Bucătărie ușoară

Redactia
Supă de vară

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g mor­covi, 1 gulie, 500 g cartofi, 1 fir de praz, 2 lin­guri de ulei, 1 litru de apă fiartă cu Delikat sau Knorr, sare, piper, 2 caba­noși, o legătură de pă­trunjel.
Mod de preparare: Legu­mele se curăță, se spală și se toacă mărunt. Se călesc în ulei fier­bin­te. Se adau­gă apa fiartă cu Delikat sau cu Knorr, se potrivește de piper și sare, se pune la fiert vre­me de 5 minute. * Se­pa­rat, se pră­­jesc ca­ba­noșii tă­iați în bu­căți potri­vi­te (foar­te pu­țin, fără să se ru­me­nească) și se a­dau­gă în su­pă. Se mai lasă totul să fiarbă zece minute. Se presară cu pă­trun­jel verde tocat.

Vinete italiene cu roșii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g vine­te, 350 g roșii bine coapte, 2 ramuri de țelină verde, 150 g măsline verzi (fără sâmburi), 3 căței mari de usturoi (se pot pune și mai mulți, după gust), 200 ml oțet de vin, un vârf de cuțit de zahăr, untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Tăiați codițele vinetelor, apoi tăiați și vinetele-n rondele, sărați-le și lăsa­ți-le să stea o oră. * Cură­țați usturoiul și căliți-l în untdelemn, la foc mic, vreme de 10 minute. Adău­gați ramurile de țelină tăiate bucăți, roșiile curățate de pieliță și tocate mărunt, măslinele, sarea și pipe­rul. Lăsați totul să mijotească pe foc mic, vreme de 5 minute. * Treceți vinetele prin apă rece, ștergeți-le într-un șer­vet absorbant, apoi pră­jiți-le în ulei încins pe am­bele părți, până se rume­nesc. * Amestecați vinetele cu so­sul de roșii și țelină. Adăugați oțetul și zahărul. Lăsați să fiarbă pe foc po­trivit, până când oțetul se evaporă. Sărați, pipe­rați, așteptați ca preparatul să se răcească, apoi puneți-l pe un platou și băgați-l la frigider vreme de o oră, înainte de a-l servi. La masă, puteți presăra deasupra puțin par­mezan sau cașcaval ras.

Budincă de dovlecei pané

Ingrediente (pentru 4 persoane): 3-4 dovlecei tineri, 2 ouă, puțină făină, ulei pentru prăjit, cașcaval sau brânză rasă, smântână, pătrunjel verde.
Mod de preparare: Se curăță dovleceii de coajă, se taie felii (circa o jumă­tate de centi­metru), se sărează și se lasă puțin să se pătrundă. Se tampo­nează cu un șervet, se dau prin făină și ou și se prăjesc în uleiul bine încins (să fie aurii). Se scot cu o lingură găurită ca să se scurgă uleiul, apoi se așază într-un vas de Jena. Peste fiecare strat de dovlecei se pre­sară cașca­val ras sau tele­mea rasă. Se bagă la cup­tor și se lasă până se rumenește caș­cavalul (sau brânza). Se servesc fierbinți, cu puțină smântână și pătrunjel verde tocat.

Dulciuri

Deliciu cu vișine

Ingrediente: 6 ouă, 300 g unt proaspăt, 300 g zahăr pudră, 250 g făină albă, 2 pachete zahăr vanilat, 1 ceș­cuță rom și un vârf de cuțit de sare, 2 kg vișine curățate de sâmburi.
Mod de preparare: Se freacă untul spumă, apoi se adau­gă zahărul, se freacă bine până când zahă­rul se dizolvă, se pun gălbe­nușurile de ouă unul câte unul, zahărul vanilat, făina, romul și sarea. Se amestecă totul bine, apoi se adau­gă albu­șurile bătute spumă. * Se unge tava cu unt, fără a se pudra cu făină, se toarnă com­poziția în tavă și se întinde egal, apoi se pun deasupra vișinele curățate de sâmburi. (Du­pă ce s-au cu­ră­țat vișinele, trebuie lăsate să se scurgă vreo două ore în stre­curătoare, peste o oală, ca să nu se lase prea multă apă în prăjitură.) Se coace la foc potrivit trei sferturi de oră. Se pu­drează deasupra, după gust, cu zahăr vanilat.