De ce nu e voie să intri în apă cu burta plină sau când eşti prea încălzit?
V-aţi putea pierde cunoştinţa, căci până şi apa călduţă provoacă un "şoc de răcire" atunci când corpul este înfierbântat, iar tensiunea arterială scade brusc. Acelaşi lucru se întâmplă şi când intraţi în apă cu stomacul plin, pentru că scăderea normală a tensiunii este şi mai puternică. Urmarea: sângele nu mai ajunge la creier. Deci, udaţi-vă mai întâi picioarele, braţele şi trunchiul şi abia apoi intraţi în apă - chiar dacă vi se pare puţin demodat. Iar când mâncarea a fost copioasă, prelungiţi cu cel puţin o oră siesta şi apoi faceţi baie.
Care apă e mai igienică: apa de mare sau cea de piscină?
Depinde. În mod normal, în mare nu trebuie să vă temeţi de agenţi patogeni, sarea are o acţiune dezinfectantă. Dar dacă în apă se îngrămădesc mase de oameni sau dacă în apropierea plajei se scurg în mare ape reziduale, pericolul unei infectări care vizează în special pielea este real. Asemenea germeni pot exista şi în piscinele în care nu s-a pus suficient clor sau s-a renunţat de tot la el (lucru întâlnit din păcate destul de des). În orice caz, este greu să vă infectaţi în apă, dacă imunitatea dvs. funcţionează bine, iar pielea nu prezintă zgârieturi sau răni. De aceea: înainte şi în timpul vacanţei, faceţi o cură de vitamine (foarte importantă este vitamina C), iar după baie şi plajă ungeţi-vă pielea cu creme grase. Înainte de a intra în apă, acoperiţi-vă rănile mici, superficiale, cu un leucoplast. Dacă însă rana este mare şi adâncă, baia este interzisă până ce rana se vindecă.
Baia provoacă cistite. Cum pot fi evitate?
Evitaţi contactul cu umezeala din zona organelor genitale, pentru că ea slăbeşte imunitatea vezicii urinare, dând posibilitatea bacteriilor inofensive din intestin să provoace o infecţie. De aceea: nu staţi mult în apă, chiar dacă are 30 de grade (chiar şi atunci, ea extrage căldura din corp). După baie, ştergeţi-vă bine şi scoateţi-vă costumul ud. Şi dacă totuşi contractaţi o cistită, beţi multe lichide - nu sucuri acre, ci apă minerală şi ceaiuri speciale pentru vezică: muguri de pin, de plop, teci de fasole, mustăţi de porumb etc. Cei care sunt sensibili la această infecţie ar fi bine să plece de-acasă cu ceaiurile la ei.
În apă se pot lua micoze vaginale?
În mod normal, nu. De cele mai multe ori, micozele provin din intestin. Dar în piscină, clorul existent poate duce indirect la slăbirea imunităţii vaginului, astfel încât pot apărea micozele (simptome: mâncărime, usturimi, scurgere albicioasă). Dacă sunteţi sensibili la micoze, evitaţi piscinele şi faceţi baie doar în mare. Şi luaţi-vă de-acasă un preparat antimicotic (tablete vaginale sau alifie).
Înghiţim apă: există vreun motiv de panică?
Doar dacă apa e foarte murdară sau fără clor poate conţine germeni în cantităţi atât de mari, încât, odată pătrunşi în traiectul digestiv, să provoace îmbolnăviri ale stomacului şi intestinului. În orice caz, pentru asta trebuie să fi înghiţit câteva guri bune.
Atât cât buzele sunt băşicate, baia este interzisă. Nu pentru că i-aţi putea contamina şi pe alţii - în apă virusurile mor în câteva secunde -, ci pentru că sarea şi clorul irită. În plus, în apă ar putea exista alte bacterii care, chiar în cantitate redusă, să infecteze şi mai rău buzele afectate de herpes. Asemenea infecţii se vindecă lăsând cicatrice!
Există vreun mod de a ne proteja urechile?
La farmacie găsiţi dopuri pentru urechi (dopurile sunt impregnate cu grăsimi). Dar dacă apar totuşi dureri de urechi sau mâncărimi pe canalul auditiv, nu vă poate ajuta decât medicul.
Ce facem dacă ne-apucă cârceii în apă?
Întâi de toate, vă întindeţi pe spate şi plutiţi aşa câteva clipe. Apoi, încercaţi cu grijă să întindeţi piciorul atins. Când cârcelul a dispărut, înotaţi încet către ţărm - de preferinţă în alt stil. Dar cel mai bun antidot e acul de siguranţă. Prindeţi-l pe dedesubt în costum, şi când se instalează cârcelul, înţepaţi locul cu vârful acului.
Se poate face baie în timpul ciclului?
Folosind un tampon pe care-l schimbaţi înainte şi după baie, nu e nici o problemă. Cu o condiţie: hemoragia să nu fie prea puternică şi să nu exageraţi înotând.