Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapă, 4 linguri de untdelemn, 350 g carne tocată (de vacă și porc), sare, piper proaspăt măcinat, un praf de scorțișoară, o conservă mică de pulpă de roșii (200 g), 1 ou, 600 g gulii mari, grăsime și pesmet pentru uns forma. * Sosul: o lingură de grăsime, o lingură de făină, o jumătate de pahar de lapte, 100 g cașcaval ras, 1 ou, puțină nucșoară rasă.
Mod de preparare: Se curăță ceapa și se toacă mărunt, apoi se călește în două linguri de untdelemn. Se adaugă carnea tocată și se apasă cu furculița, lăsându-se să se pătrundă bine, până ce capătă o culoare maro. Se sărează carnea, se piperează, se presară scorțișoara. Se adaugă roșiile și se lasă să fiarbă până ce zeama dispare complet. Se gustă din nou și se adaugă condimente. Când e gata, se trage tigaia deoparte, se lasă tocătura să se răcească ușor și se adaugă oul. Între timp se curăță guliile de coajă și se taie în două, apoi fiecare jumătate în felii cam de 1-2 cm. Se prăjesc repede pe ambele părți în untdelemnul rămas. Se unge o formă rezistentă la foc cu grăsime și pesmet, după care se pun în straturi alternative guliile și carnea tocată. * Sosul: Se topește grăsimea într-o tigaie, se adaugă făina, se lasă să se rumenească ușor, apoi se pune laptele, amestecând întruna (ca pentru rântaș). Se lasă sosul să fiarbă 5 minute la foc mic, apoi se încorporează în el două linguri de cașcaval ras și oul. Se trage vasul de pe foc. Se gustă de sare, piper, nucșoară și se toarnă peste compoziția de carne tocată și gulii. Se presară deasupra cașcavalul rămas și se bagă în cuptorul gata încins, la treapta doi. Cam într-o oră e gata.
Budincă de mămăligă cu sos de carne
Ingrediente (pentru 4 persoane): * Mămăliga - 200 g mălai grișat, 10 frunze uscate de salvie, 50 g cașcaval ras. * Sosul de carne: 1 legătură de legume pentru supă, 2 căței de usturoi, 3 linguri de untdelemn, 500 g carne tocată (amestec), piper măcinat, 100 ml vin roșu sec, o conservă de roșii decojite (400 g), 1 legătură de cimbru, paprika dulce, grăsime pentru formă, 100 g telemea.
Mod de preparare: * Mămăliga - Se pune la fiert o jumătate de litru de apă cu o jumătate de linguriță de sare. Când fierbe, se trage vasul pe flacără mică și se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând întruna cu telul sau cu un făcăleț. Se lasă să fiarbă 5 minute. Se fărâmițează bine frunzele de salvie și se bagă în mămăligă, împreună cu cașcavalul ras. Se amestecă bine, apoi se varsă mămăliga într-un castron clătit cu apă. Se lasă să se răcească. * Sosul de carne - Se curăță zarzavatul, se spală și se taie mărunt. Se curăță usturoiul și se toacă. Se încinge uleiul și se pune carnea tocată la prăjit până se rumenește. Se gustă de sare și de piper. Într-o altă tigaie, se călesc zarzavaturile și usturoiul. Se amestecă carnea tocată, vinul și roșiile presate cu furculița, se adaugă legumele călite și usturoiul, se pune puțină apă și se lasă să fiarbă pe flacără mică cca 5 minute. Se adaugă firișoarele de cimbru, sarea, piperul, paprika dulce (un vârf de cuțit). Se scoate mămăliga din formă și se taie în felii groase de 1 cm. Se așează în rânduri, într-un vas rezistent la foc și uns cu grăsime. Deasupra se toarnă sosul de carne și se adaugă telemeaua tăiată în bucățele (sau cașcaval). Se bagă la cuptor (treapta 3) timp de 25 de minute.