Este posibil ca fiul dvs. să fie afectat de sindromul Raynaud, patologie produsă de modificări ale circulaţiei de la nivelul mâinilor şi al picioarelor. Deşi constricţia vaselor sanguine de la nivelul extremităţilor, atunci când sunt expuse la temperaturi scăzute, este normală, totuşi, la persoanele cu boala Raynaud, acest răspuns la frig este exagerat. În boala Raynaud, arterele de la nivelul degetelor mâinilor şi picioarelor suferă ceea ce se numeşte vasospasm, fenomen ce determină vasoconstricţia temporară, urmată de limitarea aportului de sânge în zona respectivă.
Cu timpul, aceste arteriole se pot îngroşa pe alocuri, limitând şi mai mult aportul de sânge, iar rezultatul este că pielea afectată devine palidă şi întunecoasă (cianotică), datorită absenţei fluxului sanguin în acea zonă. Însă, atenţie! Boala Raynaud se poate manifesta fără vreo altă boală asociată (boala Raynaud primară) sau se poate manifesta într-o formă consecutivă altei boli, situaţie în care vorbim deja de fenomenul Raynaud ca boală secundară. În acest context, fenomenul Raynaud poate fi cauzat de:
* bolile de ţesut conjunctiv, cum sunt sclerodermia sau lupusul.
* folosirea unor medicamente, cum sunt beta-blocantele, preparatele care conţin ergotamină (utilizate în combaterea migrenelor), medicamente pentru răceală eliberate fără reţetă, narcoticele, precum şi alte medicamente care provoacă vasoconstricţia.
* expunerea la anumite substanţe chimice, în special la clorură de vinil.
* acrocianoză - o boală înrudită, care, ca şi sindromul Raynaud, nu este o consecinţă a altor anomalii, dar zonele afectate sunt aproape întotdeauna reci.
În ceea ce priveşte tratamentul, prevenţia este cheia reducerii numărului şi severităţii atacurilor de boală Raynaud. (Despre metodele de prevenţie putem vorbi în particular.) Dacă măsurile de prevenţie nu sunt suficiente, se poate lua în calcul administrarea de medicamente din clasa blocantelor de calciu sau vasodilatatoare, pentru a relaxa muşchii netezi, pentru a dilata vasele mici de sânge şi pentru a preveni vasospasmul.
În practica medicală complementară, sindromul Raynaud poate fi combătut eficient prin administrarea de Resveratrol, L-arginină, Gingko-biloba, infuzie de soc, sirop de afine şi, în criză, băi ascendente ale extremităţilor, cu ape termale sulfuroase.
Să auzim numai de bine!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" Bucureşti, str. Ştirbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Bunicul meu nu-şi revine după AVC"
(Răspuns pentru ŞERBAN - Bucureşti, F. AS nr. 1217)
Accidentul vascular cerebral (AVC) sau apoplexia este o afecţiune neurologică cauzată de reducerea fluxului sanguin sau de o hemoragie cerebrală, produse prin blocarea sau ruperea unui vas de sânge. Consecinţa este scăderea aportului de oxigen la nivel cerebral, tulburări funcţionale şi moartea celulelor nervoase din zona afectată. În funcţie de timpul de restabilire a circulaţiei cerebrale, recuperarea funcţională poate fi completă sau incompletă.
Simptomele unui AVC pot fi: * amorţeală bruscă sau slăbiciune a feţei sau membrelor, de obicei pe o parte a corpului * confuzie bruscă, probleme de vorbire sau de înţelegere * pierderea bruscă a vederii * durere de cap bruscă, severă, fără o cauză aparentă * dificultăţi de mers, ameţeli, pierderea echilibrului şi a coordonării.
