Din când în când, pur și simplu, se întâmplă. Ne tăiem de marginea unei coli de hârtie, feliem legume pe tocător și scăpăm cuțitul pe deget, cădem cu bicicleta, ne julim genunchii și ni se lipesc de rană câteva pietricele mărunte. Escoriațiile - cum se numesc în limbaj medical aceste leziuni cutanate superficiale - sunt de regulă neînsemnate, însă pot fi destul de dureroase și sâcâitoare. Ele trebuie curățate imediat cu apă și săpun. Dacă plaga tăiată sau înțepată măsoară mai mult de un centimetru în lungime și/sau este atât de profundă încât lasă să se vadă stratul gălbui de grăsime aflat dedesubtul pielii, va fi necesar să cereți ajutorul unui medic, deoarece rana trebuie neapărat cusută în următoarele 24 de ore. Până atunci, o puteți bandaja și răci cu gheață, ca să nu se umfle. Iată și alte situații care impun intervenția unui medic: * Nu puteți opri sângerarea. * Rana doare, se umflă ori supurează. * Există mai multe tăieturi sau zgârieturi. * Aveți febră sau ganglioni limfatici inflamați. * Tăietura se află pe față sau într-un alt loc unde nu poate fi protejată suficient. * V-au intrat în rană pietricele, cenușă sau alte corpuri străine.
Când tăieturile și juliturile sunt mai puțin grave, consumul anumitor alimente poate grăbi vindecarea și activează sistemul imunitar.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva tăieturilor și juliturilor
De vreme ce tăieturile și zgârieturile nu pot fi prevenite, este important să ne asigurăm în permanență un aport optim de nutrienți, astfel încât organismul să dispună de un potențial maxim de autovindecare. Asemenea substanțe cum sunt proteinele, vitamina C și zincul ajută la formarea de țesut cutanat nou. Dacă ele nu există în organismul dvs. în cantități suficiente, vindecarea leziunilor se va produce mai lent.
*** Cuișoarele
Uleiul de cuișoare se obține din florile uscate ale arborelui de cuișoare. Pe lângă aroma pătrunzătoare dar plăcută și cu efect calmant, el are și o acțiune antiseptică și analgezică, deoarece conține mult eugenol, care poate elimina chiar și tulpinile rezistente de stafilococi. Așadar, tratați-vă tăieturile cu ulei de cuișoare pentru a împiedica o eventuală infectare a lor.
*** Usturoiul
Usturoiul este unul din cele mai bune antibiotice naturale. Un studiu realizat în Etiopia a demonstrat excepționala eficiență antimicrobiană a usturoiului în tratarea plăgilor infectate. Puteți încerca să vă tamponați tăieturile sau zgârieturile cu un cățel de usturoi strivit. Dacă totuși pielea se irită sau durerea provocată de rană se intensifică, renunțați imediat la această procedură.
În lupta lui cu microbii, usturoiul nu este singur. Toate rudele sale apropiate, cum sunt ceapa, prazul și leurda, conțin fie compusul antibacterian alicin, fie precursorul acestuia, aliin. Îndată ce cățeii de usturoi sunt zdrobiți, enzimele intră în acțiune și eliberează alicinul. Însă fiți prudenți: el poate ustura puțin - așa cum se întâmpla cu antisepticele de pe vremea bunicilor noastre.
*** Cimbrul
Cel de-al treilea antibiotic natural cu spectru larg este cimbrul. Medicul francez Jean Valnet susține că uleiul de cimbru, care are în compoziția sa un antiseptic foarte puternic, substanța aromată timol, poate distruge bacteriile nocive pentru piele, inclusiv Bacillus anthracis, microbul antraxului. În cartea sa "Aromaterapia", apărută în 1964, Valnet afirma că uleiul de cimbru poate fi utilizat cu succes la arsuri, ca și la diverse probleme cutanate și musculare.
** Ananasul
O serie de studii demonstrează că și bromelaina, enzima proteolitică din ananas, favorizează cicatrizarea plăgilor. Dacă în timpul unei călătorii la tropice vă alegeți cu o rană, spălați-o cu suc de ananas, iar apoi puneți pe ea căței de usturoi proaspăt tăiați. În completarea tratamentului, n-ar fi rău să beți un smoothie de ananas și să mâncați puțin usturoi, pentru întărirea sistemului imunitar.
** Merișoarele
Când erau atinși de o săgeată, indienii americani obișnuiau să pună pe locul rănii cataplasme cu merișoare, pentru a trage afară otrava introdusă în corp de vârful săgeții. Dr. Carolyn Dean și specialistul în medicină tradițională chineză Jeffrey Yuen spun că aceste fructe grăbesc vindecarea grație conținutului lor de acid hipuric, o substanță cu acțiune antimicrobiană.
** Mierea
Aveți nevoie de un plasture? Mai bine folosiți miere - când se usucă, ea formează un fel de pansament natural cu efect antibacterian, care accelerează procesul de cicatrizare. Un mare număr de studii neozeelandeze atestă faptul că mierea curăță tăieturile sau juliturile, prevenind o posibilă infecție. Unul dintre studii citează experimentul efectuat cu 50 de femei care aveau plăgi infectate în urma unei operații: cezariană sau histerectomie. Unele au fost tratate cu miere, în timp ce altora li s-a aplicat extern un antiseptic, din oră în oră. La cele din primul grup infecția a dispărut după circa o săptămână, cu opt zile mai devreme decât la pacientele cărora li se administrase antisepticul. În plus, mierea reduce inflamațiile și dimensiunea cicatricilor. Metoda cercetătorilor din Noua Zeelandă merită testată: prelingeți puțină miere pe o compresă sterilă, puneți-o pe rană și schimbați bandajul o dată pe zi.
