Apă, dar nu în exces!

Rodica Demian
- Bucuria apei nu e totdeauna fără primejdie pentru sănătate. Din întrebările și răspunsurile pe care vi le pro­punem, sperăm să trageți învățămintele necesare, astfel încât să pu­teți face baie pe săturate, dar fără peri­co­lul de "înec" -

De ce nu e voie să intri în apă cu burta plină sau când ești prea încălzit?
V-ați putea pierde cunoștința, căci până și apa călduță provoacă un "șoc de răcire" atunci când cor­pul este în­fier­bântat, iar tensiunea arterială scade brusc. Același lucru se întâmplă și când intrați în apă cu stomacul plin, pentru că scăderea normală a tensiu­nii este și mai puternică. Urmarea: sân­gele nu mai ajunge la creier. Deci, udați-vă mai întâi picioarele, brațele și trunchiul și abia apoi intrați în apă - chiar dacă vi se pare puțin demodat. Iar când mâncarea a fost copioasă, pre­lungiți cu cel puțin o oră siesta și apoi fa­ceți baie.

Care apă e mai igienică: apa de mare sau cea de piscină?
Depinde. În mod normal, în mare nu trebuie să vă temeți de agenți pa­togeni, sarea are o acțiune de­zin­fec­tantă. Dar dacă în apă se în­gră­mădesc mase de oameni sau dacă în apro­pie­rea plajei se scurg în mare ape rezi­duale, pericolul unei infec­tări care vi­zează în special pielea este real. Ase­menea germeni pot exis­ta și în pisci­nele în care nu s-a pus sufi­cient clor sau s-a renunțat de tot la el (lucru în­tâl­nit din păcate destul de des). În orice caz, este greu să vă infectați în apă, dacă imu­ni­tatea dvs. funcțio­nea­ză bine, iar pie­lea nu prezintă zgâ­rieturi sau răni. De aceea: înainte și în timpul vacan­ței, faceți o cură de vi­ta­mine (foarte im­portantă este vita­mina C), iar după baie și plajă un­geți-vă pielea cu creme grase. Înainte de a intra în apă, acoperiți-vă rănile mici, super­fi­ciale, cu un leuco­plast. Dacă însă ra­na este mare și adâncă, baia este in­terzisă până ce rana se vin­decă.

Baia provoacă cistite. Cum pot fi evitate?
Evitați contactul cu umezeala din zona organelor genitale, pentru că ea slă­bește imunitatea vezicii uri­nare, dând posibilitatea bacteriilor inofensi­ve din in­testin să provoace o infecție. De aceea: nu stați mult în apă, chiar dacă are 30 de grade (chiar și atunci, ea extrage căldura din corp). După baie, ștergeți-vă bine și scoateți-vă cos­tumul ud. Și dacă totuși con­tractați o cistită, beți multe lichide - nu sucuri acre, ci apă minerală și ceaiuri speciale pen­tru vezică: mu­guri de pin, de plop, teci de fasole, mustăți de porumb etc. Cei care sunt sensibili la această infecție ar fi bine să plece de-acasă cu ceaiurile la ei.

În apă se pot lua micoze vaginale?
În mod normal, nu. De cele mai multe ori, micozele provin din in­tes­tin. Dar în piscină, clorul existent poa­te duce indirect la slăbirea imu­nității vaginului, astfel încât pot apă­rea mi­co­zele (simptome: mâncă­rime, ustu­rimi, scurgere albicioasă). Dacă sun­teți sensibili la micoze, evitați pisci­nele și faceți baie doar în mare. Și lua­ți-vă de-acasă un pre­parat an­ti­micotic (tablete vaginale sau alifie).

Înghițim apă: există vreun motiv de panică?
Doar dacă apa e foarte murdară sau fără clor poate conține germeni în cantități atât de mari, încât, odată pătrunși în tra­iectul digestiv, să provoace îmbolnăviri ale stoma­cului și intestinului. În orice caz, pentru asta trebuie să fi înghițit câteva guri bune.

Putem face baie dacă avem herpes la buze?
Atât cât buzele sunt bășicate, baia este interzisă. Nu pentru că i-ați pu­tea contamina și pe alții - în apă viru­surile mor în câteva secunde -, ci pen­tru că sarea și clorul irită. În plus, în apă ar putea exista alte bacterii care, chiar în cantitate redusă, să in­fecteze și mai rău buzele afectate de herpes. Asemenea infecții se vin­de­că lăsând cicatrice!

Există vreun mod de a ne proteja urechile?
La farmacie găsiți dopuri pentru urechi (dopurile sunt impregnate cu grăsimi). Dar dacă apar totuși dureri de urechi sau mâncărimi pe canalul auditiv, nu vă poate ajuta decât me­dicul.

Ce facem dacă ne-apucă cârceii în apă?
Întâi de toate, vă întindeți pe spa­te și plutiți așa câteva clipe. Apoi, în­cer­cați cu grijă să întindeți piciorul atins. Când cârcelul a dis­pă­rut, îno­tați încet către țărm - de pre­ferință în alt stil. Dar cel mai bun anti­dot e acul de siguranță. Prindeți-l pe dedesubt în costum, și când se insta­lează cârce­lul, înțepați locul cu vârful acului.

Se poate face baie în timpul ciclului?
Folosind un tampon pe care-l schim­bați înainte și după baie, nu e nici o problemă. Cu o condiție: hemo­ragia să nu fie prea puternică și să nu exagerați înotând.