În funcţie de localizare şi de gradul de distrugere cerebrală, complicaţiile cele mai frecvente ale AVC sunt: * afazia (reducerea capacităţii de a vorbi şi de a înţelege limba vorbită sau scrisă); 40% dintre supravieţuitorii unui AVC prezintă grade diferite de afazie * durerea * depresia, anxietatea * episoade incontrolabile de râs sau de plâns * demenţă vasculară (confuzie, memorie şi atenţie scăzute) * paralizie (incapacitatea de a mişca voluntar muşchii, inclusiv cei care controlează vezica urinară şi peristaltismul intestinal) * spasticitate (contracţii musculare dureroase).
Vârsta şi antecedentele familiale cresc riscul pentru producerea accidentelor vasculare cerebrale.
Factorii de risc pentru AVC sunt valorile crescute ale tensiunii arteriale, homocisteinei, fibrinogenului, proteinei C reactive, LDL-colesterolului, ateroscleroza, hipercoagularea sanguină, disfuncţia endotelială, rigidizarea vasculară, diabetul, fibrilaţia atrială, apneea de somn şi stresul. Alţi factori de risc pentru AVC pot fi consumul excesiv de alcool, dieta nesănătoasă, siclemia (o formă de anemie), inflamaţiile vasculare, obezitatea. Un accident vascular cerebral este o urgenţă medicală indiferent dacă este vorba de un accident vascular cerebral major sau de scurtă durată. Tratamentul de urgenţă, dar şi cel pentru prevenirea altui AVC depind de tipul acestuia. Un accident vascular cerebral ischemic (cauzat de o arteră blocată) este tratat diferit de un accident vascular cerebral hemoragic (cauzat de sângerare cerebrală). Timpul necesar pentru recuperarea după AVC poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.
Tratamentele naturale elaborate în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) se bazează pe o abordare holistică (globală) a persoanei bolnave şi sunt integrate (asociate) benefic tratamentelor medicamentoase administrate, respectând totodată indicaţiile literaturii ştiinţifice de specialitate. Produsele naturale recomandate sunt asociate, dozate şi etapizate pe baza monitorizării periodice a bolnavului, având ca obiective terapeutice:
* Îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului, prin îmbunătăţirea funcţiilor mentale - stimularea capacităţii celulelor nervoase de a se reface şi de a prelua funcţiile zonelor afectate.
* Reducerea riscului de accident vascular cerebral secundar, prin reducerea factorilor de risc cunoscuţi.
* Stimularea metabolismului cerebral aerob (producerea energiei celulare necesare funcţionării şi refacerii neuronale).
Având la dispoziţie peste 300 de tipuri de produse naturale excepţionale, studiate ştiinţific, importate de firma SECOM(R) de la producători internaţionali de prestigiu, putem elabora programe de tratament personalizate, care să contribuie la îmbunătăţirea recuperării post-AVC.
Unul dintre produsele incluse în programele noastre de tratament este CarnitAll(R), care conţine forme bioactive de carnitină, recomandate de literatura de specialitate pentru efectele benefice în AVC, datorită capacităţii lor de a traversa bariera hemato-meningiană.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"Mi s-a pus diagnosticul angioscleroză retiniană"
(Răspuns pentru CORINA D. - Iaşi, F. AS nr. 1222)
Pentru a preîntâmpina orbirea, în afară de tratamentul alopat, puteţi face şi un tratament naturist, alcătuit după cum urmează:
* Regim alimentar - se ţine de la începutul tratamentului şi până la vindecarea suferinţei. El se suspendă pe perioada regimului BG1.
* Alimente recomandate: orez, grâu, legume cu ulei (ulei de floarea soarelui presat la rece) sau untură, produse lactate, toate fructele, ouă (două gălbenuşuri crude pe săptămână - lunea şi joia sau marţea şi vinerea), sparanghel, spanac, sucuri dulci de fructe, zahăr, miere de albine, sare în cantitate mică.
