LEACURI POPULARE - Vine toamna...

Redactia
- Pentru ca neplăcerile ei să nu vă ia prin surprindere, e bine să știți, repede, ce aveți de făcut -

Amigdalita

Este o afecțiune provocată de bacterii, în spe­cial de strepto­coci, și apare frecvent, odată cu ră­ceala. Se manifestă prin infla­marea amigdale­lor, roșeață în gât și dureri ce radiază de multe ori până la urechi și dinți. Alte simptome: febră, fri­soane și d­ureri ale membrelor.

Miere
Înghițiți încet câte-o linguriță de miere de câteva ori de-a lun­gul unei zile sau faceți gargară cu o lin­guriță de miere și puțin oțet amestecate într-un pahar cu apă caldă.

Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere potolește durerile de gât: înmu­iați un ștergar de bucătărie în­tr-un sfert de litru de oțet de me­re, stoarceți-l bine și înfă­șu­rați-l în jurul gâtului. Puneți dea­supra un fular de lână și stați așa 30 de minute.

Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luați în gură câte puțină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva minu­te, apoi înghițiți-o încet.

Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floa­­rea-soare­lui până ce s-au înmuiat bine. Înfășu­rați ceapa fier­binte (așa uleioasă) într-un prosop, lă­sați-o să se răcească puțin și aplicați ca­ta­plasma pe gât. Băgați-vă ime­diat în pat și țineți-o până di­mineața.

Iute și sărat
Vindecătorii mexicani tratea­ză amigdalita cu ardei iute sărat, meste­cat bine și înghițit încet. În faza acută a bolii puteți să sugeți în loc de bom­boane câte-un cățel de usturoi crud.

Alimente recomandate: usturoi, cea­pă, ghim­­bir, sal­vie și miere. Au efect an­tibacterian și antiviral.

Inflamarea cavităților nazale

Simptome: guturai puter­nic, du­reri de cap, du­reri de urechi și febră. Este o boală provocată fie de răceală, fie de o gripă nevindecată complet. În apariția ei, un rol important îl are starea psi­hică. Grijile, em­oțiile, frica pot duce la infla­ma­rea cavi­tăților nazale.

Ceai cu mirodenii
Preparați o infuzie din: 1 lin­guriță de cuișoare, 1 linguriță de anason, 1 linguriță de lemn-dulce și 1/2 linguriță de ghimbir (toate pisate), peste care turnați 1/4 l de apă fierbinte. Lăsați să stea 5 mi­nute și beți câte o ceașcă de câteva ori pe parcur­sul zilei.

Fagure de miere
Mestecați o bucățică de fa­gure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipați. Re­petați de 6 ori pe zi, la interval de o oră. Tratamen­tul se e­fectuează o săptă­mână. Apoi, luați zil­nic câte-o lingu­riță de miere după me­sele prin­cipale. Lăsa­ți-o să se topeas­că în gură, înainte de-a o înghiți.

Cataplasmă cu hrean și brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă și hrea­nul au efect curativ, antiin­flamator. Întindeți pe un ștergar de in brânză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) și aplicați cataplasma 10-15 mi­nute pe frunte sau pe zona si­nu­­sului maxilar.

Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, mor­covi, usturoi, dovleac, nuci, por­tocale, ar­dei gras, spanac - sti­mulează siste­mul imunitar;
- ananas, mere, pește gras, ghim­bir, ceapă - sunt an­ti­infla­matoare. Evitați lap­tele!


Durerile de urechi

Apar, în general, din cauza cu­rentu­lui și a vân­tu­lui rece, dar pot fi pro­vocate și de otită.

Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, luați-le cu o bucățică de vată (ca un dop) și intro­duceți vata în urechea bolnavă. Culcați-vă pe pat și acoperiți ure­chea cu un șal gros de lână. Alter­nativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l prepa­rați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de usturoi și amestecați-i cu 3 lin­guri de ulei de măs­line. Puneți amestecul astfel obținut într-o sticlă și lăsați-o să stea o săptă­mână la temperatura ca­me­rei. Pe urmă strecurați uleiul printr-o sită deasă.

Rețeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zea­ma de praz, amestecată cu oțet sau cu lapte, pe care o picu­rau apoi în ure­che.

Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri ete­rice, este un "leac atoatevin­decă­tor", care calmează și durerile de urechi. Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o ba­tis­tă și legați batista ca un săculeț. Culca­ți-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bol­navă.

Alimente recomandate: ardei iute, cuișoare, ghim­bir, usturoi și ceapă - toate au un efect calmant.


Afecțiunile cavității bucale

Efectul curativ al alimentelor în cazul unor afec­țiuni ca infla­marea și sângerarea gin­giilor sau infecțiile simple din cavi­tatea bucală este de mult con­firmat. În schimb, toate cele­lalte boli din aceas­tă zonă necesită neapărat tratament me­dical.

Suc de afine
Dacă vi s-a inflamat gingia, beți de mai multe ori pe zi câte-o înghi­ți­tu­ră de suc de afine. Înainte de a-l în­ghiți, mișcați-l în gură încolo și-ncoa­ce (printre dinți).

Ghimbir și portocală
În cazul gingiilor care sânge­rea­ză, mes­tecați încet o bucățică de coajă de portocală sau o bucă­țică de ghim­bir cu zahăr.

Infuzie cu mirodenii
Gingiile inflamate se vindecă dacă vă clătiți gura cu o infu­zie de salvie și cuișoare. Turnați o ceașcă de apă clocotită peste o lingură de frunze de salvie și 2 cuișoare. Lă­sați să se infu­zeze 10 mi­nute, stre­curați lichidul și clă­tiți-vă gura de 2 ori pe zi: dimi­neața și seara.

Miere
Mierea este foarte eficientă în tra­tarea infec­țiilor din cavita­tea bucală. Luați mai multe lingu­rițe pe zi, lăsând de fiecare dată să se to­pească mie­rea în gură. Înghiți­ți-o, apoi, încet și clă­tiți gura.

Alimente recomandate:
- mere, banane, mărar, afine, miere, varză, ghimbir, iaurt, hrean, salvie, țelină, muștar, zahăr, ceapă - au efect antibac­terian.
- ananas, pește gras, us­tu­roi - sunt antiin­flama­toare.


Durerile de dinți

Durerile de dinți nu sunt o boală, ci un indiciu neplăcut că ceva nu e-n re­gulă cu aparatul de mas­ticație. Vremea rece le accentuează. Remediile pe care vi le ofe­rim nu vă scutesc de mersul la dentist, ele ser­vesc doar la calmarea tempo­rară a dure­rii.

Usturoi
Curățați de coajă un cățel de ustu­roi, zdrobiți-l și frecați-vă cu el gingia din zona dintelui bol­nav. Dacă dure­rea este mare, lă­sați usturoiul circa o oră pe din­tele care doare.

Pătrunjel
Are efect calmant și relaxant. Zdrobiți câteva frunze proaspete de pătrunjel și lipiți-le de maxilar (în exterior, pe piele) în zona dintelui bolnav.

Cuișoare
Țineți o cuișoară pe dintele care doare și, după câteva minu­te, zdrobi­ți-o între dinți.

Compresă cu semințe de in
Luați un săculeț și umple­ți-l pe jumătate cu se­mințe de in. Înmuiați-l 15 minute în apă clo­cotită, zvân­tați-l, lăsați-l să se răcească puțin și aplica­ți-l pe lo­cul dureros, după ce l-ați în­fă­șurat într-un pro­sop. Astfel, efec­tul calmant durează mai mult.

Alimente recomandate: ardei iute, cuișoare, ghim­bir, usturoi, lemn-dul­ce, ceapă - toate au efect cal­mant.