Sănătate cu alimente - Tăieturi și julituri

Gilda Fildan
Oricât am fi de prudenți, tot nu putem evi­ta micile accidente.

Din când în când, pur și simplu, se întâmplă. Ne tăiem de mar­ginea unei coli de hârtie, feliem legume pe to­că­tor și scăpăm cuțitul pe deget, cădem cu bicicleta, ne julim genunchii și ni se lipesc de rană câteva pie­tricele mărunte. Escoriațiile - cum se numesc în limbaj medical aceste leziuni cutanate superficiale - sunt de regulă neînsemnate, însă pot fi destul de dureroase și sâcâitoare. Ele trebuie curățate imediat cu apă și săpun. Dacă plaga tăiată sau înțepată mă­soară mai mult de un centimetru în lungime și/sau este atât de profundă încât lasă să se vadă stratul gălbui de grăsime aflat dedesubtul pie­lii, va fi necesar să cereți ajutorul unui medic, deoarece rana trebuie neapărat cusută în următoa­rele 24 de ore. Până atunci, o puteți ban­daja și răci cu gheață, ca să nu se umfle. Iată și alte situații care impun intervenția unui medic: * Nu puteți opri sângerarea. * Rana doare, se umflă ori supurează. * Există mai multe tăieturi sau zgârieturi. * Aveți febră sau gan­glioni limfatici inflamați. * Tăietura se află pe față sau într-un alt loc unde nu poate fi pro­tejată suficient. * V-au intrat în rană pietri­cele, cenușă sau alte corpuri străine.
Când tăieturile și juliturile sunt mai puțin grave, consumul anumitor alimente poate grăbi vinde­carea și activează sistemul imunitar.

Alimente cu valoare terapeutică împotriva tăieturilor și juliturilor

De vreme ce tăieturile și zgârieturile nu pot fi pre­venite, este important să ne asigurăm în per­manență un aport optim de nutrienți, astfel încât organismul să dispună de un potențial maxim de autovindecare. Asemenea substanțe cum sunt pro­teinele, vitamina C și zincul ajută la formarea de țesut cutanat nou. Dacă ele nu există în organismul dvs. în cantități suficiente, vindecarea leziunilor se va produce mai lent.

*** Cuișoarele
Uleiul de cuișoare se obține din florile uscate ale arborelui de cuișoare. Pe lângă aroma pătrunză­toare dar plăcută și cu efect calmant, el are și o acțiune antiseptică și analgezică, deoarece conține mult eugenol, care poate elimina chiar și tulpinile rezistente de stafilococi. Așadar, tratați-vă tăieturile cu ulei de cuișoare pentru a împiedica o eventuală infectare a lor.

*** Usturoiul
Usturoiul este unul din cele mai bune antibiotice naturale. Un studiu realizat în Etiopia a demonstrat excepționala eficiență antimicrobiană a usturoiului în tratarea plăgilor infectate. Puteți încerca să vă tamponați tăieturile sau zgârieturile cu un cățel de usturoi strivit. Dacă totuși pielea se irită sau durerea provocată de rană se intensifică, renunțați imediat la această procedură.
În lupta lui cu microbii, usturoiul nu este singur. Toate rudele sale apropiate, cum sunt ceapa, prazul și leurda, conțin fie compusul antibacterian alicin, fie precursorul acestuia, aliin. Îndată ce cățeii de usturoi sunt zdrobiți, enzimele intră în acțiune și eliberează alicinul. Însă fiți prudenți: el poate us­tura puțin - așa cum se întâmpla cu antisepticele de pe vremea bunicilor noastre.

*** Cimbrul
Cel de-al treilea antibiotic natural cu spectru larg este cimbrul. Medicul francez Jean Valnet susține că uleiul de cimbru, care are în compoziția sa un antiseptic foarte puternic, substanța aromată timol, poate distruge bacteriile nocive pentru piele, inclusiv Bacillus anthracis, microbul antraxului. În cartea sa "Aromaterapia", apărută în 1964, Valnet afirma că uleiul de cimbru poate fi utilizat cu suc­ces la arsuri, ca și la diverse probleme cutanate și musculare.

