Plăcintă cu roșii și ierburi
Ingrediente (pentru 6-8 bucăți): * Pentru aluat - 250 g făină, un ou, 5 linguri smântână, sare, grăsime pentru tavă. * Pentru umplutură: 500 g brânză de vaci, 2 ouă, 2 linguri amidon (zeamil), 2 căței de usturoi, 150 g cașcaval ras, 1 legătură verdeață (pătrunjel, codițe de ceapă verde), piper, sare, trei roșii.
Mod de preparare: Se amestecă bine toate ingredientele pentru aluat. Apoi se întinde aluatul și se așează într-o formă de tartă (unsă) cu diametrul de 24 cm. Se lasă să stea la rece, apoi se coace (fără umplutură) circa 15 minute în cuptorul încins. Se amestecă bine brânza de vaci, oul, amidonul, usturoiul presat, cașcavalul, verdeața tocată mărunt, sarea, piperul și se toarnă pe fundul tartei. Peste umplutură se așează roșiile tăiate felii. Se coace circa 40 de minute la 180°.
Aluatul pus la rece: ca să fie crocant, aluatul trebuie lăsat la rece circa 30 de minute și doar apoi băgat la cuptor.
Roșii cu vinete "au gratin"
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cepe, 3 căței de usturoi, 2 linguri ulei de măsline, 800 g roșii bine coapte, 1 linguriță cimbru, 10 frunze de busuioc verde, 3 fire de pătrunjel, sare, piper, 3 vinete mijlocii (750 g), 150 g parmezan (sau cașcaval) ras, 6 roșii mici (Cherry).
Mod de preparare: Se curăță ceapa și usturoiul și se taie cubulețe mici. Se călesc în uleiul încins, după care se adaugă roșiile. Se toarnă deasupra 100 ml de apă. Se toacă verdeața și se amestecă cu ceapa, usturoiul și roșiile și se lasă să fiarbă încet, circa 30 de minute. Se trec prin sită (sau se bagă în mixer), iar piureul astfel obținut se sărează și se piperează.
Vinetele se spală, se îndepărtează capetele, apoi se taie felii groase de 1/2 cm. Se țin două minute în apă clocotită (cu sare) și se lasă să se scurgă pe hârtie absorbantă. Se unge o formă de budincă și se așează rând pe rând un strat de vinete, sos de roșii și cașcaval ras. Deasupra se așează roșiile mici tăiate în două. Se bagă la cuptor (încins) și se lasă să se gratineze circa 15 minute (temperatura: 200°C).
Roșii coapte: cumpărați numai roșii coapte. Gustul sosului este mult mai intens.
Dulciuri
Cremă de mere crude
Ingrediente: 4 mere mari, zeamă de lămâie, 50 g nuci măcinate, o ceașcă de frișcă, 3-4 linguri zahăr pudră, coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare: Se curăță merele și se dau pe răzătoarea cea mare, se stropesc cu zeamă de lămâie, se adaugă zahărul pudră, nucile și coaja rasă de lămâie. Se lasă să stea 1-2 ore la gheață, apoi se amestecă cu frișcă.
Compot de pepene galben
Ingrediente: 3 felii de pepene galben, 2 1/4 pahare de apă, 200 g zahăr, zeama de la o lămâie.
Mod de preparare: Se pune la fiert apa cu zahărul, lăsând să dea câteva clocote. Feliile de pepene, curățate de semințe și coajă, se taie în cubulețe, se așează în compotieră și se stropesc cu zeama de lămâie. Se toarnă deasupra siropul de zahăr rece și se bagă la frigider, până când se servește.