În urmă cu două săptămâni, 52% din electoratul britanic a votat pentru ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană. Odată trecut primul şoc şi consumate reacţiile "la cald", evenimentul se cere analizat în profunzime. Indubitabil, Brexit-ul este una dintre cele mai importante mişcări politice ale ultimilor ani, care zguduie puternic Uniunea Europeană şi poate determina schimbări şi în viaţa noastră, a românilor. Deşi viitorul Brexitului este încă nesigur (numărul manifestanţilor londonezi în favoarea rămânerii în Europa creşte masiv), ne-am propus să analizăm, cu câţiva comentatori avizaţi, care sunt urmările pentru România.
ÎNTREBARE: În ce măsură este afectată România de retragerea Marii Britanii din UE? Suntem pregătiţi pentru a depăşi momentul?
Teodor Baconschi, diplomat şi publicist
"Suntem îngrijoraţi pentru românii din Marea Britanie şi pentru exporturile româneşti în Regatul Unit"
Succesul strâns al taberei "Leave" a fost un şoc pentru Uniunea Europeană şi nu doar pentru ea. Unda a lovit sistemul bancar, a devalorizat temporar lira sterlină şi a neliniştit majoritatea burselor, incluzând aici faimosul City londonez. Liderii europeni, începând cu premierul Cameron, între timp demisionat, erau convinşi că Brexit va putea fi evitat. Interesant este că şi cei doi politicieni britanici teoretic beneficiari ai rezultatului de la referendum, fostul primar conservator Boris Johnson şi liderul UKIP, Nigel Farage, au demisionat, nedorind să-şi asume complexa şi confuza situaţie a ţării, în urma deciziei la limită de a părăsi Uniunea Europeană. Lucrurile s-au mai calmat, dar nu e clar încă dacă există vreo cale de întoarcere, deşi o petiţie anti-Brexit a strâns deja multe milioane de semnături, în numai câteva zile. Guvernul de la Londra are de ales între declanşarea procesului de părăsire a UE, prin invocarea oficială a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, şi tergiversarea deciziei, în aşteptarea unui eventual vot negativ al Parlamentului britanic, populat în majoritate cu figuri anti-Brexit. Fireşte că, în acest context turbulent, România nu poate rămâne impasibilă. Dacă Brexit devine efectiv (chiar peste doi ani), UE iese slăbită şi noi, ca stat-membru, o dată cu ea. Regatul Unit e cea mai sigură legătură dintre UE şi SUA. Londra a fost mereu intransigentă cu Rusia lui Vladimir Putin. Lipsa opiniei britanice de la masa Consiliului European ar putea slăbi, în timp, politica europeană faţă de Moscova. În ciuda asigurărilor date de către premierul demisionar Cameron, suntem îngrijoraţi de statutul românilor din UK, în cazul operaţionalizării Brexit. E, de asemenea, previzibil ca exporturile româneşti pe piaţa UK să întâmpine, pe termen mediu, diferite obstacole tarifar-vamale, ceea ce nu reprezintă o veste bună, dată fiind balanţa comercială favorabilă României. Urmează o perioadă de intense negocieri politico-diplomatice între UE, fiecare stat-membru, şi Marea Britanie. Sper, desigur, că România va fi activă şi eficientă în acest proces complicat.