** Ananasul
O serie de studii demonstrează că și bromelaina, enzima proteolitică din ananas, favorizează cicatri­zarea plăgilor. Dacă în timpul unei călătorii la tro­pice vă alegeți cu o rană, spălați-o cu suc de ananas, iar apoi puneți pe ea căței de usturoi proaspăt tăiați. În completarea tratamentului, n-ar fi rău să beți un smoothie de ananas și să mâncați puțin usturoi, pentru întărirea sistemului imunitar.

** Merișoarele
Când erau atinși de o săgeată, indienii ame­ricani obișnuiau să pună pe locul rănii cataplasme cu me­ri­șoare, pentru a trage afar­ă otrava introdusă în corp de vârful săgeții. Dr. Carolyn Dean și specialistul în medicină tradițională chi­ne­ză Jeffrey Yuen spun că aceste fructe gră­besc vin­decarea grație conținutului lor de acid hipuric, o substanță cu acțiune antimi­crobiană.

** Mierea
Aveți nevoie de un plasture? Mai bine folosiți miere - când se usucă, ea formează un fel de pansament natural cu efect antibacterian, care accele­rea­ză procesul de cicatrizare. Un mare număr de studii neo­zeelan­deze atestă faptul că mierea curăță tăieturile sau julitu­rile, prevenind o posibilă infecție. Unul dintre studii citează experimentul efectuat cu 50 de femei care aveau plăgi infectate în urma unei operații: ceza­ria­nă sau histerectomie. Unele au fost tratate cu mie­re, în timp ce altora li s-a aplicat extern un anti­septic, din oră în oră. La cele din primul grup infec­ția a dispărut după circa o săptămână, cu opt zile mai devreme decât la pacientele cărora li se admi­nis­­trase antisepticul. În plus, mierea reduce infla­ma­­țiile și dimensiunea cicatricilor. Metoda cer­cetă­torilor din Noua Zeelan­dă merită testată: prelin­geți puțină miere pe o compresă sterilă, pu­neți-o pe rană și schimbați bandajul o dată pe zi.

** Spanacul
În spanac se găsește o cantitate apre­ciabilă de zinc, un oligoelement care sus­ține creșterea și capacitatea de re­generare a țesuturilor - inclusiv a pielii. În cadrul unui studiu al specia­liștilor de la University of Te­xas, li s-au făcut injecții cu zinc unor iepuri maturi, dove­dindu-se astfel efec­tul lui cicatrizant. Într-un articol publicat în Anglia se afirma că zincul, ca cicatrizant utilizat sub forma aplicațiilor externe, este "cate­goric subapreciat". Un studiu rea­lizat în Turcia stabilea conexiunea dintre gra­vitatea unei plăgi și nivelul redus al unor oligo­elemente din sânge, prin­tre care era menționat și zincul. Dacă rănile vi se vindecă în general mai greu, este posibil ca și dvs. să vă numărați printre persoanele cu deficit de oli­go­elemente. Mărind aportul de zinc, pentru a atinge - sau chiar a depăși - doza zilnică recomandată de 15 micrograme, veți observa că tăieturile și zgârie­turile vi se cicatri­zea­ză mai rapid. Pe lângă spanac, nutriționiștii reco­mandă și alte surse bogate de zinc: germenii de grâu, semințele de susan, cele de do­vleac, iaur­tul de­gresat, pătrunjelul, varza de Bru­xelles, castra­ve­ții, fasolea verde, andivele, prunele uscate, spa­ranghelul și stridiile.

