Din când în când, pur şi simplu, se întâmplă. Ne tăiem de marginea unei coli de hârtie, feliem legume pe tocător şi scăpăm cuţitul pe deget, cădem cu bicicleta, ne julim genunchii şi ni se lipesc de rană câteva pietricele mărunte. Escoriaţiile - cum se numesc în limbaj medical aceste leziuni cutanate superficiale - sunt de regulă neînsemnate, însă pot fi destul de dureroase şi sâcâitoare. Ele trebuie curăţate imediat cu apă şi săpun. Dacă plaga tăiată sau înţepată măsoară mai mult de un centimetru în lungime şi/sau este atât de profundă încât lasă să se vadă stratul gălbui de grăsime aflat dedesubtul pielii, va fi necesar să cereţi ajutorul unui medic, deoarece rana trebuie neapărat cusută în următoarele 24 de ore. Până atunci, o puteţi bandaja şi răci cu gheaţă, ca să nu se umfle. Iată şi alte situaţii care impun intervenţia unui medic: * Nu puteţi opri sângerarea. * Rana doare, se umflă ori supurează. * Există mai multe tăieturi sau zgârieturi. * Aveţi febră sau ganglioni limfatici inflamaţi. * Tăietura se află pe faţă sau într-un alt loc unde nu poate fi protejată suficient. * V-au intrat în rană pietricele, cenuşă sau alte corpuri străine.
Când tăieturile şi juliturile sunt mai puţin grave, consumul anumitor alimente poate grăbi vindecarea şi activează sistemul imunitar.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva tăieturilor şi juliturilor
De vreme ce tăieturile şi zgârieturile nu pot fi prevenite, este important să ne asigurăm în permanenţă un aport optim de nutrienţi, astfel încât organismul să dispună de un potenţial maxim de autovindecare. Asemenea substanţe cum sunt proteinele, vitamina C şi zincul ajută la formarea de ţesut cutanat nou. Dacă ele nu există în organismul dvs. în cantităţi suficiente, vindecarea leziunilor se va produce mai lent.
*** Cuişoarele
Uleiul de cuişoare se obţine din florile uscate ale arborelui de cuişoare. Pe lângă aroma pătrunzătoare dar plăcută şi cu efect calmant, el are şi o acţiune antiseptică şi analgezică, deoarece conţine mult eugenol, care poate elimina chiar şi tulpinile rezistente de stafilococi. Aşadar, trataţi-vă tăieturile cu ulei de cuişoare pentru a împiedica o eventuală infectare a lor.
*** Usturoiul
Usturoiul este unul din cele mai bune antibiotice naturale. Un studiu realizat în Etiopia a demonstrat excepţionala eficienţă antimicrobiană a usturoiului în tratarea plăgilor infectate. Puteţi încerca să vă tamponaţi tăieturile sau zgârieturile cu un căţel de usturoi strivit. Dacă totuşi pielea se irită sau durerea provocată de rană se intensifică, renunţaţi imediat la această procedură.
În lupta lui cu microbii, usturoiul nu este singur. Toate rudele sale apropiate, cum sunt ceapa, prazul şi leurda, conţin fie compusul antibacterian alicin, fie precursorul acestuia, aliin. Îndată ce căţeii de usturoi sunt zdrobiţi, enzimele intră în acţiune şi eliberează alicinul. Însă fiţi prudenţi: el poate ustura puţin - aşa cum se întâmpla cu antisepticele de pe vremea bunicilor noastre.
*** Cimbrul
Cel de-al treilea antibiotic natural cu spectru larg este cimbrul. Medicul francez Jean Valnet susţine că uleiul de cimbru, care are în compoziţia sa un antiseptic foarte puternic, substanţa aromată timol, poate distruge bacteriile nocive pentru piele, inclusiv Bacillus anthracis, microbul antraxului. În cartea sa "Aromaterapia", apărută în 1964, Valnet afirma că uleiul de cimbru poate fi utilizat cu succes la arsuri, ca şi la diverse probleme cutanate şi musculare.
** Ananasul
O serie de studii demonstrează că şi bromelaina, enzima proteolitică din ananas, favorizează cicatrizarea plăgilor. Dacă în timpul unei călătorii la tropice vă alegeţi cu o rană, spălaţi-o cu suc de ananas, iar apoi puneţi pe ea căţei de usturoi proaspăt tăiaţi. În completarea tratamentului, n-ar fi rău să beţi un smoothie de ananas şi să mâncaţi puţin usturoi, pentru întărirea sistemului imunitar.
** Merişoarele
Când erau atinşi de o săgeată, indienii americani obişnuiau să pună pe locul rănii cataplasme cu merişoare, pentru a trage afară otrava introdusă în corp de vârful săgeţii. Dr. Carolyn Dean şi specialistul în medicină tradiţională chineză Jeffrey Yuen spun că aceste fructe grăbesc vindecarea graţie conţinutului lor de acid hipuric, o substanţă cu acţiune antimicrobiană.
** Mierea
Aveţi nevoie de un plasture? Mai bine folosiţi miere - când se usucă, ea formează un fel de pansament natural cu efect antibacterian, care accelerează procesul de cicatrizare. Un mare număr de studii neozeelandeze atestă faptul că mierea curăţă tăieturile sau juliturile, prevenind o posibilă infecţie. Unul dintre studii citează experimentul efectuat cu 50 de femei care aveau plăgi infectate în urma unei operaţii: cezariană sau histerectomie. Unele au fost tratate cu miere, în timp ce altora li s-a aplicat extern un antiseptic, din oră în oră. La cele din primul grup infecţia a dispărut după circa o săptămână, cu opt zile mai devreme decât la pacientele cărora li se administrase antisepticul. În plus, mierea reduce inflamaţiile şi dimensiunea cicatricilor. Metoda cercetătorilor din Noua Zeelandă merită testată: prelingeţi puţină miere pe o compresă sterilă, puneţi-o pe rană şi schimbaţi bandajul o dată pe zi.