** Spanacul
În spanac se găsește o cantitate apreciabilă de zinc, un oligoelement care susține creșterea și capacitatea de regenerare a țesuturilor - inclusiv a pielii. În cadrul unui studiu al specialiștilor de la University of Texas, li s-au făcut injecții cu zinc unor iepuri maturi, dovedindu-se astfel efectul lui cicatrizant. Într-un articol publicat în Anglia se afirma că zincul, ca cicatrizant utilizat sub forma aplicațiilor externe, este "categoric subapreciat". Un studiu realizat în Turcia stabilea conexiunea dintre gravitatea unei plăgi și nivelul redus al unor oligoelemente din sânge, printre care era menționat și zincul. Dacă rănile vi se vindecă în general mai greu, este posibil ca și dvs. să vă numărați printre persoanele cu deficit de oligoelemente. Mărind aportul de zinc, pentru a atinge - sau chiar a depăși - doza zilnică recomandată de 15 micrograme, veți observa că tăieturile și zgârieturile vi se cicatrizează mai rapid. Pe lângă spanac, nutriționiștii recomandă și alte surse bogate de zinc: germenii de grâu, semințele de susan, cele de dovleac, iaurtul degresat, pătrunjelul, varza de Bruxelles, castraveții, fasolea verde, andivele, prunele uscate, sparanghelul și stridiile.
** Ceaiul
Este un fapt dovedit că taninurile din ceai sunt de mare folos la tratarea externă a rănilor deschise. Potrivit unui studiu al cercetătorilor ruși, uleiul extras din frunzele de ceai grăbește vindecarea plăgilor. Dr. John Boik, autorul cărții "Cancer and Natural Medicine", spune că flavonoidele stabilizează fibrele de colagen. În ceai există multe flavonoide și catehine care stimulează formarea colagenului. Dacă aveți o rană, puteți ajuta procesul de cicatrizare, aplicând pe ea pliculețe de ceai negru sau verde.
** Tofu
Atunci când organismul lucrează la vindecarea unei escoriații, necesarul său de proteine se poate dubla. În funcție de gravitatea leziunii, veți avea nevoie de o anumită cantitate în plus. Asigurați-vă cel puțin câteva porții suplimentare de proteine de calitate, așa cum este tofu (110 grame vă oferă peste 9 grame de proteine).
Sau încercați varianta propusă de farmacistul și terapeutul Jim LaValle: o băutură proteică din orez brun sau din zer. Acolo unde este vorba de cicatrizarea unei plăgi, LaValle preferă proteinele din zer, deoarece ele pot întări imunoglobulinele în lupta lor contra bacteriilor. Cei ce nu urmează o dietă vegetariană își pot procura proteinele și din pește, pasăre, ouă sau carne slabă. Completați mâncărurile de legume cu brânză rasă ori amestecați puțin lapte condensat în müsli, supe, sosuri sau lapte dulce.
** Citricele
Studiile arată că vitamina C provenită din hrana ingerată sau administrată extern stimulează procesul de vindecare a rănilor. Vitamina este necesară pentru formarea colagenului, activează sistemul imunitar și are un efect antioxidant. Toate acestea contribuie la cicatrizare. Dacă nu vă asigurați vitamina C în cantitate îndestulătoare, fibrele de colagen slăbesc, iar tăieturile și zgârieturile se vindecă mai greu. Indiferent ce leziune ați avea și chiar dacă n-aveți niciuna, îngrijiți-vă să primiți zilnic minimum 500 mg de vitamina C (ceea ce înseamnă de opt ori doza zilnică recomandată) sub formă de legume și fructe. Dacă sunteți mai în vârstă sau fumați, v-ar trebui mai curând 1000 mg. Și nu vă limitați la consumul de citrice. Mâncați și pepeni galbeni, căpșuni, broccoli, roșii, ardei grași și cartofi.
Unul dintre fructele citrice, și anume portocala, dă bune rezultate și atunci când este utilizată extern. În medicina tradițională chineză, se puneau portocale pe răni, pentru ca ele să tragă afară substanțele toxice și metalele grele. Și, bineînțeles, ca să împiedice infectarea plăgilor. Jim LaValle recomandă să se introducă într-un flacon cu pulverizator câteva linguri de vitamina C (pulbere) și jumătate de cană de gel de aloe vera. Flaconul trebuie agitat energic, pentru ca pulberea să se dizolve. Rana se pulverizează de mai multe ori pe zi. Este o metodă care funcționează foarte bine.
Din cămara cu ierburi de leac
Pacienții cu cicatrici proaspete și cu plăgi tăiate constată adesea că preparatele cu extract de gălbenele vindecă răni în fața cărora medicina modernă este neputincioasă. În secolul XIX, gospodinele făceau decocturi din flori de gălbenele, le puneau la macerat în alcool sau le fierbeau pe foc mic în untură de porc topită, pentru a pregăti alifii și tincturi de ținut la îndemână în farmacia casei.
O compresă cu ceai de gălbenele poate fi de mare ajutor în tratarea rănilor. Turnați o cană de apă clocotită peste 1-1,5 grame de flori uscate, infuzați 10 minute și apoi strecurați. Înmuiați o pânză curată în lichidul obținut și puneți-o pe rană. La fel de eficiente sunt și cremele cu gălbenele.