* Alimente interzise (otravă în cazul suferinţei dvs.): carne, peşte, băuturi alcoolice, toate intoxicantele, fasole, băuturi fierbinţi ca ceai sau cafea, oţet, usturoi, ceapă, praz, alimente uscate ca porumbul, mei, ovăz, condimente iuţi, ardei iute.
* Administrarea de sucuri de legume. Între orele 7-11 este recomandat să se bea 250ml-500ml suc de legume. Acesta se va consuma prin înghiţituri mici, la intervale de 3-5 minute. Important: efectul benefic al sucului de legume este condiţionat de administrarea lui între orele 7-11.
Reţetele de preparare a sucului de legume sunt redate mai jos. Puteţi bea acelaşi suc mai multe zile la rând sau ele pot fi intercalate. Cantitatea de suc obţinută din fiecare legumă o veţi cântări cu mare precizie, înainte de a le amesteca. Aveţi nevoie de un cântar fin.
* Reţeta I: suc de morcov - 283 g, suc de spanac - 170 g.
* Reţeta II: suc de morcov - 340 g.
* Reţeta III: suc de morcov - 283 g, suc de sfeclă - 85 g, suc de castraveţi - 85 g.
* Reţeta IV: suc de morcov - 226 g, suc de ţelină - 142 g, suc de pătrunjel - 57 g.
* Automasajul - se face folosind un unguent. Nu este recomandat masajul făcut de maseuri. Pentru a obţine tabelul cu zonele de masat, modul în care se face şi planşele cu zonele reflexogene, vă rog să mă sunaţi la tel: 0723/742.398, seara, între orele 20-22.
* Regimul BG1 (îl puteţi obţine din revista "Formula AS" nr. 516 şi 859, din 2009). Se consumă, de asemenea, un amestec de miere şi polen, în proporţie de 60% miere şi 40% polen, zilnic, o lingură dimineaţa pe stomacul gol şi una după masa de seară.
* Terapia mentală. Un om care se confruntă cu o boală şi are încredere în propriile rezerve, dovedind o mentalitate pozitivă faţă de vindecare, va determina organismul să se mobilizeze în vederea însănătoşirii rapide. În acest sens este indicat să spuneţi, de 10-15 ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, propoziţii de încurajare: "Trebuie să mă fac bine!", "Doamne, Dumnezeule ajută-mă să mă fac bine!". Descurajarea, gândirea negativă, trebuie eliminate şi înlocuite cu gândire pozitivă şi o bună dispoziţie, care se pot obţine printr-o muncă utilă, interesantă, şi o petrecere normală a timpului liber.
Reţete naturiste
Boli de ochi
* În fiecare seară, se pune în ochi o picătură de miere, diluată cu ser fiziologic (1:1).
* Se consumă alimente bogate în vitaminele A şi C.
Scleroză cerebrală
* Se beau 2 căni de ceai de saschiu (Vinca minor) pe zi. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se lasă să stea 20 de minute.
* 100 g saschiu zdrobit se macerează 8 zile într-un litru de vin alb sec. Se filtrează. Se iau 4 linguri pe zi, cu 15 minute înainte de mese.
Circulaţie cerebrală
* Tinctură de saschiu (Vinca minor). Mod de preparare: se umple o sticlă trei sferturi cu plantă proaspătă, peste care se toarnă alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat 14 zile, la temperatura camerei. Se filtrează şi se îmbuteliază în sticle mai mici, de culoare închisă. Se iau 3 linguriţe de tinctură, de 3 ori pe zi, în puţină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale. Primele semne ale eficienţei apar între 3 şi 6 săptămâni. Nu se recomandă persoanelor cu ulcer gastric şi duodenal, din cauza alcoolului din tinctură.
Notă: Reţetele se fac pe rând, nu concomitent.
(D-l Vladimir Penescu, din Germania, după 5 operaţii nereuşite, s-a vindecat de dezlipire de retină cu acest tratament naturist, mulţumindu-mi în F. AS nr. 1148.)
Vă doresc multă sănătate!