Sebastian Lăzăroiu, consultant politic
"Efectul referendumului s-ar putea să ducă la o Europă cu două viteze. Pentru noi, asta ar fi cu adevărat rău"
Ar fi corect să vorbim despre două evenimente distincte. Referendumul BREXIT, încheiat şi favorabil ieşirii Marii Britanii din UE, şi BREXIT ca ieşire efectivă din UE, un eveniment potenţial, care s-ar putea să nu aibă loc niciodată. Ambele evenimente au efecte. Deocamdată, putem vorbi de efectele referendumului. Le-am văzut pe burse (o scădere iniţială abruptă), le-am văzut în lumea politică de la Londra (demisii sau retrageri din viaţa politică), le vedem la Bruxelles (discuţii privind o nouă arhitectură europeană). Unul din efectele referendumului este o recrudescenţă a manifestărilor împotriva imigranţilor din Marea Britanie şi noi avem mulţi români care trăiesc şi muncesc acolo. Sigur, conform legii, orice discriminare pe piaţa muncii ar fi un abuz astăzi, când Marea Britanie este încă membră UE. Dar există şi practici informale la nivelul angajatorilor britanici care, încurajaţi de curentul de opinie favorabil BREXIT, ar putea să respingă românii atunci când îşi caută o slujbă. Dar nu va fi de durată. Pare că un curent, astăzi majoritar în regat, născut din panica post-referendum, este tocmai întărirea relaţiilor cu continentul. Deci, în final, nu cred că românii plecaţi la studii sau la muncă vor avea de suferit pe termen mediu şi lung. Dacă în viitor se va produce cu adevărat BREXIT-ul, atunci probabil că mai puţini români vor fi bine primiţi în Marea Britanie, dar cei care se află deja de mulţi ani pe teritoriul insular se vor bucura în continuare de măsura integrării lor. Efectul referendumului s-ar putea să fie mai mare asupra noastră, via Bruxelles, în sensul că vom vedea noi direcţii strategice, de pildă, o Uniune cu două viteze. Şi asta, pentru a stăvili valul de nemulţumire din alte ţări puternice. Pentru noi, asta ar fi cu adevărat rău, pentru că poziţia pe care ne aflăm acum ne-ar duce clar la periferie, acolo unde vom fi cetăţeni de rangul doi: mai puţini bani europeni, poate şi o libertate de circulaţie condiţionată, un cuvânt mai puţin greu în luarea marilor decizii. Şi nu suntem pregătiţi pentru a contracara asemenea efecte.
Traian Ungureanu, parlamentar european
Am promovat un loc. Divorţul britanic ne-a împins pe poziţia a 6-a între statele membre ale UE ca mărime a teritoriului. Sigur, asta nu ne împiedică să continuăm lupta cu Bulgaria, în finala pentru locul 26. Economic, nu pierdem nimic, ba chiar putem câştiga dintr-o relaţie directă şi nemediată cu Marea Britanie. Aproape toată lumea uită că Marea Britanie a ieşit din UE, nu din NATO. Sprijinul strategic britanic pe flancul estic al Alianţei NATO şi al UE e vital şi a rămas intact. Asta e bine pentru toate statele estice membre UE, inclusiv România.
Lucrul cel mai important este efectul Brexit asupra românilor din Marea Britanie. Prima consecinţă e, deja, la lucru: o campanie de presă alarmist şi rău informată în mass-media din România. Prea mulţi jurnalişti s-au gândit că situaţia din Marea Britanie vinde bine frica şi panica. Marea Britanie nu e, însă, un Bantustan în pragul democraţiei. Nu vă aşteptaţi la deportări şi deportaţi care sar de pe vapor şi înoată prin Canalul Mânecii. În Marea Britanie trăiesc trei milioane de cetăţeni din state membre UE. Cine lucrează şi îşi plăteşte impozitele, deşi va afla din presă că e în pericol, va trăi aceeaşi viaţă ca până acum. Cine vrea să vină în Marea Britanie va trebui să sune, însă, la uşă. După despărţirea de UE, Parlamentul britanic, şi nu Comisia Europeană, va decide cine şi cum intră în ţară. De altfel, aici e mobilul şi de aici vine rezultatul referendumului: Marea Britanie va practica migraţia controlată, la fel ca Statele Unite, Canada sau Australia.
Efectele Brexit vor fi minore în privinţa statutului cetăţenilor români aflaţi la muncă sau la studii în Marea Britanie. Dar referendumul a avut doi actori. Divorţantul şi abandonata. Marea Britanie şi UE. Şi nu cred că suntem pregătiţi pentru efectele pe care divorţul britanic le va avea în UE. E posibil ca statele nucleului vestic al UE să o ia la sănătoasa, pentru a forma un club select. Statele estice riscă să fie lăsate la clasa a II-a. Slovacia, Ungaria şi Polonia s-au sesizat devreme şi s-au pus pe acţiuni preventive. Ar trebui să fim parte a acestui grup. Încă e timp. Şi merită.