Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g morcovi, 1 gulie, 500 g cartofi, 1 fir de praz, 2 linguri de ulei, 1 litru de apă fiartă cu Delikat sau Knorr, sare, piper, 2 cabanoși, o legătură de pătrunjel.
Mod de preparare: Legumele se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se călesc în ulei fierbinte. Se adaugă apa fiartă cu Delikat sau cu Knorr, se potrivește de piper și sare, se pune la fiert vreme de 5 minute. * Separat, se prăjesc cabanoșii tăiați în bucăți potrivite (foarte puțin, fără să se rumenească) și se adaugă în supă. Se mai lasă totul să fiarbă zece minute. Se presară cu pătrunjel verde tocat.
Vinete italiene cu roșii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g vinete, 350 g roșii bine coapte, 2 ramuri de țelină verde, 150 g măsline verzi (fără sâmburi), 3 căței mari de usturoi (se pot pune și mai mulți, după gust), 200 ml oțet de vin, un vârf de cuțit de zahăr, untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Tăiați codițele vinetelor, apoi tăiați și vinetele-n rondele, sărați-le și lăsați-le să stea o oră. * Curățați usturoiul și căliți-l în untdelemn, la foc mic, vreme de 10 minute. Adăugați ramurile de țelină tăiate bucăți, roșiile curățate de pieliță și tocate mărunt, măslinele, sarea și piperul. Lăsați totul să mijotească pe foc mic, vreme de 5 minute. * Treceți vinetele prin apă rece, ștergeți-le într-un șervet absorbant, apoi prăjiți-le în ulei încins pe ambele părți, până se rumenesc. * Amestecați vinetele cu sosul de roșii și țelină. Adăugați oțetul și zahărul. Lăsați să fiarbă pe foc potrivit, până când oțetul se evaporă. Sărați, piperați, așteptați ca preparatul să se răcească, apoi puneți-l pe un platou și băgați-l la frigider vreme de o oră, înainte de a-l servi. La masă, puteți presăra deasupra puțin parmezan sau cașcaval ras.
Budincă de dovlecei pané
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3-4 dovlecei tineri, 2 ouă, puțină făină, ulei pentru prăjit, cașcaval sau brânză rasă, smântână, pătrunjel verde.
Mod de preparare: Se curăță dovleceii de coajă, se taie felii (circa o jumătate de centimetru), se sărează și se lasă puțin să se pătrundă. Se tamponează cu un șervet, se dau prin făină și ou și se prăjesc în uleiul bine încins (să fie aurii). Se scot cu o lingură găurită ca să se scurgă uleiul, apoi se așază într-un vas de Jena. Peste fiecare strat de dovlecei se presară cașcaval ras sau telemea rasă. Se bagă la cuptor și se lasă până se rumenește cașcavalul (sau brânza). Se servesc fierbinți, cu puțină smântână și pătrunjel verde tocat.
Dulciuri
Deliciu cu vișine
Ingrediente: 6 ouă, 300 g unt proaspăt, 300 g zahăr pudră, 250 g făină albă, 2 pachete zahăr vanilat, 1 ceșcuță rom și un vârf de cuțit de sare, 2 kg vișine curățate de sâmburi.
Mod de preparare: Se freacă untul spumă, apoi se adaugă zahărul, se freacă bine până când zahărul se dizolvă, se pun gălbenușurile de ouă unul câte unul, zahărul vanilat, făina, romul și sarea. Se amestecă totul bine, apoi se adaugă albușurile bătute spumă. * Se unge tava cu unt, fără a se pudra cu făină, se toarnă compoziția în tavă și se întinde egal, apoi se pun deasupra vișinele curățate de sâmburi. (După ce s-au curățat vișinele, trebuie lăsate să se scurgă vreo două ore în strecurătoare, peste o oală, ca să nu se lase prea multă apă în prăjitură.) Se coace la foc potrivit trei sferturi de oră. Se pudrează deasupra, după gust, cu zahăr vanilat.