Amigdalita
Este o afecțiune provocată de bacterii, în special de streptococi, și apare frecvent, odată cu răceala. Se manifestă prin inflamarea amigdalelor, roșeață în gât și dureri ce radiază de multe ori până la urechi și dinți. Alte simptome: febră, frisoane și dureri ale membrelor.
Miere
Înghițiți încet câte-o linguriță de miere de câteva ori de-a lungul unei zile sau faceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet amestecate într-un pahar cu apă caldă.
Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere potolește durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bine și înfășurați-l în jurul gâtului. Puneți deasupra un fular de lână și stați așa 30 de minute.
Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, luați în gură câte puțină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva minute, apoi înghițiți-o încet.
Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floarea-soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfășurați ceapa fierbinte (așa uleioasă) într-un prosop, lăsați-o să se răcească puțin și aplicați cataplasma pe gât. Băgați-vă imediat în pat și țineți-o până dimineața.
Iute și sărat
Vindecătorii mexicani tratează amigdalita cu ardei iute sărat, mestecat bine și înghițit încet. În faza acută a bolii puteți să sugeți în loc de bomboane câte-un cățel de usturoi crud.
Alimente recomandate: usturoi, ceapă, ghimbir, salvie și miere. Au efect antibacterian și antiviral.
Inflamarea cavităților nazale
Simptome: guturai puternic, dureri de cap, dureri de urechi și febră. Este o boală provocată fie de răceală, fie de o gripă nevindecată complet. În apariția ei, un rol important îl are starea psihică. Grijile, emoțiile, frica pot duce la inflamarea cavităților nazale.
Ceai cu mirodenii
Preparați o infuzie din: 1 linguriță de cuișoare, 1 linguriță de anason, 1 linguriță de lemn-dulce și 1/2 linguriță de ghimbir (toate pisate), peste care turnați 1/4 l de apă fierbinte. Lăsați să stea 5 minute și beți câte o ceașcă de câteva ori pe parcursul zilei.
Fagure de miere
Mestecați o bucățică de fagure (cca 2 cm) timp de 15-20 de minute, după care o scuipați. Repetați de 6 ori pe zi, la interval de o oră. Tratamentul se efectuează o săptămână. Apoi, luați zilnic câte-o linguriță de miere după mesele principale. Lăsați-o să se topească în gură, înainte de-a o înghiți.
Cataplasmă cu hrean și brânză de vaci
Brânza de vaci proaspătă și hreanul au efect curativ, antiinflamator. Întindeți pe un ștergar de in brânză de vaci amestecată cu 1 lingură de hrean proaspăt ras (un strat gros de un deget) și aplicați cataplasma 10-15 minute pe frunte sau pe zona sinusului maxilar.
Alimente recomandate:
- broccoli, miere, iaurt, morcovi, usturoi, dovleac, nuci, portocale, ardei gras, spanac - stimulează sistemul imunitar;
- ananas, mere, pește gras, ghimbir, ceapă - sunt antiinflamatoare. Evitați laptele!
Durerile de urechi
Apar, în general, din cauza curentului și a vântului rece, dar pot fi provocate și de otită.
Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, luați-le cu o bucățică de vată (ca un dop) și introduceți vata în urechea bolnavă. Culcați-vă pe pat și acoperiți urechea cu un șal gros de lână. Alternativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de usturoi și amestecați-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneți amestecul astfel obținut într-o sticlă și lăsați-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă strecurați uleiul printr-o sită deasă.
Rețeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oțet sau cu lapte, pe care o picurau apoi în ureche.
Cataplasmă cu ceapă
Ceapa, bogată în uleiuri eterice, este un "leac atoatevindecător", care calmează și durerile de urechi. Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o batistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bolnavă.
Alimente recomandate: ardei iute, cuișoare, ghimbir, usturoi și ceapă - toate au un efect calmant.
Afecțiunile cavității bucale
Efectul curativ al alimentelor în cazul unor afecțiuni ca inflamarea și sângerarea gingiilor sau infecțiile simple din cavitatea bucală este de mult confirmat. În schimb, toate celelalte boli din această zonă necesită neapărat tratament medical.
Suc de afine
Dacă vi s-a inflamat gingia, beți de mai multe ori pe zi câte-o înghițitură de suc de afine. Înainte de a-l înghiți, mișcați-l în gură încolo și-ncoace (printre dinți).
Ghimbir și portocală
În cazul gingiilor care sângerează, mestecați încet o bucățică de coajă de portocală sau o bucățică de ghimbir cu zahăr.
Infuzie cu mirodenii
Gingiile inflamate se vindecă dacă vă clătiți gura cu o infuzie de salvie și cuișoare. Turnați o ceașcă de apă clocotită peste o lingură de frunze de salvie și 2 cuișoare. Lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați lichidul și clătiți-vă gura de 2 ori pe zi: dimineața și seara.
Miere
Mierea este foarte eficientă în tratarea infecțiilor din cavitatea bucală. Luați mai multe lingurițe pe zi, lăsând de fiecare dată să se topească mierea în gură. Înghițiți-o, apoi, încet și clătiți gura.
Alimente recomandate:
- mere, banane, mărar, afine, miere, varză, ghimbir, iaurt, hrean, salvie, țelină, muștar, zahăr, ceapă - au efect antibacterian.
- ananas, pește gras, usturoi - sunt antiinflamatoare.
Durerile de dinți
Durerile de dinți nu sunt o boală, ci un indiciu neplăcut că ceva nu e-n regulă cu aparatul de masticație. Vremea rece le accentuează. Remediile pe care vi le oferim nu vă scutesc de mersul la dentist, ele servesc doar la calmarea temporară a durerii.
Usturoi
Curățați de coajă un cățel de usturoi, zdrobiți-l și frecați-vă cu el gingia din zona dintelui bolnav. Dacă durerea este mare, lăsați usturoiul circa o oră pe dintele care doare.
Pătrunjel
Are efect calmant și relaxant. Zdrobiți câteva frunze proaspete de pătrunjel și lipiți-le de maxilar (în exterior, pe piele) în zona dintelui bolnav.
Cuișoare
Țineți o cuișoară pe dintele care doare și, după câteva minute, zdrobiți-o între dinți.
Compresă cu semințe de in
Luați un săculeț și umpleți-l pe jumătate cu semințe de in. Înmuiați-l 15 minute în apă clocotită, zvântați-l, lăsați-l să se răcească puțin și aplicați-l pe locul dureros, după ce l-ați înfășurat într-un prosop. Astfel, efectul calmant durează mai mult.
Alimente recomandate: ardei iute, cuișoare, ghimbir, usturoi, lemn-dulce, ceapă - toate au efect calmant.