** Spanacul
În spanac se găseşte o cantitate apreciabilă de zinc, un oligoelement care susţine creşterea şi capacitatea de regenerare a ţesuturilor - inclusiv a pielii. În cadrul unui studiu al specialiştilor de la University of Texas, li s-au făcut injecţii cu zinc unor iepuri maturi, dovedindu-se astfel efectul lui cicatrizant. Într-un articol publicat în Anglia se afirma că zincul, ca cicatrizant utilizat sub forma aplicaţiilor externe, este "categoric subapreciat". Un studiu realizat în Turcia stabilea conexiunea dintre gravitatea unei plăgi şi nivelul redus al unor oligoelemente din sânge, printre care era menţionat şi zincul. Dacă rănile vi se vindecă în general mai greu, este posibil ca şi dvs. să vă număraţi printre persoanele cu deficit de oligoelemente. Mărind aportul de zinc, pentru a atinge - sau chiar a depăşi - doza zilnică recomandată de 15 micrograme, veţi observa că tăieturile şi zgârieturile vi se cicatrizează mai rapid. Pe lângă spanac, nutriţioniştii recomandă şi alte surse bogate de zinc: germenii de grâu, seminţele de susan, cele de dovleac, iaurtul degresat, pătrunjelul, varza de Bruxelles, castraveţii, fasolea verde, andivele, prunele uscate, sparanghelul şi stridiile.
** Ceaiul
Este un fapt dovedit că taninurile din ceai sunt de mare folos la tratarea externă a rănilor deschise. Potrivit unui studiu al cercetătorilor ruşi, uleiul extras din frunzele de ceai grăbeşte vindecarea plăgilor. Dr. John Boik, autorul cărţii "Cancer and Natural Medicine", spune că flavonoidele stabilizează fibrele de colagen. În ceai există multe flavonoide şi catehine care stimulează formarea colagenului. Dacă aveţi o rană, puteţi ajuta procesul de cicatrizare, aplicând pe ea pliculeţe de ceai negru sau verde.
** Tofu
Atunci când organismul lucrează la vindecarea unei escoriaţii, necesarul său de proteine se poate dubla. În funcţie de gravitatea leziunii, veţi avea nevoie de o anumită cantitate în plus. Asiguraţi-vă cel puţin câteva porţii suplimentare de proteine de calitate, aşa cum este tofu (110 grame vă oferă peste 9 grame de proteine).
Sau încercaţi varianta propusă de farmacistul şi terapeutul Jim LaValle: o băutură proteică din orez brun sau din zer. Acolo unde este vorba de cicatrizarea unei plăgi, LaValle preferă proteinele din zer, deoarece ele pot întări imunoglobulinele în lupta lor contra bacteriilor. Cei ce nu urmează o dietă vegetariană îşi pot procura proteinele şi din peşte, pasăre, ouă sau carne slabă. Completaţi mâncărurile de legume cu brânză rasă ori amestecaţi puţin lapte condensat în müsli, supe, sosuri sau lapte dulce.
** Citricele
Studiile arată că vitamina C provenită din hrana ingerată sau administrată extern stimulează procesul de vindecare a rănilor. Vitamina este necesară pentru formarea colagenului, activează sistemul imunitar şi are un efect antioxidant. Toate acestea contribuie la cicatrizare. Dacă nu vă asiguraţi vitamina C în cantitate îndestulătoare, fibrele de colagen slăbesc, iar tăieturile şi zgârieturile se vindecă mai greu. Indiferent ce leziune aţi avea şi chiar dacă n-aveţi niciuna, îngrijiţi-vă să primiţi zilnic minimum 500 mg de vitamina C (ceea ce înseamnă de opt ori doza zilnică recomandată) sub formă de legume şi fructe. Dacă sunteţi mai în vârstă sau fumaţi, v-ar trebui mai curând 1000 mg. Şi nu vă limitaţi la consumul de citrice. Mâncaţi şi pepeni galbeni, căpşuni, broccoli, roşii, ardei graşi şi cartofi.
Unul dintre fructele citrice, şi anume portocala, dă bune rezultate şi atunci când este utilizată extern. În medicina tradiţională chineză, se puneau portocale pe răni, pentru ca ele să tragă afară substanţele toxice şi metalele grele. Şi, bineînţeles, ca să împiedice infectarea plăgilor. Jim LaValle recomandă să se introducă într-un flacon cu pulverizator câteva linguri de vitamina C (pulbere) şi jumătate de cană de gel de aloe vera. Flaconul trebuie agitat energic, pentru ca pulberea să se dizolve. Rana se pulverizează de mai multe ori pe zi. Este o metodă care funcţionează foarte bine.
Din cămara cu ierburi de leac
Pacienţii cu cicatrici proaspete şi cu plăgi tăiate constată adesea că preparatele cu extract de gălbenele vindecă răni în faţa cărora medicina modernă este neputincioasă. În secolul XIX, gospodinele făceau decocturi din flori de gălbenele, le puneau la macerat în alcool sau le fierbeau pe foc mic în untură de porc topită, pentru a pregăti alifii şi tincturi de ţinut la îndemână în farmacia casei.
O compresă cu ceai de gălbenele poate fi de mare ajutor în tratarea rănilor. Turnaţi o cană de apă clocotită peste 1-1,5 grame de flori uscate, infuzaţi 10 minute şi apoi strecuraţi. Înmuiaţi o pânză curată în lichidul obţinut şi puneţi-o pe rană. La fel de eficiente sunt şi cremele cu gălbenele.