Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g morcovi, 1 gulie, 500 g cartofi, 1 fir de praz, 2 linguri de ulei, 1 litru de apă fiartă cu Delikat sau Knorr, sare, piper, 2 cabanoşi, o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: Legumele se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se călesc în ulei fierbinte. Se adaugă apa fiartă cu Delikat sau cu Knorr, se potriveşte de piper şi sare, se pune la fiert vreme de 5 minute. * Separat, se prăjesc cabanoşii tăiaţi în bucăţi potrivite (foarte puţin, fără să se rumenească) şi se adaugă în supă. Se mai lasă totul să fiarbă zece minute. Se presară cu pătrunjel verde tocat.
Vinete italiene cu roşii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g vinete, 350 g roşii bine coapte, 2 ramuri de ţelină verde, 150 g măsline verzi (fără sâmburi), 3 căţei mari de usturoi (se pot pune şi mai mulţi, după gust), 200 ml oţet de vin, un vârf de cuţit de zahăr, untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Tăiaţi codiţele vinetelor, apoi tăiaţi şi vinetele-n rondele, săraţi-le şi lăsaţi-le să stea o oră. * Curăţaţi usturoiul şi căliţi-l în untdelemn, la foc mic, vreme de 10 minute. Adăugaţi ramurile de ţelină tăiate bucăţi, roşiile curăţate de pieliţă şi tocate mărunt, măslinele, sarea şi piperul. Lăsaţi totul să mijotească pe foc mic, vreme de 5 minute. * Treceţi vinetele prin apă rece, ştergeţi-le într-un şervet absorbant, apoi prăjiţi-le în ulei încins pe ambele părţi, până se rumenesc. * Amestecaţi vinetele cu sosul de roşii şi ţelină. Adăugaţi oţetul şi zahărul. Lăsaţi să fiarbă pe foc potrivit, până când oţetul se evaporă. Săraţi, piperaţi, aşteptaţi ca preparatul să se răcească, apoi puneţi-l pe un platou şi băgaţi-l la frigider vreme de o oră, înainte de a-l servi. La masă, puteţi presăra deasupra puţin parmezan sau caşcaval ras.
Budincă de dovlecei pané
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3-4 dovlecei tineri, 2 ouă, puţină făină, ulei pentru prăjit, caşcaval sau brânză rasă, smântână, pătrunjel verde.
Mod de preparare: Se curăţă dovleceii de coajă, se taie felii (circa o jumătate de centimetru), se sărează şi se lasă puţin să se pătrundă. Se tamponează cu un şervet, se dau prin făină şi ou şi se prăjesc în uleiul bine încins (să fie aurii). Se scot cu o lingură găurită ca să se scurgă uleiul, apoi se aşază într-un vas de Jena. Peste fiecare strat de dovlecei se presară caşcaval ras sau telemea rasă. Se bagă la cuptor şi se lasă până se rumeneşte caşcavalul (sau brânza). Se servesc fierbinţi, cu puţină smântână şi pătrunjel verde tocat.
Dulciuri
Ingrediente: 6 ouă, 300 g unt proaspăt, 300 g zahăr pudră, 250 g făină albă, 2 pachete zahăr vanilat, 1 ceşcuţă rom şi un vârf de cuţit de sare, 2 kg vişine curăţate de sâmburi.
Mod de preparare: Se freacă untul spumă, apoi se adaugă zahărul, se freacă bine până când zahărul se dizolvă, se pun gălbenuşurile de ouă unul câte unul, zahărul vanilat, făina, romul şi sarea. Se amestecă totul bine, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă. * Se unge tava cu unt, fără a se pudra cu făină, se toarnă compoziţia în tavă şi se întinde egal, apoi se pun deasupra vişinele curăţate de sâmburi. (După ce s-au curăţat vişinele, trebuie lăsate să se scurgă vreo două ore în strecurătoare, peste o oală, ca să nu se lase prea multă apă în prăjitură.) Se coace la foc potrivit trei sferturi de oră. Se pudrează deasupra, după gust, cu zahăr vanilat.