** Ceaiul
Este un fapt dovedit că taninurile din ceai sunt de mare folos la tratarea externă a rănilor deschise. Potrivit unui studiu al cercetătorilor ruși, uleiul ex­tras din frunzele de ceai grăbește vindecarea plă­gilor. Dr. John Boik, autorul cărții "Cancer and Natural Medicine", spune că flavonoidele stabili­zează fibrele de colagen. În ceai există multe fla­vonoide și catehine care stimulează formarea cola­genului. Dacă aveți o rană, puteți ajuta procesul de cicatrizare, aplicând pe ea pliculețe de ceai negru sau verde.

** Tofu
Atunci când organismul lucrează la vindecarea unei escoriații, necesarul său de proteine se poate dubla. În funcție de gravitatea leziunii, veți avea nevoie de o anumită cantitate în plus. Asigurați-vă cel puțin câteva porții suplimentare de proteine de calitate, așa cum este tofu (110 grame vă oferă peste 9 grame de proteine).
Sau încercați varianta propusă de farmacistul și terapeutul Jim LaValle: o băutură proteică din orez brun sau din zer. Acolo unde este vorba de cicatri­zarea unei plăgi, LaValle preferă proteinele din zer, deoarece ele pot întări imunoglobulinele în lupta lor contra bacteriilor. Cei ce nu urmează o dietă ve­ge­tariană își pot procura proteinele și din pește, pa­săre, ouă sau carne slabă. Completați mâncăru­rile de legume cu brânză rasă ori amestecați puțin lapte condensat în müsli, supe, sosuri sau lapte dulce.

** Citricele
Studiile arată că vitamina C provenită din hrana ingerată sau administrată extern stimulează proce­sul de vindecare a rănilor. Vitamina este necesară pentru formarea colagenului, activează sistemul imu­­nitar și are un efect antioxidant. Toate acestea contribuie la cicatrizare. Dacă nu vă asigurați vita­mina C în cantitate îndestulătoare, fibrele de cola­gen slăbesc, iar tăieturile și zgârieturile se vindecă mai greu. Indiferent ce leziune ați avea și chiar dacă n-aveți niciuna, îngrijiți-vă să primiți zilnic minimum 500 mg de vitamina C (ceea ce în­seamnă de opt ori doza zilnică recomandată) sub formă de legume și fructe. Dacă sunteți mai în vâr­stă sau fu­mați, v-ar trebui mai curând 1000 mg. Și nu vă li­­mi­tați la consumul de citrice. Mâncați și pepeni gal­­beni, căpșuni, broccoli, roșii, ardei grași și cartofi.
Unul dintre fructele citrice, și anume por­tocala, dă bune rezultate și atunci când este utilizată ex­tern. În medicina tradi­țională chineză, se puneau portocale pe răni, pentru ca ele să tragă afară sub­stan­țele toxice și metalele grele. Și, bine­în­țeles, ca să împiedice infectarea plăgilor. Jim LaValle reco­mandă să se introducă într-un flacon cu pulveri­zator câteva linguri de vitamina C (pulbere) și ju­mă­tate de cană de gel de aloe vera. Flaconul tre­buie agitat ener­gic, pentru ca pulberea să se dizol­ve. Rana se pulverizează de mai multe ori pe zi. Este o metodă care funcționează foarte bine.

Din cămara cu ierburi de leac

Pacienții cu cicatrici proaspete și cu plăgi tăiate constată adesea că preparatele cu extract de gălbe­nele vindecă răni în fața cărora medicina modernă este neputincioasă. În secolul XIX, gospo­dinele fă­ceau decocturi din flori de gălbenele, le puneau la macerat în alcool sau le fierbeau pe foc mic în untură de porc topită, pentru a pregăti alifii și tinc­turi de ținut la îndemână în farmacia casei.
O compresă cu ceai de gălbenele poate fi de mare ajutor în tratarea rănilor. Turnați o cană de apă clo­cotită peste 1-1,5 grame de flori uscate, in­fu­zați 10 minute și apoi strecurați. Înmuiați o pânză curată în lichidul obținut și puneți-o pe rană. La fel de efi­ciente sunt și cremele cu gălbenele.