcut că ceva nu e-n regulă cu aparatul de masticaţie. Vremea rece le accentuează. Remediile pe care vi le oferim nu vă scutesc de mersul la dentist, ele servesc doar la calmarea temporară a durerii.
Usturoi
Curăţaţi de coajă un căţel de usturoi, zdrobiţi-l şi frecaţi-vă cu el gingia din zona dintelui bolnav. Dacă durerea este mare, lăsaţi usturoiul circa o oră pe dintele care doare.
Pătrunjel
Are efect calmant şi relaxant. Zdrobiţi câteva frunze proaspete de pătrunjel şi lipiţi-le de maxilar (în exterior, pe piele) în zona dintelui bolnav.
Cuişoare
Ţineţi o cuişoară pe dintele care doare şi, după câteva minute, zdrobiţi-o între dinţi.
Compresă cu seminţe de in
Luaţi un săculeţ şi umpleţi-l pe jumătate cu seminţe de in. Înmuiaţi-l 15 minute în apă clocotită, zvântaţi-l, lăsaţi-l să se răcească puţin şi aplicaţi-l pe locul dureros, după ce l-aţi înfăşurat într-un prosop. Astfel, efectul calmant durează mai mult.
Alimente recomandate: ardei iute, cuişoare, ghimbir, usturoi, lemn-dulce, ceapă - toate au efect calmant.